znajdzie się powód do świętowania, by skosztować tej przepysznej tarty. Składniki na kruche ciasto: 140 g masła o temperaturze pokojowej pół łyżeczki soli 35 ml mleka o temperaturze pokojowej 175 g mąki pszennej 5 łyżeczek cukru pudru 1 żółtko Składniki na krem malibu: 250 g serka mascarpone, schłodzonego 25 ml malibu 100 ml śmietany kremówki 30% 2 łyżki cukru pudru(...)Formę na tartę posmarować masłem i oprószyć mąką. Schłodzone ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę, ponakłuwać widelcem. Nagrzać piekarnik do 200ºC, wstawić ciasto i piec przez 30 minut, formę należy wyjąć z piekarnika, oraz wystudzić. Serek mascarpone umieścić w naczyniu, dodać malibu, śmietanę i zmiksować na gładką masę. Następnie dodać białą czekoladę, cukier puder i zmiksować do połączenia
Podróż w kulinariałyżeczka- cukier puder – 30 gPONCZ:- kawa rozpuszczalna – 1 łyżeczka- cukier – 1 łyżka- amaretto – 1 łyżkaKREM:- serek mascarpone – 125 g- śmietana 36 % – ok. 50 g- cukier puder – 30 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : CIASTO :Jajka ucieramy z cukrem pudrem na gładką masę.Dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia.Miksujemy do połączenia składników.Przelewamy do foremek
Ostra na Słodkoprzepyszne :) Fasola jest w ogóle niewyczuwalna. Z resztą przekonajcie się sami :) Składniki: Ciasto: 2 puszki po 400 g czerwonej fasoli 10 jajek 200 g miękkiego masła 1 szklanka cukru 12 łyżek gorzkiego kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia (opcjonalnie: bezglutenowego) łyżeczka sody Masa: 500 g serka mascarpone 3-4 łyżki cukru pudru 100 g gorzkiej czekolady 4 łyżki mleka(...)Wiśnie odsączyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Gorzką czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i dodać do niej mleko. Serek mascarpone zmiksować z likierem wiśniowym i cukrem pudrem. Dodać do tego czekoladę i dokładnie wymieszać. Ciasto po upieczeniu przekroić na dwie części. Pierwszy blat posmarować masą, ułożyć na niej wiśnie i przykryć drugim blatem. Górę i boki tortu również posmarować masą
Domowa Cookierenka AgiBiszkopt: 5 jajek 5 łyżek cukru 5 kopiatych łyżek mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka kakao Krem: 250 ml śmietany 36% 1 łyżka cukru pudru 250 g serka mascarpone 500 g truskawek 1 galaretka truskawkowa + 500 ml wrzątku 70 g gorzkiej czekolady 4 łyżki adwocata Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy na sztywną pianę stopniowo dosypując(...)wystudzeniu dzielimy na dwa blaty. Krem: Truskawki kroimy na połówki, galaretki rozpuszczamy we wrzątku, studzimy. Kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Dodajemy serek mascarpone, mieszamy tylko do połączenia składników. W tortownicy układamy pierwszy blat ciasta. Nasączamy likierem adwocatowym. Układamy połówki truskawek i zalewamy tężejącą galaretką. Wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia. Przykrywamy drugim blatem, smarujemy dokładnie kremem (wierzch
VioletoweKucharzenieserka mascarpone - 70 g cukru pudru - kilka czarnych malin Składniki na wierzch: - czarne maliny Najpierw robimy biszkopt – białka oddzielamy od żółtek i wrzucamy do miksera. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy stopniowo cukier. Następnie dodajemy żółtka i dalej chwilkę miksujemy. Na końcu dodajemy proszek, obie mąki i mieszamy łyżką do momentu połączenia składników. Gotowe ciasto przekładamy do tortownicy(...)tortu a wydłużył się czas pieczenia do 45 minut. Gdy biszkopt mamy upieczony, studzimy go i robimy masę. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem, dorzucamy kilka malin a następnie dodajemy serek mascarpone i całość miksujemy na gładką masę. Biszkopt kroimy na 2 równe części i przekładamy połową masy a drugą połową smarujemy górę tortu i boki. Na wierzchu układamy maliny. Smacznego
Kuchenne WariacjeTartaletki z dżemem i kremem waniliowym Składniki na około 10 tartaletek: Ciasto: 250g mąki pszennej (użyłam tortowej) 60g cukru pudru 130g schłodzonego masła 1 jajko Krem: 300ml śmietanki kremówki o zawartości tłuszczu 30% lub 36% 1 fix do śmietany (niekoniecznie) 250g serka mascarpone 3-4 łyżki cukru pudru (dodałam 3 łyżki, proszę dosłodzić do smaku) ziarenka wyskrobane z 1 wanilii(...)posmarować je dżemem lub konfiturą. Krem: 6. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem, fixem i wanilią. Dodać serek mascarpone i wymieszać mikserem do połączenia składników. 7. Krem przełożyć do szprycy lub woreczka z tylką i wycisnąć go na ciasto z dżemem, można również rozprowadzić go łyżką. Wierzch tartaletek ozdobić owocami. Przed podaniem posypać cukrem pudrem. Udanych wypieków
Mała CukierenkaWykładamy do okrągłej formy, wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku na 180 C - około 45-55 min. Ciasto po ostudzeniu- kroimy na dwa placki.Masa:Śmietanę ubijamy mikserem na gęsto , dodając 2 łyżki cukru pudru. W drugiej misce ubijamy serek mascarpone. Ubity serek przekładamy do ubitej śmietany, ubijamy do połączenia- dodając 1-2 łyżki bitej śmietany.Połowę masy wykładamy
Smaki Edytytrochę wody gazowanej) - 2 jajka - 1 czubata łyżka kakao - 0,5 łyżki cynamonu - 2 łyżki cukru brązowego - szczypta soli - olej do smażenia Farsz: - 250 g serka mascarpone - 140 g serka homogenizowanego np. waniliowego - kilka łyżek cukru pudru - 6 nektarynek - kilka garści suszonej żurawiny Składniki na naleśniki wymieszać ze sobą, najlepiej zmiksować, aż powstanie słynna konsystencja gęstej śmietany ;). Jeśli(...)dodać mąkę albo wodę, w zależności czy konsystencja będzie zbyt wodnista lub zbyt gęsta. Na rozgrzanej patelni z niezbyt wielką ilością tłuszczu rozlać chochelką ciasto naleśnikowe, smażyć z obu stron. Przygotować farsz: mascarpone z serkiem homogenizowanym i cukrem pudrem zmiksować. Nektarynki pokroić w kostkę. Na połówce naleśnika umieścić krem z mascarpone, na to pokrojoną w kostkę nektarynkę i garść żurawiny
Corner With Recipesśmietanę. Posiekać nożem i zagnieść gładkie ciasto. Uformować kulę, owinąć w folię spożywczą i włożyć na 30 minut do lodówki. Następnie wylepić dno i boki natłuszczonej formy na tartę o śr. 27cm. Nakłuć widelcem. Piec około 15 minut w temp. 180st. Ostudzić. Dodatkowo: 250ml śmietanki 30%, śmietan- fix, 250g serka mascarpone, 2 łyżki cukru pudru(...)łyżek frużeliny z wiśni (użyłam Greek Trade) , 8 sztuk Ptasiego mleczka, 400g borówki amerykańskiej. Zimne ciasto posmarować frużeliną z wiśni. Śmietankę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru i śmietan -fixu. Stale ubijając dodawać po łyżce serka mascarpone. Połowę masy wyłożyć na tartę, powciskać posiekane Ptasie mleczko i posmarować resztą kremu. Wierzch posypać świeżymi borówkami. Przechowywać
Z miłości do słodkościłyżeczki proszku do pieczenia Krem : 700 ml kremówki 30 % 1 serek mascarpone 2 łyżki cukru 1 cukier waniliowy 1 krem mascarpone Dr. Oetkera 1 mała paczka okrągłych biszkoptów 3 galaretki czerwone 800 ml przegotowanej wody 1 łyżka kawy cappuccino Do nasączenia ciasta : 100 ml przegotowanej wody 1,5 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 1 łyżeczka cukru(...)odstawiam do lekkiego stężenia. Kremówkę lekko ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym , następnie po łyżce dodajemy serek mascarpone , krem tiramisu i łyżkę kawy cappuccino orzechowe. W przegotowanej wodzie rozpuścić cukier i kawę. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej ze śmietanką. Warstwy ciasta : 1. Spód ciasta nasączamy kawą 2.Połowa kremu 3.Biszkopty 4.Tężejąca galaretka ( ja na galaretkę również wyłożyłam biszkopty
Sama słodycz i szczypta chiliłyżeczka oleju 1 szklanka (250 ml) letniej wody 1 łyżka margaryny/masła 1 łyżeczka cukru 20 g drożdży 2 łyżki wody do drożdży Lub Ciasto na pizzę Dodatki (ilości wg uznania): kiełbasa chorizo serek mascarpone czerwona papryka (opcjonalnie) sos tabasco ser żółty sos do pizzy Przygotowanie: Drożdże rozpuść w wodzie z cukrem i pozostaw na około 5-10 minut
Malinowo w kuchnipieczenia 2 łyżki kakao 1 szczypta soli masa advocatowa: 1 puszka masy krówkowej o smaku advocata 200 g serka mascarpone 3-4 łyżki advocata bita śmietana: 500 ml śmietany 30 % 1 fix do śmietany 2 łyżeczki cukru pudru Przygotowanie: ciasto: Białka ubijamy z cukrem, następnie dodajemy po jednym żółtku i olej. Składniki sypkie: obydwie(...)mąki, proszek do pieczenia i kakao oraz sól mieszamy, a potem dodajemy do masy z białek i żółtek. Ciasto wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 25-30 minut. Wystudzony biszkopt przecinamy na 2 części. masa: Serek mascarpone miksujemy z masą krówkową i dodajemy advocata. Odstawiamy do lodówki do momentu wystudzenia biszkoptu. bita śmietana: Śmietanę ubijamy z cukrem
Bon appetit mon amieBounty zawsze należał do moich ukochanych, dlatego postanowiłam jego smak przenieść do ciasta. Tak powstał ten tortJ Jest intensywnie czekoladowy, ciasto nie przypomina tradycyjnego biszkoptu, jest wilgotne i mięsiste. Lekkości dodaje mu masa kokosowa z bitej śmietany i serka mascarpone. Całość dopełnia chrupiąca polewa czekoladowa. Zachęcam wszystkich do spróbowania, bo naprawdę warto.Tort czekoladowo-kokosowy jak Bounty Składniki: Ciasto(...)śmietany kremówki 200 g serka mascarpone 3-4 łyżki cukru pudru ½ szklanki wiórków kokosowych (można dodać nieco więcej) 2 łyżki likieru kokosowego Polewa: 200 g czekolady 2 łyżki mleka Przygotowanie: Śmietanę kremówkę ubijamy do otrzymania puszystego kremu. Uważamy aby się nie zważyła. Pod koniec ubijania dodajemy cukier. Następnie dodajemy mascarpone, wiórki kokosowe i likier kokosowy, mieszamy wszystko
Mania Gotowaniapierwszą randką w ciemno. Składniki: ciasto (prawie) według przepisu z Kukbuka 150 g daktyli suszonych 3/4 szklanki wody 200 g masła 170 g cukru 3 jajka 200 g mąki pszennej 3 łyżeczki kakao 1 łyżeczka sody oczyszczonej ¼ łyżeczki proszku do pieczenia krem masło orzechowe z 500 g fistaszków ( przepis tutaj ) 350 g serka mascarpone 200 g śmietany 36% 4 łyżki(...)będzie delikatne!), żeby się nieco wyrównało. Podczas pieczenia mocno bowiem wyrasta… Śmietanę ubijacie z cukrem pudrem, dodajecie łyżka po łyżce serek mascarpone, a potem znowu łyżka po łyżce – masło orzechowe, cały czas mieszając. Ciasto kroicie wzdłuż na pół, smarujecie jedną połówkę kremem, nakładacie drugą połówkę, znowu smarujecie kremem. Smarujecie nim również boki. Staracie się to robić równo
GRUBY WAŁEKbiałe wino sól, pieprz, 1 ząbek czosnku, papryka ostra Rozmrożone krewetki podgotować w białym winie. Natomiast rybę ugotować na parze. Do serka mascarpone dodać wyciśnięty ząbek czosnki, posiekaną pietruszkę, przyprawy i jajko. Wszystko razem wymieszać. Na wyłożoną ciastem francuskim formę do tarty nałożyć ser a na niego kawałki ryby, krewetki i połówki pomidorków. Piec w piekarniku nastawionym na 200 stopni
MarciochaKucharzy