lekkiego stężenia. Truskawki kroimy na połówki. wykonanie ciasta: Na wystudzonym cieście luźno układamy część truskawek. Wykładamy krem jasny, następnie krem ciemny. Układamy pozostałe owoce i zalewamy tężejącą galaretkę. Całość odstawiamy do całkowitego stężenia. Ciasto podajemy schłodzone. Przechowujemy w lodówce
Domowy Smak JedzeniaUwielbiam muffinki! Są idealne na poprawę humoru w jesienne, szare dni. Ich zrobienia trwa naprawdę kilka minut, a za każdym razem można wyczarować zupełnie inny smak
Zakręcony Widelecnazwa – która może dla Was brzmieć enigmatycznie i sprawiać problemy. Samą nazwę dania wymawia się następująco: [klafuti]. W oryginale jest to nic innego jak ciasto naleśnikowe, którym zalewa się różne owoce (w oryginale czereśnie), a następnie zapieka je w piekarniku. Do dziś dnia chętnie przyrządzane przez francuskie babcie i mamy, kultywowane we francuskich domach przez kolejne pokolenia(...)śmiało poszaleć z przyprawami. Możliwości jest mnóstwo! Jeśli stronicie od mąki pszennej też nie będzie z tym problemu. Zamieńcie po prostu w przepisie mąki. Sekretem udanego dania jest konsystencja ciasta (przed dodaniem składników). Ciasto musi mieć konsystencję podobną do ciasta naleśnikowego. Składniki: 120 gramów mąki pszennej (lub zamiennika) 3 jajka 1 szklanka mleka 50 ml oliwy tarty parmezan (70 gramów
Garniec Magalietakże jej nazwa - która może dla Was brzmieć enigmatycznie i sprawiać problemy. Samą nazwę dania wymawia się następująco: [klafuti] . W oryginale jest to nic innego jak ciasto naleśnikowe, którym zalewa się różne owoce (w oryginale czereśnie), a następnie zapieka je w piekarniku. Do dziś dnia chętnie przyrządzane przez francuskie babcie i mamy, kultywowane we francuskich domach przez kolejne pokolenia(...)poszaleć z przyprawami. Możliwości jest mnóstwo! Jeśli stronicie od mąki pszennej też nie będzie z tym problemu. Zamieńcie po prostu w przepisie mąki. Sekretem udanego dania jest konsystencja ciasta (przed dodaniem składników). Ciasto musi mieć konsystencję podobną do ciasta naleśnikowego. Składniki: 120 gramów mąki pszennej (lub zamiennika) 3 jajka 1 szklanka mleka 50 ml oliwy tarty parmezan (70 gramów
Garniec Magalieprosta i bardzo smaczna tarta... na kruchym cieście, nadziana masą z serka mascarpone i białej czekolady oraz borówkami. Można ją wykonać w różnych wariantach i zamiast borówek wykorzystać inne owoce, jak np. czerwone porzeczki, maliny, bądź truskawki. Najlepiej żeby owoce nie były zbyt słodkie, bo w połączeniu z masą z białej czekolady nasza tarta będzie przesłodzona 😉 Składniki(...)wsypujemy mąkę, pokrojone w małą kostkę masło, cukier puder, dodajemy wodę i żółtka. Zagniatamy szybko ciasto, zawijamy w folię aluminiową i odkładamy do lodówki na 30 min. Następnie schłodzone ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim natłuszczoną wcześniej formę do tarty (średnica ok. 25 cm). Wierzch ciasta nakłuwamy widelcem, przykrywamy papierem do pieczenia i obciążamy (np. grochem lub fasolą). Pieczemy w temp
Kuchnia MagdaLenyodkładaniem części masy na polewę. Murzynek z wiśniami jest bardzo prosty w przygotowaniu, ale należy pamiętać o dokładnym ubiciu białek na sztywno. Ciasto można upiec z wiśniami ze słoika, mrożonymi lub świeżymi w sezonie. Owoce ze słoika lub rozmrożone należy bardzo dokładnie odsączyć przed użyciem(...)Tradycyjny murzynek to jedno z suchych ciast, ale kwaskowate wiśnie nadają mu więcej wilgoci. Aby był bardziej wilgotny, warto nakłuć wierzch ciasta po upieczeniu, by polewa mogła dostać się również do środka. Takie ciasto świetnie smakuje z filiżanką kawy, herbaty lub mleka. Smacznego:) TUTAJ znajdziecie więcej przepisów na pyszne ciasta :) Polecam również wilgotne ciasto czekoladowe z jabłkami i budyniem: Kliknij
Lekcje w kuchniciasto śliwkowe. Ciasto : 25 dkg mąki 6 dkg cukru pudru szczypta soli 12 dkg margaryny (bez laktozy) 1 jako 40 dkg śliwek Pianka : 4 białka 4 łyżki budyniu śmietankowego 3 łyżki cukru pudru Dodatkowo : 1 łyżka bułki tartej i 1 łyżka margaryny do wysmarowania formy, papier do pieczenia oraz ziarna do obciążenia ciasta, cukier puder do posypania ciasta. Kruche ciasto(...)Ciasto : do miski przesiać mąke, dodać miękką margarynę, cukier puder oraz sól. Delikatnie palcami mieszać do momentu, w którym składniki zaczynają się łączyć. Dodać jajko i zagnieść ciasto. Gotowe ciasto włożyć do lodówki na 30 minut. Po wyjęciu z lodówki ciasto rozwałkować. Blachę do pieczenia wysmarować margaryną i wysypać bułką tartą. Wyłożyć rozwałkowane ciasto. Spód ciasta nakłuć widelcem. Na ciasto
mecooksJeszcze w ogródku mam swoje malinki, więc postanowiłam zrobić pyszne ciasto bez pieczenia. Ciasto możemy przygotować również z innymi owocami(...)stężenia. Następnie znów ułożyć warstwę herbatników, wylać trochę masy, poukładać na całej masie maliny, lekko wciskając do środka. Zakryć maliny masą, schłodzić i znów herbatniki i reszta masy. Wierzch ciasta posypać wiórkami białej czekolady. Ciasto odstawić do lodówki na całą noc. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id
Kuchnia DanusiPrzepisów na sernik jest mnóstwo - są te bez dodatków, z czekoladą, z owocami i pewnie jeszcze wiele innych. Jest to ciasto, które jest uwielbiane przez większość łasuchów, dlatego warto mieć w swojej kolekcji sprawdzony przepis na sernik.Poniżej zamieszczam przepis, z którego od jakiegoś czasu korzystam. Sernik nie jest zbyt słodki, urozmaiceniem jest dodanie do ciasta cynamonu, choć
Smakołyki BerenikiMuszę przyznać , że podany w ten sposób własnoręcznie zrobiony makaron , chmurką bitej śmietany i owocami , świetnie się sprawdził na domowym przyjęciu obiadowym.Już samo wałkowanie ciasta wywoływało śmiech dorosłych jak i dzieci.Fantastyczna zabawa dla wszystkich.Bardzo polecam przepis ,możemy użyć tu owoców jagód z lasu lub popularnej borówki amerykańskiej. 2 szkl.mąki pszennej 4 łyżki oleju(...)jagodowe *************************** Owoce umyć.Zasypać cukrem , wlać 4 łyżki wody.Postawić na średni ogień i gotować , aż powstanie dosyć gęsta masa .Wystudzić , dodać 4 łyżki oleju , zmiksować na gładko. Do miski przesiać mąkę , dodać sól i mus jagodowy wystudzone.Aby nie zabarwić skóry dłoni miksujemy mikserem z hakami na jednolite ciasto.Odstawiamy na 30 minut przykryte ściereczką , aby ciasto odetchnęło
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkimożna dowolnie dekorować, ważne, aby bylo kolorowo i wiosennie. Piecze się je z reguły z ciasta kruchego, z dodatkiem oliwy z oliwek i mleka, lub z ciasta drożdżowego, które można dowolnie wzbogacać: owocami kandyzowanymi, groszkiem czekoladowym, czy orzechami. Nie byłabym sobą, gdybym czegoś nie zmieniła w oryginalnym przepisie. Miałam do wykorzystania paczuszkę mączki migdałowej, zatem moje scarcelle miały lekko(...)wanilinowy ( Delecta) 1 łyżeczka proszku do pieczenia (Delecta) 80 g kandyzowanej skórki pomarańczowej do dekoracji: kolorowa posypka rozmącone białko 3 jajka ugotowane na pół twardo Wszystkie składniki szybko zagniatamy. Ciasto owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 1h. Małe porcje ciasta wałkujemy na placek o grubości ok. 3-4 mm i wykrawamy ciastka. Jeśli ciastko chcemy ozdobić jajkiem, pamiętajmy
Mia Cucina SofietaMoje dzieci ostatnio oszalały na punkcie tych babeczek. Zresztą nie tylko dzieci, bo każdy kto ich u mnie próbował, był zachwycony. Są niesamowicie delikatne i pyszne
kuchnia doskiskarbów lasu: jeżyn i malin, kwintesencja smaku, pachnący latem, rozkosznie rozpływający się w ustach, jeden z lepszych serników, jakich udało mi się upiec. Owoce i czekolada tworzą zgrany duet któremu trudno się oprzeć. Polecam! Składniki: Ciasto kruche; 20 dag mąki krupczatki 10 dag masła 2 żółtka 5 dag cukru 1 łyżka kakao Masa serowa: ½ kg sera twarogowego chudego
Wanilia i Kardamonproste. Należy lody wyciągnąć z zamrażalki, następnie tortownice wyłożyć folię spożywczą. Do tortownicy przekładamy lody. Warstwę lodową smarujemy masą kajmokową. Następnie układamy wcześniej umyte i pokrojone owoce. Wierzch posypujemy pokruszonymi herbatnikami. Gotowe ciasto wkładamy do zamrażalki. Prawda, że proste
Pani domowaPolecam szybkie i proste ciacho z malinkami. Słodkie ciasto wspaniale komponuje się z kwaskowatymi owocami. Ciacho jest idealne do herbatki:) To pierwszy wpis, w którym zaczynam testowanie mąk z Młynu Kopytowa. O młynie a także o ich produktach możecie poczytać tutaj.składniki:230 g margaryny lyb masła1 szklanka cukru1,5 szklanki mąki, użyłam pszennej typ 500 z Młynu(...)utrzeć z cukrem na puszysta masę. Następnie dodawać po jednym jajku, cały czas ucierać. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i dokładnie wymieszać mikserem na gładką masę. Gotowe ciasto przełożyć do tortownicy. Na wierzchu ułożyć maliny (dałam też kilka ostatnich już jeżynek) lekko wciskając w ciasto. Maliny posypać brązowym cukrem. Wstawić do piekarnika i piec ok 45 minut
Monia miesza i gotuje