ciasto ze słonecznikiem - 3356 przepisów (strona:179/224)

Granola II 100

Czas czytania: 2 min Granola II Granola II to pyszny dodatek do śniadania i zdrowa pożywna chrupiąca przekąska. Taki prosty dodatek z powodzeniem każdy może

SprawdzonaKuchnia.pl
CHLEBEK BEZGLUTENOWY Z KASZY JAGLANEJ, WERSJA II 256

płaskie łyżki skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej - 1 szklanka mleka roślinnego (u mnie ryżowe lub owsiane bio) - sól do smaku (ok.1/3 łyżeczki) - 1/2-1 łyżeczki czarnuszki - 1 kopiasta łyżka ziaren słonecznika - 1 kopiasta łyżka siemienia lnianego lub sezamu - mielony czosnek (lub ząbek świeżego zmiażdżonego) - 1 łyżeczka kurkumy - 30ml dobrej oliwy (u mnie oliwa z oliwek) - ok.1 łyżeczki ziół prowansalskich i/lub rozmaryn, tymianek(...)programie góra-dół, bez termoobiegu. Masa jest dość luźna, bardziej niż w wersji pierwszej dlatego po 20 minutach pieczenia wyjmuję blachę z piekarnika i wtedy jeszcze raz nacinam podpieczone ciasto, tak by utworzyły się  oddzielne kawałki. Blaszka wraca do piekarnika i dopieka się jeszcze 25 minut. Po wyjęciu z piekarnika rozdzielamy nasze kawałki przy pomocy noża i pozostawiamy

Smaczne Zdrowe
Kokosowe krakersy z kaszy jaglanej 131

Kokosowe krakersy z kaszy jaglanej to pomysł na słodkie ciasteczka w zdrowym, domowym wydaniu. Świetne jako zdrowa alternatywa do pochrupania dla dzieci albo dorosłych, przydają się

Dorota Smakuje
Krem z pieczarek i grzybów leśnych 98

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zupa krem z pieczarek i grzybów leśnych to smaczny posiłek, szczególnie na chłodniejsze dni. W sezonie jesienno-zimowych chętnie sięgamy po zupy, również

Przepiski.pl
CHLEB PSZENNO-ŻYTNI Z ZIARNAMI, RAZOWY NA ZAKWASIE 248

24x8cm. Składniki: - 600g mąki pszennej pełnoziarnistej - 300g mąki żytniej jasnej typ720 (chlebowej, żurkowej) - 25g soli himalajskiej - 50g płatków owsianych - 20g otrębów owsianych - 280g zakwasu żytniego - 80g ziaren słonecznika - 20g siemienia lnianego -10g sezamu - 860g (ml) wody źródlanej lub filtrowanej Dodatkowo: - ulubione ziarna do posypania (u mnie siemię lniane i sezam) Wszystkie składniki umieścić w misie miksera i dokładnie wymieszać(...)błyskawicznie, u mnie ok.2,5h. Chleby na samym zakwasie żytnim  również wyrastają szybciej niż na orkiszowym. Gdy masa wypełni formy (wcześniej usuwamy papier, by się nie przykleił do ciasta), wstawiamy je do piekarnika nagrzanego do 200*C. Pieczemy na termoobiegu ok.60 minut. Po upieczeniu od razu wyjmujemy chleby z form i wykładamy na drewnianą deskę do odparowania. Ja pozostawiam

Smaczne Zdrowe
Korzenna owsianka dyniowa z karmelizowanymi śliwkami 88

Korzenna owsianka dyniowa z karmelizowanymi śliwkami to aromatyczne i pachnące nadchodzącymi świętami śniadanie. Idealny jesienno – zimowy posiłek, który przyjemnie rozgrzewa. Przygotowałam ją z dodatkiem purée

Oryginalny smak
BANANOWIEC "CYNAMONOWY RAJ" (bezglutenowy, z mieszanką ziarenek i masłem orzechowym) 228

musimy zjadać go od razu - spokojnie może tak "postać" dłużej. Jest to też rewelacyjny sposób na prezent. Dajecie komuś słoiczek a w nim... własnoręcznie zrobione, świeże, smaczne i zdrowe ciasto. W ten sam sposób można się zabrać za wykonanie chleba, bułek i innych wypieków. Taki wypiek można pasteryzować (o ile to słowo pasuje do ciasta/pieczywa). Wątpię jednak abyście próbowali "pasteryzacji(...)niesamowicie (wystarczy otworzyć opakowanie czy odkręcić słoiczek i po domu unosi się mocny - a to plus - aromat), smak - nieziemski, leciutko korzenny. Jest to produkt w 100% bezglutenowy. "prażone ziarna słonecznika, sezamu, orzechy arachidowe oraz cynamon, kardamon, goździki - Słonecznik, dzięki zawartości wit.E i cynku dba o zdrowie skóry, paznokci i włosów. Sezam to bogate źródło m.in. wapnia, magnezu i białka. Orzechy

Wypisz Wymaluj
Co zrobić z pieczonej dyni 236

Co zrobić z pieczonej dyni – to wpis na życzenie czytelniczki – takie dostałam zapytanie. Zebrałam więc kilka inspiracji z przepisów, które publikowałam na blogu i

Dorota Smakuje
CHLEB RAZOWY Z PŁASKURKI, SAMOPSZY I ORKISZU Z ZIARNAMI 167

orkiszu typ750 - 30g soli (u mnie himalajska) - 250g zakwasu (u mnie po 125g żytniego i 125g orkiszowego ), wyjętego ok.1-2h wcześniej z lodówki - 200g ziaren (u mnie 70g dyni, 80g słonecznika i 50g siemienia lnianego) - ok.850g (ml) wody filtrowanej lub źródlanej * Płaskurka to jeszcze starsza niż orkisz odmiana pszenicy (farro), o cennych właściwościach odżywczych. To jedno z pierwszych udomowionych(...)płaskurki pomagają obniżyć poziom cholesterolu, uregulować poziom glukozy, przeciwdziałają nowotworom układu pokarmowego.  Z mąki z płaskurki można przygotowywać wszystko to, co przygotowuje się ze zwykłej pszenicy: chleby, bułki, ciasta, ciasteczka, naleśniki, itp. Ciasta przygotowane na jej bazie są delikatne, słodkawe, o orzechowym posmaku.  Źródła:  Stressfree ,  superpokarmy "Pszenica samopsza  to jedno z najstarszych udomowionych gatunków zbóż

Smaczne Zdrowe
Grahamki 263

swoich nie dodaję białej mąki, co odróżnia je od tych kupnych. Wilgotności nadają im ugotowane ziemniaki i jogurt naturalny. Możemy posypać je płatkami owsianymi, siemieniem lnianym, sezamem, makiem, pestkami słonecznika lub dyni – co kto lubi. Jeśli nie mamy sprawdzonej piekarni to zachęcam do robienia pieczywa samodzielnie. Niestety bułki z supermarketu to w większości produkty wcześniej mrożone, z dodatkiem spulchniaczy(...)ciepła, nie gorąca). Do miski wsypujemy mąkę, suszone drożdże i sól. Mieszamy łyżką. Dodajemy jogurt, miód/melasę, puree z ugotowanych ziemniaków oraz podgrzane mleko z masłem. Wyrabiamy, aż ciasto będzie jednolite i nie będzie kleiło się do rąk – można odrobinę podsypywać mąką jeśli jest potrzeba. Ciasto wkładamy do miski podsypanej mąką, nakrywamy ściereczką i zostawiamy

Poezja smaku
KRUCHE BABECZKI WYTRAWNE z soczewicą i tofu – wegańskie przekąski na imprezę! 112

przekąskę na imprezę. Przedstawiam przepisy na dwa farsze do kruchych babeczek… Drukuj Proporcje na: 40 szt. Czas pieczenia/gotowania: 15 min Ocena: 5.0 /5 ( 2 głos/y ) składniki Kruche ciasto (na 40 babeczek): 150 g margaryny roślinnej 275 g mąki 2 łyżki zimnej wody 1/2 łyżeczki soli szczypta pieprzu szczypta kurkumy   Farsz z soczewicą (na 20 babeczek(...)długo rękoma. Wyrobione ciasto owiń w folię i włóż na 30 minut do lodówki. Następnie ciasto rozwałkuj na grubość 0,5 cm. Foremki na babeczki posmaruj delikatnie tłuszczem (ja posmarowałam je olejem za pomocą silikonowego pędzelka). Rozwałkowanym ciastem wypełnij foremki. Polecam wykroić szklanką okręgi nieco większe niż średnica babeczek, a następnie wylepić ciastem foremki. Spód ciasta nakłuj widelcem. Babeczki piecz

Via Gusto
Domowe ferrero rocher (kule, które dodają energii) 187

szklanki orzechów (nerkowce, ziemne, laskowe)  3/4 szklanki migdałów 1-2 łyżki kakao 2 łyżeczki nasion chia (opcjonalnie) 1 łyżka oleju kokosowego co jeszcze można dorzucić do kulek? słonecznik płatki owsiane kokos rodzynki cynamon masło orzechowe Wykonanie Wszystkie składniki miksujemy i formujemy kulki. Obtaczamy w zmielonych orzeszkach. Jeśli masz ochotę to możesz dodatkowo zanurzyć kulki w domowej czekoladzie. Najbardziej czasochłonne(...)kinder country Domowe kinder pingui Domowe ciastka Domowe lody i owocowy potwór Domowe słodkie przekąski na spacer Domowy kopiec kreta Domowy budyń czekoladowy Domowy budyń jaglany - z gwiazdką Domowe ciasto z cukinią Domowe szyszki czekoladowe Domowy tort urodzinowy (w 5 minut) Domowe gofry  Domowy knoppers Domowe płatki nesquik Co Lila jadła w środę?   - mnóstwo kulinarnych inspiracji nie tylko

lady-och-mistrzyni.blogspot.com
3x inspiracje października: obiad wegetariański (z kotletami owsiano-słonecznikowymi), kiszona papryka, różany cukier 170

  1.Obiad wegetariański z kotletami owsiano-słonecznikowymi Przepis od Lindy (wegetarianki z ponad 20-letnim stażem), która zawsze zaskoczy mnie jakimiś ciekawymi przepisami! Przepis na zdjęciu

Qlinarnie i Qlinarnie
Chleb razowy żytnio-orkiszowy z ziarnami 163

zakwasu żytniego 300 g mąki orkiszowej graham typ 1850 100 g mąki orkiszowej jasnej typ 650 500 g mąki żytniej typ 720 100 g mieszanych ziaren (u mnie słonecznik, siemię lniane, dynia) 800 ml wody (przegotowanej) 20 g soli płatki owsiane do posypania wierzchu chlebów WYKONANIE Zakwas wyciągnąć z lodówki i ogrzać (około 2 godz.). W dużej misce wymieszać wszystkie podane(...)kratce i piecze kolejne 10 minut. Upieczone chleby wyciągnąć z form keksowych, oderwać papier i przełożyć na kratkę do stygnięcia. Trwa to długo, bo chleby muszą dobrze odparować. Gotowe ciasto chlebowe przelane do form keksowych. Ciasto chlebowe po 12 godzinach wyrastania. Spryskane wodą i posypane płatkami owsianymi chleby tuż przed włożeniem do piekarnika. Studzenie gotowych chlebów na kratce. Smacznego

Passions hobbies life