pół szklanki skórki pomarańczowej 100 g migdałów mielonych pół szk. rodzynek 2 łyżeczki mielonego cynamonu 2 łyżeczki mielonego imbiru 1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu 1/2 łyżeczki mielonych goździków 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu szczypta soli 1 jajo +3 łyżki mleka do smarowania pierników przed samym pieczeniem Sposób przygotowania: Rodzynki namoczyć w wodzie. Miód, cukier i tłuszcz włożyć(...)zimnym mleku, kakao, wymieszać. Po chwili dodać gorącą masę z tłuszczu i miodu, i zamieszać ponownie. Na końcu jak masa jest już jednolita dodać pozostałą mąkę i zagnieść ciasto. Ciasto przełożyć do naczynia i przykryć bawełnianą ściereczką, żeby ciasto oddychało. Odstawić na kilka tygodni do lodówki aby dojrzewało. Po ok. 6 tygodniach można przystąpić do pieczenia pierniczków. Zimne ciasto jest
Pobite gary Barbarykefiru; 50 ml oliwy z oliwek. Krok po kroku. W jednej misce mieszam jajka i cukry na puszystą masę, następnie dodaję kefir, cynamon, opłukane rodzynki, startą marchew oraz posiekane orzechy. Delikatnie mieszam a na koniec wlewam oliwę z oliwek. W drugiej misce łączę mąkę oraz sodę, a następnie(...)muffinek i piekę w 200 stopniach przez 25 minut. Pamiętajmy by po połączeniu składników z dwóch misek nie mieszać zbyt długo, ponieważ soda z kefirem wchodzi w reakcję i ciasto zaczyna szybko rosnąć. Jeśli za długo potrzymamy- ciasto opadnie. Gotowe. Miłego dnia
Życie na widelcupieczenia 1 łyżeczka sody 1 szklanka drobnego cukru do wypieków(250 g) sok z 1-2 cytryn 1 szklanka bakalii , u mnie – kandyzowany ananas -śliwki suszone SKWORCU rodzynki Black Jumbo SKWORCU skórka pomarańczy SKWORCU Obierz mango, wyciągnij pestkę, pokrój na cząstki, zmiksuj i połącz z sokiem z cytryny. Zaparz herbatkę pod przykryciem. Pół kubka.Ostudz. Wymieszaj mąkę(...)wychłodzić. Ubij jaja z cukrem na puszystą masę . Następnie do masy jajecznej dodaj mąkę , papkę z mango z sokiem z cytryny. Wszystko dokładnie mieszamy. Na koniec wlej do ciasta przez sitko herbatę i oprószone łyżką mąki bakalie. Wymieszaj całość łopatką. Ciasto pieczemy w tortownicy lub formie do włoskiej pizzy lub wyższej tarty, w temperaturze 180 stopni przez około
Z Kuchni Do Kuchniszklanki mąki pszennej 5 szt. jajek ( oddzielamy żółtka od białek ) 2 łyżki margaryny lub masła 5 dkg kakao 1 łyżeczka sody 1 szt. przyprawy do piernika 1 opakowanie rodzynek lub innych bakalii Sposób wykonania : Tłuszcz ucieramy z cukrem a następnie dodajemy po jednym żółtku. Gdy mamy już utartą masę wlewamy miód oraz śmietanę i mieszamy to wszystko(...)sodą oraz kakao. Kakao także przesiewamy przez sitko aby nie było grudek. Białka ubijamy na sztywno i dodajemy na przemian z mąką do ucieranej masy. Dokładnie mieszamy i wylewamy ciasto na blaszkę o czterech bokach ( 38cm x 22cm )wy łożoną papierem .Rozsmarowujemy równo i posypujemy bakaliami.Teraz bakalie mieszamy lekko z masą piernikową aby nie było ich widać.Gdy były
Przepisy i porady kulinarneJest to przepis na ciasto bez cukru, bez słodzików - tylko naturalne cukry występujące w bananie. Porcja ma około 250kcal. Przepis pochodzi ze zbiorów przepisów Piotra Kucharskiego. Jest to ciekawy przepis , zupełnie inne smaki no i dość szybki w wykonaniu. Składniki: - 150 g mąki migdałowej - 170g mąki pszennej - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1 łyżeczka sody - 4 banany - takie najlepiej już(...)zczerniałe - 80g wiórków kokosowych - 4 jajka - 5 łyżek oleju - można dodać rodzynki Mieszamy ze sobą suche składniki czyli: mąki, proszek, sodę oraz 50g wiórków kokosowych ( ew. rodzynki) - resztę zostawiamy do posypania na wierzch. W osobnym naczyniu rozrdabniamy drobno 3 banany, dodajemy jajka i olej i znów dobrze mieszamy. Dodajemy suche składniki i znów mieszamy. Całość
Kuchnia Pełna Emocjimaki pszennej typ 500 MŁYN KOPYTOWA -5 dag świeżych drożdży piekarskich -6 roztrzepanych żółtek -pół szklanki drobnego cukru do wypieków -125 g masła, roztopionego i przestudzonego -15 dag rodzynek i żurawiny, pół na pół -1 roztrzepane jajeczko -szczypta soli -1 szklanka mleka, letniego -aromat cytrynowy, kilka kropelek -płatki migdałów SKWORCU Przesiej mąkę do dużej miski. Dodaj(...)trochę zacznie rosnąć. Dodaj roztrzepane żółtka, jajo i mleko, kilka kropelek aromatu cytrynowego oraz roztopione i chłodne masło. Ja posłużyłam się robotem i wymieszałam te składniki przystawką- hak do ciasta. Można wyrabiać ręcznie. Dodać bakalie i wyrobić jeszcze ciasto. Przykryć ściereczką kuchenną i odstawić do wyrośnięcia. Ciasto podwoi swoją objętość. Przełożyć do formy na babę jaką macie , ale pamiętać
Z Kuchni Do Kuchniformy : Ciasto:4 szkl mąki1/2 szkl cukru2 jajka2 łyżki budyniu śmietankowego2 łyżeczki amoniaku2 łyżeczki proszku do pieczenia3/4 szkl śmietany1/2 margaryny1 cukier waniliowyMargarynę roztopić. Amoniak namoczyć w śmietanie. Zagnieść ciasto , podzielić na 4 części. Czwarta część malutka na pokruszenie.Masa budyniowa:2 szklanki mleka 3/4 margaryny3/4 szklanki cukruWszystkie składniki zagotować2 jajka3/4 szkl śmietany2 budynie śmietankowe1 cukier waniliowyWszystkie składniki połączyć, rozmieszać(...)mieszając.Masa jabłkowa:jabłka prażonegalaretka ( u mnie agrestowa)Jabłka rozgrzać i wymieszać z suchą galaretkąDodatkowo:rodzynkiPrzełożenie:placek - masa budyniowa - placek - masa jabłkowa - placek - masa budyniowa - pokruszony placek i rodzynki
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaW moim domu pachnie już choinką i piernikami. Brakuje tylko światełek na choince, bo nie wiemy, gdzie je schowaliśmy po ubiegłorocznych świętach. W domu zrobiło się
Czerwień i błękitNa naszych stołach nie może zabraknąć tradycyjnych elementów Bożego Narodzenia. W moim domu również i już zaczyna się rozchodzić zapach piernia i maku, który zresztą
Niezły MłynekPo Jesiennym Risotto zapraszam tym razem do wypróbowania dyni w wersji słodkiej- w postaci krajanki bez pieczenia.Masa dyniowa nie będzie dla Was zaskoczeniem, bo to
Kraina Miodem Płynącaktórej masę makową pieczemy zawiniętą w drożdżowe ciasto. Kluczem do uzyskania niepowtarzalnego smaku jest masa makowa przyrządzona według tradycyjnej receptury. Wilgotna, aromatyczna i słodka - to właśnie ona nadaje charakter .Tradycja głosi , że mak zapewnia pomyślność na cały rok Ciasto z makiem smakuje wyśmienicie. Smacznego :) Składniki na ciasto 50 dag m ąki tortowej(...)śmietaną. Do mąki dodać resztę cukru, masło, posiekaną wanilię, posiekać . Dodać rozmącone jajko, żółtka i śmietanę. Szybko zagnieść ciasto. Podzielić je na 2-3 części. Każdą rozwałkować na prostokąt, nałożyć masę makową i zwinąć dość ciasno w papier do pieczenia ciasta. Boków papieru na zawijam ,aby makowce wzdłuż rosły. Zwinięte makowce przez środek owinąć paskiem 20cm papieru ,spiąć
mojej kuchniolejek waniliowy 50 g rodzynek (można dodać więcej) 30 g orzechów włoskich lub laskowych Przygotowanie: Rodzynki sparzyć i odsączyć na sicie. Orzechy posiekać na drobne kawałki. Chałwę w pomocniku kuchennym lub blenderem zmielić na jednolitą masę. Przygotować dwie miski do jednej przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać rodzynki oraz orzechy - wymieszać. Natomiast(...)delikatni wymieszać. Na koniec do płynów dodać sypkie produkty i wymieszać różdżką lub łyżką nie dokładnie tak, aby powstały lekkie grudki dzięki temu muffinki będą bardziej mięciutkie i puszyste. Ciastem napełniać foremki do 3 / 4 wysokości. Piec 25 - 30 minut w temperaturze 180 - 200 stopni
Ciastka - domowe słodkościOstatnimi czasy jako nasze śniadanie królują placuszki:) Dosłownie wszelkie jakie mi przyjdą do głowy:) Tym razem usmażyłam placuszki pszenno-kukurydziane z nietypowym dodatkiem, jakim są rodzynki. Całość wieńczy nasza ulubiona domowa konfitura... Takie śniadania mogę jeść codziennie;):) Składniki:200g mąki pszennej,50g mąki kukurydzianej,duża szczypta proszku do pieczenia,3 jajka,3/4 szklanki mleka,czubata łyżka cukru,szczypta(...)Rapso). Przygotowania Obie mąki przesiać wraz z proszkiem do pieczenia. Dodać szczyptę soli i cukier, wymieszać. Wlać mleko i miksując na wolnych obrotach dodawać po jednym jajku. Ciasto odstawić na 30minut. Następnie ciasto zamieszać, jeśli jest za gęste dodać odrobinę wody i dokładnie wymieszać. Kłaść łyżką małe porcje ciasta na mocno rozgrzany olej. Smażyć
Z miłości do słodkościjajek, to moja propozycja na Walentynki. Kochani mężczyźni, możecie przygotować taki smakołyk dla swoich kobiet i uwierzcie mi będzie to duże zaskoczenie Ciasteczka możesz polać czekoladą, będą jeszcze ciekawsze. Ciasta bez jajek, nabiału – typowo wegańskie, nie tylko dla alergików 5.0 from 1 reviews Ciasteczka marchewkowe Drukuj Czas przygotowania 10 min Czas gotowania 25 min Czas całkowity(...)zwykłą pszenną) 3 łyżki cukru brązowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szklanka rozdrobnionej marchewki* (ok. 2 średnie marchewki) ¼ szklanki oleju ½ szklanki wody 3 łyżki tahini ½ szklanki rodzynek 4 łyżki rumu/amaretto 1 łyżeczka imbiru 1 łyżeczka cynamonu ½ łyżeczki kardamonu Wykonanie Rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni, termoobieg. Do rodzynek dodajemy rum i moczymy ok 10 minut
Apetyt na Zielonebułki zmielić na pulpę np. blenderem lub w malakserze. 3. Doprawić do smaku solą i czubrycą. 4. Na patelni rozgrzać tłuszcz. 5. Mokrymi rękoma formować płaskie kotlety - wziąć garść ciasta, uformować w dysk, a następnie kilka razy (ok. 8) przerzucać zdecydowanymi ruchami kotlety z dłoni na dłoń (na płasko). Kotlety ładnie się rozpłaszczą i będą na tyle zbite(...)trakcie formowania płukałam ręce dwukrotnie, bo masa przykleja się do dłoni. Proponuję podać z surówką z marchwi , którą warto wykonać wcześniej. Składniki: 3 marchewki pół pomarańczy garść rodzynek wrzątek oliwa extra virgine Rodzynki zalać wrzątkiem. Pomarańczę polać wrzątkiem i wyszorować skórkę. Marchew obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Polać oliwą (ilość zależna od upodobań
Weekendy w domu i ogrodziebabka utrzymuje dość długo świeżość. W każdym razie polecam gorąco, bo jest przepyszna :) PS. Babkę możecie oblać czekoladą, lukrem, posypać cukrem pudrem lub zostawić taką jaka jest po upieczeniu. Ciasto: 2 jajka 1 szklanka cukru ½ szklanki oliwy 2 łyżeczki sody 400ml kefiru 2 łyżki kakao 100 - 150ml dżemu (lub musu jabłkowego) 2 szklanki mąki Dodatkowo: 1 szklanka bakalii (tych jakie(...)kremówki Wszystkie składniki na babkę razem mieszamy, przy czym pod koniec dodajemy kakao i mąkę. Na koniec dodajemy bakalie, pokrojone orzechy i migdały można wsypać od razu, a rodzynki, morele, żurawinę etc., pierw płuczemy wrzątkiem, a następnie oprószamy mąką, by nam się nie utopiły w babce. Całość jeszcze raz mieszamy łyżką, przelewamy do dwóch podłużnych, średnich foremek
Smakowy Rajszklanki mąki tortowej1 łyżeczka proszku do pieczenia1 łyżeczka sody2 łyżki kakao2 jajka M/L3/4 szklanki cukru3/4 szklanki kwaśnej śmietany1/2 szklanki oleju1 opakowanie przyprawy do piernika1-2 łyżeczki cynamonu1/2-3/4 szklanki posiekanych orzechów, rodzynek i skórki pomarańczowej kandyzowanejPolewa: tabliczka gorzkiej lub mlecznej czekolady4 łyżki mlekaposypka cukrowa do dekoracji Przygotowanie:Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia(...)wymieszać pozostałe składniki.Do mokrych składników wsypać suche i wymieszać łyżką lub szpatułką, ale krótko i niedokładnie. Mogą pozostać grudki.Formę posmarować masłem i obsypać mąką lub bułką tartą.Ciasto przelać do formy i piec przez 45 minut.Po wyjęciu z piekarnika wyciągnąć babkę z formy i studzić na kratce lub na talerzu.W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę i wymieszać
Ze smakiem i z pasjąkardamonu, kurkumy (oryginalnie winien być szafran) i mleczną mieszaninę. Zagniotłam elastyczne i miękkie ciasto. Pozostawiłam je w ciepłym miejscu do podwojenia objętości, czyli na ok. 1h.Po tym czasie ciasto zgrabnym plaskiem odgazowałam. Zagniotłam. Podzieliłam na 15 równych części. Z każdej uformowałam 30 cm cienkie kiełbaski. Które następnie zwijałam na kształt litery S, tworząc ślimaczki. Bułki ułożyłam na blasze(...)50st. celem napuszenia (oczywiście standardowo zapomniałam zostawić im trochę miejsca i kilka posklejało się). Następnie każdą bułkę posmarowałam rozbełtanym jajkiem z dodatkiem łyżki mleka. W środki ślimaczków wetknęłam rodzynki. I zapiekłam przez 20 min. w 150st. Gotowe wystudziłam na kratce.Tylko skąd te koty? Od Lucyfera. Serio. W dawnych Niemczech (skąd wywodzi się bułkowa tradycja) wierzono, że diabeł
bastalenaosób, które lubią wiedzieć i czuć co jedzą. Moje ukochane ciasto na ravioli.300 g mąki pszennej3 jajka3 łyżki oliwy z oliwekSkładniki wszystkie razem zagnieść na gładkie i elastyczne ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i odstawić na ok 30 min. Po upływie tego czasu podzieli na 2 -3 części. podsypać delikatnie mąką i bardzo cienko rozwałkować. Wycinamy kółka np szklanką(...)jest potrzeba. Czasami mi starcza ta ilość, czasami improwizuję np z owocami, dżemem...Farsz: 250 g sera białego mielona wanilia cukier 1 żółtko można dodać jeszcze np rodzynki Ser zemleć w maszynce do mięsa, można przepuści przez praskę do ziemniaków, bądź w zupełności wystarczy rozdrobnić widelcem. Doprawić do smaku cukrem i mieloną wanilią na koniec doda żółtko
Malinowe Pocałunki