Przy okazji przygotowywania na deser Eton Mess, zrobiłam kilka sztuk bezowych eklerków (podobne wypieki widziałam w tutejszym markecie). Polecam ten szybki i idealny na lato deser
Przepisy AleksandryJak wspominałam w przedostatnim poście, podczas grzybobrania nazbierałam także trochę jagód. Nie było ich wystarczająco dużo na jakieś większe ciastko czy tartę, ale na muffinki w
Pasja SmakuMimo, że sezon na świeże owoce trwa, tak zachciało mi się czegoś bardzo czekoladowego (kobiety tak czasem mają ;) Myślałam nawet o jakimś czekoladowym torcie, ale niezbyt miałam ochotę spędzić całego dnia w kuchni, trzeba korzystać z ciepłych dni pomyślałam. Włączyłam ,,wujka Google'' i na wspaniałym blogu MAGIA W KUCHNI napotkałam na bardzo czekoladową i prostą babkę(...)też naszą formę, żeby się nagrzała. Wodę gotujemy. Sypkie składniki przesiewamy, dodajemy mokre oprócz wody. Mieszamy dokładnie za pomocą trzepaczki lub łyżki. Wodę ważymy i cienkim strumieniem wlewamy do ciasta i ciągle mieszamy, zrobi się rzadkie, ale tak ma być. Ostrożnie wyciągamy nagrzaną formę z piekarnika i wlewamy nasze ciasto. Pieczemy ok. 50 minut do suchego patyczka. Upieczoną babkę
Pani na desermigdałów + 2 szklanki filtrowanej wody do moczenia, 2 litry filtrowanej wody. Z podanych składników otrzymasz około 1,5 l mleka migdałowego oraz migdałową masę, którą możesz wykorzystać do pieczenia ciast, ciasteczek, zagęszczenia sosu, dodać do kotletów warzywnych lub pasztetu. Migdały ze względu na neutralny smak mogą być dodawane niemal do wszystkiego. Wykonanie 1. Migdały zalej wodą i zostaw(...)sposób mleko migdałowe możesz przechowywać w lodówce około 5 dni. Wspaniale smakuje z płatkami kukurydzianymi lub owsianymi z dodatkiem świeżych lub suszonych owoców. Możesz z niego zrobić pyszne smoothie, budynie czy kremy do ciast. Mleko migdałowe jest bardzo pożywne. Zastosowań jest mnóstwo a smak i wartości odżywcze tego napoju rekompensują wysiłek włożony w jego przygotowanie. Smacznego
w mojej kuchniostatnie kaprysy pogody i już niedługo wiosna rozkwitnie w pełni, a wraz z nią rozpocznie się wreszcie wytęskniony czas świeżych warzyw i owoców. O tej porze najbardziej tęsknie za chłodnikiem z botwinki i ciastem z rabarbarem. Na chłodnik jednak za zimno, a na świeży rabarbar za wcześnie. Co jest zatem na czasie? U mnie wiosenne porządki(...)zamrażarce. Ogrzewam się zupą z dyni, pocieszam malinowym ciastem i gotuję rabarbarowy kompot. To zdecydowanie moje ulubione porządki. Jedyne, na jakie zawsze mam ochotę. Szykując się na wiosenno-letnie smaki ogrzewam się ich wspomnieniami. A jak to jest u Was? Porządki już zrobione czy nadal chowacie jeszcze kawałki lata? W takie dni, jak dziś, gdy pada, jest zimno, szaro
KUCHARNIAPrzepis z serii tych prostych, ale zachwycających. Kruchy kakaowy spód, na bazie kruszonych biszkoptów, aksamitny mus czekoladowy i owoce. Wybierajcie sezonowe. Ja do mojej tarty wykorzystałam maliny - zwykłe i te o nieco zaskakującym, czarnym kolorze. Jesśi tylko zostaną Wam okrawki ciasta biszkoptowego - nie wyrzucajcie. Wysuszcie i rozkruszcie. Potem przechowujcie w suchym, zamkniętym słoju lub od razu przygotujcie tartę. PRZEPIS(...)MALINAMI Składniki na czekoladową tartę z malinami Kruchy spód: 200 g biszkoptów lub suchych okrawków ciasta biszkoptowego 150 g masła 2 łyżeczki ciemnego kakao Mus czekoladowy: 150 g czekolady deserowej 200 g śmietanki 30% 1 łyżka cukru pudru Dodatkowo: świeże maliny lub inne owoce ( u mnie maliny czerwone i czarne ) Wykonanie: 1. Biszkopty pokruszyć w malakserze. Do okruszków dodać
kolorowotorcikowoczasu do czasu zjeść coś innego niż zwykle, a tego typu zdrowe wypieki sprawdzają się idealnie. Doskonale smakują z dodatkową porcją świeżych owoców z jogurtem naturalnym. Poza tym ratują mnie, gdy mam zalatane tygodnie - jednego ciasta wystarczy spokojnie na kilka porcji. Inspiracja: Natteats Składniki na foremkę 20x20cm: 1 szklanka zmielonych na mąkę płatków owsianych lub mąki owsianej* ½ szklanki mąki
Fabryka pomysłówsłodkich jak i wytrawnych. Po trzecie czas - wystarczy 15 minut i przekąska gotowa. Dlatego zawsze w lodówce lub zamrażarce mam opakowanie gotowego ciasta. Dodatki do niego zawsze się znajdą - może to być domowy dżem, sezonowe owoce, szparagi, parówki czy cukinia. Niespodziewani goście na pewno nas nie zaskoczą. Napisz recenzje Zapisz przepis Drukuj Czas przygotowania 10 min Czas gotowania(...)Czas przygotowania 35 min Czas przygotowania 10 min Czas gotowania 25 min Czas przygotowania 35 min Ingredients 1 opakowanie ciasta francuskiego 2 małe, młode cukinie 150 g sera cheddar 2 łyżki czarnego sezamu oliwa z oliwek pieprz biały sól morska Instructions Cukinie dokładnie myjemy, osuszamy i kroimy wzdłuż w cienkie, długie plastry. Delikatnie skrapiamy oliwą z oliwek. Świetnie sprawdzi się
Wędrówki po kuchnijuż rok mojego blogowania :) Z okazji dzisiejszych Urodzin bloga chciałam Was zaprosić na torcik biszkoptowy z sernikiem na zimno , galaretką z owocami i kremem śmietankowym .Do galaretki dodałam syropu z malin firmy Ogródek Dziadunia Ciasto jest pyszne i szybko znika z talerzyków :) Ciasto podałam na porcelanie Bogucice z kolekcji Chartre(...)Tortownicę wysmarować margaryną , tylko spód , wyłożyć ciasto .Piec w temperaturze 180 stopni do suchego patyczka. Ja formę miałam w kształcie serca ale jeśli takiej nie macie może być tortownica o średnicy 26 cm . 700 ml przegotowanej wody wymieszać z syropem z malin , dodać galaretki i dobrze wymieszać odstawić do przestygnięcia .Owoce umyć , banany , brzoskwinie , gruszki mandarynki pokroić
Sama słodycz i szczypta chilinieco mniej przepisów na ciasta a to za sprawą zepsutego piekarnika ;) Od jakiegoś czasu nie działa dolna grzałka ale w przyszłym tygodniu piekarnik przyjdą naprawić serwisanci. Na szczęście mam przepis na przepyszne babeczki, tak delikatne, że bez problemu dopiekły się tylko pod górną grzałką. Tym razem zrobiłam je z czerwonymi porzeczkami ale wszystkie owoce świetnie będą do nich pasować(...)naturalnego 50 g śmietany 18% pół szklanki oleju jajko garść czerwonej porzeczki W jednej misce mieszamy składniki płynne a w drugiej suche. Łączymy je ze sobą. Do papilotek nakładamy ciasto (do 3/4 wysokości foremki). Na wierzch nakładamy po kilka umytych porzeczek. Pieczemy około 20 minut w 180 stopniach ( do suchego patyczka). Smacznego
Mienta blogolej i przesianą mąkę, mieszamy szpatułką do połączenia się składników. Ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy przez około 35 minut w temperaturze 180 stopni. Gdy ciasto będzie już chłodne przekrawamy go na dwie części. Krem karpatkowy: 4 łyżki mąki pszennej 4 łyżki mąki ziemniaczanej 2 szklanki mleka 3/4 szklanki cukru kostka masła Wykonanie: Odlewamy pół(...)Resztę składników zagotować. Żelatynę dokładnie wymieszać z zagotowaną lecz zdjętą z ognia masą. Polewę pozostawić do lekkiego zgęstnienia. Ponadto: słoiczek dżemu z owoców leśnych 2 galaretki (ja użyłam malinowej) 3- 4 banany Wykonanie ciasta: Biszkopt przekrawamy na dwie części. Dolną część ciasta smarujemy dżemem, na to wykładamy banany i krem. W drugiej części biszkoptu wykrawamy dziurki kieliszkiem
Krakowskie smaki Anikruszonką. Nie sposób się od nich oderwać ... 😊 No i ten zapach! Jako nadzienia możemy użyć nie tylko prażonych jabłek, jagód, malin czy innych owoców, ale i np. powideł czy nutelli (wersja dla fanów bardziej słodkich ciast). Składniki: 2 szkl. mąki pszennej tortowej 4 czubate łyżki cukru 15 g świeżych drożdży 1/2 szkl. mleka 75 g masła
Walijskie Pichcenieprzycinane w taki sposób, aby słońce miało dostęp do każdego jabłka. Dzięki temu Jabłka Grójeckie, nie tylko są dorodne i pięknie wybarwione, mają też więcej antyoksydantów, niż owoce z innych regionów. Najlepszy przepis na naleśniki do tortu składniki na około 25 naleśników 1 litr pełnotłustego mleka (3,2%) 200 ml śmietany 30% lub 36% 400 g mąki(...)było grudek. Ciasto naleśnikowe odstawić na 30-60 minut aby odpoczęło przed smażeniem. Patelnię o średnicy około 18 - 22 cm natłuścić przecierając pędzelkiem zwilżonym olejem lub masłem. Na mocno rozgrzaną patelnię wlewać niewielkie porcje ciasta i rozprowadzić równomiernie przechylając patelnię na boki. Smażyć z obu stron, aż naleśniki lekko się zrumienią. Prażone jabłka do ciast i tortów
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataPrzykryć ściereczką i pozostawić do ponownego wyrośnięcia- około 1 godzinę. Ułożyć na małej tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i poukładać owoce. Ja specjalnie użyłam mrożonych (jak mrozić borówki--> przeczytaj ), bo łatwiej było mi je "wcisnąć" w ciasto, które jest dosyć twarde. Piec w temperaturze 180 stopni 35 minut. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Tradycyjna Kuchnia