czerwono karmel. Smak jest po prostu obłędny, jeżeli lubicie nieprzesłodzone ciasta to zapraszam. Do przygotowania biszkoptu potrzeba nam: 8 jajek 6 łyżek mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1,5 szklanki cukru 1 laska wanilii Do przygotowania kremu chałwowego: 400 g chałwy 1/2 kostki masła 1 serek mascarpone (200g lub 250g) Do zrobienia polewy potrzeba nam: 2 łyżki(...)mieszamy razem i przesiewamy do ubitej na sztywno piany z białek, dodajemy żółtka oraz wyskrobane nożem ziarenka z laski wanilii. Dokładnie mieszamy wszystko, na niskich obrotach miksera. Tak przygotowane ciasto ląduje w tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysypanej mąką. Pieczemy 35 min w temp. 150 stopni z funkcją termoobiegu. Oczywiście wstawiamy biszkopt do zimnego piekarnika i nie wyjmujemy zaraz
Kuba Gotujeczerwono karmel. Smak jest po prostu obłędny, jeżeli lubicie nieprzesłodzone ciasta to zapraszam. Do przygotowania biszkoptu potrzeba nam: 8 jajek 6 łyżek mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1,5 szklanki cukru 1 laska wanilii Do przygotowania kremu chałwowego: 400 g chałwy 1/2 kostki masła 1 serek mascarpone (200g lub 250g) Do zrobienia polewy potrzeba nam: 2 łyżki(...)mieszamy razem i przesiewamy do ubitej na sztywno piany z białek, dodajemy żółtka oraz wyskrobane nożem ziarenka z laski wanilii. Dokładnie mieszamy wszystko, na niskich obrotach miksera. Tak przygotowane ciasto ląduje w tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysypanej mąką. Pieczemy 35 min w temp. 150 stopni z funkcją termoobiegu. Oczywiście wstawiamy biszkopt do zimnego piekarnika i nie wyjmujemy zaraz
Kuba Gotujemiseczki, i po łyżce dosypujemy do ciasta, ja to robiłam na bardzo wolnych obrotach miksera, ale można wymieszać ją łyżką. Dno tortownicy o średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia. Boków formy niczym nie smarujemy. Wylewamy ciasto i wyrównujemy. Pieczemy w temperaturze 160 st. C ok. 35 minut (do tzw. suchego patyczka). Gorące ciasto wyjmujemy z piekarnika. Z wysokości około(...)wystudzony. Przekrawamy ciasto na 3 - 4 blaty. Przygotowujemy masę kokosową. Do rondelka wkładamy wiórki, cukier, wodę i sok z cytryny. Pyrkoczemy na małym ogniu by wiórki zmiękły i masa zgęstniała. Studzimy. Przygotowujemy krem śmietanowy. Śmietanę kremówkę ubijamy (ważne by jej nie przebić, bo wytrąci się masło!!!). Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder i ekstrakt. Dodajemy serek mascarpone i mieszamy. Musimy
Dzieje kuchennej Wiewiórycukru 1 jajko GANACHE CZEKOLADOWY 100 g gorzkiej czekolady 70% 100 ml śmietany 30% 1 łyżka miodu lub cukru (można pominąć) 25 g masła KREM 200 g serka mascarpone 150 ml śmietany 30% (bardzo zimnej) 1 łyżka cukru pudru ziarenka wyłuskane z 1/2 laski wanilii TRUSKAWKI 200 g truskawek 1-2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki płynnego miodu ziarenka(...)lodówki. Zimną czekoladę, łamiemy na kawałki i posypujemy wierzch ciasta WYKONANIE KRUCHY SPÓD : Do miski przesiewamy oba rodzaje mąki, dodajemy cukier i pokrojone na kawałki masło. Miksujemy przy użyciu mieszadła lub rozcieramy w palcach , aż powstanie drobna kruszonka. Dodajemy jajko i zagniatamy ciasto łącząc wszystkie składniki w kulę. Ciasto wykładamy na arkusz papieru do pieczenia, przykrywamy arkuszem folii spożywczej
cool and mintymałych oczkach i posiekanymi orzechami. Wszystko razem mieszamy. Ciasto przekładamy do małej tortownicy (o średnicy 18-20 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 45 minut w temperaturze 180 stopni (160 przy termoobiegu).Krem:250 g serka mascarpone100 g białej czekoladyorzechy włoskie do dekoracjiCzekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Studzimy. Serek mascarpone miksujemy i cienkim strumieniem, powoli wlewamy białą czekoladę
Smakowity Blog Kulinarnyśrodku nie jest surowe. Kiedy patyczek jest suchy, wyciągamy ciasto z piekarnika i odstawiamy do całkowitego ostudzenia. krem chałwowy: 250 g chałwy 250 g mascarpone 200 g białej czekolady 200 ml śmietanki kremowej 30 % lub 36 % 1½ łyżeczki żelatyny Mascarpone przekładamy do miski, chałwę kruszymy palcami i dodajemy do serka. Ucieramy mikserem na niskich obrotach. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej(...)następnie podgrzewamy ją i mieszamy, aż się rozpuści i nie będzie miała grudek. Łączymy ją z kremem chałwowym i dokładnie mieszamy za pomocą miksera (niskie obroty). w ykonanie: Ciasto możemy przekroić na pół i przełożyć je kremem. Można również ściąć tylko górę ciasta 9marchewkowe zawsze rośnie z "czubkiem"), dzięki czemu będzie miało równą powierzchnię. Na ciasto wykładamy tężejący krem chałwowy
bistro mamababeczek i udekorowania kremu. Do babeczek dodałam trochę zielonej herbaty, dzięki czemu są nieco wilgotne. Dla jeszcze lepszego efektu nadziałam je po upieczeniu odrobiną musu. Całość dopełnia chmurka z mascarpone oraz esy-floresy z reszty musu. Babeczki po prostu rozpływają się w ustach... Babeczki: 4 jajka, 250g mąki pszennej, 250g cukru, 1/2 szklanki zielonej herbaty(...)Krótko zmiksować. Na koniec dodać 1/2 szklanki przestudzonej zielonej herbaty. Krótko zmiksować. Ciasto przełożyć do silikonowych foremek na babeczki do 3/4 ich wysokości. Jeśli używacie metalowych foremek należy wyłożyć je papilotkami. Piec około 20 minut w temp. 180st. Ostudzić. Krem i mus truskawkowy: 250g serka mascarpone, 150g masła, 1/2 szklanki cukru, 200g truskawek (mogą być mrożone
Z miłości do słodkościwww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Przepis autorski (mój). Ciasto jest bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu, a smakuje rewelacyjnie. Robi się je podobnie do znanego tiramisu. 300g podłużnych biszkoptów (na 2 warstwy) 250g serka mascarpone 120g cukru pudru 300 ml śmietany min. 30% 1 zagęstnik do śmietanki 3/4 szklanki likieru orzechowego/toffi (do wyboru) 3/4 szklanki posiekanych orzechów włoskich
Di gotujelubi tortów przygotowałam mu takie ciasto deser.Zapraszam do wypróbowania bo jest lekkie i pyszne :) Ciasto podałam na przepięknej porcelanie Bogucice z kolekcji Miranda . Składniki : około 15 batonów mleczna kanapka 500 ml kremówki 36 % 4 łyżki cukru pudru 500 g serka mascarpone 2 cukry waniliowe 2 łyżki żelatyny 100 ml wody 1 puszka brzoskwiń 1 szklanka wiśni mogą być
Sama słodycz i szczypta chiliużywam zwykłego ryżu) i pieczemy przez 15 minut. Po tym czasie folię zdejmujemy, a ciasto pieczemy przez ok. 25-30 minut (w zależności od piekarnika), na złoty kolor. Wyjmujemy do całkowitego wystudzenia. Składniki na masę truflowo-malinową: 340g serka mascarpone 250g czekolady (100 mlecznej, 150 ciemnej) 2 łyżki wódki 300g świeżych malin Dodatkowo: 100g bakalii Czekoladę
kuchnia do kwadratumasy na przemian z jogurtem. Na koniec dodać kakao oraz szczyptę czerwonego barwnika. Ciasto przełożyć do foremek na muffinki do 2/3 wysokości. Piec około 20-25 minut w temp. 180st. Ostudzić. Dekoracja: 200 ml śmietanki 30%, 3 łyżki serka mascarpone, 2 łyżki cukru pudru, cukier błyszczący do posypania, 20g startej czekolady. Śmietankę ubić
Z miłości do słodkościcream sos toffi cukier puder 1 cukier waniliowy sol Do miski przekladamy serek mascarpone dolewamy smietane i rozrabiamy trzepaczka dodajac stopniowo cukier puder i cukier waniliowy ( wedle gustu ) Po rozrobieniu serka odkladamy go i bierzemy druga miske na rozrobienie ciasta Wsypujemy 2 szklanki maki, rozbijamy jaka i wlewamy mleko ( wczesniej zagrzane do temp. pokojowej) Calosc mieszamy
Klaudynkowa kuchniaDodać mąkę wymieszaną z przyprawą do piernika, proszkiem i sodą. Wymieszać drewnianą łyżką. Ciasto przelać do formy o wymiarach 25x40, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez 40 minut w 180 stopniach do tzw. suchego patyczka. Wystudzić. Przekroić na 2 blaty. Krem dyniowy: 500 g serka mascarpone 400 g puree z dyni 5 łyżek cukru pudru 2 łyżeczki cynamonu(...)masła W garnuszku podgrzać śmietankę i masło. Zdjąć z palnika. Dodać posiekaną czekoladę, odczekać chwilę, aż czekolada zmięknie, następnie całość wymieszać i odstawić do wystudzenia. Wykonanie: Pierwszy blat ciasta nasączyć połową kawy. Posmarować powidłami. Wyłożyć krem dyniowy. Na krem położyć drugi blat ciasta, nasączyć resztą kawy. Na wierzch ciasta wylać polewę czekoladową, wyrównać. Posypać orzeszkami i oprószyć cynamonem. SMACZNEGO
kulinarnyswiatdomicytryny 10 g cukru dodatkowo: 1 kg malin 400 g serka mascarpone 330 ml kremówki cukier puder 2 łyżeczki żelatyny 2 czerwone galaretki Wykonanie: biszkopt: *Białka ubić na sztywno, dodać cukry, następnie dodawać po trochu żółtka wymieszane z łyżeczką octu, ciągle miksując.Dodać olej. Dodać mąkę, wymieszać. Ciasto wylać do tortownicy 26 cm, piec ok 15 minut. Ostudzić.Nasączyć
Z Majeczką w kuchnisurowego łososia norweskiego do marynaty: sól, pieprz ziołowy, 4 łyżki oleju ciasto drożdżowe: 1 jajko 30 ml oleju 1/2 szklanki mleka 1/4 kostki drożdży 200 - 250 g mąki pszennej sól, pieprz, zioła prowansalskie, 3 ząbki czosnku lody z pietruszki: 200 g serka mascarpone 150 ml śmietany 30% duży pęczek natki pietruszki biały pieprz, sól sałata miodowa: główka sałaty(...)Podane składniki na marynatę wymieszać ze sobą i dokładnie wysmarować nią paski łososia. Zawinąć w folię spożywczą i odstawić do lodówki na około 2 godziny. Przygotowujemy ciasto ziołowe W ciepłym mleko rozpuszczamy drożdże, dodajemy rozbełtane jajko, oliwę, przyprawy, zmiażdżony czosnek i mąkę. Ciasto wyrabiamy energicznie ręką, powinno być gęste tak jak na pizzę, tak więc w razie potrzeby
Jadło i czytadłoKrem: 200 ml śmietany 30 % 250 g serka mascarpone 100 g wiórek kokosowych 4 łyżki cukru pudru 2 łyżki Malibu Sposób przygotowania: 1. Biszkopt: Białka jajek ubijamy na sztywno. Partiami dodajemy cukier. Nie przerywając miksowania dodajemy po jednym żółtku. Następnie dodajemy porcjami przesianą mąkę z proszkiem i miksujemy na najniższych obrotach miksera. Ciasto wylewamy do blaszki z piekarnika o wymiarach
Na Ciasteczkowych Papierach