ciasto z pomarańczą - 804 przepisów (strona:28/54)

Mistrzowski sernik pomarańczowy . 228

pomarańczy zetrzeć na grubej tarce skórkę  , uważając aby jak najmniej było białej spodniej warstwy, Z 1,5 pomarańczy wycisnąć sok. Jajka wymieszać z cukrem , ale nie ubijać . Dodać pozostałe składniki i połączyć bez długiego ucierania. Im mniej napowietrzona masa tym ciasto mniej opadnie po upieczeniu. Masę wylać na przygotowany spód. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170'C Piec

Malinowa Kawiarenka
Rolada pomarańczowa 250

pewno już zauważyliście. Jakoś mniej słodyczy jemy a różne zawirowania nie sprzyjały spotkaniom ze znajomymi więc i żadne ciasto do kawy nie było potrzebne.... Ale rolada z kremem chodziła za mną od dawna. Chodziła aż wychodziła a ponieważ mamy sezon na pomarańcze to wykorzystałam właśnie te pachnące i pyszne owoce. Mam nadzieję, że pomysł Wam się spodoba i chociaż lista

Smaczna Pyza
Strucla makowa krucho - drożdżowa 343

przepisów, dzisiaj szybka i łatwa strucla makowa. Mak robiony domowo, bo miałam jeszcze mały zapas od www.Skworcu.com.pl, a do tego miód i moje ulubione bakalie, jest pysznie!Składniki na ciasto, na trzy strucle:750 dag mąki pszennej 3 jaja5 żółtek8 dag świeżych drożdży2 łyżeczki cukru kryształu 15 dag cukru pudrukostka masła lub margaryny, 20 dag 3/4 szklanki gęstej(...)skórka pomarańczowa4 białka Polewa:tabliczka czekolady 4-5 łyżek mlekaskórka pomarańczy lub migdały w płatkach1. Śmietanę lekko podgrzewamy, dodajemy cukier kryształ i drożdże, mieszamy i odkładamy na 20 minut do wyrośnięcia. Do dużej miski przesiewamy mąkę pszenną i cukier puder. Łączymy ze sobą wszystkie składniki na ciasto, zagniatamy i ewentualnie podsypujemy mąką, jeśli zbyt się klei do dłoni. Ciasto

Apetyczna babeczka
Pierniczki glazurowane na święta 171

mały kubek śmietany 18 % pół łyżeczki sody otarta skórka z pomarańczy Lukier: sok z połowy  cytryny 5-7 łyżek cukru pudru Wykonanie: Do miski wlać śmietanę, wsypać cukier, sodę oraz jajko, wsypać otartą, pomarańczową skórkę, połączyć składniki. Wsypać kakao, przyprawę do pierników oraz mąkę. Krótko wszystko zmiksować, ciasto okaże się na pewno klejące, ale zmoczyć dłonie w zimnej wodzie

kgwjanczewo
Babka na białkach 181

cukru 120 g masła 150 ml mleka 200 g mąki pszennej Młyn Kopytowa 2 łyżeczki proszku do pieczenia Ale-raj 3 łyżki soku z pomarańczy skórka pomarańczowa z 1 pomarańczy 1 łyżka kakao  sól szczypta Przygotowanie:  Zimne białka ubić na sztywno z szczyptą soli. Dodawać po łyżce cukier i ubijac do momentu aż cukier się rozpuści a białka(...)ciasta przesiać łyżkę kakao, wymieszać i wylać do formy na jasne ciasto. Piec w 170 stopniach z termoobiegiem około 30 minut do suchego patyczka. Po upieczeniu babkę zostawić 10 minut w formie, następnie wyjąć i studzić na metalowej kratce. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem i udekorować plasterkami pomarańczy

Ala piecze i gotuje
Tuiles, czyli ciasteczka dla odważnych 128

będzie szansy na zwinięcie... Moje rady? Pieczcie najwyżej pięć za jednym zamachem, miejcie już przygotowany wałek lub jakieś butelki, i starajcie się robić wszystko jak najszybciej. Na szczęście ciastu nie szkodzi oczekiwanie na pieczenie (ciasteczka pieką się naprawdę krótko), więc można za jednym razem mniejszą ich ilość wkładać do piekarnika. Uzbrójcie się w cierpliwość, odetchnijcie głęboko kilka razy, i dopiero(...)skórka otarta z 1 pomarańczy Koper utrzeć w moździerzu na sypko, wymieszać ze skórką pomarańczową i przesianą mąką. Masło rozpuścić i przestudzić. Białka ubić na sztywno, pod koniec partiami dodając cukier puder. Następnie partiami dodawać mąkę, delikatnie mieszając łyżką. Na koniec wlać ostudzone masło, połączyć. Na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia wykładać porcje ciasta łyżką, zachowując spore odstępy

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Babeczki marchwiowe z karmelizowaną marchewką 227

dużych oczkach. Do naczynia z robota wbić jajka dodać skórkę z pomarańczy, cukry i zmiksować. Dodać mąkę żytnią przesianą mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia, olej i ponownie zmiksować na wolnych obrotach. Dodać startą marchewkę, rodzynki i wymieszać łopatką. Na koniec dodać przyprawę i wymieszać. Ciasto rozlać do papierowych papilotek do 3/4 wysokości. Piec około 20 min w temperaturze(...)ponownie zmiksować. Marchewkę oczyścić, umyć i zetrzeć na dużych oczkach. Do rondelka wlać wodę dodać cukier, skórkę i zagotować. Dodać starta marchewkę i mieszając smażyć do całkowitego wyparowania płynu. *Pomarańczę na skórkę pomarańczową sparzyć

Ala piecze i gotuje
Sernik z makiem z nutką pomarańczy 203

Dzisiaj coś słodkiego:) Sernik z makiem i kandyzowaną skórką pomarańczową. Do sernikczka wykorzytałam również przyprawę do sernika i mas serowych Kamis. Bałam się nieco dodatku kardamonu

Monia miesza i gotuje
Pomarańczowa babka piaskowa ( super prosta ) 184

Szybkie, smaczne i proste ciasto. Idealne dla kochanych babć i dziadków, z okazji ich święta ! Składniki: 3 jajka 1 szkl. cukru 1 szkl. mąki pszennej 3/4 szkl. mąki ziemniaczanej 125 g margaryny 1 łyżeczka proszku do pieczenia skórka otarta z 1 pomarańczy cukier puder Wykonanie: Rozpuścić margarynę - odstawić, żeby trochę przestygła. W tym czasie, oddzielić żółtka od białek. Białka lekko(...)pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia - wymieszać. Przesiać. Do ubitej masy jajecznej dodać mąki z proszkiem do pieczenia oraz skórkę pomarańczową. Na koniec lekko ciepłą rozpuszczoną margarynę - dokładnie wymieszać ciasto. Formę do babki natłuścić masłem, oprószyć mąką. Nadmiar mąki usunąć, stukając formą o blat i wysypując to co odpadło od ścianek blachy. Przelać ciasto do formy na babkę. Piec

kolorowotorcikowo
Pomarańczowe pancakes 218

szklanka mleka 1 pomarańcza 50 g rozpuszczonego masła 1 i 1/2 szkl. cukru szczypta soli Wykonanie: Pomarańczę wyparzyć wrzątkiem. Osuszyć ręcznikiem i zetrzeć z niej skórkę. Następnie wycisnąć sok.  W misce połączyć przesianą mąkę wraz z pozostałymi składnikami. Wymieszać. Gdyby ciasto było zbyt gęste to dodać więcej mleka lub soku.  Pancakes'y smażyć na suchej patelni. Podawać

Pasja Smaku
ciastka niespodzianki na jesienną chandre 172

Formy na muffiny smarujemy margaryną i układamy do niego rozwałkowane wcześniej na stolnicy ciasto. Należy uważać, żeby ciasto nie było zbyt grube. Pieczemy 15 minut w 200 stopniach. W małym garnku rozgrzewamy miód i dodajemy szklankę bakalii. Polecam kandyzowaną skórkę z pomarańczy, rodzynki (namoczone wcześniej w rumie), orzechy. Wszystko to wrzucamy do garnka i dokładnie mieszamy. Gotową mieszankę studzimy

ciastkarnia na kruchym spodzie
Dietetyczne naleśniki z mąki gryczanej i ryżowej 170

smaruję patelnię przed pierwszym naleśnikiem, potem w miarę potrzeby przy około 6-7 - ponieważ olej jest składnikiem ciasta, nalesniki nie przypalają się). Naleśniki pysznie smakują z odtłuszczonym serkiem homogenizowanym i owocami lub domowym dżemem (np. z jeżynowym lub z cukinii i pomarańczy

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Ciasto jogurtowe z owocami i kruszonką 140

mało zmywania...i szybko się zjada...zdjęcia po upieczeniu niestety brak.. ciasto: 340 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 80 g drobnego cukru 3 jajka 0,5 szklanki oleju słonecznikowego 300 g jogurtu naturalnego [ u mnie owocowy] dowolne owoce [ u mnie śliwki, nektarynki, jabłko, pomarańcza] 0,5 opakowania cukru wanilinowego kruszonka: 50 g stopionego masła 10 łyżek(...)wymieszać.. Kruszonka: wszystkie składniki umieścić w misce i rozgniatać między palcami tworząc grudki. Blachę o wymiarach mniej więcej 23-28 wyłożyć papierem do pieczenia i wylać na nią ciasto. Wyrównać powierzchnię,posypać przygotowana kruszonką.Wystudzony placek można posypać cukrem pudrem lub polać lukrem

Moje domowe kucharzenie
B... Babeczki marchewkowe 187

zmienili zdanie po jednym kęsie! Dziś ciasto marchewkowe przełożyłam do papilotek i wyszły z tego pyszne babeczki.Składniki (8 babeczek)3 duże marchewki1 szklanka mąki1 łyżeczka sody oczyszczonej1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia1 łyżeczka cukru waniliowego1/2 szklanki cukru trzcinowego1 łyżka cynamonuszczypta soli2 jajka1 łyżka ekstraktu z wanilii 3/4 szklanki oleju Polewa: 1/2 pomarańczy, 1/2 czekolady białej deserowej, 1 łyżka mlekaPrzygotowanie

Kitchens Alphabet
Świąteczne ciasto dojrzewające. 169

ilość alkoholu użyta w początkowej fazie przepisu odparowuje całkowicie. PPS Brytyjczycy najczęściej traktują to ciasto jako tort i pokrywają grubą warstwą lukru z dekoracjami świątecznymi. Składniki: 750 g mieszanych suszonych owoców (rodzynki, żurawiny, morele, figi, daktyle, kandyzowane skórki cytrusowe...) skórka i sok z 1 pomarańczy skórka i sok z 1 cytryny 150 ml alkoholu (brandy, whisky, rum...) 200 g masła(...)ochłodzenia. Dodać pozostałe składniki i wymieszać dokładnie. Przenieść masę do okrągłej formy wyłożonej podwójną warstwą papieru do pieczenia (zarówno dno jak i brzegi z kilkucentymetrowym zapasem). Wyrównać powierzchnię ciasta. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 150 stopni (130 z termoobiegiem) i piec 2 godziny. Wyjąć ciasto z piekarnika, patyczkiem zrobić dziurki i nasączyć 3 łyżkami wybranego alkoholu. Po całkowitym ostygnięciu wyjąć

zadanie-gotowanie