ciasto z serków mascarpone - 2500 przepisów (strona:19/167)

Tort z truskawkami na kakaowym biszkopcie z kremem 328

lekkim  kremem z dodatkiem serka mascarpone, jogurtu greckiego i soku z cytryny. Do takiego zestawienia najlepszym dodatkiem są świeże truskawki zanurzone w gorzkiej czekoladzie. Jak ktoś woli jogurt można zastąpić śmietaną kremówką 36 %. Podobne zestawienie do kremu: śmietana, mascarpone i cukier wykorzystałam w torciku bezowym tam dodatkowo do kremu wykorzystałam mielone migdały. Składniki: na kakaowe ciasto biszkoptowe: 5 dużych jajek(...)pieczenia 2 łyżeczki białego octu winnego 3 łyżki  kakao szczypta soli 1 łyżka masła + 1 łyżka mąki do posypania tortownicy na krem czekoladowy: 330 g jogurtu greckiego 250 g serka mascarpone 1/3 szklanki cukru pudru sok z cytryny do dekoracji 1 tabliczka gorzkiej czekolady + 50 ml śmietanki 36% truskawki Przygotowanie: Biszkopt: Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Zdrowa, dietetyczna wersja sernika czekoladowego z masłem orzechowym. 171

użyłam kaszy pęczak gotowanej z kurkumą co zwiększyło ilość błonnika oraz zawartość składników mineralnych. Dodatkowo gorzkie kakao czyli bogactwo magnezu, chromu, żelaza oraz cynku. Tłuszcz w cieście stanowi jedynie masło orzechowe oraz serek mascarpone a nie masło czy olej. Bardzo zachęcam wszystkich do korzystania z przepisu i pieczenia takiego sernika zamiast zwykłego z lukrem i kruchym spodzie. Wyjdzie

wysmienity
Krem cytrynowy ( krem do tart i kruchych babeczek ) 150

przełożyć do słoiczków, zakręcić szczelnie i przechowywać w lodówce około tygodnia. * Jeśli kremem chcemy wypełnić tartę lub babeczki - ostudzić krem, następnie szybko zmiksować i wyłożyć na ciasto. * Krem możemy także zmiksować z serkiem mascarpone ( 1/2 porcji kremu + 250 g mascarpone )  - kremem takim wypełniam bezowe gniazdka lub kruche babeczki. Przepis na tartę cytrynową znajdziecie tutaj Smacznego

kolorowotorcikowo
Rumowe Tiramisu 189

trochę poimprowizować - i zamiast niego dodałam rumowy aromat. Smakuje dobrze ! :)  Składniki: 20 podłużnych biszkoptów 6 żółtek jaj 8 łyżek cukru pudru 250 g serka mascarpone 500 ml kawy 5 ml aromatu rumowego do ciasta kakao do posypania Przygotowanie: Parzymy kawę (najlepiej w ekspresie), dodajemy do niej aromat rumowy i zostawiamy do ostygnięcia. Następnie maczamy w niej każdy z biszkoptów

Taste Therapy
Lekki tort marchewkowy 109

łyżeczki proszku do pieczenia 3 jaja   200 g cukru 225 ml oleju roślinnego sok z 1 pomarańczy laska wanilii 0,5 szklanki cukru pudru 250 g serka mascarpone 125 g serka śmietankowego 400ml śmietany 36% truskawki (do dekoracji) świeże listki mięty (do dekoracji) Sposób przygotowania: Do startej marchewki dodajemy wiórki kokosowe,drobno pokrojonego ananasa,posiekane migdały.W drugim naczyniu(...)mieszamy za pomocą łyżki.Ciasto wlewamy do tortownicy grubo wysmarowanej masłem.Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni i pieczemy ok.70 minut. Po upieczeniu ciasto przecinamy delikatnie na pół. Krem: Mieszamy ze sobą serek śmietanowy,mascarpone,sok z pomarańczy środek z laski wanilii i śmietanę ubitą z  cukrem pudrem,delikatnie łączymy.Kremem przekładamy tort. Ciasto dekorujemy świeżymi truskawkami

Wielki apetyt
CIASTO KUBECZKOWE Z GRUSZKAMI I ŚMIETANKOWYM FROSTINGIEM 185

DODATKOWO owoce np. 1 gruszka obrana i pokrojona w grubą kostkę FROSTING ŚMIETANKOWY 250 g serka mascarpone lub innego kremowego twarożku (można dać mniej) 2 -3 łyżki słodzonego mleka skondensowanego MUS MALINOWY 2 szklanki malin (świeżych lub mrożonych) 1-2 łyżki cukru WYKONANIE CIASTO : Blaszkę o średnicy 23 cm lub o wymiarach około 21 x 27  cm smarujemy masłem(...)krótko mieszamy, tylko do połączenia składników. Ciasto przelewamy do formy i wstawiamy do piekarnika na około 40-50 minut lub do tzw. suchego patyczka. Ciasto w mniejszej foremce będzie się piekło dłużej, a np. bez owoców - krócej. Należy sprawdzać. Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika i studzimy na kratce. ŚMIETANKOWY FROSTING : Do miseczki wkładamy serek mascarpone i mleko skondensowane. Ucieramy rózgą

cool and minty
Tort z borówkami 184

mieszamy. Ciasto przekładamy do tortownicy i pieczemy ok. 40-45 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni . Po upieczeniu biszkopt studzimy. Teraz kolej na masę. Borówki myjemy i jeżeli są ogonki to je urywamy. Następnie blendujemy je z cukrem pudrem na gładką masę. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i studzimy. Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy serek mascarpone i miksujemy

Kuchenne Wariacje
Muffinki czekoladowe z kremem miętowym 179

razem z przepisami na muffinki i tam znalazłam właśnie te, czekoladowo-miętowe. W oryginalnym przepisie krem miętowy zrobiony był ze śmietanki, ja zastąpiłam ją serkiem mascarpone i dodałam od siebie sok z limonki.  Czekoladowe ciasto muffinek stanowi świetne tło dla łagodnie miętowego, aksamitnego kremu. Mimo, że krem nie jest tak miętowy, jak nadzienie czekoladek czy miętowe cukierki, jednak gorąco(...)serkiem mascarpone i cukrem, dodajemy sok z limonki; jeśli krem jest zbyt zwarty, rozrzedzamy odrobiną mleka. Wstawiamy szczelnie przykryty do lodówki. 2. Piekarnik nastawiamy na 180°C. Formę muffinkową smarujemy masłem lub wykładamy papilotkami. Składniki suche mieszamy w jednej misce, w drugiej miksujemy składniki mokre. Do mokrych składników wsypujemy suche i miksujemy krótko, żeby się połączyły. Wykładamy ciasto do papilotków

Kuchnia Prezydentowej
Krem Ferrero Rocher 379

kremu, to koniecznie sami zróbcie i przekonajcie się jak uzależniający jest ten smak :). Krem Ferrero Rocher polecam do ciast, deserów z owocami i tortów, np. Tort Rocher. Składniki: 500 g serka mascarpone, schłodzonego 300 g Więcej... Artykuł Krem Ferrero Rocher pochodzi z serwisu Słodki Pomysł

Słodki Pomysł
Kremowy Przekładaniec z Bezą i Malinami 135

sztywno. Stopniowo dodajemy cukier, łyżka po łyżce, ciągle ubijamy do otrzymania sztywnej, błyszczącej piany. Sztywną pianę wykładamy po równo na wierzch surowego ciasta, posypujemy migdałami i całość pieczemy (patrz wyżej). Krem: 250 g serka mascarpone 250 g śmietany kremówki 4 łyżki dżemu malinowego Serek mascarpone i śmietanę umieszczamy w misie miksera. Ubijamy na sztywno. Wykonanie: Na pierwszy blat ciasta rozsmarowujemy

Made By Mom And Son
Czekoladowe babeczki z kremem z nutelli i mascarpone 335

masła lub dobrej margaryny 2 jajka 170 ml mleka 150 g mlecznej czekolady( u mnie 100 g mlecznej i 50 g gorzkiej) 250 g serka mascarpone 250 g nutelli Wszystkie składniki na ciasto wyjmujemy z lodówki 1h przed przystąpieniem do pieczenia. W małym garnuszku rozpuszczamy i studzimy masło. Czekoladę rozpuszczamy w kapieli wodnej lub mikrofali. Również studzimy. W misce mieszamy(...)wkładamy je do formy muffinkowej. Pieczemy przez 25-30 minut w 180 stopniach. Upieczone babeczki wyjmujemy z formy i odstawiamy na kratkę do ostygnięcia.  Przygotowanie kremu:  Serek mascarpone wyjmujemy z lodówki 1 h przed przystąpieniem do pracy. Mikserem na szybkich obrotach przez chwilę (30 s) ubijamy serek i dodajemy nutellę. Mieszamy mikserem do połączenia się składnikow. Wstawiamy

Mia Cucina Sofieta
Babeczki owsiane z kremem i owocami | bez cukru | 174

łyżek wody 3 łyżki ksylitolu/cukru trzcinowego lub kokosowego Szczypta soli Krem: 250g serka mascarpone Olejek waniliowy 4 łyżki ksylitolu/cukru trzcinowego lub kokosowego 10 łyżek jogurtu lub mleczka kokosowego + ulubione owoce Przygotowanie: Masło kroimy na drobniejsze kawałki, siekamy z mąką i cukrem. Dodajemy resztę składników i zagniatamy ciasto, formujemy kule i odstawiamy do lodówki na ok. 40min. Po upływie czasu ciasto(...)foremek, odkrawamy to co wystaje z foremek - ja użyłam silikonowych, ale gdy takich nie posiadamy możemy użyć metalowych - wysmarować je masłem i obsypać mąką. Ciasto podpiekamy 20 min. w 180 stopniach. Ubijamy opakowanie serka mascarpone z 4 łyżkami ksylitolu/cukru, olejkiem waniliowym i 10 łyżkami jogurtu lub mleczka kokosowego, przekładamy do babeczek i dekorujemy owocami

Czarnawisienka
Leśny mech 179

250g mascarpone 1 łyżka cukru pudru (do kremu)  owoce do ozdoby  Szpinak rozmrozić, odsączyć na sitku, resztę wody odcisnąć w rękach. W misce utrzeć mikserem jajka z cukrem, wlać olej dalej miksując, następnie dodać mąkę i proszek do pieczenia. Miksować do połączenia składników. Dodać odsączony szpinak i wymieszać łyżką do uzyskania jednolitej masy. Wlać ciasto do formy wysmarowanej(...)stopniach do suchego patyczka. Z wystudzonego ciasta odciąć wierzch, pokruszyć na mniejsze kawałki. W misce ubić śmietanę, dodać cukier puder i serek mascarpone, wymieszać do połączenia składników. Wyłożyć na placek, na wierzch wysypać pokruszone ciasto i owoce. Wstawić do lodówki przynajmniej na 2h. Jak już pisałam na początku, nie dekorowałam ciasta owocami, lecz smarowałam blaty galaretką z czerwonej porzeczki. Ciasto

Wrzosowa Polana
Tarta z kremem mascarpone, malinami i borówkami 175

serka mascarpone pół szklanki cukru pudru 250 ml śmietany 30% Dodatkowo: Dowolne owoce Wszystkie składniki na ciasto ugniatamy na gładką kulkę, zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na pół godziny. Po tym czasie posypujemy blat mąką i rozwałkowujemy na nim ciasto na 3 mm. Ciasto zwijamy na wałek i przekładamy na blaszkę do tarty (26cm).Ciasto przyciskamy do formy(...)ładnie przywarło. Przycinamy wystające z formy brzegi ciasta. Nakłuwamy widelcem aby ciasto nam nie urosło i wkładamy do lodówki na 40 min. Następnie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 25 min. U mnie zostało trochę ciasta to wyłożyłam nim silikonowe foremki do muffinek i tym sposobem mam jeszcze 3 babeczki ;) Serek mieszamy z cukrem pudrem mikserem na najniższych

Pelusiowa Kuchnia

Proponowane wyszukiwania