ciasto z owocami - 25557 przepisów (strona:642/1704)

Kruche ciasto z borówkami 208

domowej roboty dżem albo kupny dobrej jakości (100% owoców). Na rynku natomiast jest zatrzęsienie borówek, które Tosia uwielbia całym swoim małym jestestwem. Zatem ciasto borówkowe to w tej chwili propozycja idealna. Zapraszam! Kruche ciasto z borówkami 2,5 szkl. mąki pszennej 250g zimnego masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki cukru kokosowego lub syropu klonowego 5 żółtek(...)borówek 300g jagód bądź słoik dżemu jagodowego 100% owoców cukier kokosowy lub syrop klonowy Masło z proszkiem przesiać do dużej miski, wrzucić masło i posiekać szybko nożem. Kiedy masło będzie już dobrze rozdrobnione, dorzucić żółtka i cukier albo syrop. Zagnieść i pod koniec dodać jeszcze śmietanę tak, żeby ciasto miało konsystencję plasteliny. Wstawić do lodówki na co najmniej godzinę

Przepysznik - BLW i nie tylko
Babka czekoladowa z labnehem 141

labnehu 180 g mąki pszennej uniwersalnej 60 g kakao dobrej jakości 3 łyżeczki proszku do pieczenia – musi unieść dość ciężkie ciasto szczyptę soli skórkę otartą z jednej pomarańczy (opcjonalnie). Polewa: Tabliczka gorzkiej czekolady, rozpuszczona z 3 łyżkami masła, owoce. Przygotowanie: Miksujemy razem jajka, skórkę pomarańczową, masło, cukier i labneh. Ja robię to w Tefal Companion – do misy(...)stopni. Formę, w której babka będzie pieczona, smarujemy dokładnie masłem i wysypujemy kakao. Ciasto przelewamy do formy. Pieczemy około 45 minut, do suchego patyczka. Ciasto studzimy w formie, wtedy łatwiej będzie wyjąć. Wystudzone ciasto smarujemy rozpuszczoną z masłem czekoladą i dekorujemy owocami. Polecam pestki granatu, są przyjemnie kwaskowate, pięknie wyglądają. Post Babka czekoladowa z labnehem pojawił się poraz pierwszy

ladykitchen
LeŚnY SkrZaT :D 272

Składniki: na tortownicę 24 cm : ciasto :  3 jajka 2 kubki mąki 1 op mrożonego szpinaku mielonego (450 g)    1 kubek cukru 1 kubek oleju 3 łyżeczki proszku do pieczenia krem z owocami leśnymi: 250 g serka mascarpone 4 łyżki mrożonych owoców leśnych 2 łyżki cukru pudru 3 łyżeczki żelatyny Przygotowanie : Szpinak rozmrażamy(...)przez około 45 minut do  tzw. suchego patyczka.  Studzimy, kroimy na dwa blaty, jeden kruszymy.   owoce blendujemy na mus, dosypujemy żelatynę, delikatnie podgrzewamy i łączymy z serkiem mascarpone, krem wykładamy na spód ciasta( możemy go wcześniej nasączyć ponczem z soku z cytryny i wiśniówki- w proporcjach sok z 1 cytryny- 2 kieliszki wódki

Luźna Kuchnia
Kruche z rabarbarem 123

teraz smakuje najbardziej i nieodłącznie kojarzy się z końcem wiosny i początkiem lata. Później już tak nie smakuje, bo jest całe mnóstwo innych owoców, które go godnie zastępują. Składniki: Ciasto kruche • 2 szklanki mąki pszennej • 250 g masła • 5 żółtek • 2 łyżki cukru • 1 łyżeczka proszku do pieczenia Rabarbar • 5 łodyg rabarbaru • 1 budyń waniliowy

To co kocham
Biszkopt z truskawkami, różą, rabarbarem i białą czekoladą 116

minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu upuszczamy ciasto z wysokości pół metra. Gdy biszkopt wystygnie, dzielimy go na dwa blaty. Warstwa różana: Jabłko obieramy i kroimy w kostkę. Wrzucamy na patelnię razem z płatkami róży. Smażymy do zgęstnienia. Po wystudzeniu rozprowadzamy masę na pierwszym z blatów (tym bez owoców). Ganache: W rondelku podgrzewamy śmietankę tak, aby mogła się

Wrzosowa Polana
Słodkości na dziś - ciasto z truskawkami. 158

upiekło w środku i nie spaliło na zewnątrz :) ) Ciacho jest lekko wilgotne, wspaniale podkreśla smak truskawek. Ciasto z truskawkamiSkładniki:3 jajka;1/2 szkl. cukru;1/2 szkl. oleju;1 1/4 szkl. mąki;1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia;400 g truskawek (lub innych owoców) przekrojonych na pół;Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno. Następnie(...)stopniowo dodajemy cukier. Dodajemy żółtka i dalej ubijamy. Resztę składników dodajemy w kolejności: olej, mąkę z proszkiem do pieczenia. Mieszamy tylko do połączenia się składników. Ciasto przekładamy do formy. Na wierzchu układamy owoce i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni. Pieczemy około 40 min. do "suchego patyczka".Smacznego

Miksturownik
Styropian- oszukany sernik z jogurtów greckich 126

Bardzo ciekawe ciasto, które wyglądem i nieco smakiem przypomina sernik. Ciasto jest lekkie i delikatne o konsystencji pianki. Świetnie smakuje z owocami... w mojej ulubionej wersji są to brzoskwinie 💜 Źródło Składniki: ciasto: mąka pszenna 3 szklanki, cukier 0,5 szklanki, żółtka 6 szt, skórka starta z cytryny 1 łyżeczka, masło lub margaryna 250 g, sól szczypta, masa: białka

kulinarne odsłony pati
Ciasto ,,Błękitna laguna" 106

Ciasto biszkoptowe, przełożone kremem budyniowym z galaretk ą  o smaku owoców leśnych...a to wszystko udekorowane świeżymi i słodziutkimi borówkami...pychota😋 Ciasto Błękitna laguna nie tylko jest smaczne, ale również prezentuje się bardzo ciekawie dzięki wspanialej barwie galaretki. Ciasto najlepiej smakuje, gdy jest dobrze schłodzone. Zapraszam na przepis😊 Składniki (tortownica

kulinarne odsłony pati
Sernik na zimno z ricotta 191

Sernik na zimno to idealne ciasto na lato. Bardzo lubię letnie serniczki bez pieczenia udekorowane sezonowymi owocami. Taki sernik na zimno mogę jeść codziennie! Dzisiejszy sernik na zimno jest bardzo łatwy do przyrządzenia ale wymaga schłodzenia w lodówce. Zrobiłam go na spodzie z ciastek digestive. Sernik na zimno najlepiej smakuje ze świeżymi owocami i owocowym sosem. Sernik

codojedzenia
Amerykański cherry pie - ciasto wiśniowe 185

pewnością widzieliście nie raz takie ciasta w amerykańskich filmach. Kruchy spód wypełniony po brzegi całą masą owoców. A do tego wzorek, u góry, który sprawia, że ciasto wygląda naprawdę retro. Zawsze chodził mi po głowie, ale jakoś nigdy nie udało mi się go zrobić. Ostatnio dotarła do mnie spora dostawa wiśni i nie trudno wyobrazić sobie lepszą okazję

Okolice Palnika
Czekoladowe ciasto drożdżowe z owocami 176

jednocześnie inne, bo w czekoladowej wersji- z dużą ilością czekolady, ale od razu dodam, że również i z ogromną ilością owoców- dla równowagi- bez dodatku kruszonki (jak w oryginale), a tylko delikatnie oprószone cukrem pudrem. Ciasto jest mięciutkie, puchate, pięknie wyrasta i... gdyby tylko gorzka czekolada byłaby mniej wyczuwalna, to dla mnie byłoby idealne w smaku- jeżeli więc jesteście(...)ciasta dodać pokruszone czekolady i ponownie wymieszać (ciasto ma luźną konsystencję). Odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (ja nagrzewam piekarnik do 35 stopni, wstawiam przykrytą miskę z ciastem, wyłączam piekarnik i zostawiam na około 1 godz.). Wyrośnięte ciasto ponownie przez moment wyrobić, przelać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i łyżką porozciągać do boków. Na wierzchu poukładać owoce

Kraina Miodem Płynąca
Ucierane ciasto z czerwoną porzeczką 232

Uwielbiam ciasta, przy których nie brudzę zbyt dużo naczyń kuchennych. No i wszelkie przepisy, które szczycą się prostotą odmierzania składników. Łatwe do przyrządzenia nawet w wykonaniu młodszej latorośli :) Poniższe ciasto zawiera dwa w jednym - łatwe dozowanie składników i w efekcie mało zmywania po pieczeniu . Do jego przygotowania użyłam dokładnie 3 sztuk kuchennego asortymentu: łyżki, miski i trzepaczek wraz z mikserem(...)bułka tarta bo nie ma tendencji do przypalania się . Przełożyć do niej ciasto i równo rozprowadzić po dnie tortownicy - najlepiej pomóc sobie łyżką, bo ciasto będzie dość gęste .   Na wierzch wrzucić pozostałe owoce (3-4 garście).   Piec w temp. 180C ok. 45-55 minut na środkowym poziomie piekarnika - u mnie bez termoobiegu . Im mniejsza tortownica, tym wyższe

Grunt to przepis!
Mazurek chałwowy z pistacjami i granatem 168

owoc granatu 180 stopni piekarnik/30 min Wszystekie składniki ciasta przekładam do malaksera - oprócz wody. Kiedy powstanie parwie kruszonka wlewam zimną wodę. Po chwili pojawia sie kula ciasta. Przekładam na folię, zawijam i na 45 minut wkładam do lodówki. Formę smaruję masłem i wkałdam rozwałkowane na cienko ciasto i formuję około 1,5 cm brzegi. Dziurkuję spod, wykładam na ciasto warstwę(...)papieru do pieczenia i obciażam fasolą. Piekę 15 minut. Po tym czasie zdejmuję papier i fasolę. Dopiekam jeszcze 15 minut. Studzę spód. Na zimny przekładam krem chałwowy, posypuję owocami granatu i siekanymi postacjami

AZgotuj!
Ciasto jogurtowe. Lekko razowe. Z posmakiem mango... 127

jogurtu, z którym byśmy go nie piekli: toffi, czekoladowym, latte, cytrynowym, truskawkowym, ananasowym, kokosowym, i co tam jeszcze. Równie uniwersalne sa dodatki, które można wmieszać do ciasta: wiórki kokosowe, groszki czekoladowe i owoce - szczególnie popularne wydaja się siekane brzoskwinie z puszki, oraz świeże gruszki. Ostatnio pojadane u nas entuzjastycznie pokrojone na plastry i polane sosem waniliowym  custard . Latem(...)znajoma przechowywała mi dzieci przez dwie godzinki. Nie puszczę przecież towarzystwa z pustymi rękami, więc upiekłam ciasto jogurtowe i zrobiłam słoik  bananelli . Znajoma zaimprowizowała, kiedy okazało się, że kolejny gość ma akurat urodziny i powstał torcik. Na bazie najprostszego jogurtowca... Ciasto wspaniale uniwersalne i niesamowicie pyszne.  Składniki: (keksówka 21/9cm, lub okolice; tortownica/foremka 20cm też jest idealna

Lejdi of the house
Drożdżówka z owocami 142

Składniki: 1/2 kg mąki 1/4 szklanki cukru 1 szklanka mleka 2 jaja 1/3 szklanki oleju szczypta soli 4 dkg drożdży + 2 łyżki cukru + 2 łyżki mąki

czarrna od kuchni
Truskawkowa szachownica 146

greckiego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki cukru pudru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 5 żółtek 1 czubata łyżka kakao owoce : około 20-30 truskawek 2 łyżki brązowego cukru 1 opakowanie cukru waniliowego Składniki na ciasto , muszą wcześniej ,zostać mocno schłodzone . Z wszystkich składników , oprócz kakao, zagniatamy gładkie ciasto . Ciasto dzielimy na dwie połowy i do jednej dodajemy

Ogrodnik w podróży
Kruche z nektarynkami, białym serem i kruszonką 149

Mocno dojrzałe nektarynki w koszu z owocami, kostka białego sera w lodówce- jak tu tego nie wykorzystać do pieczenia? ;-) A że mam ostatnimi czasy ogromną chrapkę na ciasto kruche, powstało smakowite połączenie. A zatem, do działa! SKŁADNIKI: ciasto: - 200 gr mąki - 100 gr margaryny do pieczenia - 50 gr cukru - 1 jajo - 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia kruszonka(...)blaszkę (ja użyłam okrągłej blaszki do tarty). Biały ser mieszam z jajkiem i cukrem waniliowym, wykładam na ciasto. Pokrojone na kawałki nektarynki. układam na białym serze, szybko przygotowuję kruszonkę, mieszając ze sobą mąkę, margarynę i cukier. Posypuję kruszonką owoce i całość wkładam do nagrzanego piekarnika. Piekę w 170'C przez ok. 45 minut (termoobieg). Wychodzi w smaku bardzo ciekawe

Wielopokoleniowo
Bułeczki drożdżowo-serowe z wiśniami. 169

godzinę , aż ciasto podwoi swoja objętość.  Przygotować nadzienie. Wiśnie wydrylować , wymieszać z cukrem i mąką . Najlepiej zrobić to przed samym nadziewaniem bułek ,żeby owoce nie puściły zbyt dużo soku. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na wysypany mąką blat . Podzielić na 20 równych części.Każdą z nich rozpłaszczyć na cienki placek . Nałożyć solidną porcję wiśni i zlepić ciasto w podłużną bułeczkę

Malinowa Kawiarenka
Rajskie jabłuszka. Deser. Jabłka w cieście z marcepanem i żurawiną 195

szarlotkę. Ja wiem, że to ulubione ciasto moich Chłopaków, ale nie lubię piec tego samego zbyt często. Jesień to rzeczywiście najlepszy czas na jabłeczniki albo ciasto ze śliwkami bo teraz te owoce są najsmaczniejsze. Jednak śliwki zostały przetworzone na powidła a jabłek było za mało żeby upiec blachę szarlotki więc zrobiłam coś zupełnie innego a jednocześnie trafiłam dobrze(...)gust domowników. Upieczone jabłuszka, nadziane marcepanem i lekko pijanymi żurawinami, otulone krucho drożdżowym, serowym ciastem.... Całość uzupełnił sos ze świeżej żurawiny. Mówię Wam, coś pysznego !Jabłka i żurawiny to świetne połączenie - w małych jabłecznikach też się sprawdziło. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza