moim ogródku aż uginają się od owoców więc przerabiamy jak się da. Dziś zapraszam na tartaletki z budyniem, owocami i nutką masła orzechowego, które ciekawie smakuje w tym połączeniu. Składniki na 6 sztuk: na ciasto: 300 g mąki 200 g masła 100 g cukru 2 żółtka szczypta soli na nadzienie: 500 ml mleka 1 opakowanie budyniu waniliowego(...)jagody, porzeczki, maliny, nektarynki, maliny, poziomki, agrest dodatkowo: papilotki na tartaletki Składniki ciasta zagnieść. Ciasto zawinąć w folię i wstawić do lodówki na godzinę. W tym czasie foremki do tartaletek wysmarować masłem i oprószyć mąką. Nektarynki pokroić w plasterki. Piekarnik rozgrzać do 200*C. Schłodzone ciasto rozwałkować, wycinać koła i wylepić nimi foremki. Wstawić do piekarnika i piec
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniawykorzystałam suszone owoce, które możecie użyć o każdej porze roku. Takie owoce idealnie nadają się do omletów, placków, deserów na bazie chia, ciast, a nawet koktajli. Zastosowań znajdziecie naprawdę wiele. Ja osobiście suszone owoce używam również bardzo często jako dekorację do babeczek. Dziś jednak zapraszam Was na pyszny owocowy omlet lato-jesień-zima. Do przygotowania wykorzystałam suszone
Słodkie okruszkiDziś przedstawiam przepis na łatwe, szybkie i przepyszne ciasto z wiśniami i bezą. Generalnie wiśnie można zamienić na inne owoce, a przepis jest na prawdę łatwy w wykonaniu. Proste maślane ciasto kruche, szybka beza i wiśnie, polecam na każdą okazję. U mnie rozeszło się w kilka chwil, zapraszam! Scroll down for recipe in English Ciasto z wiśniami i bezą
karmelowyćwiartek kurczaka z duszonym groszkiem i cebulkami oraz sałatki z selera naciowego i jabłek z dodatkiem orzechów włoskich . Wspominałam już pewnie, że nie lubię suchych ciast, prawda? Takich bez musów, kremów, owoców i im podobnych? To wszystko prawda, ale... JAKA TA TARTA JEST PYSZNA (mimo, że bez kremu)! TARTA BAKEWELL GORDONA RAMSAYA Składniki na spód: - 125 gram masła(...)spodu: Masło i cukier miksujemy razem. Następnie dodajemy jajko i dalej mieszamy. Jako ostatnią wsypujemy mąkę - teraz nie możemy ucierać zbyt długo, bowiem im dłużej będziemy to robić, tym ciasto będzie twardsze. Ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim formę do tarty. Pozostawiamy nieco, wystającego poza formę, ciasta. Formę wkładamy do lodówki na 30 minut. Po tym czasie lokujemy w piekarniku
Życie zamknięte w smakuzrobienia i ma konsystencję aksamitnego musu, pasują do niej wszystkie owoce lata , najlepiej jednak komponuje się z borówką amerykańską, niebanalna i prezentuje się wyjątkowo, dla amatorów czekoladowych smaków. Za każdym razem zachwyca i ma jedną wadę-szybko znika! Forma do tarty 24-26 cm Maślane ciasto kruche: 25 dag mąki pszennej 15 dag masła 7 dag cukru 1 łyżeczka
Wanilia i Kardamonporanek jeszcze lepszym? ;) * SKŁADNIKI na 2-4 porcje Ciasto naleśnikowe: ¼ szklanki mąki kokosowej 1 łyżka mąki ziemniaczanej ½ szklanki mleka kokosowego ok. ½ szklanki wody 4 jajka szczypta soli olej kokosowy do smażenia Smażone banany: 4 banany (o żółtej skórce) 2 łyżki miodu 1 łyżka masła szczypta cynamonu Dodatki: kilka owoców liczi w syropie wiórki kokosowe * PRZYGOTOWANIE(...)Ciasto naleśnikowe na mące kokosowej Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe oprócz wody roztrzep mocno rózgą i odstaw na kwadrans. Następnie wlewaj powoli wodę, aby rozrzedzić ciasto; powinno być ciut gęstsze od ciasta na tradycyjne naleśniki. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju kokosowego i wylej nań cienką warstwę ciasta. Smaż z obu stron na lekko złoty kolor. Pamiętaj, aby z ciastem obchodzić
Food Squarecienkie plastry ale tak aby zachowały swój kształt. Układamy na schłodzonym cieście i polewamy sokiem z cytryny. Tak przygotowane ciasto można podpiec ok 10 minut (jeśli gruszki są twarde lub bardzo soczyste - odlewamy wtedy nadmiar soku który wypłynie z owoców) jednak ja z tego zrezygnowałam. Ucieramy jajka z cukrem na puszystą, białą pianę, następnie dodajemy śmietaną, migdały i esencję
sierotka maRysia w kuchnijuż wiadomo, będzie ciasto jogurtowe z jagodami :). Takie puszyste, delikatne i przepyszne! Zapraszam! Składniki: 2 jajka 3/4 szkl cukru 400 g jogurtu greckiego 1/4 szkl oleju dobrej jakości (u mnie rzepakowy Semco) 2 szkl mąki tortowej 1 łyżeczka sody 2 szkl jagód (mogą być również truskawki, maliny, lub inne ulubione owoce) 1/2 szkl płatków migdałowych dodatkowo: cukier puder Wykonanie(...)cukrem na puszystą masę, dodać jogurt grecki, stopniowo oliwę, na końcu zmniejszyć obroty miksera i dodawać po łyżce mąki wymieszanej z sodą. Ciasto wylać do silikonowej foremki o średnicy 27 cm. Na wierzch ułożyć owoce, całość posypać płatkami migdałowymi. Piec, w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, ok 40-50 minut, do efektu suchego patyczka. Ostudzone ciasto posypać cukrem pudrem
TrufelkowoDziś dla odmiany trochę słodkości. Bardzo smaczne i szybkie dwukolorowe ciasteczka ślimaczki. Czyż nie wyglądają uroczo? Ale najlepiej oceńcie sami. U mnie zniknęły jeszcze świeże :) Składniki
kuchnia doskinastępnie posiekaj z zimnym masłem. Ja użyłam malaksera z nożem do ciasta. Kiedy już się utworzy kruszonka dodaj jajko i żółtka. Zagnieć szybko ciasto do połączenia. Owiń w folię i włóż do lodówki na 30 minut. Foremkę o wielkości 18 cm x 25 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkuj na placek o grubości 1 cm i podpiecz w nagrzanym(...)koniec ubijania dodawaj po łyżce cukru. Wyjmij podpieczone ciasto i posmaruj masą marcepanową. Napełnij rękaw cukierniczy z dowolnie wybraną tylką ubitą pianą i wyciśnij na masę migdałową. Posyp pistacjami i wstaw ciasto do piekarnika nastawionego na 180ºC. Piecz przez 30 minut. Upieczony mazurek odstaw do całkowitego ostudzenia. Przed podaniem posyp owocami i oprósz cukrem pudrem. Spara Spara Spara Spara
codojedzeniaPostanowiłam opublikować przepis na kruszonką gdyż widzę ze sporo osób szuka/ szukało przepisu na nią. Ten przepis na kruszonkę uważam za najlepszy, pasuje do wszystkich typów ciast, a nawet można zapiec same owoce pod kruszonką i stworzyć pyszny, szybki deser :) Składniki na kruszonkę: 1 szkl mąki pszennej tortowej 100 g masła 100 g cukru ewentualnie esencja waniliowa, skórka(...)dodajemy masło, może być zimne i siekamy je nożem, a następnie rozcieramy w palcach na grudki. Można tworzyć większe grudki lub mniejsze. Gotową kruszonkę chowam do lodówki i kiedy ciasto jest gotowe obsypuje je kruszonką. Jeśli zostaje Wam kruszonka można śmiałą ja zamrozić i taką zamrożoną bezpośrednio na ciasto wysypać
Gotowanie...to proste !kuchni odwrotny kłopot - niewykorzystane białka, a u mnie bywało inaczej ;) A wtedy zagniatałam kruche ciasto i piekłam tarty. Ich najłatwiejszą wersją jest tarta rustykalna, bo ciasto wystarczy rozwałkować, ułożyć na niej owoce, zagiąć brzeg i wrzucić do piekarnika :) Składniki : 2 szklanki mąki pszennej 3 zimne żółtka 2 płaskie łyżeczki cukru wanilinowego pół łyżeczki proszku do pieczenia 100 g margaryny(...)łyżki cukru Mąkę wymieszać z rozbełtanymi widelcem żółtkami, cukrem waniliowym, solą i proszkiem do pieczenia. Margarynę lub masło pokroić na drobno. Dodać do mąki. Szybko zarobić gładkie ciasto. Jeśli składniki nie dają się skleić (jest zbyt sypkie), dodać śmietanę. Włożyć ciasto do zamrażarki. W czasie chłodzenia ciasta przygotować rabarbar: obrać ze skórki i pokroić na drobne kawałki. Dużą blachę wyłożyć
Weekendy w domu i ogrodzieTarta to moje ulubione ciasto. Piekę je z różnymi dodatkami: owocami, serem , kremami, musem. Ostatnio również w wersji bezglutenowej. Tarta serowo- wiśniowa to fajne połączenie kruchego spodu, słodkawego sera i kwaśnych wiśni, które można zastąpić konfiturą. POTRZEBUJEMY: SPÓD : 10 dag mąki kukurudzianej 10 dag maki ryżowej 10 dag skrobii ziemniaczanej 10 dag masła 1 małe jajka 1/2 szklanki(...)mielonych migdałów (można pominąć) 10 dag lub mniej brązowego cukru Z przesianej mąki, zimnego, pokrojonego masła, jajek, cukru zagniatamy ciasto i wkładamy je do lodówki na około 30 minut. FARSZ 1/2 kg wydrylowanych wiśni lub kilka łyżek konfitury wiśniowej 250 g sera ricotta lub mielonego sera twarogowego 1 jajko 1/2 szklanki kremówki 1 łyżeczka cukru z wanilią
WYSPA SZCZĘSLIWAkonserwantach czy jakiś innych sztucznych dodatkach lub zagęszczaczach. Mus powinien być tak właściwie połączeniem owoców i cukru. To coś jak domowa konfitura, z tym że pozbawiona pestek (mus przecieramy przez sito). Musy owocowe najlepiej przygotować, gdy nasze działkowe lub ogródkowe krzaczki uginają się od owoców. Słoiczki z musem wekujemy i wkładamy do piwnicy. A jeśli nie mamy(...)przelewamy na nasz spód z ciasteczek. Na wierzch sernika wykładamy kilka kleksów musu owocowego (polecam malinowy) i patyczkiem mieszamy delikatnie mus z masą robiąc na cieście esy floresy. Można też dodać kilka całych owoców, jeśli lubicie (delikatnie wciskamy je w masę). Resztę musu zostawiamy do podania. Sernik pieczemy w piekarniku nagrzanym do 150 stopni przez około 45 minut. Czas
Słodkie okruszkiMagda Morele to cudowne owoce, które gdy przychodzi na nie sezon, trzeba koniecznie wykorzystać. Są cudownie słodkie, mięsiste, łatwe w obróbce i aż proszą się do zrobienia z nimi pysznych ciast, dżemów czy jak w tym wypadku, słodkich muffinek. Połączyłam ich słoneczny smak z delikatną wanilią i podkręciłam chrupiącą, migdałową kruszonką. Składniki (na 12 muffinek): 300g moreli 1 duże(...)mokrych składników dodajemy suche i mieszamy do połączenia – ciasto powinno być gęste. Do ciasta dodajemy większość kawałków moreli, mieszamy delikatnie aby połączyły się z ciastem. Do foremek wykładamy ciasto z morelami, do 2/3 wysokości- starajmy się tak nabierać ciasto, aby w każdej foremce były kawałki owoców. Na wierzch każdej muffinki układamy po 2-3 kawałki z odłożonych
Smaczna Strona