Klasyczna Panna cotta przygotowywana jest ze śmietany, cukru, wanilii i żelatyny. Wygląda i smakuje wspaniale, szczególnie podana z owocami lub sosem owocowym. Ten tradycyjny włoski
Tajemnice Smakudodaj do niej 2 łyżki cukru pudru, zimne masło oraz jogurt grecki. Wyrabiaj składniki na stolnicy albo w mikserze. Gotowe ciasto zawiń w folię spożywczą i włóż do zamrażarki na 30 minut. W tym czasie przygotuj jabłka: obierz owoce i wydrąż pestki. Następnie pokrój je w półksiężyce. Jabłka włóż do miski, posyp cynamonem i cukrem pudrem. Wszystko wymieszaj. Wyjmij(...)ciasto z zamrażarki i rozwałkuj. Wytnij kawałek większy niż średnica tortownicy (ja użyłam o średnicy 22 cm) i przełóż ciasto, wypełniając spód i brzegi formy (1/3 ciasta zostaw na później). Dokładnie dociśnij ciasto, a spód ponakłuwaj widelcem. Następnie układaj jabłka warstwami do wypełnienia całej formy. Pozostałe ciasto rozwałkuj i potnij w paski o szerokości około 2 cm. Nakładaj paski
Przepisy na widelcupapierówek na zimę można przygotować lekki mus do ciast i deserów, pyszną marmoladę (przepis niebawem) czy tez kompot. W moim domu kompoty nie cieszą się powodzeniem, ale za to owoce w syropach owszem. Znikają dość szybko, a często już przed zimą nie pozostaje po nich nawet wspomnienie. Papierówki pasteryzowane w całości w waniliowym syropie są naprawdę pyszne. Można
Codzienna kuchnia niecodziennapudru 1 łyżka miodu na wierzchok 400g owoców - malin i jeżyncukier puder do posypaniaprzygotowanieFormę na tartę posmarować grubo masłem. Mąkę przesiać do miski, dodać pokrojone w kostkę masło, cukier i sól. Rozcierać palcami masło z mąką aż powstaną drobne okruchy ciasta, szybko zagnieść w kulę. Najwygodniej jednak wyrobić(...)masa ścięła się na całej powierzchni tarty. Tartę wystudzić , wstawić na dwie godziny do lodówki.Ułożyć owoce, posypać cukrem pudrem, podawać . Smacznego!Uwagi: Tartę piekłam w formie o średnicy 23 cm. Myślę że spokojnie można ja robić w nieco większej - i ciasta i nadzienia wystarczy. Mojego nadzienia było wręcz za dużo
Stare Garypomarańczom, a dokładniej całym ugotowanym owocom, więc jest nie tylko ładne ale tez bardzo aromatyczne. Na upartego ten przepis można modyfikować innymi owocami (nawet z puszki) takimi jak brzoskwinie ananasy, śliwki, marakuja, mango. Ciasto jest wilgotne, i odpowiednio przechowywane (zawinięte z papier) będzie takie do tygodnia. Idealnie komponuje się z mocną herbatką Składniki na dwie keksówki o wymiarach
greenscarfrety, jakie to było pyszne! Z ciast najchętniej zjadam kruszonkę a mój dzisiejszy twór to właściwie sama kruszonka + owoce. Myślę już o chwili kiedy będę mogła zrobić sobie ten przysmak ponownie, myślę o lecie, kiedy to owoców do zapiekania będzie pod dostatkiem i nie trzeba będzie korzystać z mrożonek... :-) I wiecie co? Nie mogę się doczekać! 150g zimnego(...)200g mąki pszennej 50g cukru 2 jabłka 200g malin (mogą być mrożone) 1. Masło kroimy na kawałki, przekładamy do miski i wraz z mąką i cukrem zagniatamy na ciasto. Ciasto rozcieramy w dłoniach tworząc kruszonkę. 2. Jabłka ścieramy na dużych oczkach tarki, przekładamy do foremek wraz z malinami. Posypujemy obficie kruszonką. 3. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez
Szefowa kuchniWINIARY ma unikalny winogronowy smak, a także oryginalna, przezroczystą formę, która z łatwością odmieni ulubione desery. Można używać jej zarówno jako dodatku do ciast, ale także podawać w formie samodzielnego deseru w towarzystwie ulubionych owoców. Efekt za każdym razem pysznie zaskoczy – nie tylko wyglądem, ale i smakiem." Ja chciałam sprawdzić czy galaretka jest rzeczywiście przezroczysta i desery wyglądają przepięknie(...)pomarańczowej 25 g posiekanej suszonej żurawiny 100 g zblendowanych płatków migdałowych 25 g mąki pszennej 50 g masła 60 g cukru 25 ml śmietany kremówki 30% 1 łyżeczka kakao Ciasto: 1 kg twarogu do sernika 200 g cukru 6 łyżeczek żelatyny 8 łyżek zimnej wody 4 łyżki soku z cytryny 500 ml śmietanki kremówki 2 garśie świeżej mięty
Kuchnia w oparachDzisiaj sobota, polecam więc wam zaskakujący smakiem i kolorem deser. Deser ten wygląda jak sernik na zimno, chociaż nie ma z nim nic wspólnego, gdyż w
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięJagi rozjechał mi się w posadach, z powodu kiepskiej jakości herbatników. Mnie mama zawsze uczyła przy tego rodzaju ciastach, aby moczyć herbatniki w mleku. Tak też czynię po dziś dzień. Mleko po takich herbatnikach smakuje doskonale a w wypadku tego konkretnego ciasta, mokry herbatnik łatwiej dopasować jest do okrągłego kształtu tortownicy, przez co nie robią się jakieś duże dziury pomiędzy(...)zagotowujemy.\r","Polewamy polew\u0105 ciasto.\r","G\u00f3r\u0119 ciasta mo\u017cemy ozdobi\u0107 dodatkowo malinami.\r"]} Drukuj Szybki sernik bez pieczenia z malinami Składniki 1000 g sera kanapkowo-sernikowego 2/3 szklanki cukru 125g masła 4 łyżki kakao 2 łyżki domowego cukru waniliowego 250 g herbatników 125 ml mleka do moczenia herbatników owoce Polewa 100 g masła
Mieszam w Garnkujednej żywej duszy. Tylko liście szeleszczące pod stopami. Całe mnóstwo pięknych, kolorowych liści. Żółtych, czerwonych, purpurowych i złotych... Nad wszystkie wypasione ciasta z masami, kremami czy śmietaną przedkładam te klasyczne i proste. Najlepiej z sezonowymi owocami. A jesienią królują jabłka. Mnóstwo jabłek. Małe, duże, czerwone, żółte, słodkie czy kwaśne. W rodzinnym sadzie mam ich mnóstwo. I dlatego(...)mogło się obejść bez jabłecznika. Bardzo fajne i kruche ciasto i masa jabłkowa z mnóstwem bakalii (wersja dla mnie, bo M nie lubi). Jesienna kwintesencja. Skorzystałam z tego przepisu na ciasto, nadzienie lekko zmodyfikowałam ( klik ). Składniki na małą blaszkę Ciasto: 600 g mąki 200 g masła 200 g cukru pudru 2 jajka 3 żółtka 200 g kwaśnej śmietany 1 łyżeczka
My simple kitchenchyba ma to po mnie, bo jako dziecko byłam niejadkiem, ale owoce jadłam bez opamiętania. Mając pod ręką tyle owocowych wspaniałości nie mogłam się powstrzymać i sporą część wczasów pod gruszą (a właściwie pod wiśnią) spędziłam w kuchni. Na pierwszy rzut poszły porzeczki. Upiekłam pyszne, wilgotne ciasto z dodatkiem maślanki (jak w muffinkach) i kwaśnych czerwonych porzeczek. Idealne
Kulinarne InspiracjeMorele - złote, słodkie, owocowe kulki. Na surowo, na przetwory, do ciast i innych potraw. Z rozrzewnieniem wspominam wielkie morelowe drzewo, które rosło lata temu w ogrodzie wuja. Rodziło wyjątkowo pyszne owoce i tak dużo, że czasami aż łamały się gałęzie pod ich ciężarem. Niestety, tego drzewa dawno już nie ma ...Dobrze, że czasami na pobliskim bazarku można spotkać miłego(...)pamiętam z dzieciństwa - to chyba jakaś stara odmiana. Jeśli uda mi się na niego trafić to chętnie kupuję smakowite owoce i przetwarzam dalej. Oczywiście część moreli zjadam od razu, na surowo, bo bardzo je lubię. Może też upiekę ciasto miodowe albo zrobię szybką sałatkę z pieczarkami ? No i obowiązkowo muszą być knedle z morelami ! Morele świetnie smakują także
Smaczna PyzaTERAZ! Szczególnie jeśli mamy dzieci , którym chcemy przemycić coś dobrego! Składniki owsianka błyskawiczna Zbożowe Przyjemności z owocami Kupiec ulubione owoce u mnie banan bi,mango, suszona żurawina bazylią świeża opcjonalnie kawałek ulubionego ciasta domowej roboty- u mnie biszkopt z jabłkami i cynamonem czarny i biały sezam mleko lub woda Płatki wsyp do miseczki, zalej gorącym mlekiem
Z Kuchni Do KuchniPrzygotuj foremki (najlepiej silikonowe), następnie wyłóż do każdej spód dokładnie ugniatając Włóż spody do zamrażarki na kilka godzin - dzięki temu łatwiej będzie wyjąć ciasto z foremek Delikatnie wyjmij minitarty i wypełnij je karmelowym kremem Ozdób owocami i posiekaną czekolada Zjedz od razu lub przechowuj kilka dni (w lodówce). Wskazówki Przygotuj sos karmelowy w bardziej gęstej wersji, dodając mniej mleka
Powiedz dietom nieWykorzystując narastającą tęsknotę za wiosną, ciepłymi dniami i straganami pełnymi owoców - postanowiłam stworzyć jakiś tymczasowy substytut. Przypomnialam sobie, że bardzo dawno nie robiłam pralinek. Małej
Świat CiastaAwokado często jest nazywane "owocem maślanym" z uwagi na dużą zawartość tłuszczów nienasyconych zdrowych dla naszych organizmów. Przed zakupem upewnijcie się czy owoc jest dojrzały. Możecie
kulinarnyJa