kuleczki zbożowe z belgijskiej czekolady - czekolada biała - czerwony barwnik -czekolada mleczna WYKONANIE: 1. CIASTO: Wszystkie składniki zagniatamy bardzo szybko. Ciasto schładzamy w lodówce przez 30 minut. 2. MASA MAKOWA: Masę makową mieszamy ze skórką pomarańczową, namoczonymi w rumie śliwkami i daktylami, miodem. 3. Ciastem wylep formę do pieczenia, wyłóż masę makową, udekoruj wyciętymi z ciasta serduszkami. Pieczemy godzinę
SMYKWKUCHNIsię na mrożone śliwki. Pomyślałam co by można było z nich zrobić i na szybko wymyśliłam knedle Niestety są trochę pracochłonne ponieważ wcześniej trzeba ugotować ziemniaki (najlepiej dzień wcześniej), następnie po zagnieceniu ciasta każdą śliwkę trzeba zawinąć w ciasto. Warto jednak poświęcić im czas bo smakują rewelacyjnie. Są miękkie i delikatne
Marta Gotujecukier, skórkę z cytryny i szczyptę soli rozdrabniamy z zimnym masłem. Żółtka mieszamy ze śmietanką, dodajemy do ciasta i szybko ugniatamy na jednolitą masę. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 1 godzinę. Śliwki myjemy, przecinamy na pół i usuwamy pestki. Mieszamy z cukrem oraz sokiem i odstawiamy na pół godziny, by puściły sok. Ciasto
R'n'G KitchenŚLIWKAMI autorka: Alizea | blog: www.consapore-alizea.blogspot.com/ SAŁATKA Z BURAKIEM I ŚLIWKAMI autorka: Alizea | blog: www.consapore-alizea.blogspot.com/ Zakręcona drożdżówka z nadzieniem twarogowym i śliwkami autorka: tristessa | blog: Kulinarne misz masz Tarta z palonego masła. Z creme patissiere, śliwkami i brzoskwiniami. autorka: Nashelly | blog: Ginger Breath Cynamonowy ryż ze śliwkami- Lubelski Kociołek autorka: Goaa | blog: jedz i smakuj Deser ryżowy ze śliwkami autorka: antka91(...)zdrowo!Guten Appetit! Powidła śliwkowe z piekarnika - szybkie, bez mieszania autorka: Gotuj zdrowo!Guten Appetit! | blog: Gotuj zdrowo!Guten Appetit! Śliwki pod kruszonką z migdałami autorka: smakufabryka | blog: Smaku fabryka Sernik kokosowy ze śliwkami i kruszonką autorka: aronia | blog: Cafe Amaretto 782. Dyniowe kluski odsmażane ze śliwkami autorka: malinowyporanek | blog: malinowyporanek Jaglane ciasto ze śliwkami autorka: Krys | blog: Kuchnia
Weekendy w domu i ogrodzieszklanka ciepłego mleka, milusi kocyk, ulubiona książka i to boskie ciacho. Czego chcieć więcej? Ciasto jest mocno czekoladowe, szybkie i łatwe w przygotowaniu. Dlaczego akurat ten przepis? Bo efekt jest naprawdę mniam! Rozpusta godna wyjątkowego wieczoru. Najlepsze ciasto czekoladowe ze śliwką Czytaj więcej » Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com
Wielki apetytproszkiem budyniowym. Całość posypana jest pyszną kruszonką z nutą cynamonu i kardamonu. Ciasto smakowało rewelacyjnie, zniknęło bardzo szybko. Nawet mój facet, który za ciastami nie przepada zjadł większość. To najlepsza rekomendacja :). Zapraszam serdecznie na chrupiące i czarujące ciasto ze świeżymi śliwkami! PLACEK ŚLIWKOWY Z KRUSZONKĄ. Składniki: Ciasto: 170 g mąki pszennej tortowej
Zakątek rozkoszy kulinarnychuczczenia drugiej rocznicy bloga :) Fakt ten odkryłam przez przypadek i musiałam coś na szybko wymyślić- oczywiście słodkiego, a że pod ręką były śliwki z rodzicielskiego mini-sadu - oto prosty przepis na placek ze śliwkami SKŁADNIKI na ciasto
Moje Kuchenne Rewelacjełyżki Przygotowanie W dużej misce umieszczamy wszystkie składniki na ciasto. Początkowo siekamy nożem, później szybko wyrabiamy elastyczne ciasto. Owijamy ciasto w folię spożywczą i wkładamy do lodówki. W osobnym naczyniu przygotowujemy kruszonkę. Wszystkie składniki mieszamy palcami, aż powstanie coś w rodzaju mokrego piasku. Śliwki myjemy, rozcinamy na ćwiartki. Ciastem z lodówki wykładamy dno i boki (na wysokość 1/2cm
Gotowanie moimi oczamimoim życiu po raz pierwszy są łatwe do wykonania, tanie i niesamowicie smaczne. Zróbcie je szybko, a przekonacie się sami. Składniki: ciasto: 1 kg ziemniaków (waga przed obraniem) 2 szklanki mąki pszennej 3 jajka sól nadzienie: ok. 15 śliwek węgierek cukier waniliowy cynamon do podania: masło cukier płatki migdałowe Sposób przygotowania: Wyszorowane ziemniaki gotujemy w mundurkach. Lekko
Pobite gary Barbarylubi osłodzić sobie życia kawałkiem miękkiego i wilgotnego ciasta, które smakuje jogurtem i jest wypchane owocami? Do tego ciasta pasują praktycznie wszystkie owoce - maliny, śliwki, gruszki, morele. Spróbujcie go koniecznie, jest łatwe, szybkie (nie ma nawet potrzeby używania miksera) i niesamowicie pyszne. Przepis z małymi modyfikacjami zaczerpnęłyśmy z książki Pani Doroty "Moje Wypieki i Desery". Składniki 1 szklanka oleju(...)owoców (u nas śliwki) 2- 3 łyżki brązowego cukru 1 łyżeczka cynamonu Piekarnik rozgrzewamy do ok. 160 stopni Celsjusza. W dużej misce dokładnie łączymy rózgą olej i jajo, a następnie dodajemy cukry i dokładnie mieszamy. Wlewamy jogurty i znów mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Bezpośrednio do mokrych składników przesiewamy suche- mąkę, sodę i proszek i mieszamy. Ciasto może wyglądać jakby
Symfonia SmakówOd kiedy pracuję na gotowanie i bloga mam coraz mniej czasu i niestety sił. Moje wczesne wstawanie i dojazdy dają czasami o sobie znać i
Szybko Tanio Smacznieciasto mojego dzieciństwa :) Dzisiaj zachęcam Was do przygotowania wypieku wraz dodatkiem świeżych truskawek. Obowiązkowo przed podaniem, placek należy posypać cukrem pudrem. Poniższe ciasto jest łatwe, szybkie i tanie w przygotowaniu. Truskawki możecie zastąpić malinami, jeżynami lub śliwkami. Składniki na blachę o wymiarach 30 x 20 cm: 4 jajka (rozmiar l) 1/2 szklanki oleju (110 g) 1/2 szklanki zwykłego cukru(...)uzyskania puszystej i jasnej masy. Następnie wlać olej. Dokładnie zmiksować. Gdy składniki połączą się ze sobą to wsypać mąkę (pszenną i ziemniaczaną) wraz z proszkiem do pieczenia. Ciasto wyraźnie zmieni konsystencję na mocno zbitą! Na sam koniec dodawać powoli ubite białka i całość wymieszać ze sobą. Gotowe ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Truskawki umyć, osuszyć, pozbawić szypułek, przekroić
Ugotowaćmasło, cukry. Ze składników szybko zagnieść ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą, umieścić w lodówce na około 1 godzinę. Schłodzone ciasto przekroić, tak, aby 2/3 ciasta wylepić spód formy do tarty. Ciasto ponakłuwać w wielu miejscach, podpiec w 180C przez ok.8-10minut. Na podpieczone ciasto wyłożyć jabłka pokrojone w ósemki oraz pokrojone dowolnie śliwki. Pozostałą część ciasta odrywać kawałkami
Raj dla Podniebieniazetrzeć na tarce z grubymi oczkami ( patrz FILM ). Dodać jajko i szybko zagnieść ciasto. 2. Formę do tarty o średnicy 28cm wysmarować masłem. Rozwałkować ciasto, podsypując mąką i wyłożyć nim równomiernie całą blaszkę. Blaszkę wstawić do lodówki na około 30 minut. 3. Piekarnik nastawić na 200oC. Schłodzone ciasto ponakłuwać widelcem i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około(...)wypestkować. Połówki z jednej strony do połowy naciąć ( patrz FILM ). 5. Na podpieczonym spodzie poukładać gęsto śliwki, zaczynając od krawędzi ciasta. Piekarnik nastawić na 220oC. Do nagrzanego piekarnika włożyć tartę i piec przez około 25-30 minut (proszę obserwować, bardzo szybko się piecze). Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. 6. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostygnięcia. Przed podaniem posypać
Mała Cukierenkazetrzeć na tarce z grubymi oczkami ( patrz FILM ). Dodać jajko i szybko zagnieść ciasto. 2. Formę do tarty o średnicy 28cm wysmarować masłem. Rozwałkować ciasto, podsypując mąką i wyłożyć nim równomiernie całą blaszkę. Blaszkę wstawić do lodówki na około 30 minut. 3. Piekarnik nastawić na 200oC. Schłodzone ciasto ponakłuwać widelcem i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około(...)wypestkować. Połówki z jednej strony do połowy naciąć ( patrz FILM ). 5. Na podpieczonym spodzie poukładać gęsto śliwki, zaczynając od krawędzi ciasta. Piekarnik nastawić na 220oC. Do nagrzanego piekarnika włożyć tartę i piec przez około 25-30 minut (proszę obserwować, bardzo szybko się piecze). Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. 6. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostygnięcia. Przed podaniem posypać
Mała Cukierenkaprzepis na ciasto ze śliwkami wymyśliłam specjalnie pod moją mamę, która nie przepada za ciastami zagniatanymi ręcznie. Ciasto można wyrobić widelcem lub przy pomocy miksera. Jest bardzo proste i szybkie w wykonaniu, poza tym nie wymaga żadnych wyszukanych składników. Mamie ciasto tak się spodobało, że praktycznie piecze go cały czas na okrągło, a więc śliwki królują :) Składniki: 250g margaryny
Smakowy Raj