element. Nad dekoracją tego tortu pracowałam ponad sześć godzin. O smaku również nie zapomniałam, gdyż jest to bardzo ważny element każdego tortu. Pod mnóstwem czekolady, wafelków, orzechów i delikatnego serka mascarpone kryje się wspaniały, nieziemski smak. Napisz opinię Zapisz przepis Drukuj Czas przygotowania 6 hr Czas gotowania 1 hr 20 min Czas całkowity 7 hr 20 min Czas przygotowania(...)całkowitym wystudzeniu ciasta. Biszkopt kroimy na 3 równe blaty. Krem Wafelki blendujemy na proszek i odstawiamy. Będą nam potrzebne do przełożenia tortu. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odstawiamy do wystudzenia. Masło ucieramy. Nie przerywając ucierania dodajemy powoli czekoladę oraz nutellę. Mieszamy do uzyskania jednolitej, gładkiej masy. Nadal miksując dodajemy stopniowo po jednej łyżce serka mascarpone. Na koniec dodajemy orzechu
Wędrówki po kuchniDodajemy serek mascarpone, mieszamy na wolnych obrotach. Odkładamy 1/3 śmietany do osobnej miski. Wlewamy 1 łyżeczkę rozpuszczonej żelatyny. Do pozostałej części dodajemy jagody oraz resztę żelatyny , miksujemy do połączenia składników. Złożenie tortu: Na płaskim blacie układamy jeden płat biszkopta. Nasączamy go 4 łyżkami likieru o smaku pinacolady. Biszkopt smarujemy połową kremu jagodowego. Przykrywamy go kolejnym blatem ciasta. Znów nasączamy
VioletoweKucharzeniesmak kokosa i migdałów spodoba się miłośnikom kuchni azjatyckiej. Składniki: ciasto 500 ml mleka 3,2% 340 g mąki pszennej 20 g cukru( 1,5 łyżki) 2 jaja 1 op. cukru waniliowego 100 ml oleju 20 ml wody gazowanej 1 łyżeczka smalcu aromat migdałowy krem 250 g serka mascarpone 50 g wiórków kokosowych 50 g migdałów w płatkach
Ciasta z tradycjamipieczenia i kakao, stopniowo dodając pianę z białek gdyż ciasto jest dość gęste. Przelej równo do formy na muffiny wysmarowane wcześniej masłem. Piecz 190 stopniach 20-25 minut. Wystudź babeczki, w środku zrób dziurkę ( pisałam kiedyś, że dziurkę zrobiłam drylownicą do wycinania gniazd z jabłek). opakowanie serka mascarpone 2 czubate łyżki mrożonych jagód 2 łyżki cukru pudru Jagody
AZgotuj!sobie czystą ściereczkę, rozłożyć ją na deskę (na którą wykładamy ciasto) i posypać ją lekko cukrem kryształem. Upieczony gorący biszkopt wykładamy na przygotowaną ściereczkę, ściągamy pergamin i gorący zwijamy razem ze ściereczką w rulon. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Składniki na krem: 500 ml śmietany 30%; 500 g serka mascarpone; 70 ml likieru advocat; 3 łyżki cukru pudru; 200 g truskawek
In my kitchenwiaderka) 250 g ricotty lub mascarpone 2/3 szklanki cukru 1 budyń śmietankowy bez cukru 1 cukier wanilinowy (16g) drobina olejku pomarańczowego lub startej skórki z pomarańczy jajko 50g białej czekolady owoce do dekoracji (u mnie Formę na muffinki wypełnić papilotkami (12 szt.). Ciasteczka siekamy i przekładamy do papilotek. Twaróg mielimy, dodajemy serek, cukier, cukier wanilinowy, proszek budyniowy, skórkę pomarańczową(...)się ta i to o wiele szybciej bo niecałą minutę ;). Wierzch serniczków smarujemy czekoladą i układamy na nią pokrojone owoce. Kategoria: Ciasta i ciasteczka , Deser , Serniki Tagged: biała czekolada , borówka amerykańska , brzoskwinia , budyń śmietankowy , cukier , granat , kiwi , mascarpone , mini serniczki , omiomiom , oreo , ricotta , skórka pomarańczowa
Mam apetyt na ...Beza: 6 białek w temperaturze pokojowej, szczypta soli, 330 g cukru pudru, 3 łyżeczki skrobi kukurydzianej, 1 łyżeczka octu jabłkowego, 1 łyżeczka esencji waniliowej krem: 250
królestwo garówIstnieje wiele przepisów na ten deser. We Włoszech występuje w różnych regionalnych odmianach. Deser może być prostokątny, okrągły, albo podany w pucharkach czy miseczkach. Składniki: 500
Kulinarny karnet Christopheraprzekroić na 3 blaty. Syrop do nasączenia ciasta 1 szklanka truskawek 1,5 szklanki wody 3 łyzki cukru Truskawki umyć, odszypułkować, włożyć do garnka, zalać zimną wodą. Dodać cukier, wymieszać. Zagotować. Ściągnąć z płyty i przestudzić. Wystudzony syrop odcedzić. Masa śmietanowo - truskawkowa 400 g śmietany 36% do ubijania 500 g serka mascarpone 5 łyżek cukru pudru (lub więcej
Pełny talerzKakaowy biszkopt, a na nim krem budyniowy na bazie śmietanki kremówki z ziarenkami prawdziwej wanilii. Całość wieńczą gruszki gotowane i zatopione w galaretce z białego wina. Ciasto jest delikatne o przyjemnym owocowym smaku z nutą wanilii. GRUSZKI W WINIE: 2 szklanki wina białego wytrawnego 1/2 szklanki wody 4-5 goździków 3 gruszki słodkie, twarde 3 łyżeczki żelatyny wiśnie z nalewki(...)ŚMIETANKOWY: 1 1/2 szklanki mleka 1 budyń śmietankowy 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią 2 łyżki cukru 1 łyżeczka żelatyny 2 łyżki wody 1/2 szklanki śmietanki 30% 250g serka mascarpone GRUSZKI: Gruszki obrać i pokroić na ósemki wycinając gniazda nasienne. Wino zagotować z wodą i goździkami. Włożyć cząstki gruszek i gotować 5min. Odstawić wszystko do wystudzenia. BISZKOPT. Mąki przesiać
https:KKuchniaMniamfirmy zajmującej się Fotografią Kulinarną i tak oto powstała jej oficjalna strona, na którą serdecznie Was zapraszam pod adres www.ilonakoziol.com Mam nadzieję, że Wam się spodoba! :))) SKŁADNIKI NA CIASTO (wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej): 1 i 1/4 mąki pszennej 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 180 g masła 80 g gorzkiej czekolady, posiekanej (użyłam(...)brązowego cukru 1/4 szklanki cukru (zwykłego) 1,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii 3/4 szklanki kwaśnej śmietany 18% SKŁADNIKI NA KREM MIĘTOWY: 300 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej 400 g serka mascarpone, schłodzonego 3 łyżki cukru pudru (dałam 4,5 łyżki) 1-2 łyżeczki ekstraktu lub aromatu miętowego (zamiennie używam kropli miętowych z apteki, około 1,5-2 łyżeczek do smaku
Słodko-Słony Świat Ilonyokoło 9 sztuk) 125 g serka mascarpone 1 łyżka cukru pudru + do prószenia 1 łyżeczka soku z cytryny 2 małe jajka 3/4 szklanki mąki pszennej ( u mnie tortowa Młyny Stoisław ) 1 łyżka mleka 2 łyżki wiórek kokosowych 2-3 brzoskwinie olej kokosowy do smażenia (u mnie 2 łyżeczki) Przygotowanie: Do miski przekładam mascarpone, wbijam jajka, dodaję sok z cytryny(...)użyć miksera na małych obrotach, masa jest gęsta (i taka ma być)). Następnie dodaję mąkę i łyżkę mleka, znów wszystko dokładnie mieszam. Na koniec wsypuję wiórki kokosowe, znów mieszam. Ciasto jest gęste, ale powinno odchodzić od łyżki, którą będziemy nakładać placki na patelnie. Jeśli tak nie jest należy dokładnie je pomieszać (serek „zmięknie” lub dodać jeszcze łyżkę mleka
Słodkie okruszkiniesamowicie smaczny.Serdecznie polecam na mniejszą i większą okazję. Składniki: Upiec biszkopt czekoladowy U mnie jest ciasto czekoladowe,1,5 porcji z tego przepisu http://jaworskaanna7.blogspot.com/2015/07/ciasto-czekoladowe.html Uwielbiam to ciasto bo można zrezygnować całkowicie z nasączenia a tort będzie wilgotny.Jednak ja dodatkowo blaty nasączyłam wiśniówką. Maliny w galaretce: 2 galaretki malinowe 3 szklanki wrzącej wody ok 2 szklanek malin(...)galaretki.Ciasto przeciąć na 3 części,nasączyć i na pierwszy blat wylać galaretkę z malinami.Przykryć drugim blatem,nasączyć,wsadzić do lodówki. Masa straciatella: 1 l śmietany 36% 1 serek mascarpone czekolada deserowa lub gorzka śmietan-fix 4 łyżki cukru pudu Mocno schłodzoną śmietanę ubić,dodać cukier puder i śmietan- fix. Na samym końcu dodać serek mascarpone.Można
Niespełnione zdolności kulinarnePrzelać do niej ciasto. Piec w temperaturze 170 stopni przez około 60 minut, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, wystudzić. Z wystudzonego ciasta odciąć 'górkę' i pokruszyć. Pozostałe ciasto przekroić na 2 blaty. Frużelina malinowa: 250 g malin, świeżych lub mrożonych 1,5 łyżeczki żelatyny 3-4 łyżki cukru 3/4 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej rozpuszczone(...)serka mascarpone frużelina malinowa Mascarpone i frużelinę przełożyć do naczynia, zmiksować na gładką masę. Krem czekoladowy: 200 ml kremówki 100 g gorzkiej czekolady Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, wystudzić. Śmietanę ubić na sztywno, dodać wystudzoną czekoladę, połączyć. Wykonanie - Na paterze położyć pierwszy blat czekoladowy, posmarować go kremem malinowym, przykryć drugim blatem. Wierzch i boki ciasta posmarować czekoladowym kremem
Domowa cukiernia Ewy