Myślałam, że seria truskawkowych przepisów już się u mnie skończyła, ale nie! Jeszcze będę miała dla Was kilka słodkości z tymi owocami lata. Dziś zapraszam na
Ostra na SłodkoPrzepis na murzynka gości chyba w każdym domowym zeszycie z przepisami. Ja swój dostalam od babci. To delikatne czekoladowe ciasto świetnie smakuje z wiśniami czy truskawkami ze słoika lub przełożone konfiturą owocową. Dla tych, którym dodatkowe kalorie nie straszne wierzch polewamy grubą warstwą rozpuszczonej czekolady. Składniki: 4 jajka 2,5 szklanka mąki 1 szklanka cukru 3 łyżeczki proszku 2 łyżki(...)koniec ubita piana z białek - żeby nie upadła warto wmieszać ją delikatnie drucianą trzepaczką. Gotową masę przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę i układamy na niej wiśnie (ciasto możemy też przekroić i przełożyć dżemem już po upieczeniu). Pieczemy około 40 min. W naczyniu do fondue (lub w kąpieli wodnej) topimy czekoladę i polewamy nią przestudzone ciasto. Smacznego! ciastkożercy
CiastkozercyDeser Rafaello z truskawkami jest przepyszny i po prostu rozpływa się w ustach. Kto raz spróbuje nie będzie mógł oprzeć się kolejnej porcji. Nie jest trudne
Smaczne Potrawyupały dają się we znaki, a chęć na coś słodkiego Was nie opuszcza, nic straconego – przygotujcie ciasto bez pieczenia. Na przykład taki grysikowy torcik z truskawkami. Krem jest delikatny, spodoba się wszystkim fanom mas na bazie kaszy manny. Niewtajemniczeni zaś, być może do końca nie połapią się co jedzą;) Do tego pyszne truskawki przykryte galaretką. Jestem pewna
Smaki Na Talerzupiana nie wpływała pomiędzy bo po upieczeniu opadnie. Ciasto piec jeszcze ok 20 min. aż piana się ładnie zarumieni. Ja robiłam również wersję z truskawkami, dałam małe owoce i piana nieco opadła ale ciasto było równie pyszne. Jednak obojętnie czy pianka wyrośnie czy schowa się między owocami ciasto smakuje rewelacyjnie zwłaszcza schłodzone w lodówce
Monia miesza i gotujeMarkizy wyjmujemy z opakowanie i przekładamy do malaksera, blendujemy do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Następnie dorzucamy pokrojone w mniejsze kawałki masło i miksujemy wszystko kilkanaście sekund do połączenia składników. Ciasto wysypujemy na formę i wyklejamy ją równomiernie na bokach oraz spodzie. Tak przygotowany spód powinien chłodzić się w lodówce przez całą noc lub w zamrażarce przez przynajmniej(...)Owoce kroimy w mniejsze kawałki i rozrzucamy je po tarcie przy utworzyły lekki "kopiec". Tartę możecie podać np. tylko z owocami leśnymi lub tylko z truskawkami. Wszystko zależy od Waszych upodobań. :) Ciasto gotowe! Podawajcie od razu, a następnie przechowujcie w lodówce do maksymalnie 3-4 dni (w zależności od użytych owoców). Wiosna-lato na talerzu - smacznego
Cooking MonsterPrecelki to niesamowite pieczywo, składniki w zasadzie takie jak na zwykłe bułki, ale smak zupełnie inny! Wiecie skąd wziął się kształt tego pieczywa? Pewien włoski mnich
SprawdzonaKuchnia.plCzas czytania: 2 min Nie upiekliście jeszcze pierniczków na święta? Nie martwicie się, możecie zrobić to jeszcze dziś, przepis jest idealny dla zapominalskich! Pierniczki chrupiące można
SprawdzonaKuchnia.plCzas czytania: 2 min Przepisów na kruche ciastka chyba nigdy zbyt wiele! Tym razem domowe ciastka z białą czekoladą , suszoną żurawiną i mnóstwem chrupiących orzechów oraz
SprawdzonaKuchnia.plgram) cukru wanilinowego, 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu, 2 jajek, 100 gram roztopionego masła, 300 ml mleka, 400 ml śmietany 30%, 250 gram truskawek, 250 gram jagód, 3 łyżeczek cukru pudru, soli. Przygotowanie gofrów zacząłem od przygotowania ciasta. Jest to banalnie proste i przypomina trochę przygotowanie ciasta na naleśniki. Di miski dodałem 200 gram mąki pszennej, 1,5 łyżeczki proszku(...)umyciu na ćwiartki, natomiast mniejsze na połówki. Jagody wypłukałem i odcedziłem. Do rozgrzanej gofrownicy, przy użyciu chochli do zupy nalewałem ciasto. Po uzyskaniu złotego koloru gofrów wyjmowałem je z gofrownicy. Na jeszcze ciepłe gofry nakładałem bitą śmietanę i cząstki truskawek. Całość posypałem jagodami. Oczywiście w sferze dodatków do gofrów panuje pełna dowolność i każdy może zastąpić moją propozycję swoimi ulubionymi
Wyprawy kulinarnegazowanej 250 ml mleka 2 jajka 1 łyżka oleju 3 łyżki cukru olej do smażenia Ser 250 twarogu 2 szklanki mrożonych truskawek 3 łyzki cukru (lub według własnego smaku) 1/2 cytryny-sok Smietana 250 ml śmietany kremówki Wykonanie: Ciasto: Wszystkie składniki dokładnie roztrzepać trzepaczką(...)ciasto będzie gładkie i bez grudek. Odstawić na 15 minut, aby ciasto "odpoczęło" Na rozgrzaną patelnię wraz z olejem wlewać małe porcje ciasta, aby pokryć dno patelni. Smażyć z dwóch stron. Twarożek ugniatamy widelcem. Truskawki włożyć do rondelka i wsypać cukier. Zagotować. Przygotowany mus truskawkowy wlewać do twarogu małymi porcjami, aby nie było za rzadkie. Resztę pozostawić do polania naleśników
O kuchni z uczuciemCzas czytania: 2 min Tatra dla osób, które chcą zrzucić kilka zbędnych kilogramów, a nie mogą lub raczej nie chcą zrezygnować zupełnie ze słodyczy. Spód zrobiłam
SprawdzonaKuchnia.plCiasto bez dna. Szybki deser z owoców zapieczonych pod kruszonką. Tym razem w wersji całkowicie bezglutenowej. A w roli głównej pyszny, młody agrest. Agrest i truskawki myjemy. Truskawki pozbawiamy szypułek i kroimy na ćwiartki. Agrest trzeba oskubać z twardych ogonków i pozbawić suchych końcówek. Małe owoce agrestu zostawiamy w całości- zmiękną i puszczą sok dopiero podczas pieczenia. Owoce mieszamy razem
Karo in the Kitchen