Czas czytania: 2 min Najprostsze przepisy są najlepsze! Zapraszam zatem na wegetariańską zupę pomidorową ze świeżych soczystych pomidorów. Najważniejszym składnikiem dzisiejszej zupy są oczywiście pomidory, żeby
SprawdzonaKuchnia.plzakwasie, o ile tylko będę mieć więcej czasu, aby pozwolić bułkom wyrosnąć Bułki są ciężkie, konkretne. W środku znajdziecie siemię lniane i płatki owsiane. Możecie spokojnie dorzucić pestki słonecznika czy dyni. Najecie się pewnie jedną sztuką. Z podanej ilości wychodzi mi 5 bułek żytnich, chociaż autorka oryginalnego przepisu zrobiła ich aż 8. Jeśli macie większą rodzinę to warto upiec(...)recipeIngredient":["Zaczyn\r","120 ml mleka\r","120 ml wody\r","6g suchych dro\u017cd\u017cy\r","1 \u0142y\u017ceczka cukru\r","2 \u0142y\u017cki m\u0105ki\r","\r","Ciasto w\u0142a\u015bciwe\r","100 g m\u0105ki pszennej chlebowej\r","200g m\u0105ki \u017cytniej razowej\r","\u0142y\u017ceczka soli\r","2 \u0142y\u017cki mas\u0142a\r","gar\u015b\u0107
Mieszam w GarnkuPamiętacie pierwszą recenzję chałwy lnianej z sezamem ? Jeśli nie to koniecznie musicie to nadrobić i oczywiście przeczytać podwójną naszą opinie dla kolejnych smaków tej cudownej słodkości
Candy PandasWielu z Was pewnie już otworzyło sezon na grilla. Wiosenna i lekka sałatka - uważam ją wręcz za niezbędny składnik udanego grilla !! Orzeźwiajacy dodatek do tłustej kiełbaski
IzaGotujeŻurawina suszona Żurawina jest bardzo smaczna, posiada bardzo dobrą jakość i smak. Cechuje się soczystą barwą i wspaniałym smakiem. Suszone owoce żurawiny można spożywać same lub jako dodatek do ciast, deserów, musli oraz sałatek. Nawet zwykły jogurt naturalny, do którego wsypiemy trochę suszonej żurawiny, nabierze nowego, niepowtarzalnego smaku. Kulinarne zastosowanie żurawiny nie ogranicza się jednak tylko do słodkości. Wspaniale(...)sycące śniadanie. Musli jest jedną z wielu opcji na energetyczne i pożywne śniadanie. Musli chrupiące 5 ziaren z miodem to pełna energii kompozycja wartościowych ziaren: mamy tu pestki dyni, słonecznika, sezamu, siemienia lnianego, amarantusa, idealnie współgrające ze smakiem prażonych ziaren owsa i pszenicy wszystko co uwielbiam Zachwyca smakiem chrupiące, smaczne i sycące. Czuć przewagę orzechów co bardzo mi pasuje
Podróż w kulinariatrochę waży więc nada się i jako ciężar do treningów :D WSKAZÓWKI: Do chlebka wybierz dynię zwyczajną, piżmową, hokkaido lub makaronową. Do środka możesz dodać kilka łyżek ziaren np. słonecznik łuskany, ziarna konopi, sezam, mak czy pestki dyni. Jak zrobić puree z dyni? Przepis na puree z dyni Dynię przekrój na pół. Wydrąż środek (nie wyrzucaj pestek! Wysusz(...)łyżeczka oleju Garnek żeliwny Vintage Cuisine Ombre lub z innej serii Przygotowanie: Drożdże kruszymy do miseczki. Dodajemy mąkę, puree dyniowe, letnią wodę, kurkumę, sól i cukier. Zagniatamy ciasto przez 10 min. Powinno być elastyczne/miękkie/przyjemne. W razie potrzeby dodajemy więcej wody lub mąki. Odstawiamy na 1 h. w ciepłe miejsce. Ciasto ponownie wyrabiamy. Dodajemy mąkę i ponownie odstawiamy
CzarnawisienkaChleb żytni – jak go zrobić krok po kroku Domowy chleb żytni zapewni nie tylko niesamowity zapach, ale także niepowtarzalny smak. Można go upiec z dodatkiem ziaren zbóż, uprażonych nasion słonecznika, czarnuszki, kminku czy siemienia lnianego. Składniki: 90 dag mąki pszennej 30 dag mąki żytniej 16 łyżek mąki pszennej razowej 2 łyżki otrąb pszennych ćwierć łyżeczki soli łyżka oleju woda Sposób(...)cieple. Gdy już zaczyn będzie gotowy, wymieszaj mąkę pszenną, żytnią i sól oraz wsyp wszystko do zaczynu. Wymieszaj i wyrabiaj, dodają po trochu 2 szklanki letniej wody. Gdy ciasto będzie gotowe, zawiń je w wilgotną ścierkę i trzymaj w cieple przez 2 godziny. Po upływie tego czasu ponownie wyrabiamy ciasto. Przekładamy je do wysmarowanej olejem i oprószonej otrębami foremki. Chleb
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaSmalec z fasoli , a w zasadzie pasta z fasoli na kanapki to wegetariańska wersja tradycyjnego smalcu. Jest zdrowy i prosty do przygotowania. A jak smakuje smalec
Oryginalny smakbiały serek, który jak wiadomo, jest zdrowy. No żreć i nie umierać. Pominę litościwym milczeniem, smażenie w głębokim oleju, ale jakby się uprzeć to olej słonecznikowy jest ze słonecznika, słonecznik to roślinka, więc to tak jakbyśmy smażyli w sałatce. Proste! Skoro ustaliliśmy, że mini pączki serowe to w sumie białko w sałatce i jako takie służy naszej diecie w sposób(...)potem nadziać za pomocą szprycy. Serowe mini pączki genialnie komponują się z czekoladą lub konfiturami. Na początek wyjaśnijmy dwie sprawy: Proszku jest dużo, gdyż musimy unieść ciężkie i kleiste ciasto. Nie zamieniam części proszku na sodę, bo nie znoszę sody w ciastach. Tej ilości proszku nie czuć, a ciasto jest lżejsze i ładnie rośnie podczas smażenia. Wódka – dodatek wódki
ladykitchenWarsztaty z Gwiazdą zagościły już na stałe na kulturalno - kulinarnej mapie Warszawy. Organizowane cyklicznie przez portal Allaboutlife.pl spotkania dziennikarzy, blogerów, gwiazd i renomowanych firm to nie
Kulinaria - potrawy z różnych stron światamojej oceny, która być pozwoli Wam zdecydować czy warto spróbować tychże produktów :) BEZGLUTENOWE MUFFINKI JAGODOWE kurze jajo * margaryna (olej palmowy, olej słonecznikowy, woda, sól, emulgatory: lecytyna z nasion słonecznika, sok z cytryny) * cukier trzcinowy (15%) * jagody/borówki (15%) * mąka ryżowa * mąka kukurydziana * skrobia kukurydziana * cukier waniliowy (cukier trzcinowy, proszek wanilii boubon) * substancja zagęszczająca: guma guar * proszek do pieczenia(...)faktycznie - są tłuste, bo oleje znajdują się już na drugim miejscu w składzie. Chociaż jedząc je nie wyczuwasz tak bardzo tego, bardziej można je określić jako wilgotne, czymś nasączone. Ciasto jest bardzo smaczne. Puszyste, jakby sypkie, w każdym bądź razie o przyjemnej strukturze. Co mnie bardzo pozytywnie zaskoczyło to to, że muffinki nie są przesłodzone, co często zdarza się
Zdrowie na języku :Pnajprostszy przepis na pyszny domowy żytni chleb na zakwasie. Swoim przepisem zainspirowała mnie Sara z bloga Pieczarka Mysia , z tym, że ja nie dodawałam do chleba nasion słonecznika. Jeśli Wasz zakwas jest silny nie ma potrzeby dodawania drożdży. Należy tylko pamiętać, że do pieczenia chleba na zakwasie używamy zakwasu aktywnego, czyli takiego który był dokarmiony(...)Wykonanie: Na 12-18 godzin przed pieczeniem chleba w misce mieszamy składniki I fazy, czyli zaczyn, przykrywamy i odstawiamy. Następnego dnia mieszamy zaczyn ze składnikami II fazy. Ciasta nie trzeba dokładnie wyrabiać, wystarczy dobrze wymieszać je łyżką. Następnie przekładamy je do natłuszczonej i wysypanej otrębami keksówki o dł. 30 cm. Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy
Kulinarne przygody GatityCzęsto przed przygotowaniem jakiegoś dania zastanawiamy się: co z czym połączyć? Czy jedne składniki pasują do drugich? A może jakieś ogólne zasady kulinarne tego zabraniają
kulinarnyJaSkładniki: 120g płatków owsianych, 120g łuskanego słonecznika, 60g łuskanych nasion dyni, 60g nasion siemienia lnianego, 60g oleju kokosowego (ok. 3 łyżek), 50g mielonego siemienia lnianego, 50g orzechów laskowych, 20g nasion babki płesznik (ok. 2 łyżek) (lub mieszanka nasion babki płesznika i łupin babki jajowatej), 20 g nasion chia (ok. 2 łyżek), 1 łyżka miodu płynnego, 1/3 łyżeczki soli, 330ml wody(...)nasiona napęczniały i zaczęły się ze sobą kleić. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy do niej całą masę dokładnie ją „uciskając” łyżką od góry, żeby ciasto było jak najbardziej zwarte. Odstawiamy je jeszcze na ok. godzinę do dwóch. Chleb pieczemy w foremce w temperaturze 180 stopni przez 20 min. Następnie wyciągamy go delikatnie z niej i pieczemy
rozgotowanaŚliwki, migdały, pestki dyni – słodka domowa kruszonka i soczyste owoce Kiedy mam ochotę na coś słodkiego, nie mam pomysłu i zbyt wielu składników szukam inspiracji
Tajemnice Smaku