pieczenia. Mieszamy szpatułką na jednolitą masę. Ciasto wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę (samo dno). Pieczemy przez 40 minut w temperaturze 180 stopni. Masa serkowa: 500 gram serka twarogowego 200 gram masła 5 łyżek cukru pudru Wykonanie: Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy stopniowo serek twarogowy i dokładnie mieszamy. Masa śmietanowo- serowa(...)pudru cały serek mascarpone 250 gram Wykonanie: Śmietanę wraz z cukrem i serkiem umieszczamy w misie miksera i miksujemy aż masa stanie się zwarta. Do nasączenia: 3/4 szklanki likieru porzeczkowego bądź 1/4 wody i 3/4 soku porzeczkowego u mnie 1/4 wody i 3/4 likieru z aronii Do przełożenia: 700 gram dżemu porzeczkowego Wykonanie: Wystudzone ciasto biszkoptowe, kroimy wzdłuż
Krakowskie smaki AniSkładniki: Biszkopt czekoladowy: 3/4 szklanki cukru 2/3 szklanki mąki tortowej 1/2 szklanki kakao 5 jajek 1 łyżeczka proszku do pieczenia 0,5 tabliczki czekolady gorzkiej Masa: 0,5 kg serka mascarpone (Lidl) 0,6 l śmietany kremówki 3 op. śmietan-fix (+ cukier puder do fixu) 1-2 łyżki cukru (według uznania) Dodatkowo: wiśnie (ja użyłam mrożonych) frużelina wiśniowa wiórki czekoladowe(...)powoli się ostudził. W tym czasie możemy wykonać masę. Kremówkę ubijany na sztywną masę, pod koniec ubijania dodajemy śmietan fix wymieszany z cukrem pudrem. W oddzielnej misce dokładnie mieszamy serek mascarpone z cukrem. Następnie do serka mascarpone dodajemy stopniowo ubitą śmietanę kremówkę miksując na niskich obrotach aż do otrzymania jednolitej masy. Biszkopt dzielimy na 3 części. Każdą część nasączamy wiśniówką
Ptasia Kuchniakremem. Krem do przełożenia tortu: 500g serka mascarpone, szklanka cukru pudru, szklanka śmietanki 30%, laska wanilii, konfitura z wiśni. Śmietankę ubić na sztywno z łyżką cukru pudru. Serek utrzeć z resztą cukru pudru, dodać nasiona wanilii oraz ubitą śmietankę, krótko zmiksować, tylko do połączenia się masy. Nasączony blat ciasta posmarować cienką warstwą dżemu oraz połową kremu
Z miłości do słodkościsuchego patyczka (ok.pół godziny). Gotowe ciasto wyjmujemy z piekarnika i energicznie rzucamy go na blat z wysokości ok 50cm. Z formy wyjmujemy dopiero po całkowitym ostygnięciu. Składniki na masę I opakowanie budyniu waniliowego lub śmietankowego wiórki kokosowe lub płatki migdałów (co mamy pod ręką, obie propozycje pasują idealnie!) 1/2 opakowania serka mascarpone Budyń robimy wg. przepisu zmniejszając ilość(...)puder i łączymy z serkiem mascarpone. Na koniec dodajemy 1-2 łyżki wiórek kokosowych. Ostateczne wykonanie Odkrajmy nożem wierzch i boki biszkoptu, tak aby pozbyć się twardej skorupy. Kroimy na trzy części. Jeśli mamy rum, to rozcieńczamy go z ciepłą wodą i skrapiamy biszkopty. Równie dobrze możemy użyć naparu z czarnej herbaty. Spód ciasta układamy w tortownicy. Nakładamy pierwszą
Karczma Honoriettyktóry jest niezwykle prosty w przygotowaniu :) Jedynie wygląda na skomplikowany ze względu za dekorację zewnętrzną. W środku znajduje się nieopadający biszkopt, bez proszku do pieczenia. Krem to niezawodne połączenie mascarpone i ubita śmietanka kremówka - szybki i bardzo trwały. Jako nasączenie wykorzystałam smakowy alkohol o smaku kawy. Wierzch posypany jest ciemnym kakao... Całość prezentuje się zjawiskowo i zachwyci każdego solenizanta :) Biszkopt(...)ubijać. Po jednym dodać żółtka i zmiksować. Mąki przesiać i delikatnie wymieszać szpatułką. Ciasto przelać do formy (papierem wykładamy samo dno) o średnicy 22 cm (moja ma 18 cm). Wyrównać. Piec 30-40 minut do tzw. suchego patyczka. Wyjąć wystudzić. Krem : 500 g serka mascarpone 500 ml śmietanki kremówki 36% 3 łyżki cukru pudru Schłodzoną śmietankę ubić
Chocolate Muffin Blogfiks 2 łyżki cukru pudru 250 g serka mascarpone 1/2 szklanki świeżych malin Poncz: 3/4 szklanki wody 1 łyżka cukru pudru trzcinowego 2 łyżki soku z limonki 1 łyżka rumu lub innego alkoholu Dodatkowo: 3/4 szklanki dżemu lub konfitury malinowej 1 galaretka malinowa 1 1/2 szklanki świeżych malin Sposób przygotowania 1. Ciasto: Miękkie masło lub margarynę ,ogrzane do temp
Wanilia i KardamonKochani dzisiaj robimy domowe mascarpone, jest tak proste w wykonaniu, a my z lenistwa ciągle je kupujemy gotowe. Dosyć! Taki serek jest 100
Niezły Młynekgranic mozliwosci. Wykorzystam jednak ten nieznaczny spadek temperatury by wlaczyc piekarnik. Ale nie upieklam ciasta. Tym razem w piekarniku wyladowala blaszka z malymi i bardzo slodkimi pomidorkami koktajlowymi. Wlasnie dzis mialam na nie ochote. Po odpowiednim wysuszeniu dodalam je do makaronu z kremowym sosem z serka mascarpone.Ten przepis wpadl mi w oko juz w ubieglym roku, ale jak widac(...)temperaturze 140°C.Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente. Na kilka minut przed koncem gotowania do makaronu dodajemy zielony groszek. Gdy groszek zmieknie odlewamy wode.Do makaronu z groszkiem dodajemy mascarpone. Gdy serek sie rozpusci dodajemy do garnka przygotowane wczesniej pomidorki, miete, pietruszke. Doprawiamy do smaku sola i pieprzem.Podajemy zaraz po przygotowaniu.Smacznego
Przysmaki KarolkiOwocowy deser, który idealnie sprawdza się w upalne dni. Mocno jagodowy z chrupiącymi elementami czekolady i winną granitą jagodową . Smaczne i chłodzące :) SKŁADNIKI: 1 szklanka kremówki 30% 250g serka mascarpone 2 żółtka 1/2 szklanki cukru 1 1/2 szklanki jagód 100g czekolady mlecznej 1 szklanka granity jagodowej Jagody i 1/4 szklanki cukru umieścić w garnuszku. Podgrzewać na małym ogniu, aż puszczą(...)żółtka z resztą cukru i ciągle mieszając wlewać po trochę zmiksowane jagody. Przelać do garnuszka i podgrzewać, aż masa będzie bardzo gorąca. Nie doprowadzać do wrzenia. Wystudzić. Kremówkę i mascarpone umieścić w misie i ubić. Dodawać partiami wystudzoną masę jagodową i dokładnie połączyć. Na końcu posiekać czekoladę i wmieszać w masę. Foremkę (11×21) wyłożyć folią spożywczą. Na spód
https:KKuchniaMniamSkładniki: Na biszkopt 6 jajek Niepełna szklanka drobnego cukru do wypieków lub zwykłego cukru ¼ szklanki mąki ziemniaczanej ¾ szklanki mąki pszennej Krem kokosowy: 2 puszki mleczka kokosowego (po 400g) 350g serka mascarpone 300ml śmietany kremówki 30% 200g białej czekolady (2 tabliczki) 100g wiórków kokosowych Wykończenie tortu Herbata z łyżeczką aromatu migdałowego (szklanka) 100g płatków migdałów 50g wiórków kokosowych Dzień wcześniej: Mleczko(...)mamy tak długiego patyczka gotowość ciasta możemy sprawdzić nitką makaronu spaghetti). Gorące ciasto wyciągamy z piekarnika i upuszczamy na ziemie z wysokości około 50 cm. Następnie odstawiamy do piekarnika z uchylonymi drzwiami do ostygnięcia. Przygotowanie kremu: Krem wyciągamy z lodówki, dodajemy do niego serek mascarpone i całość miksujemy. Kiedy nie będzie już grudek serka mascarpone dorzucamy odmierzone wiórki kokosowe
Kolizje Smakówwłasnym przykładzie sprawdziłam, że ten tort trafia w gusta niemal każdego gościa :) Tort składa się z warstw czekoladowych biszkoptów, nasączonych likierem Malibu. Przełożony jest niezawodnym kremem na bazie mascarpone i śmietanki kremówki. Wierzch to warstwa wiórków kokosowych i połówek truskawek. Taki właśnie tort uświetnił moje 18 urodziny :) Dekoracja tortu dla Mamy Mój tort urodzinowy był piętrowy - na zdjęciu kawałek(...)ubijać. Po jednym dodać żółtka i zmiksować. Mąki przesiać i delikatnie wymieszać szpatułką. Ciasto przelać do formy (papierem wykładamy samo dno) o średnicy 22 cm (moja ma 18 cm). Wyrównać. Piec 40-50 minut do tzw. suchego patyczka. Wyjąć wystudzić. Krem : 500 g serka mascarpone 200 ml śmietanki kremówki 36% 3 łyżki cukru pudru 1 szklanka wiórków kokosowych 4 łyżki
Chocolate Muffin Blogserka mascarpone1,5 łyżki cukru pudru1 łyżeczka esencji waniliowej lub ziarenka z 1 laski wanilii SKŁADNIKI NA OWOCOWĄ FRUŻELINĘ:250 g owoców (użyłam truskawek, malin, czarnych porzeczek oraz borówek amerykańskich) - owoce mogą być mrożone lub świeże1,5 łyżeczki żelatyny0,5 szklanki cukru1 łyżka soku z cytryny1 łyżeczka mąki ziemniaczanejDO DEKORACJI:świeże owocelistki mięty lub melisy WYKONANIE:CIASTO CZEKOLADOWE:Wszystkie(...)wyłóż papierem do pieczenia i przelej do niej ciasto. Piecz je w temperaturze 170 stopni C przez około 50 minut do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu wyjmij od razu z piekarnika i ostudź. Z wystudzonego ciasta odetnij wystającą górną część i pokrusz. Resztę ciasta przekrój wzdłuż na pół. KREM:Wszystkie składniki na krem muszą być wcześniej dobrze schłodzone
Słodko-Słony Świat Ilonyśmietany kremówki 50 g serka mascarpone dodatkowo: 2 łyżki cukru pudru 3 truskawki Dna dwóch tortownic o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boki posmarować masłem. Masło utrzeć z cukrem na puszystą, jasną masę. Po jednym wbijać jajka, dokładnie miksując po każdym dodaniu. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem. Partiami dodawać do ciasta, miksując na najniższych obrotach miksera. Ciasto przełożyć
Pożeraczka, czyli raz adobrzedodajemy do masy jajecznej, mieszamy przy pomocy np. plastikowej szpatułki. Ciasto przelewamy do wyłożonej (samo dno) papierem do pieczenia tortownicy (24 cm średnicy). Pieczemy w 170 st. C przez ok. 35 min. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystygnięcia i przecinamy na dwa krążki. Składniki na krem: 250 g serka mascarpone 350 ml śmietany kremówki 2 opakowania cukru waniliowego 2 łyżki(...)pół nasączamy wodą zmieszaną z cytryną i rumem. Na biszkopt kładziemy gęsto truskawki, przecięte na pół. Na truskawki wykładamy krem mascarpone i dociskamy kolejnym biszkoptem. Na wierzch smarujemy całe ciasto kremem mascarpone i dekorujemy dużą ilością truskawek
Kocham CzekoladęJeśli lubicie deser Tiramisu, to te babeczki z pewnością przypadną Wam do gustu. Delikatnie kawowe, o wyczuwalnym aromacie likieru Amaretto. Krem możecie wykonać zarówno z bitej śmietany, jak i serka mascarpone, dzięki któremu babeczki będą jeszcze bardziej w smaku przypominały oryginalny deser. Tiramisu Cupcake Składniki: 100 g miękkiego masła 100 g cukru trzcinowego 110 g mąki pszennej pół łyżeczki(...)łyżki. Formę na muffinki wykładamy papilotkami i wypełniamy je ciastem. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 25 minut, do tzw. suchego patyczka. Studzimy. Przygotowujemy krem. W wersji z bitą śmietaną, zaczynamy od jej ubicia. Pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier, ekstrakt oraz fix. Jeśli wybieramy opcję z serkiem mascarpone, do po prostu łączymy wszystkie składniki i ucieramy mikserem przez
Mania Gotowania