Truskawki, czekolada, sernik – a wszystko to jednocześnie! Tyle radości w jednym cieście, właściwie deserze, bo czeko-sernik z truskawkowym wieńcem nie wymaga pieczenia. Dlatego jest idealny na gorące dni, kiedy to na samą myśl o włączeniu piekarnika czujemy front z Afryki Składniki na spód: ½ (100 g) kostki masła 12 ciasteczek petite beurre ¾ szklanki mielonych migdałów Składniki(...)sernik: ¾ kg mielonego twarogu (może być z wiaderka) 3 czubate łyżki cukru pudru 2 łyżki kakao 150 ml śmietany 30% 3 łyżeczki żelatyny 1 (100 g) czekolada Dodatkowo: Truskawki Przezroczysta galaretka 2 kostki białej czekolady Masło rozpuszczam w rondelku. Ciasteczka rozdrabniam na piasek i dodaję do przestygniętego masła razem z migdałami. Mieszam i masę wykładam do 20 cm tortownicy. Dobrze
Słodki sentymentTruskawki, czekolada, sernik – a wszystko to jednocześnie! Tyle radości w jednym cieście, właściwie deserze, bo czeko-sernik z truskawkowym wieńcem nie wymaga pieczenia. Dlatego jest idealny na gorące dni, kiedy to na samą myśl o włączeniu piekarnika czujemy front z Afryki Składniki na spód: ½ (100 g) kostki masła 12 ciasteczek petite beurre ¾ szklanki mielonych migdałów Składniki(...)sernik: ¾ kg mielonego twarogu (może być z wiaderka) 3 czubate łyżki cukru pudru 2 łyżki kakao 150 ml śmietany 30% 3 łyżeczki żelatyny 1 (100 g) czekolada Dodatkowo: Truskawki Przezroczysta galaretka 2 kostki białej czekolady Masło rozpuszczam w rondelku. Ciasteczka rozdrabniam na piasek i dodaję do przestygniętego masła razem z migdałami. Mieszam i masę wykładam do 20 cm tortownicy. Dobrze
Słodki sentymentowoce: truskawki, borówki, winogrono itp. Sposób przygotowania: Rozpuszczamy galaretki we wrzących wodach: obie brzoskwiniowe w jednej pełnej szklance wody, truskawkową również w jednej szklance, a przezroczystą w 400ml wody. Owoce myjemy i osuszamy. Formę wykładamy folią spożywczą i układamy biszkopciki. Ser mielimy, a następnie łączymy ze zmiksowanymi brzoskwiniami z puszki (bez syropu!), cukrem pudrem i tężejącą galaretką brzoskwiniową. Wylewamy(...)schładzamy. Gdy wierzch sernika będzie twardy wylewamy połowę czerwonej, truskawkowej galaretki i układamy owoce. Schładzamy ok 20 minut w lodówce i wylewamy galaretkę przeźroczystą. Gdy ta również zastygnie, wylewamy resztę galaretki truskawkowej i delikatnie ruszając formą rozprowadzamy po całości. Wstawiamy do lodówki min. na godzinę, by ciasto dokładnie stężało
Kuchnia w czekoladziekażdą okazję, można go upiec też bez okazji. Jako dodatek można użyć różnych owoców, w lecie truskawek czy bananów, a jesienią śliwek lub jabłek. Można udekorować wg własnego upodobania. TRUDNOŚĆ: średnie CZAS: powyżej 60 min PORCJE: 15 Domowy kopiec kreta CIASTO KAKAOWE 1 szklanka cukru 2 szklanki mąki 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)łyżki kakao MASA ŚMIETANKOWA 500 ml śmietany 30% 2 opakowania śmietan fix 1 opakowanie masy śmietankowej w proszku (do utwardzenia) 2 łyżki cukru pudru DODATKOWO 3 jabłka 1 galaretka cytrynowa 3 łyżki cukru CIASTO Do miski wbić jajka i ubić z cukrem na puszysty krem. Następnie mąki wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia. Dodać przesiane przez sito suche
Gotuję Testujęmuzykę:-) Zagotować wodę, odmierzyć 850 ml i rozpuścić w niej galaretkę (wymieszać ją łyżką delikatnie, bo inaczej powstanie piana, której się nie można pozbyć). Odstawić do ostudzenia. Z truskawek odciąć szypułki (inaczej przy myciu napompują wodę), morele wydrylować, wszystko umyć i osuszyć. Część owoców zmiksować i połączyć z jogurtem. Dodać cukier (do smaku) i rozpuszczoną żelatynę (ja rozpuszczałam(...)miksując (wystudzoną) i sok z cytryny. Przelać do formy (35/25), wyłożonej folią spożywczą. Wstawić do lodówki. Resztę owoców pokroić na małe kawałki. Galaretkę wstawić do lodówki (niech zgęstnieje - ale nie na amen..) Na zgęstniałe ciasto wyłożyć pokrojone owoce, zalać galaretką i wstawić do lodówki na noc.... Smacznego
Gaździnka warzySezon truskawkowy rozpoczął się , wiec warto przygotować coś pysznego. Sernik na zimno nie wymaga szczególnego wkładu pracy, a efekt i smak doskonały. Zapraszam na bloga SKŁADNIKI
W kuchennym oknie Ewydwie łyżki likieru pomarańczowego SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Ciasto rozwałkowujemy na grubość 3-4 mm, w miarę potrzeby podsypujemy mąką jeśli ciasto się zbyt klei. Wykrawamy pierniczki (u mnie serduszka i koła). W miseczce dokładnie mieszamy powidła śliwkowe z marmoladą truskawką. Na środku każdego pierniczka układamy marmoladę (ilość uzależniona jest od wielkości pierniczka, ja kładłam około 3/4 łyżeczki). Nastęnie pierniczek z nadzieniem(...)nadzienie zostało w środku i nie wychodziło bokami :) Pierniczków nie trzeba niczym smarować, wystarczy lekko doscisnąć boki i nadzienie nie wypłynie. Nie polecam używania dżemów ani konfitur o konsystencji galaretki, ponieważ w czasie pieczenia rozpuszczą się i wypłyną, a w najlepszym przypadku wsiąkną w pierniki. Do nadziewania zdecydowanie najlepsze są gęste powidła i twarda marmolada. Pierniczki układamy na blaszce wyłożonej
DefinicjaSmakumiód z mniszka, syrop z czarnego bzu ( klik ), są truskawki z bzem, jest cudowna galaretka z kwiatów czarnego bzu, lada dzień będzie syrop ze stokrotek. I jest róża. Dla mnie królowa. Piękna, dostojna, wonna, odurzająco zmysłowa. To czego szukałam, odnalazłam w róży, w jej płatkach i w odrobinie wody .... Galaretka z płatków róży to mój tegoroczny skarb. Cudownie wonna(...)pięknie rubinowa zawładnęła naszymi zmysłami i nie mogę przestać o niej myśleć. W głowie rodzą się kolejne pomysły jak i z czym ją połączyć - lody, sorbety, serniki, ciasta.... Ale najpierw jest apetyt na samą galaretkę wyjadaną łyżeczką lub nakładaną na pyszne chrupiące scones. Śniadanie w płatkach róży ... Zamknijcie oczy, weźcie głęboki oddech, czujecie jej zapach? Teraz ten zapach
KUCHARNIAZapraszam Was na letni, lekki, owocowy deser. Robi się go bardzo szybko i jest wyjątkowo prosty i smaczny. Świetny sposób na przemycenie owoców dla małych niejadków
To co lubię - gotuję i polecamPyszny, lekki, o delikatnej, kremowej konsystencji. Nie przesłodzony, wg mnie idealny w smaku. Do jego przygotowania możemy użyć dowolnych owoców, i dowolnych galaretek. Dodatkową zaletą jest
Walijskie Pichcenieroztrzepane żółtka z cukrem, śmietanę, wyrobić ciasto. Ciasto zawinąć w folię i włożyć na 1 godzinę do lodówki. Foremki na tartaletki o średnicy 8 cm wysmarować rozpuszczoną margaryną. Schłodzone ciasto rozwałkować, nałożyć do foremek, przycisnąć, wylepić dokładnie foremki i upiec na złoty kolor. Temperatura pieczenia - 180 st.C, czas - około 15-20 minut. Składniki na krem: 250 ml śmietany(...)kryształem i cukrem waniliowym. Do ubitej śmietany dodać serek mascarpone i wymieszać, by się składniki połączyły. Masy nie należy długo mieszać, gdyż lubi się zwarzyć. Dodatkowo: świeże truskawki do dekoracji; dżem truskawkowy; galaretka truskawkowa; Truskawki umyć i pokroić na plasterki. Galaretkę rozpuścić w 1 szklance gorącej wody i ostudzić. Upieczone i wystudzone tartaletki posmarować dżemem truskawkowym, na dżem wyłożyć krem
In my kitchensmaki galaretki owocowej + ok. 100 g biszkoptów Śmietanowiec – jak to zrobić? Pracę rozpoczynamy od przygotowania galaretek, ponieważ będą potrzebowały czasu na stężenie. 1 paczkę galaretki rozpuszczamy w 1 szklance gorącej wody (czyli 250 ml). Kiedy galaretki nie są już gorące przelewamy je na talerze wyłożone folią spożywczą. W ten sposób łatwiej wyciągnąć je po stężeniu. Po stężeniu, galaretki kroimy(...)kostkę. Żeby wygodnie wyciągnąć z formy serniki na zimno, ciasta z galaretką czy właśnie taki deser jak dzisiejszy śmietanowiec, brzegi blaszki wykładam kawałkami czystej folii. Spód formy wykładamy biszkoptami. Jogurt grecki wyciągamy z lodówki, powinien ogrzać się do temperatury pokojowej. Żelatynę zalewamy wodą i odstawiamy do napęcznienia. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem i cukrem waniliowym. Namoczoną żelatynę rozpuszczamy
CiastkozercyKawowe ciasto o smaku włoskiego deseru na bazie migdałowego likieru, które idealnie komponuje się z dojrzewającymi w słońcu, orzeźwiającymi truskawkami i aksamitnym kremem. Całość smakuje obłędnie i szybko znika przy małej czarnej w gronie najbliższych. Składniki: 600g podłużnych biszkoptów 250g truskawek do dekoracji kakao Krem: 500 g serka mascarpone 500 ml śmietany kremówki 36% 4 żółtka 8 łyżek cukru pudru(...)Poncz: 400 ml mocnej kawy espresso 85 ml likieru amaretto 60 ml wódki 10 ml aromatu migdałowego Mus truskawkowy: 400g truskawek 1/2 szklanka wody 1 galaretka truskawkowa Wykonanie: 1. Krem: Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na bardzo gładką i puszystą masę. Dodawać stopniowo mascarpone, ubijać aż krem będzie miał jednolitą konsystencję. W drugiej misce ubić na sztywno
Szalona Kuchnia Ewelinymąkę oraz dodaję resztę składników. Ciasto energicznie zagniatam i wykładam nim posmarowaną masłem formę do tarty. Na ciasto wykładam papier do pieczenia i wsypuję obciążnik (suchy groch, fasola, ryż). Ciasto piekę 20 minut w temperaturze 180 st. C. Masa budyniowa: - puszka mleczka kokosowego (400 ml) - 1 budyń waniliowy - 3 łyżki cukru Do szklanki odlewam rzadką część mleczka kokosowego i dodaję(...)stałą część mleczka i doprowadzam do wrzenia. Do gotującego mleka wlewam rozpuszczony budyń i gotuję chwilę aż do zagęszczenia. Po ostygnięciu wylewam budyń na upieczony spód. Galaretka: - 2 galaretki truskawkowe - jagody leśne -garść truskawek Dwie galaretki rozpuszczam w 700 ml gorącej wody, ostawiam do przestygnięcia. Na przestudzony budyń układam jagody oraz zalewam galaretką. Wstawiam na noc do lodówki
Receptura smaku