CIASTO: 200 g mąki pszennej 50 g budyniu śmietankowego w proszku 120 ml mleka 120 ml wody gazowanej 1 jajko 2 łyżki bezwonnego oleju lub roztopionego i przestudzonego masła szczypta soli NADZIENIE: 250g białego sera(...)łyżki gęstego jogurtu 1 łyżka cukru pudru 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 żółtko (jeśli występuje alergia lub nietolerancja można pominąć) ½ łyżeczki soku z cytryny DODATKOWO: Świeże truskawki 🍓 WYKONANIE: 1.Składniki na ciasto miksujemy. 2.Miskę przykrywamy i odstawiamy na 30 min. 3. Patelnię lekko smarujemy masłem lub olejem. Smażymy naleśniki z obu stron. 4. Twaróg ucieramy z cukrem
Marcepanowa kuchnianiezawodną masą śmietanową, z mascarpone i kawałkami owoców. I brzoskwiniową galaretką. Mówię Wam, pycha! Biszkopt mięciutki, z mojego niezawodnego przepisu. Zamiast brzoskwiń można użyć innych owoców np. truskawek, jeżyn, jagód, poziomek, a ciasto będzie równie pyszne. Nam ostatnio bardzo posmakowała wersja z brzoskwiniami. I tę Wam polecam! Biszkopt: 5 jajek 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki mąki
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieplasterki. Białko ubijamy na sztywną pianę. Żółtko ubijamy z cukrem i solą, dodajemy na przemian mąkę (z proszkiem do pieczenia) i mleko do uzyskania gęstego, ale gładkiego ciasta. Teraz dodajemy rabarbar i truskawki, a na końcu pianę z białka. Delikatnie mieszamy. Smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Gotowe placuszki odsączamy na ręczniku papierowym, a następnie oprószamy cukrem pudrem. Gotowe
Rozpustne gotowanieBardzo lubię jeść jogurty, ale również warto urozmaicić swoje w menu. Ostatnio upiekłam jogurt z truskawkami i mega smaczną kruszonką! Naprawdę warto spróbować. :) Składniki: Ciasto: 200g jogurtu naturalnego 1 jajko 1 łyżka cukru trzcinowego 2 łyżki mąki kukurydzianej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia aromat śmietankowy truskawki Kruszonka: 1 łyżka cukru trzcinowego 1 łyżka oleju 2 łyżki mąki kukurydzianej(...)składników. Do masy dodajmy białka i dokładnie mieszamy szpatułką. W oddzielnym naczyniu wsypujemy cukier, mąkę i olej. Dokładnie mieszamy łyżką, aż ciasto będzie kruche. Do natłuszczonego naczynia lub blaszki przelewamy masę jogurtową. Na wierzch układamy dokładnie oczyszczone, pokrojone truskawki. Posypujemy kruszonką. Pieczemy przez 30-35 minut w 180 stopniach. Smacznego
Truskawkowa FiestaSkładniki(blaszka 23/33): ciasto : mąka pszenna 500 g, cukier 250 g, jajka 3 szt, maślanka 1 szklanka, olej 0,5 szklanki, proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki, skórka starta z pomarańczy 1 łyżka, cukier waniliowy 16 g, kruszonka: mąka pszenna 10 łyżek, cukier 4 łyżki, masło 70 g, cukier waniliowy 16 g, dodatkowo: rabarbar 300, truskawki 300g, cukier waniliowy(...)składniki i dodać do masy jajecznej. Delikatnie mieszamy do połączenia. Ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Rabarbar myjemy i kroimy w kostkę,dodajemy truskawki oraz cukier waniliowy, mieszamy i wykładamy na ciasto. Składniki kruszonki łączymy opuszkami palców i posypujemy wierzch ciasta. Pieczemy w 170 st. C przez 1 h do suchego patyczka. Upieczone i ostygnięte ciasto posypujemy
kulinarne odsłony patikremem truskawkowym. Napiekłam, naowijałam się a one migiem zniknęły :) składniki: 2 opakowania ciasta francuskiego po 300 g 1 galaretka truskawkowa 300 ml śmietanki 30% 200 g truskawek 1 jajko cukier waniliowy do posypania Ciasto francuskie wyjąć wcześniej z lodówki aby trochę się ogrzało ok 20-30 minut, dzięki temu będzie ładnie się nawijać na foremki. Następnie pokroić wzdłuż krótszego boku(...)ciasto ułożyć na dużej blaszce z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać cukrem waniliowym. Wstawić do piekranika nagrzanego na 200 C i piec aż rurki dobrze się zrumienią, funkcja termoobieg. Upieczone rureczki jeszcze ciepłe ściągnąć z foremek i ułożyć na desce do wystudzenia. Galaretkę truskawkową rozpuścić w 3/4 szklanki wody i odstawić do wystudzenia. Truskawki zmiksować
Monia miesza i gotujeWyśmienite kruche babeczki z kremem budyniowym i truskawkami . Są bardzo smaczne i efektowne , swoim wyglądem skuszą każdego . Składniki: Ciasto kruche: 330 gram mąki 100 gram cukru pudru 3 żółtka 150 gram masła Krem budyniowy: 0,5 litra mleka(...)żółtka 4 łyżki cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 3 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki mąki pszennej 250 gram masła roślinnego Dodatkowo: 1 kilogram truskawek tłuszcz do foremek Sposób przygotowania: Z podanych składników zagniatamy ciasto kruche , zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy na godzinę do lodówki . Foremki do babeczek smarujemy tłuszczem , każdą foremkę wylepiamy rozwałkowanym ciastem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego
Bajeczna Kuchniakokosowy 150 ml gęstej śmietanki kokosowej 350 g świeżego ananasa 5 łyżek mąki ziemniaczanej Do nasączenia 1/4 szklanki likieru kokosowego 1/2 cytryny soku z niej 100 ml wody Dodatkowo truskawki borówki lub maliny do dekoracji Instructions Tortownicę o średnicy 22 – 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, tylko dno, boków formy niczym nie smarować. Piekarnik rozgrzać do temperatury 160 C Białka(...)dodawać po jednym żółtku, dalej miksując. Przesiać mąkę i dodać do masy, delikatnie miksując na najmniejszych obrotach. Biszkopt piec 30-40 min do tzw. suchego patyczka. Gorące ciasto wyjąć z piekarnika i z wysokości 60 cm upuścić (w formie) na podłogę ( zapobiega to opadaniu ciasta. Formę z ciastem odstawić do lekko uchylonego piekarnika do całkowitego wystygnięcia. Wystudzony biszkopt
SprawdzonaKuchnia.plkiedy dostaniemy świeże, czerwone i pachnące truskawki zerwane chwilę wcześniej z pola. Szybki przepis na Puszyste gofry z owocami Składniki 1 i 1/2 szklanka mąki 3/4 szklanki mleka 1/2 szklanki wody gazowanej szczypta soli 2 jajka 2 łyżki oleju Dodatkowo 250g świeżych truskawek bita śmietana serek waniliowy polewa karmelowa Naleśniki z serkiem i truskawkami – przepis Wszystkie składniki na naleśniki(...)albo miksera do połączenia się wszystkich składników. Ciasto powinno mieć dość płynną konsystencję. Jeśli będzie zbyt gęsto dodajemy odrobinę wody. Z ciasta naleśnikowego smażymy cienkie placuszki. Do ciasta dodaliśmy już olej, więc smażymy na suchej patelni. Naleśniki smarujemy w środku serkiem waniliowym, rolujemy, albo składamy w kopertę i na wierzchu układamy truskawki. Możemy dodać odrobinę bitej śmietany i polewy karmelowej
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!ciasta. Gdy składniki zaczną się łączyć i przypominać kruszonkę, szybko zagnieść jednolite, gładkie ciasto. Ciasto uformować w kulę, podzielić na pół, spłaszczyć i owinięte w folię spożywczą włożyć do lodówki na minimum godzinę. Po tym czasie jedną część ciasta wyjąć z lodówki i rozwałkować na grubość około 3 mm ( polecam wałkowanie ciasta pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia ). Ciastem wylepić(...)nakłuć widelcem i wstawić do zamrażalnika na minimum 30 minut. UWAGA : Etap zmrożenia kruchego ciasta jest bardzo ważny, dzięki temu podczas pieczenia nie ześlizgnie się z rantów. Dobrze zmrożone tartaletki piec w temperaturze 180°C przez około 15 minut, do ładnego zezłocenia i wypieczenia ciasta. Po upieczeniu odłożyć do całkowitego wystudzenia. Krem kokosowy : Śmietankę kokosową, serek mascarpone, cukier puder, wanilię
Opowieści z piekarnikadodaniu. Na końcu partiami dodawać przesiane mąki, miksując na najniższych obrotach miksera. Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać ciasto do formy, wyrównać wierzch. Piec w 160 st. C. przez 20-25 minut, do suchego patyczka. Wystudzić w uchylonym piekarniku. Truskawki na masę umyć, osuszyć, odszypułkować, a następnie zmiksować blenderem na gładką masę. Ewentualnie przetrzeć przez sitko. Żelatynę na moczyć(...)rozpuszczenia. Zalać mieszaniną czekoladę, wymieszać. Ostudzić do temperatury 28 st. C. Schłodzony sernik polać z wierzchu ostudzoną polewą (28 st. C.), udekorować truskawkami, bezikami i kwiatami czarnego bzu. Schłodzić w lodówce, aby polewa zastygła. Smacznego! Ciasto bierze również udział w konkursie u Alicji , bo taki sernik zdecydowanie zasługuje na odpowiednią oprawę
Pożeraczka, czyli raz adobrzeDobre bo słodkie:) Ciasto robi się tak samo jak na drożdżowe, niestaranne bułeczki rabarbarowe . Składniki: dżem truskawkowy - słoik 240 gramowy 300 gramów mąki pszennej 100 ml mleka 15 gramów drożdży 4 łyżeczki cukru 1 jajko 30 gramów masła 200 ml oleju cukier puder do posypania Drożdże wymieszać z cukrem aż będą płynne. Potrwa to ok. 1-2 minut
www.szczesliwakuchnia.blogspot.commąki pszennej 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej Krem: 250 g serka mascarpone 250 g śmietany kremówki 30 % 2 łyżki cukru pudru Dodatkowo : 250 g truskawek koszyczek borówek galaretka agrestowa Sposób przygotowania: Ciasto kruche : Mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną przesiewamy. Dodajemy pokrojone na kawałki masło, 1 żółtko, cukier oraz śmietanę. Składniki siekamy nożem po czym energicznie zagniatamy. Brzegi(...)boki formy natłuszczamy lekko i wylepiamy ciastem. Spód nakłuwamy widelcem a następnie przykrywamy pergaminem obciążonym fasolą. Tartę pieczemy do czasu , aż tarta nabierze pięknego złocistego koloru. ok. 30 minut. Można 5 minut wcześniej zdjąć fasolę i ok. 5 minut ,( uważając , żeby nie przypalić spodu ) przyrumienić sam spód. Krem : Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem . Gdy śmietana troszkę zaczyna nam gęstnieć
Słodkości i nie tylkoidealny deser na chłodniejsze letnie dni, popołudniowy odpoczynek przy ulubionej kawie, czy połaskotanie podniebienia wszystkich czekoladoholików :) Do tego świeże, soczyste truskawki, które teraz niosą w sobie najwięcej słońca i rozkosznej lekkości, która równoważy lekko dekadencki charakter ciasta. Kilka prostych składników połączonych w jeden, pyszny deser, który przyjemnie rozpływa się w ustach i przyjemnie chłodzi podniebienia, to coś, co tygryski lubią(...)truskawki, niech lato rozpłynie się w czekoladowych uniesieniach! :) Sernik straciatella z truskawkami na spodzie brownie Potrzebujesz Brownie: 1,5 tabliczki gorzkiej czekolady 100g masła 4 jajka 1/2 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru Masa serowa: 650g twarogu półtłustego 4 łyżki cukru 6 łyżek mleka 1 łyżeczka żelatyny 2 łyżki letniej wody 4 kostki gorzkiej czekolady Do tego: 2 garści truskawek
Kuchnia w Słońcu Skąpanaprostszego przepisu na ciasto, niż ciasto widelcem mieszane z owocami i kruszonką. Do jego przygotowania nie potrzebujemy miksera, ani wagi kuchennej. Wystarczy nam miska, widelec i szklanka do odmierzania składników. Szybkie i proste ciasto widelcem mieszane polecam każdemu, zwłaszcza przy niezapowiedzianych gościach, ale nie tylko. Pyszne ciasto sprawdzi się także do porannej kawy lub herbaty. To ciasto musi się udać(...)masła (1/4 kostki) 50 g cukru (około 1/4 szklanki) 1 łyżeczka cukru waniliowego Sposób wykonania ciasta widelcem mieszanego z owocami i kruszonką Do przygotowania ciasta potrzebować będziemy jedynie: 2 misek, widelca i blaszki o wymiarach 24 x 24 cm. Krok 1. Przygotowuję owoce Wykonanie ciasta zaczynam od przygotowania owoców. Jeśli używam maliny , to przebieram i nie myję ich. Jeżeli
Ania gotujeużyłam jajek z chowu ekologicznego, stąd taki żółty kolor serka J 3.ROZCZYN Z MLEKA I JAJKA W miseczce wymieszać dokładnie rózgą jajko z mlekiem 4.TRUSKAWKI Truskawki dobrze oczyścić, osuszyć i pokroić na plasterki. Wyrośnięte ciasto wybrać z misy na stolnicę, podsypać delikatnie mąką i zrobić podłużny rulon. Podzielić nożem na 12 równych części. Z każdej z nich uformować okrągły(...)pomocą na przykład dna filiżanki (o śr. 4 cm). Można dno filiżanki podsypać mąką, by nie przyklejała się ona do ciasta. Do wgłębień włożyć po ok. 2 łyżeczki sera i po jednym plasterku truskawki (jeśli są duże) lub kilka, jeśli są mniejsze. Boki drożdżówek wokół farszu posmarować za pomocą pędzelka żółtkiem rozmieszanym z 2 łyżkami mleka i każdą
Calzonella.comużyłam jajek z chowu ekologicznego, stąd taki żółty kolor serka J 3.ROZCZYN Z MLEKA I JAJKA W miseczce wymieszać dokładnie rózgą jajko z mlekiem 4.TRUSKAWKI Truskawki dobrze oczyścić, osuszyć i pokroić na plasterki. Wyrośnięte ciasto wybrać z misy na stolnicę, podsypać delikatnie mąką i zrobić podłużny rulon. Podzielić nożem na 12 równych części. Z każdej z nich uformować okrągły(...)pomocą na przykład dna filiżanki (o śr. 4 cm). Można dno filiżanki podsypać mąką, by nie przyklejała się ona do ciasta. Do wgłębień włożyć po ok. 2 łyżeczki sera i po jednym plasterku truskawki (jeśli są duże) lub kilka, jeśli są mniejsze. Boki drożdżówek wokół farszu posmarować za pomocą pędzelka żółtkiem rozmieszanym z 2 łyżkami mleka i każdą
Calzonella.com