Ciasto francuskie należy do moich ulubionych. Wyśmienite na słodko i takie samo na wytrawnie. Wspaniale się komponuje z owocami, warzywami, mięsem, rybami, przeróżnymi masami i dodatkami. Na równi z drożdżowym – oba wypieki sprawiają mi wielką frajdę. Dodatkową zaletą ciasta francuskiego jest to, że można kupić bardzo dobre – gotowe do pieczenia. Z takim ciastem przygotowanie wypieku to kwestia kilkunastu minut
mojewypiekiinietylkoBardzo długo niedoceniałam tego owocu , aż w końcu postanowiłam zrobić z niej nalewkę jarzębinowa oraz jarzębinę kandyzowana, która świetnie się sprawdza na cieście,d o mięsie ,drobiu .W smaku przypomina smażoną gotówkę lub żurawinę. 1 kg.jarzębiny 1.20 kg.cukru 2 szkl.wody. ********************************* Przemrożone owoce obgotować w wodzie przez 5 minut w granku i odcedzić.Zalać połową syropy
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiSezon na porzeczki i maliny w pełni, więc postanowiłam wykorzystać te owoce do jakiegoś deseru. Z racji tego, że nie miałam dużo czasu wybór padł na proste i szybkie w przygotowaniu ciasto . Czytaj więcej
Czekoladowa muffinkaszklanki mąki 1 cukier waniliowy 1 łyżka cukru (opcjonalnie) masło do smażenia dodatkowo: biały serek, owoce Przygotowanie: Jajko roztrzepać, dodać mleko, cukier i mąkę. Wszystko razem wymieszać na gładka masę. Natłuścić patelnie. Wlewać ciasto porcjami na rozgrzaną patelnię. Gdy rąbek ciasta zacznie odstawać od patelni delikatnie podważyć łopatką i obrócić na drugą stronę. Smażyć na rumiano
Tagebuch po polskudo masy. Białka ubić i dodać do masy, delikatnie wymieszać. Na patelni rozgrzać olej i nakładać dużą łyżką porcje ciasta. Tworząc małe placuszki. Smażyć z dwóch stron na złoty kolor. Można podawać z różnymi dodatkami tj ugniecione owoce, śmietana ubita, posypane cukrem pudrem, polane syropem klonowym itp Te placuszki są przepyszne, polecam
Kuchnia Pokoleńkefiru1/2 łyżeczka soliłyżeczka proszku do pieczenia łyżeczka sody3 łyżki oliwy lub oleju roślinnegoDodatki: miód, nutella, dżem, rodzynki, orzechy, świeże owoce, bita śmietana, bekon, ...Wykonanie:Wszystkie składniki na pancaki łączymy razem, polecam użycie miksera, dzięki temu dodatkowo spulchnimy ciasto "wbijając" w nie powietrze podczas ucierania. Masa powinna być gęstsza niż ciasto na naleśniki, ale nadal pozostawać lejąca, konsystencja podobna(...)rodziny.Pankejki smażymy na rozgrzanej, suchej (bez tłuszczu) patelni obydwu stron. Nie potrzebujemy tłuszczu, bo jest on już w cieście, a tylko na suchej patelni uzyskamy złoty kolor placuszków.Jemy tak, jak lubimy najbardziej, np. z miodem, cukrem pudrem, owocami, marmoladą, itd, itp.Poniżej moje propozycje - z nutellą, bitą śmietaną i rodzynkami.Oraz warstwowo :) Jeden z placuszków smarujemy marmoladą, drugi nutellą
Taste Of My DayTarta z budyniem, kiwi i malinami to proste, nie wymagające wielu składników, szybkie a przede wszystkim pyszne ciasto bez pieczenia. Ciasteczkowy, słodki spód tarty świetnie komponuje się z kwaskowatymi owocami oraz budyniem. Przepis na tarte można dowolnie modyfikować dodając ulubione owoce. składniki na formę do tarty 26 cm spód 400 g ciastek zbożowych ( np. Bonitki(...)całość dokładnie mieszamy łyżką. Do formy na tartę wsypujemy zmieszane z masłem ciastka i starannie rozprowadzamy je łyżką, wylepiamy nimi boki i spód formy lekko dociskając. Tak przygotowany spód ciasta wstawiamy na pół godziny do lodówki. masa Do miski wlewamy 1/2 szklanki mleka, wsypujemy budyń oraz cukier i wszystko dokładnie mieszamy mikserem lub trzepaczką. Pozostałe mleko wlewamy do garnka
Smakowite Daniaczapą, której słodycz wspaniale równoważy kwaśny smak agrestu. Jednym słowem — cudowna! Jeśli akurat w Waszym warzywniaku nie znajdziecie tych owoców, to śmiało wykorzystajcie porzeczki lub jeżyny. Również idealnie się nadadzą. * SKŁADNIKI na formę o średnicy 30 cm Kruche ciasto: 180 g mąki pszennej 110 g zimnego masła 3 żółtka 2 łyżki cukru pudru ¼ łyżeczki soli morskiej Beza włoska(...)pokryj nim formę na tartę posmarowaną uprzednio masłem i posypaną mąką. Całość wstaw do lodówki na 30 minut. W tym czasie rozgrzej piekarnik do 180°C. Zimne ciasto ponakłuwaj widelcem, pokryj papierem do pieczenia i obciąż fasolą lub grochem. Wstaw do pieca i piecz 20 minut. Następnie zdejmij papier oraz obciążenie i piecz dodatkowe 10-15 minut, aż spód stanie
Food SquareWINIARY ma unikalny winogronowy smak, a także oryginalna, przezroczystą formę, która z łatwością odmieni ulubione desery. Można używać jej zarówno jako dodatku do ciast, ale także podawać w formie samodzielnego deseru w towarzystwie ulubionych owoców. Efekt za każdym razem pysznie zaskoczy – nie tylko wyglądem, ale i smakiem. A Wy co myślicie o nowej galaretce? Przygotowałam galaretkowy deser w kształcie(...)truskawkowa WINIARY 1 galaretka agrestowa WINIARY 1 galaretka cytrynowa WINIARY 1 puszka mleka skondensowanego 1 opakowanie galaretki WINIARY przezroczystej rozpuszczamy w 500 ml wody. Wylewamy galaretkę do formy na ciasto i czekamy aż stężeje. W międzyczasie każdą z galaretek (truskawkową, agrestową i cytrynową) rozpuszczamy w 250 ml wody. Mleko skondensowane miksujemy. Dzielimy go na 3 części. i każdą część dodajemy
Kuchnia w oparachJak przystało na osobę, która promuje zdrowe odżywianie jestem zmuszona przedstawić Wam pomysł mało popularny. Mianowicie, przetwory z owoców bez cukru. Kto będzie
IzaGotujektóry zrobi nawet osoba mało obyta z wypiekami. Na uwagę zasługuje aksamitna i niekrusząca się polewa czekoladowa. Dzięki niej ciasto nabiera bardziej wykwintnego smaku, który przyjemnie łączy się z kremem i marmoladą. Do zrobienia marmolady, można użyć ulubionych owoców. U mnie marmoladka zrobiona jest ze słodkich śliwek i brzoskwiń, dobrze sprawdzą się na pewno jabłka bez skórki. Ciasto
Kuchcik gotujesię u nas zadomowił. W zależnosci od składników, jakich użyjemy i metody wyrabiania, możemy uzyskać różne smakowo i strukturowo ciasto. Chyba najbardzej rozpowszechniona jest wersja z przyprawami korzennymi, choć równie pyszna jest z orzechamni, łezkami czekoladowymi czy aromatyzowana owocami cytrusowymi. Szczególnie zależało mi na puszystym wypieku, więc przygotowałam je jak babkę i dodałam otartą skórkę z cytryny. Ciasto bananowe
Mia Cucina Sofietawyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez 20-25 minut. Wyjąc, lekko przestudzić i gdy ciasto jeszcze ciepłe zdjąć z niego papier. Masa wiśniowa: Kompot wiśniowy (owoce i sok) przelać do garna i dolać 0,5 l wody. Dodać cukier. Odlać niewielką ilość płynu do szklanki i rozmieszać w nim budynie(...)ognia. Następnie do gorącej (ale nie gotującej się masy) wsypać galaretki i dokładnie wymieszać. Odstawić do wystudzenia. Gdy masa zacznie mocno gęstnieć wyłożyć ją na upieczony biszkopt, wyrównać i ciasto włożyć do lodówki. Pianka wiśniowa: Galaretkę przygotować według przepisu na opakowaniu i odstawić do wystudzenia. Do zimnego mleka wsypać śnieżkę i miksować zgodnie z zaleceniami na opakowaniu. Do ubitej śnieżki
My simple kitchenpołączeniem ogórka, pomidora z fetą lub serem manouri . Z kolei jesienią uwielbiam zajadać się gorgonzolą i sezonowymi owocami - gruszkami oraz figami. Ten słodko-słony kontrast smaków sprawdza się doskonale w sałatkach ze szpinakiem i orzechami , a także w tartach na cieście francuskim i włoskich focacciach . W ostatni weekend obchodziłam swoje urodziny. Zaproszonych bliskich postanowiłam ugościć domowa pizzą . Dzień(...)najedliśmy. Zostało mi jeszcze trochę ciasta, które przechowałam w lodówce przez kolejne 24 godziny. Tak długo rosnące ciasto jest według mnie jeszcze smaczniejsze. Tym razem postanowiłam zrobić już nie pizzę, a prostszą focaccię wykorzystując właśnie kupione dorodne figi. Gorgonzola i owoce to jedno z moich ulubionych połączeń smakowych, które wałkuję do znudzenia każdej jesieni. Lekko skarmelizowana, słodka w smaku
Chilli Czosnek i Oliwa