Składniki na ciasto ze śliwkami na blachę o wymiarach 24x28 cm CIASTO: 400 g mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 100 g cukru pudru 200 g masła 2 jajka NADZIENIE: 50 g masła 1 kg śliwek (umytych i wydrylowanych) 100-150 g cukru (w zależności od słodkości śliwek) 2 łyżki domowego cukru waniliowego płaska łyżeczka cynamonu 2 łyżki dżemu(...)pudrem, dodajemy pokrojone w kostkę masło, dokładnie siekamy, aż otrzymamy drobniutką kruszonkę, następnie dodajemy jajka, mieszamy nożem, a następnie szybko zagniatamy gładkie ciasto, chłodzimy co najmniej 60 minut. Przygotowujemy nadzienie. W garnku rozpuszczamy masło, dodajemy śliwki, cukier i cukier waniliowy, cynamon i gotujemy bez przykrycia, aż śliwki się nieco rozpadną, a masa lekko zgęstnieje. Gotową masę
Rozpustne gotowaniebajeczną tartę. Moją przygotowałam ze śliwkami, ale można użyć malin, jeżyn, albo też owoce pominąć zupełnie. Samo bowiem obłędnie czekoladowe, kremowe i delikatne nadzienie, każdego powali na kolana. Nas urzekło; mówię Wam, ciężko na jednym kawałku skończyć. Do tego lekko kwaśne śliwki, które ożywiają całość, a to wszystko zamknięte w kruchym, mocno kakaowym cieście z nutą cytryny. Jest ona zaskakująca(...)posiekać, a następnie rozetrzeć palcami. Wbić jajko, szybko zagnieść kruche ciasto. Z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować na okrąg nieco większy niż średnica formy. Wyłożyć ciastem formę, formując brzeg. Schłodzić w lodówce przez 30 minut. Schłodzone ciasto przykryć papierem do pieczenia, wypełnić formę fasolą
Pożeraczka, czyli raz adobrzeKolejne ciasto, które robi się szybko i dobrze smakuje. Jako, że pierwszy raz w tym roku kupiłam śliwki (nie robaczywki ;)), postanowiłam zrobić z nich ciacho. Na początku miało być jogurtowe, ale jak wiecie, kobieta zmienna jest - postanowiłam zrobić kruche. A tak na serio potrzebowałam białka, do kolejnego przepisu ;) Ciasto jest pyszne! A zapach jaki unosi się podczas pieczenia, obłędny
CookYourselfłatwe do wykonania babeczki ze śliwkami to obowiązkowa pozycja w jesiennym menu na coś słodkiego do kawy. Szybko się je przygotowuje, a jeszcze szybciej znikają po upieczeniu, chociaż najlepsze są całkowicie wystudzone. Do babeczek ze śliwkami najlepsze są śliwki węgierki, gdyż zbyt łatwo nie rozpadają się w czasie pieczenia. Babeczki przygotowuje się bez użycia miksera, co niewątpliwie jest dodatkową(...)śliwek węgierek Dodatkowo: cukier puder i cynamon do posypania 2 łyżki mąki kokosowej lub pszennej Jak przygotować babeczki ze śliwkami? Śliwki umyć, wypestkować i pokroić w drobną kostkę, a następnie posypać łyżeczką cynamonu i 2 łyżkami mąki, wymieszać. W jednej misce wymieszać suche składniki, a w drugiej mokre, na koniec suche wsypać do mokrych i dokładnie wymieszać. Do ciasta wmieszać
Kuchcik gotujeDzisiaj ciasto na pożegnanie wakacji. Szybkie, smaczne i chyba dość popularne. Można bez owoców, można z owocami. U mnie ostatnio królują śliwki. Bardzo lubię ich smak, kiedy wtopią się w ciasto. Przepis zaczerpnęłam ze strony Danusi . U mnie inne owoce i małe zmiany. SKŁADNIKI 3 szklanki mąki tortowej 1 budyń śmietankowy bez cukru ( 40 g) 1 szklanka
W kuchennym oknie Ewykwadratowej blaszki 25x25 cm. Składniki na ciasto: - 40 dag mąki pszennej, użyłam typu 500 - 20 dag margaryny - 5 żółtek - 4 łyżki cukru pudru - 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia - 2 łyżki kakao Na pianę: - 5 białek - szczypta soli - 1 niepełna szklanka cukru - 1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej Dodatkowo: - ok. 1 kg śliwek - 2 łyżki cukru - 4 łyżki domowej bułki(...)dodatki zajrzyjcie na stronę www.Skworcu.com.pl . 1. Z podanych składników szybko zagniatamy ciasto, ważne jest aby margaryna była mocno schłodzona. Powstałe ciasto dzielimy na trzy części i do jednej dodajemy kakao. Każdą część ciasta owijamy folią spożywczą i wkładamy na minimum godzinę do zamrażalki. 2. Śliwki myjemy, wyjmujemy pestki i kroimy w drobne paski i posypujemy cukrem
Apetyczna babeczkatakim razie nie pozostaje jak wkleić zdjęcia do albumu z tegorocznych wakacji spakować walizki i ruszać w podróż do domu. Wszystko dobre szybko się kończy. Na osłodę przed wyjazdem mam tartę ze śliwkami, proste i smaczne ciasto. Składniki: rulon ciasta francuskiego 300 g śliwek dżem ze śliwek Wykonanie: Gotowe ciasto francuskie rozwijamy na blaszce do pieczenia
ciastkarnia na kruchym spodziePyszne i ekspresowe w przygotowaniu ucierane ciasto ze śliwkami. Pięknie rośnie i nie opada po wyjęciu z piekarnika. Jest wilgotne i delikatne jednocześnie. Dobrze wyważone pod
cool and mintykolejna przerobiona przez rodzicielkę na dżemy i kompoty. Ale nie mogło zabraknąć też ciasta z owocami! Przepis banalnie prosty, szybki. Użyjcie owoców, które macie, najlepiej sprawdzą się lekko kwaskowate, które będą kontrastowały ze słodyczą ciasta. Mniam! Ciasto ze śliwkami Przepis na średniej wielkości keksówkę Potrzebujemy: Składniki suche: 2 szklanki mąki (przesianej przez sito) 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku
Bananowe Polekolejny baaaardzo stary przepis na ciasto owocowe, które jest proste, szybkie i zawsze się udaje. Można piec je przez cały rok, gdyż świetnie udaje się ze wszystkimi chyba owocami. Dzisiaj piekłam je ze śliwkami które w tym roku obrodziły niesamowicie. A do tego wyjątkowo nie są robaczywe.Na ciasto potrzebujemy:4 jajka3/4 szklanki cukru2 szklanki mąki1 kostka margaryny2 łyżeczki
Codzienna kuchnia niecodziennapieczenia, przesiać, dodać cukier, żółtaka, margarynę pokrojoną w kostkę i dość szybko zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części jedna 3/4 ciasta i druga 1/4 ciasta i włożyć do zamrażalnika do schłodzenia.Formę (24/30 cm) posmarować margaryną dla lepszej przyczepności i wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto zetrzeć na tarce o grubych oczkach, wyłożyć równomiernie na dno formy, docisnąć dłonią, wstawić(...)śliwki rozsypać jagody i porzeczki.Lekko ubić pianę z białek, dodać cukier i ubijać, aż cukier się rozpuści, a piana będzie sztywna i lśniąca, następnie dodać kisiel i jeszcze chwilę ubijać do połączenia z piana.Wyłożyć pianę na owoce.Składniki na kruszonkę połączyć ze sobą rozcierając palcami, aż powstaną grudki (zrobić to dosyć szybko).Pozostałe ciasto rozwałkować, pokroić w paski
Mix smakuolej do smażenia Farsz: ****************** 1 kg.pieczarek 2 cebule masło do smażenia 50 dag.żółtego sera 1 jajo sóli pieprz Do panierowania: *** ************************* 2 jajka bułka tarta masło do smażenia ********************************** Przyrządzamy ciasto- Wszystkie składniki miksujemy na gładką masę solimy i pieprzymy.Smażymy na rozgrzanym oleju cienkie naleśniki.Po usmażeniu naleśniki zostawcie pod przykryciem.Wtedy będą miękkie i dadzą się łatwo rolować!. Pieczarki płuczemy(...)ŚEDZIE Z CZOSNKIEM W OLIWIE BABECZKI MARCEPANOWE SAŁATKA Z POMARAŃCZY RYBA LUB KARP W SOSIE IMBIROWYM RYBA NA OSTRO RYŻOWE KULE ZE ŚLIWKAMI SZYBKA ROSYJSKA SAŁATKA GRZANIEC Z BIAŁEGO WINA KOŁACZ MAKOWY PIERNIK FIGOWY Z MARCEPANEM CIASTO Z MARCEPANEM DOMOWE CIASTKA ZE SKWAREK DROŻDŻÓWKI Z BAKALIAMI
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkinatłuściłam i przelałam masę Piekłam przez około 50 min. w prodiżu. Ciasto jest rzeczywiście dość piaskowe, następnym razem dodam więcej śliwek które wcisnę głęboko w ciasto. Wtedy będzie bardziej wilgotne. Jest dość szybkie i proste do zrobienia, dlatego polecam tym osobom które nie mają zbyt dużych talentów w pieczeniu ciast:) Jeśli zrobimy w większej formie
Proste Potrawycukier też) 150 ml oleju roślinnego pół łyżeczki soli około 300 g owoców : 2-3 jabłka, nektarynki, brzoskwinie, śliwki itp. kilka suszonych śliwek lub rodzynek/można oczywiście pominąć Przygotowanie: z podanych składników poza owocami szybko zagnieść ciasto, zawinąć w filię spożywczą i włożyć na godzinkę do lodówki. Użyłam cukru Dark Muscovado (wilgotny cukier) dlatego wyszedł taki marmurek. Owoce pokroić
greenscarfskładników (dłuższe miksowanie za bardzo napowietrzy masę, ser będzie się wybrzuszał i pękał z wierzchu) Masę przelewamy na ciasto. Na niej układamy połówki śliwek. Śliwki posypujemy kruszonką. kruszonka: Mąkę mieszamy z cukrem. Do suchych składników dodajemy posiekane zimne masło i szybko łączymy samymi opuszkami palców do momentu powstania okruszków (nie ugniatać!) Ciasto posypane kruszonką wstawiamy do piekarnika rozgrzanego
Bon appetit mon amie