ciasto ze słonecznikiem - 3356 przepisów (strona:185/224)

Pasztet z ciecierzycy 190

mojprzepisna.pl | Pasztet z ciecierzycy Ostatnio nie mam zbyt wielkiej ochoty na mięso, za to chętnie sięgam po warzywa czy ryby. Powoli wprowadzam do swojej kuchni więcej

moj przepis na
Bułki kajzerki – domowe wypieki 103

pieczywo: chleby i bułeczki, szczególnie bułki kajzerki posypane sezamem, makiem bądź siemieniem lnianym. Ja wolę pieczywo pełnoziarniste. Chleby pszenno-żytnie, orkiszowe z dodatkiem wszelkiego rodzaju ziaren, suszonych owoców np. słonecznika, siemienia lnianego, dyni, żurawiny. Chleb czy bułki za każdym razem mogą smakować inaczej, dzięki czemu domowe wypieki nigdy nam się nie znudzą. Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z domowym wypiekiem pieczywa(...)gorąca, bo drożdże się zaparzą i również nie urosną. Całość lekko wymieszaj do jednolitej konsystencji. Dodaj masło, wodę, jajko, sól i mąkę. Całość wymieszaj mikserem za pomocą końcówek do ciasta drożdżowego na jednolitą masę, ciasto powinno mieć konsystencje zwartej i jednolitej kuli. Miskę przykryj ściereczką, by ciasto nie wyschło z góry i odstaw w ciepłe miejsce na około 40 minut

To Musisz Wiedzieć
Szybkie bułki orkiszowo-pszenne na drożdżach 160

nawet kolejne dwa dni, co przy wypiekach drożdżowych, nie jest takie oczywiste.   Ten kolor bułki zawdzięczają wspomnianej mące pełnoziarnistej orkiszowej. Na wierzch dałam płatki owsiane, czarnuszkę, mak, pestki słonecznika, ale dajecie jak zwykle to, co macie lub co lubicie Przyznam się, że ciężko było mi się powstrzymać i nie spróbować bułeczki zanim wystygła. Z podanej porcji wychodzi(...)misy wsypujemy m\u0105k\u0119 w \u015brodku robimy do\u0142ek i przek\u0142adamy papk\u0119 z dro\u017cd\u017cy.\r","Dodajemy wod\u0119, jajko i s\u00f3l. Wyrabiamy ciasto.\r","Na sam koniec dodajemy t\u0142uszcz i dalej zarabiamy. \r","Ciasto przek\u0142adamy do miski wysmarowanej t\u0142uszczem.\r","Przykrywamy \u015bciereczk\u0105 i pozostawiamy do wyro\u015bni\u0119cia

Mieszam w Garnku
Cieciorkowy chleb 114

chleb. Powstała masa nie jest gęsta i nie trzeba czekać na wyrośnięcie ciasta. Chleb jest puszysty, ma wyjątkowy smak ciecierzycy, a chrupiące ziarna sprawiają, że można go zajadać jak ciasto. Od razu mogę powiedzieć, że wyjątkowo smakuje ze śliwkową marmoladą bez cukru – sprawdzałam :D {"@context":"http:\/\/schema.org\/","@type":"Recipe","name":"Cieciorkowy chleb","author":{"@type":"Person","name":"Kucharzyca"},"datePublished(...)ciepła woda 7 g drożdże instant 4 łyżka oliwa z oliwek 250 g mąka z ciecierzycy 100 g maka z migdałów 50 g siemię lniane 100 g ziarna np. słonecznika, dyni, sezamu 4 szt jajko 1/2 łyżeczka sól Sposób przygotowania Wszystkie składniki mieszamy dokładnie, aż uzyskamy masę bez grudek. Masę wylewamy do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki. Pieczemy od razu

Kucharzyca
TURECKIE CHLEBKI BEZGLUTENOWE Z INDYKIEM, PAPRYKĄ, KUKURYDZĄ I ZIARNAMI. 173

pieprz ziołowy jeszcze chwilę wyrabiamy. Formujemy w wałek, dzielimy na 6 równych części, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia. Gdy wyrośnie, podsypujemy stolnicę, formujemy prostokąty i wałkujemy, bardzo cienkie ciasto. /FARSZ: Umyte, osuszone i pokrojone w kostkę mięso wrzucamy na rozgrzany olej. Gdy zamkną się pory, odparuje woda a mięso się zarumieni dorzucamy pokrojoną w pióra cebulę.Następnie dorzucamy pokrojoną(...)niemu. Unosi się i... kusi! A do tego wygląda naprawdę kusząco, gdy tu i tam wystaje coś małego i czarnego. "ZIOŁOWO MI" ZIARNA: " Bazę tej mieszanki stanowią prażone ziarna słonecznika, sezamu i siemienia lnianego. Dopełnieniem jest bukiet ziół, takich jak: rozmaryn, mięta, bazylia, szałwia, tymianek, cząber, oregano, majeranek, pietruszka . Ta kompozycja sprawia, że mieszanka ziaren „ZIOŁOWO MI!” znajduje zastosowanie

Wypisz Wymaluj
Pieczona owsianka z bananami 69

  Pyszna, pieczona owsianka z bananami i czekoladowymi dropsami to idealny snack na czas postu. Wegańska, bez cukru, zdrowa i bardzo pożywna. Można podać ją już

dolcevitainmykitchen
SURÓWKA Z CZARNEJ RZEPY 223

Poszukuję. Całe moje życie opiera się na poszukiwaniach. Szukam swojego miejsca na Ziemi, w społeczeństwie, w kulinariach, w miłości i uczuciach, w wierze. Szukam, próbuję swych

W kuchni Karmel-itki
Chlebek pszenny z ziarnami 89

500ml otręby pszenne lub owsiane, 1/2 szklanki drożdże świeże, 50g cukier, 1/2 łyżeczki sól, 2 łyżeczki płatki owsiane, 1 kopiasta łyżka mieszanka nasion typu len złoty, siemie lniane, sezam, słonecznik,czarnuszka itp.(wg uznania), 3 kopiaste łyżki Przygotowanie Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size(...)dużej miski, wkruszamy drożdże i dodajemy wszystkie suche składniki (ziarna, płatki, sól, cukier i otręby). Trochę nasion zostawiamy do obsypania wierzchu chlebka. Mieszamy, wlewamy ciepłą wodę i wyrabiamy gładkie ciasto. Odstawiamy na ok.1 godzinę w ciepłe miejsce. Po tym czasie przekładamy ciasto na blat oprószony mąką i krótko wyrabiamy. Przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia lub silikonowej i odstawiamy

Gotowanie moimi oczami
.1233. ostatnie odkrycie z patelni 116

słonecznikowa BIO  to delikatny krem idealny do pieczenia, gotowania oraz do wzbogacania własnych, zarówno pikantnych jak i słodkich potraw, np. koktajli truskawkowych lub czekoladowych lodów. Składniki:  nasiona słonecznika*(28%), woda, olej słonecznikowy*, sok z cytryny*, sól morska *składniki pochodzenia organicznego Pasta z jagody czarnej leśnej  wytwarzana jest w opatentowanym procesie produkcji opartym na nowoczesnej technologii, umożliwiającej przetarcie(...)płatków i mieszamy, dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy. Można ostawić masę jeszcze na ok. 5-10 minut aby zgęstniała bardziej. Rozgrzewamy patelnie i lekko ją natłuszczamy. Wylewamy ciasto na patelnie i smazymy na małym ogniu kilka minut pod przykryciem, następnie odwracamy placek na drugą stroną i smażymy kolejne kilka minut, już bez przykrycia. Podajemy z ulubionymi dodatkami. Smacznego

breakfast of dreams
Ciastka owsiane 101

Pyszne i chrupiące ciastka owsiane. Mój mąż da się za nie pokroić. A ciastko owsiane z mlekiem…mniam… Bogate w dodatki jak daktyle, żurawina, pestki słonecznika i dyni czy orzechy. Smakują zupełnie inaczej niż te kupne. Co tam, jak raz je upieczecie, na pewno do nich wrócicie. Podczas pieczenia, w kuchni unosi się niesamowity aromat. Chce się(...)szkl orzechów 1/2 szkl mąki pszennej 550 1/2 szkl. mąki pszennej pełnoziarnistej szczypta soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody Wykonanie Banana blendujemy. Z podanych składników zagniatamy ciasto. Jeśli będą problemy z lepieniem ciasta, dodajemy ciut mleka. Dłońmi formujemy kulki, które rozgniatamy na placuszki na blasze i rozłożonym na nim papierze do pieczenia. Pieczemy

Mieszam w Garnku
Czekoladowo bakaliowe wafle – andruty bez cukru 180

Przepis jest bardzo prosty, więc na pewno każdy sobie z nim poradzi. Jeśli jesteście sceptycznie nastawieni do przepisów, które zawierają kaszę jaglaną, to warto spróbować jeszcze

Via Gusto
Razowe pierniki. 136

Przygotowanie: 1. Masło topimy z ksylitolem. 2. Przyprawy dodajemy do miski z przesianą mąką, kakao, solą, sodą i jajkiem. Mieszamy i dodajemy miód, następnie masło z ksylitolem. 3. Wyrabiamy ciasto. Wstawiamy do lodówki na minimum godzinę, następnie wałkujemy na grubość kilku mm i wykrawamy dowolne kształty. 4. Pieczemy 5-8 minut w 180 stopniach. 5. Po wystygnięciu dekorujemy pierniki lukrem(...)zdjęciu, użyłam zarówno sztucznych dekoracji (nie mogłam się oprzeć cukrowym śnieżynkom) jak i naturalnych - czarny sezam, jagody goi, płatki migdałów. Oprócz tego możecie użyć także: rodzynek, suszonej żurawiny pestek słonecznika czy dyni, skórki z cytryny/pomarańczy/limonki, zmielonych orzechów wiórków kokosowych.  Miłej zabawy

Powiedz dietom nie
WYPIEKANIE NA ZAWOŁANIE! 163

chleba, jaką mąkę użyjemy.  - dla osób zabieganych, zapracowanych, dbających o to co i jak jemy - dla osób które są na diecie bezglutenowej - dla osób, które chciałyby wypiekać ciasto drożdżowe - dla każdego kto chciałby w prosty i szybki sposób w domu przyrządzić np. mięso pieczone, a nie ma piekarnika - dla początkujących gospodyń, które chciałyby przygotować konfitury - dla wszystkich tych, którzy(...)ziół włoskich - 4 łyżki pokrojonych dość drobno czarnych oliwek - 2 łyżki oliwy z oliwek kolor skórki: jasny waga: 1000 g CHLEB NR 2. PEŁNE ZIARNO GRAHAM Z ŻURAWINĄ I SŁONECZNIKIEM Chleb z mąki pełnoziarnistej, z dużą ilością ziaren i żurawiny. Mocno wypieczony, lekko wilgotny, o zwartej strukturze. PRZEPIS: - 250 g mąki pełne ziarno graham - 100 g mąki orkiszowej

SMYKWKUCHNI
Żytnie pierogi dyniowe a'la ruskie (wegańskie) 202

dziadkowi. Byłam wniebowzięta, że takiemu specjaliście zasmakowały moje pierożki, więc mam nadzieję, że i Wam przypadną do gustu! Przepis na ok. 76 pierogów, czyli 12-13 porcji. Składniki: - żytnie ciasto pierogowe (wegańskie) lub bezglutenowe - 250g puree z dyni - 180-200g tofu naturalnego - 4 ząbki czosnku - 2 cebule - 1 łyżka oleju kokosowego - 2 łyżeczki majeranku - 1 łyżeczka papryki wędzonej(...)układamy na talerzach zachowując odstępy. Po każdej turze, dosypujemy do gotującej się wody szczyptę soli. Po krótkim obeschnięciu, możemy je podawać do zjedzenia. Możemy nabłyszczyć pierogi oliwą i posypać słonecznikiem. Smacznego

Be Fit Be Strong

Proponowane wyszukiwania