ciasto z serków mascarpone - 2500 przepisów (strona:91/167)

Pomarańczowa chmurka 322

masa śmietanowa z mascarpone i aromatyczną skórką pomarańczową, a na wierzchu czekoladowa beza :) Całość jest naprawdę obłędna i wcale nie przesłodzona. Najlepiej zacząć przygotowanie od bezy (wówczas nie będzie potrzebna nam więcej niż jedna forma do pieczenia). Bardzo polecam zrobienie ciasta na Boże Narodzenie, bowiem właśnie wtedy dostaniemy najlepsze – bo najsłodsze i najbardziej soczyste – pomarańcze :) Składniki: Ciasto: 120 g mąki(...)pomarańczy 3 galaretki pomarańczowe (każda na 0,5 l wody) 3 1/3 szklanki wrzącej wody Masa śmietanowo-serowa ze skórką pomarańczową: 500 ml śmietany 30% (schłodzonej) 250 g serka mascarpone (schłodzonego) 3 czubate łyżki cukru pudru 1 łyżka świeżo startej skórki pomarańczowej Beza czekoladowa: 3 białka (w temperaturze pokojowej) 150 g cukru 2 czubate łyżeczki mąki ziemniaczanej 60 g gorzkiej

MyCookBook.pl
Tort czekoladowo - wiśniowy 137

pudrem. Dodajemy serek mascarpone, mieszamy na wolnych obrotach. Dolewamy żelatynę i mieszamy do połaczenia się składników. Krem czekoladowo – orzechowy: Margarynę ucieramy na puszystą masę. Stopniowo dokładamy krem czekoladowo-orzechowy. Miksujemy na gładki krem. Złożenie tortu: Pierwszy płat biszkoptu smarujemy połową kremu śmietanowego. Wykładamy wiśnie, przykrywamy drugim biszkoptem. Nasączamy go powstałym sokiem po odsączeniu wiśni ze spirytusu. Ciasto smarujemy kremem czekoladowo

VioletoweKucharzenie
Torcik bananowy z mascarpone 308

Letnie i szybkie do przygotowania ciasto z bananami i mascarpone. Całości ciekawego smaku nadaje galaretka jagodowa. Biszkopt: 5 jajek 2/3 szklanki cukru 2/3 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki maki ziemniaczanej Krem: 500 g śmietany 36% 2 łyżki cukru pudru 250 g mascarpone 2 banany 1 galaretka cytrynowa + 500 ml wrzątku 1 galaretka jagodowa + 375 ml wrzątku Biszkopt: Białka oddzielamy(...)ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Dodajemy serek mascarpone i miksujemy tylko do połączenia składników.  Banany kroimy w plasterki. W formie układamy jeden krążek biszkopta. Delikatnie smarujemy go kremem (ok. 2 łyżki). Następnie układamy pokrojone banany, zalewamy cytrynową galaretką. Wstawiamy do lodówki do stężenia. Kolejno układamy drugi krążek ciasta i krem. Wygładzamy i zalewamy jagodową galaretką. Chłodzimy

VioletoweKucharzenie
Tort malinowy 381

średnicy26cm)- 7 jaj- 1 szklanka drobnego cukru do wypieków- 1 szklanka mąki tortowej- 1/3  szklanki mąki ziemniaczanej- szczypta soliSkładniki na krem 1:- 500ml śmietany kremówki (mocno schłodzonej)- 250g serka mascarpone- 3 łyżki cukru pudru- 1 galaretka malinowa (rozpuszczona w 200ml wrzątku)Składniki na krem 2:- ok. 350ml śmietany kremówki (mocno schłodzonej)- 250g serka mascarpone- 2 łyżki cukru pudru- 1 galaretka(...)dekoracji. Pozostałe kroimy na połówki. Jak galaretki ostygną, ale będą jeszcze płynne, szykujemy kremy – zaczynając od malinowego. Ubijamy 500ml schłodzonej śmietanki, dalej ubijając dodajemy cukier puder oraz serek mascarpone. Całość masy delikatnie i dokładnie mieszamy dodając wystudzoną, ale płynną galaretkę malinową. Z galaretki cytrynowej odlewamy do miseczki ok. 1/3, dolewamy tyle samo zimnej, przegotowanej wody. Pierwszy blat, który będzie

mojewypiekiinietylko
Bułeczka drożdżowa, hamburger 130

blacie posypanym mąką. Jeśli cisto będzie się kleiło, dodaj odrobinę mąki. Ciasto ma być finalnie gładkie i elastyczne. Wysmarować ciasto resztą masła, włożyć do miski i przykryć ją folią spożywczą i włożyć do lodówki na kilka godzin 4-8 h. Po wyjęciu cista należy uderzyć ciasto pięścią. Dzielić na małe bułeczki i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć(...)odczekać od pół godziny do 1 godziny by jeszcze ciasto podrosło. Przy pomocy pędzelka smarujemy bułeczki roztrzepanym białkiem. Możemy również opcjonalnie posypać bułeczki sezamem. piec: 25-30 minut w temperaturze 190 stopni. krem: Rozpuścić czekoladę w odrobinie mleka, następnie gdy się trochę ostudzi dodać ją do serka mascarpone, dokładnie wymieszać Po ostudzeniu rozkroić bułeczki na pół, Na spodnią część nałożyć

KreatywnePiny
Sernik waniliowy z rabarbarem i kruszonką 191

kruszonką. Dzięki rabarbarowi ciasto jest lekko kwaskowe i nie za słodkie, idealne na piknik lub podwieczorek. Polecam również inne moje przepisy z wykorzystaniem rabarbaru   Składniki: Spód: 1,5 szklanki mąki 1 jajko 1 żółtko 3 łyżki cukru pudru 120 g masła szczypta soli Masa serowa: 1 kg twarogu sernikowego 250 g serka mascarpone 4 jajka 1,5 szklanki cukru(...)Wyjąć z lodówki i rozwałkować między dwoma arkuszami papieru do pieczenia, wyłożyć nim dno prostokątnej formy (około 22 x 30 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i ponakłuwać widelcem. Jeżeli ciasto będzie się rwało, należy wylepić formę ręcznie. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 °C przez około 13 min, aż będzie lekko złote. Masa serowa: Ser zmiksować z jajkami, cukrem pudrem

Oryginalny smak
Ciasto czekoladowe z cukinią 365

sięgnięcie po to warzywo Zapraszam na pyszne ciasto czekoladowe z cukinią :)!Ciasto czekoladowe z cukiniąSkładniki:3 jajka180 g cukru100 ml oleju250 g mąki50 g kakao1 łyżeczka sody1 łyżeczka proszku do pieczeniaszczypta soli1/2 łyżeczki cynamonu150 g drobno pokrojonej gorzkiej czekolady400 g startej na dużych oczkach cukiniiMasa:500 g serka mascarpone /w temperaturze pokojowej/100 g gorzkiej czekolady1 czubata łyżka kakaoszczypta soli3 łyżki(...)Ciągle ubijając wlewać powoli cienkim strumykiem olej. Następnie delikatnie mieszając łyżką małymi porcjami dodawać przesianą mąkę (kolejną porcję mąki dodawać po tym jak wcześniejsza porcja już się połączyła z ciastem) Do gotowej masy dodać drobno posiekaną lub startą na tarce czekoladę i odciśniętą cukinię. Wymieszać, przelać do tortownicy/blaszki i piec w temperaturze 180 stopni około 45 minut do suchego patyczka

UgotujmyTo.pl
Piernik kanadyjski (herbaciany) z kremem daktylowo-pomarańczowym 150

mnie ma ona ok 38x33 cm) i piec ok 15-20 min w 180*C. Uwaga: Można ciasto podzielić na 3 części i każdą piec osobno w keksówce, ale powyższy sposób jest prostszy i szybszy. Przygotowując po dwójną porcję należy ciasto podzielić na 3 części i każdą piec osobno w standardowej blaszce ok 23x33 cm. Krem daktylowo-pomarańczowy: 1. Daktyle(...)małym ogniu, aż daktyle będą miękkie, a c a łość zgęstnieje . D okładnie zblendować (jeśli byłoby ciężko blendować - dolać odrobinę gorącej wody). Wystudzić. 2. Zblendowane daktyle zmiksować z serkiem mascarpone. Można całość przetrzeć przez sito, żeby uniknąć w kremie niezblendowanych skórek z daktyli. Masę osłodzić do smaku. Przełożenie: Upieczony piernik przekroić na 3 równe części. Przełożyć kremem. Ewentualnie polać polewą

Kto ugości moich gości?
Piętrowy tort z wiśniami w winnej frużelinie. 186

dużych jajek  3/4 szkl mąki pszennej   1/4 szk kakao  1/2 szkl cukru  Masa:  ok 1200 ml śmietany kremówki 30 %  500 g serka mascarpone  4 łyżki cukru pudru  małe opakowanie cukru waniliowego  Dodatkowo:  400 g mrożonych wiśni bez pestek  cukier do smaku   kardamon  100 ml wina(...)biały kroimy na pół. Kładziemy na paterze,nasączamy. Połowę śmietany ubijamy na sztywno dodając pod koniec ubijania cukier i połowę opakowania cukru waniliowego. Następnie delikatnie mieszamy ją z połową serka mascarpone. Na nasączonym biszkopcie kładziemy warstwę bitej śmietany, układamy na niej połowę wiśni w winie. I przykrywamy drugą częścią białego biszkoptu. Zimny ciemny biszkopt odklejamy od papieru do pieczenia

Malinowe Pocałunki
Tort Czekoladowy 183

szklanki kakao* 2 łyżki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno* 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia* szczypta soli           Masa : * 500 g serka mascarpone * 2 opakowania Nutelli każde po 230 g           Dodatki :  wiśnie z nalewki / a wersji bezalkoholowej - wiśnie mrożone lub wiśnie z kompotu(...)Ciasto na biszkopt wlewamy do tortownicy i wstawiamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczemy przez około 35 minut / robimy test suchego patyczka / 8. Boki dobrze ostudzonego biszkoptu odkrawamy ostrym nożem od obręczy tortownicy, zdejmujemy ją i przy pomocy ostrego noża kroimy biszkopt na trzy, równe blaty.    MASA CZEKOLADOWA : Mieszamy w mikserze 500 g serka mascarpone

ciemna strona patelni
Ciasto Kinder Country bez pieczenia 314

Kinder Country więc i ja zrobiłam. To pyszne ciasto bez pieczenia przypominające popularnego batonika. Jest bardzo łatwe do zrobienia i oczywiście jest przepyszne. Może ciut za słodkie ale przecież nie zjadamy całego na raz a taka przyjemna dawka słodyczy czasem się przydaje. składniki: 350 ml śmietanki 30 % 250 g serka mascarpone 200 g czekolady mlecznej 200 g czekolady białej(...)śmietanki ubić na sztywno. Do ubitej śmietanki dodać serek mascarpone i zmiksować na wolnych obrotach aby składniki się połączyły. Następnie dodać zimną ale płynną rozpuszczoną białą czekoladę. Czekolada musi być zimna ale nadal płynna bo gdy będzie za ciepła może zważyć się po dodaniu do zimnej masy ze śmietanki i serka. Dokładnie zmiksować aby składniki się połączyły. Potem dodać płatki

Monia miesza i gotuje
Rolada tiramisu z tartą czekoladą 196

serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej w proszku 50 g czekolady mlecznej lub gorzkiej Sposób przygotowania: 1. Biszkopt: Białka jajek ubijamy na sztywno. Partiami dodajemy cukier. Nie przerywając miksowania dodajemy po jednym żółtku. Następnie dodajemy porcjami przesianą mąkę z proszkiem oraz kawą (proszek) i miksujemy na najniższych obrotach miksera. Ciasto wylewamy do blaszki z piekarnika

Na Ciasteczkowych Papierach
Tarta z advocaatem, białą czekoladą i czarną porzeczką 263

dopiero teraz ściągamy folie). Brzegi zakładamy go środka i dociskamy. Ciasto w formie wkładamy do lodówki na 60 minut. Po tym czasie wyjmujemy i pieczemy 5 minut w 200*C, a następnie obniżamy temperaturę do 190*C i pieczemy jeszcze 15 minut. Wyjmujemy i odstawiamy. Nadzienie : 250 g serka mascarpone 100 ml advocatu 150 g białej czekolady, rozpuszczonej  Składniki

Chocolate Muffin Blog
Wielkanocne jajeczne cake pops 176

Cześć!Robiliście już kiedyś cake pops? Ja nie robiłam nigdy, aż do tego dnia, gdy zaświtał mi w głowie pewien pomysł :-).Takie słodycze na patyku robi

Pora coś zjeść
Świąteczne Muffinki reniferki 172

Wymieszać delikatnie. Przygotować formę do muffinek, wyłożyć ją papilotkami. Do każdej papilotki nałożyć ciasta do 3/4 jej wysokości. Piec w temperaturze 180ºC przez około 20 minut, do lekkiego zezłocenia i tzw. suchego patyczka. Wystudzić na kratce. Krem: 600 ml śmietany kremówki (36%), schłodzonej 250 g serka mascarpone, schłodzonego 4 łyżki cukru pudru  2 łyżeczki ekstraktu z wanilii Śmietanę kremówkę

Kubki smaku