Kruche babeczki z owocami i bitą śmietanką Składniki na babeczki: 130 g mąki 90g masła szczypta soli 50 g cukru pudru żółtko 13g kakao Składniki na bitą śmietanę 250 ml śmietanki 36% 30 g cukru pudru 6 g żelatyny 60 ml wody Wykonanie : Mąkę z kakao i solą przesiać na stolnicę i dokładnie wymieszać. Następnie dodać pokrojone w kostkę(...)Wyrobione ciasto owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce (lub na 15 minut w zamrażarce). Po schłodzeniu ciasto wałkować miedzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia na grubość 2-3 milimetrów i wycinać krążki nieco większe niż foremki (foremek nie trzeba smarować tłuszczem). Ciasto dokładnie dociskać na ścianek foremki, nadmiar ciasta ściąć po krawędziach. Przed pieczeniem ciasto nakłuć widelcem, aby wyszło
Pomysłowa kuchniaTaka rolada to chyba najszybsza rolada do wykonania. Wszystko robi się na jednej blasze a potem zwija i gotowe. Oczywiście owoce można dać różne, ja
Ewa w kuchniCiasto pięknie się prezentuje, jest kremowe z owocami, lekko orzeźwiające i nie ciężkie. Po prostu idealny deser z gruszkami. Przepis bardzo prosty i efektywny takie ciasta uwielbiam! Robiłam w formie o wymiarach 25 cm x 35 cm. Czytaj więcej
Pychotkaaaognia i poczekać, aż kasza ostygnie. Mrożone owoce przesypać do naczynia żaroodpornego. Ugotowaną kaszę zmiksować wraz z dodatkiem wiórków kokosowych, cynamonu i oleju. Z przygotowanego ciasta odrywać kawałki kruszonki. Układać na mrożonych owocach. Całość piec w 180ºC przez około 30-35 minut (aż do lekkiego zarumienienia). Ksylitol zmielić w maszynce do mielenia kawy. Przed podaniem całość posypać cukrem
Ugotowaćporze roku, jabłka w moim domu są owocami wszechobecnymi.Zjadamy je jako dżemy, marmolady w ciastach i oczywiście na świeżo. Dzisiaj proponuję szarlotkę z bezą kokosową na kruchym cieście . Ciasto pięknie pachnie i bardzo smakuje.Polecam. Składniki na ciasto: 30 dag mąki pszennej 15 dag masła 3 żółtka 4-5 łyżek cukru łyżeczka proszku do pieczenia łyżka bułki tartej tłuszcz
Gorący kąseknatknęłam się w internecie na ciasto z połówkami jabłek.. chyba w 20 wersjach;) Dopasowałam ciasto do swoich smaków, bo nie przepadam za bardzo słodkimi ciastami i wolę czuć w nim aromat owoców skąpanych w cynamonie i wanilii :) Polecam jest pyszne i nie wymaga wiele pracy! SKŁADNIKI ( 1 duża blaszka) ciasto 2,5 szklanki mąki pszennej 1 kostka
DefinicjaSmakunazywam je ciastem kryzysowym, bo zrobić je możemy w każdej chwili ze składników, które mamy pod ręką i dodać dowolne owoce, wcale nie muszą to być truskawki. :-) Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania i nie wymaga wielkiej uwagi. Pysznie smakuje na ciepło i na zimno, długo zachowuje świeżość. (przepis na blaszkę 30x12cm, w przypadku użycia standardowej podwajamy składniki) Ciasto
Szefowa kuchniDzisiejszy przepis powstał pod wpływem impulsu. Zobaczyłam w sklepie piękne figi i nie mogłam im się oprzeć. Oczywiście chodzi mi owoce :-). Chwyciłam jeszcze z półki sklepowej ciasto francuskie i ricottę i w drodze do domu myślałam co z tego wykombinuję... ? Poniżej przedstawiam Wam efekt mojego myślenia, czyli ciasto w dosłownie
Kulinarne przygody Gatitypszennejciasto właściwe:2 łyżeczki proszku z owoców dzikiej róży2 łyżeczki soli50 ml oleju50 ml płynnego miodu200 g mąki pszennejdodatkowo:10 g mąki kukurydzianejDrożdże rozetrzeć z cukrem, wymieszać z wodą. Mąki przesiać, wymieszać, dodać drożdże. Całość dokładnie wymieszać łyżką, odstawić na 1 godzinę w cipłe miejsce.Po tym czasie dodać pozostałe składniki na ciasto, wszystko wymieszać i zagnieść. Gotowe ciasto powinno
Pożeraczka, czyli raz adobrzełyżkami cukru. Kruszonka 100 g masła 100 g cukru 1 łyżka cukru waniliowego 180 g mąki tortowej Wszystkie składniki zagnieść w kulę. Rozsypać na owocach. Na kruszonkę rozsypać płatki migdałów. Ciasto pieczemy ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni. SMACZNEGO
kulinarnyswiatdomipłuczemy w zimnej wodzie dopóki woda nie będzie mętna. Gotujemy aż do rozgotowania z cukrem i syropem waniliowym. Dobrze studzimy i miksujemy na gładki krem. Owoce myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Ciasto ponownie zagniatamy, wałkujemy i przekładamy na formę silikonową. Nakłuwamy widelcem. Pieczemy ok. 15 min. w 180 stopniach, a po wyciągnięciu z piekarnika dokładnie studzimy. Przekładamy krem
CzarnawisienkaJest wspaniałym, aromatycznym dodatkiem do ciast. Uwielbiam taką domową, swojską, wykonaną własnoręcznie w domowych pieleszach. Idealnie współgra z białym lukrem np. na serniczku i obowiązkowo oczywiście na pączkach:-) Tym razem przygotowałam ją z jednej pomarańczy i garści owoców kumkwatu. Wyszła obłędna, pomarańcze oddały swój aromat, a kumkwat dodatkowo ją osłodził, co w rezultacie dało niebanalne połączenie. Można oczywiście
Rozpustne gotowanieTruskawki, wszędzie truskawki :) chwilo trwaj :) Dziś znów, bardzo prosto i klasycznie - kruche babeczki z budyniem, kawałkami ananasa i truskawkami. Prezentują się elegancko, robią szybko, a smakują
Cynamonowe szczęścieszybkie i dziecinnie proste przekąski (także na słono). Do nadziania rogalików można wykorzystać dowolny domowy dżem (ważne, żeby był dobrze przesmażony i nie miał żelatyny) lub owoce ze słoika.Składniki:1 opakowanie ciasta francuskiegonadzienie (u mnie wiśnie ze słoika)Ciasto francuskie wyciągamy z lodówki i rozwałkowujemy podsypując w razie potrzeby mąką (nie musi być rozwałkowane bardzo cienko - chodzi
Ciastkozercycukrem. Dodać żółtka oraz obie mąki przesiane z proszkiem do pieczenia. Wlać wystudzone masło. Całe ciasto dobrze wymieszać mikserem. Wyłożyć około 3/4 ciast do blaszki. Na ciasto układamy jabłka bądź inne dowolne owoce - poza śliwkami. Idealnie pasują brzoskwinie. Z jabłkami i tak jest pyszne a mamy teraz dobre polskie jabłka. Na to ciepły budyń zrobiony z litra mleka(...)dwóch budyniowych proszków. Przykryć pozostałym ciastem. Piec około godziny w 180 stopniach na złoty kolor
Magiczne Życie Marty