Ostatnio udało mi się przekonać moje dzieci do jedzenia cukini, co mnie bardzo cieszy, bo ja ją uwielbiam. Do tej pory dzieci jadły cukinię jedynie w
kuchnia doskiciasto zyskuje bardziej piaskową konsystencję) i śmietany kremówki zamiast tradycyjnego masła. Już podczas pieczenia zapachy z piekarnika kusiły ogromnie; w rezultacie nie daliśmy ciastu całkowicie wystygnąć przed pierwszą degustacją. Wyszło wyborne! Wilgotne, soczyste od owoców, z chrupiącą cukrowo-migdałową posypką na wierzchu. Można je przygotować w nieco mniejszej tortownicy - wyjdzie wyższe. Choć mi takie odpowiada - więcej miejsca na owoce(...)kremówką, miksując na najniższych obrotach miksera. Ciasto przelać do formy wysmarowanej masłem, na wierzchu ułożyć truskawki rozcięciem do góry. Wierzch posypać płatkami migdałów i cukrem. Piec w 180 st. C. przez 40-50 minut, do suchego patyczka. Ostudzić. Smacznego! I choć truskawki na blogu jeszcze się pojawią, obiecuję też przepisy z innymi owocami. Moja umowa z Mamą, dotycząca działań
Pożeraczka, czyli raz adobrzeCiasto drożdżowe to ostatnio jedno z moich ulubionych. Delektuję się jego zapachem jeszcze w trakcie pieczenia. Najbardziej lubię cieplutkie ze szklaneczką mleka. Przygotowuję je ze świeżymi owocami, konfiturami, serem i budyniem. Ten przepis to ostatnio mój ulubiony. Jest puszyste(...)pięknie wyrasta, zachowuje świeżość, również następnego dnia. Zrobiłam je , wykorzystując konfiturę jagodową z zeszłego roku ale równie dobrze można je upiec z dowolnymi owocami. Na dużą blachę o wymiarach potrzebujemy: Składniki na ciasto 0,6 -0,7kg mąki pszennej 60 g drożdży 1 duże jajko 300 ml mleka 6 czubatych łyżek cukru szczypta soli 4 łyżki masła
WYSPA SZCZĘSLIWAśmietany kremówki 36 % 2 łyżki cukru pudru owoce świeże ,dowolne około 150 g Z podanych składników na spód tarty zagnieść szybko ciasto .Jeśli będzie się kleić delikatnie oprószyć mąką , ale nie za dużo ,bo ciasto wyjdzie za twarde.Zawinąć w folię spożywczą i schłodzić 0,5 godziny w lodówce. Następnie rozwałkować na cienki placek i przełożyć delikatnie zawinięte(...)docisnąć brzegi i piec w 180 stopniach przez około 20 minut .Schłodzić . Śmietanę ubić z cukrem na sztywną masę .Wyłożyć na wierzch tarty ,może zostać nierówna,na śmietanie rozłożyć owoce . Przechowywać w lodówce
Ladylaura.Takie ciasto można przygotować z różnymi sezonowymi owocami. Ja bardzo uwielbiam truskawki więc zrobiłam z truskawkamiDrożdżowiec z truskawkami SKŁADNIKI:margaryna - 1/4 kostmleko -1 szklcukier -1/3 szklcukier waniliowy - 1 opakmąka - 3 szkldrożdże - 50 gszczypta solijajko - 1 szttruskawkitłuszcz do formyKRUSZONKAmargaryna - 0,5 kostcukier - 0,5 szklmąka - 250 gcukier puder do posypania ciastaPRZYGOTOWANIE:Do rondelka wlać pół szklanki mleka, lekko(...)podgrzać. Drożdże rozmieszać ciepłym mlekiem odrobiną cukru i 3 łyżkami mąki, przygotować rozczyn i odstawić do wyrośnięcia. Następnie gdy podwoi objętość dodać pozostałe składniki i rozpuszczoną i ostudzoną margarynę. Ciasto wyrobić aby było elastyczne, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Blachę wysmarować tłuszczem, wyłożyć wyrośnięte ciasto. Truskawki umyć, osączyć, oszypułkować, przekroić na połowę. Poukładać truskawki na cieście, odstawić jeszcze
Kuchnia Danusimasy, miksując delikatnie. 3. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy ciasto. Pieczemy w 170 stopniach około 20 minut. Studzimy. Składniki krem: 700 ml śmietanki 30% 3 - 4 łyżki cukru pudru 150 g gorzkiej czekolady 70% 1,5 łyżeczki żelatyny 1/4 szklanki gorącej (nie wrzącej wody) owoce (maliny, borówki około 500 g) Dodatkowo: starta gorzka czekolada do dekoracji(...)pudru i rozpuszczoną wcześniej czekoladę. Delikatnie mieszamy i wykładamy na ciasto, wkładamy na chwilę do lodówki. 3. Do drugiej połowy ubitej śmietany dodajemy 2-3 łyżki cukru pudru (zależy jak słodko lubimy) i wlewamy wystudzoną, rozpuszczoną żelatynę. Mieszamy dość sprawnie, ciasto wyjmujemy z lodówki, układamy na kremie czekoladowym owoce i na owoce wykładamy masę śmietanową. Całość wkładamy
kruche babeczkiniezbyt dużą ilość cukru, sernik nie jest mocno słodki, dzięki czemu jedząc go można delektować się delikatnym smakiem brzoskwiń. Sernik składa się z warstwy kruchego ciasta, brzoskwiniowej masy serowej oraz musu z tychże owoców, który zwieńcza górę wypieku. Przepis jest do wykorzystania w tortownicy o średnicy 18cm. Sernik brzoskwiniowy Składniki:ciasto kruche80g mąki pszennej40g masła lub margaryny40g cukru pudru1
Smakołyki Berenikiłyżeczki oleju kokosowego Twarożek: 75 g twarogu chudego 1 łyżka jogurtu greckiego kilka kropel ekstraktu waniliowego 1 łyżeczka erytrytolu Dodatkowo: garść owoców jagodowych Przygotowanie: Wszystkie składniki na ciasto dokładnie ze sobą wymieszaj. Na patelni rozgrzej dosłownie kilka kropel oleju. Nalej porcję masy (podziel tak, aby wyszły minimum 4 naleśniki, chociaż(...)smaż około 1 minuty, następnie przewróć na drugą stronę i smaż dosłownie jeszcze chwilkę. Składniki na twarożek wymieszaj ze sobą i zawijaj w naleśniki. Na wierzch wyłóż owoce jagodowe, u mnie mrożone maliny i jagody kamczackie. Wartości odżywcze: energia: 441 kcal białko: 29 g tłuszcze: 11 g węglowodany: 65 g błonnik
Zdrowie na języku :PNaleśniki z Cytrynowym Twarożkiem i Sosem Truskawkowym to piękne śniadanie, które jest o wiele prostsze w przygotowaniu niż może się wydawać. Wspaniale nadaje się do wykorzystania zamrożonych letnich owoców. Naleśniki najlepiej chyba zawsze smakowały mi z twarogiem i dżemem. Dzisiaj właśnie takie! Ale owocowy sosik oczywiście domowej roboty. Moja Mama i Babcia zawsze próbują mi wcisnąć domowe dżemy(...)ochoty. O tych sklepowych nie wspomnę. Nie kupuję nigdy. Wolę poświęcić chwilkę i zrobić sos owocowy na bieżąco. To bardzo proste. W czasie kiedy przygotowujecie ciasto na naleśniki i je smażycie, owoce po prostu gotują się w rondelku z niewielką ilością masełka i ksylitolu (lub cukru). Słodkie, owocowe sosy doskonale komponują się z… cytryną! Dlatego dodanie soku
rabarbarowoSezon dyniowy rozpoczynam przepisem na puree z dyni. Zawsze staram się zrobić duży zapas puree, ponieważ można z niego zrobić mnustwo potraw, zarówno słodkich jak i
kuchnia doskiJajko sadzone to zaskakujące ciasto bez pieczenia na wielkanocny stół. Efektowny wygląd zawdzięcza sernikowi na zimno z mascarpone, rolę żółtek pełnią brzoskwinie. Całość zalana jest przeźroczystą galaretką. Porcja ciasta do złudzenia przypomina jajko sadzone. Jest pyszne, lekkie jak ptasie mleczko i oczywiście szybkie do zrobienia. Składniki: Podane składniki są na dużą blachę. Szklanka to pojemność 250ml. Masa serowa(...)łyżeczki żelatyny Spód ciasta: około 200g biszkoptów (mogą być okrągłe lub podłużne jak np. do Tiramisu) Poncz do nasączenia biszkoptów: pół szklanki wody 1 łyżka cukru 2 łyżeczki soku z cytryny (ewentualnie możesz zastąpić kroplami aromatu cytrynowego) Wierzch ciasta: brzoskwinie lub morele z puszki (2 puszki około 800g owoców po odsączeniu) 2 galaretki winogronowe (przeźroczyste) 700 ml wrzątku Sposób
Ania gotujebudyniem otwiera sezon na czereśnie na “codojedzenia”. Czereśnie są przepyszne! Słodkie, mięsiste i soczyste. Jemy je kilogramami. Idealne na deser czy to ciasta. Osobiście lubię szybkie i nieskomplikowane desery na lato . Sezonowe owoce jak najbardziej się do tego nadają. Deser z czereśniami Składniki: 4 porcje 300 g wypestkowanych czereśni 2-3 łyżki cukru, lub wedle smaku
codojedzeniaciasta możecie przygotować pyszną focaccie (np. z rozmarynem i oliwkami, suszonymi pomidorami), mini cebularze, bułeczki. Do tego różne dodatki, np. do bułek sezam, ziarna, suszone owoce i jest miło, smacznie, inaczej. A ciasto jedno. Uwielbiamy od czasu do czasu zjeść pizzę. Dla mnie najlepszą – tę domową . Ciasto robię jakie chcę, jeśli chodzi o proporcje, przyprawy, grubość także
Zasmakuj Kuchniciasta możecie przygotować pyszną focaccie (np. z rozmarynem i oliwkami, suszonymi pomidorami), mini cebularze, bułeczki. Do tego różne dodatki, np. do bułek sezam, ziarna, suszone owoce i jest miło, smacznie, inaczej. A ciasto jedno. Uwielbiamy od czasu do czasu zjeść pizzę. Dla mnie najlepszą - tę domową. Ciasto robię jakie chcę, jeśli chodzi o proporcje, przyprawy, grubość także
Zasmakuj Kuchni