Czas przygotowania: 1,5 h Porcja dla 2 osób Koszt przygotowania: 23,00 zł SKŁADNIKI: 300 g świeżego fileta z łososia ( 2 filety) 1 por 4
kulinarnyJałyżki * skórka z cytryny * skórka z pomarańczy * olej do smażenia SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Masło topimy, studzimy. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy jajka, oliwę, likier i skórki z owoców. Wlewamy masło i zagniatamy ciasto. Gotowe zawijamy w folię i odstawiamy na 30 minut do lodówki. Po tym czasie wałkujemy, wycinamy prostokąty, nacinamy środek i smażymy na rozgrzanym oleju. Posypujemy cukrem pudrem
Ostra na SłodkoSzybkie ciastka z ciasta francuskiego. Można użyć dowolnych owoców. Dobrze sprawdzi się też marmolada lub masło orzechowe. Przygotowanie zajmuje kilka chwil, a efekt jest smakowity
KucharzycaGofry można jeść bez dodatków ale też z dużą ich ilością. Najczęściej podajemy je z cukrem pudrem lub z bitą śmietaną i owocami. A ja dodałam do ciasta gorzkiej czekolady. W połączeniu z musem truskawkowym dało to zwykłym gofrom ciut wykwintności. Składniki: 2 szklanki mąki 2 szklanki mleka 3 łyżki oleju 2 jaja 2 płaskie
Pysznie & Piękniecukinii z piekarnika Pyszna sałatka jajeczna Krokiety z kurczakiem, serem i pieczarkami Pikantna zupa tajska z makaronem Szybkie kakaowo-kawowe ciastko z mikrofalówki (bez jajek) Ciasto jogurtowe mojej mamy z owocami Miodowe udka z kaczki Skrzydełka w coca coli Przepyszne gofry pełnoziarniste Życzę wszystkiego najlepszego w Nowym Roku! Artykuł Najpopularniejsze przepisy w 2016 roku pochodzi z serwisu Karmelowy blog
karmelowyPrzednówek to czas, kiedy mamy dostępne tylko rodzime jabłka i gruszki, reszta to owoce importowane, niekoniecznie smakiem przypominające prawdziwy owoc. Ale kto nie lubi ciasta z jabłkami? My bardzo lubimy w każej postaci, szczególnie szarlotkę z kruszonką lub z bezą. Zrobiłam błyskawiczny deser jabłkowy czyli jabłka zapiekane z kruszonką. Pyszne
To co kochamSezon truskawkowy w pełni, ogromna ilość gatunków, rozmiarów tego owocu zaspokaja najwybredniejszych klientów. Koktajle, ciasta, desery to norma, ale może tak warto się przełamać i sięgnąć po coś z truskawką w wersji wytrawnej? Jestem przekonana, że to czerwone maleństwo na pewno się sprawdzi. 300 g piersi z kurczaka garść sałaty 1/2 ogórka szklanka truskawek łyżka sezamu Marynata: 1/4 łyżeczki soli
Dieta moja pasjarózgą blendera dokładnie zmiksować do połączenia składników foremki silikonowe do babeczek napełnić do połowy do każdej foremki powkładać śliwkę bez pestki i dwie cząstki mandarynki na owoce do pełna nałożyć resztę ciasta - piekarnik elektryczny nagrzany na 200 C, grzanie góra/dół, piec babeczki około 40 minut, do suchego patyczka, babeczki wyjąć z foremek jak będą dobrze zimne, przed
W Mojej Kuchni LubięCiasto studzimy- masa w tym czasie trochę opadnie, i podajemy już zimne. Wersja z jeżynami podoba mi się bardziej niż brzoskwiniowa, bo znacznie łatwiej w tym cieście o kęs idealny- pojedyncze owoce idealnie wpasowują się w mniejsze chapsiki. A delikatna kajmakowa masa serowa idealnie podkreśla winny smak tych owoców. I wiecie co? Całkiem fajnie się zrobiło przy
les mirabellesdodatku jest jedyną przyprawą pozyskiwaną z kory rośliny i jako jedna z niewielu jest delikatnie słodka sama w sobie. Cynamonu używa się prawie do wszystkiego; od ciast, ciasteczek i deserów do owoców, warzyw, na mięsach skończywszy. Jak nic innego podbija i wydobywa głębię smaku śliwek. I właśnie ten smak, cynamonowych śliwek, zamknęłam w słoiku, żeby móc delektować się jego
Kuchnia w Słońcu SkąpanaCiacho nie z tej planety! Wygląda dziwnie, wręcz kosmicznie. Smakuje jak najlepszy, wilgotny murzynek z dodatkiem połówek nektarynek. Nacięcie owoców w drobną krateczkę nadaje ciastu dodatkowego uroku. Od nektarynek ciasto troszkę nasiąknie, ale to na plus :) Nie ma na co czekam! Zbieramy chęci i do roboty. Składniki: (na tortownice o średnicy 18-20 cm) Ciasto
Nastoletnie Wypiekaniemięso na obiad, to jest to, często białe mięso, takie jak indyk lub kurczak. Jak wiecie jestem osobą dla, której mięso mogłoby nie istnieć, gorzej z ciastem hehehehe, ale przede wszystkim owocami i warzywami. Mięso pojawia się wtedy kiedy, w domu jest mój mąż, bądź mam gości. Co nie oznacza, że nie lubię kawałka dobrego mięsiwa, oczywiście, że lubię
SMYKWKUCHNIKolejne pyszne połączenie wiśni i czarnej porzeczki. Takie owoce wspaniale nadają się do ciast i deserów. Składniki 2 l wydrylowanych wiśni 1 l czarnych porzeczek 1 kg cukru 1 l wody 1. Porzeczki zalewamy wodą, gotujemy i odstawiamy. Kiedy przestygną, cedzimy … Czytaj dalej
Fiołkowa Kuchnia MałgorzatyLekkie ciasto z puszystą pianką jogurtową z truskawkami i galaretką na spodzie z ciastek Degistive. Ciasto można wykonać z dowolnymi owocami i z jogurtem o ulubionym smaku :) Składniki: Na spód: * 300 g ciastek degistive * 120 g roztopionego masła Na piankę: * 500 ml śmietany kremówki * 5 serków homogenizowanych truskawkowych po 150 g każdy * 400 g truskawek * 3 łyżki żelatyny namoczonej
Zrób to smacznieZdjęcia są magiczne. Trzecia rzecz - przepisy. Jakie przepisy znajdziemy w książce? Jest to przede wszystkim kuchnia francuska. Znajdziemy tu sporo przepisów na tarty, przepis na ciasto francuskie, na ptysie, na owoce morza wszelakiej maści (np. na homara), zupy i inne typowo francuskie dania, których nazw wypowiedzieć nie umiem. Książka zawiera 94 przepisy i jest podzielona na 4 rozdziały
Poezja Smaków - blog kulinarnyzajmują Marchewki glazurowane w miodzie Gordona Ramsaya Na miejscu 9 znalazły się Krokiety z kurczakiem, serem i pieczarkami Na ostatnim 10 miejscu znalazło się Ciasto jogurtowe mojej mamy z owocami Jeszcze raz smacznego Nowego roku! Karmel
karmelowyponownie pod przykrycie umieśćcie w ciepłym miejscu na ok 90 minut. Po tym czasie odgazowujemy ciasto (uderzając w nie pięścią), raz jeszcze zagniatamy. Odrywamy kawałki ciasta, w środku umieszczamy surowe owoce żurawiny (lub kilka suszonych) po czym formujemy jednakowej wielkości bułeczki. Układamy je w formie do pieczenia i odstawiamy na ok 30 minut w ciepłe miejsce. Wierzch smarujemy jajkiem
Szybko Tanio SmacznieWczoraj było bardzo gorąco. Zupełnie nie chciało mi się nic piec a miałam wielką ochotę na coś słodkiego. Wybór padł na szybkie i pyszne ciasto bez pieczenia z letnimi owocami. Pyszne, nie za słodkie i orzeźwiające. Takie jak lubię. Wam też polecam :) Tiramisu podałam na talerzyku "Malta" od Porcelany Bogucice . Masa: 600ml śmietanki 30% 250g serka mascarpone
Smakołyki Asipłaskie łyżeczki proszku do pieczenia - garść żurawiny - garść borówek Margarynę ucieram z cukrem, dodaję jaja, mąkę, proszek do pieczenia i mleko. Starannie wszystko mieszam. Wylewam ciasto na blachę i wrzucam owoce. Piekę w temp. 170'C przez ok. 70 minut (termoobieg). Babeczka bardzo smaczna, a rewelacyjnie smakuje, kiedy podgryza się do niej kwaskowatą żurawinę :-) SMACZNEGO
WielopokoleniowoKnedle z owocami są idealną propozycją na szybki obiad. Zamiast śliwek można wykorzystać truskawki lub inne sezonowe,ulubione owoce. Zazwyczaj używa się do ciasta tylko mąki i ziemniaków. Ja dodałam jeszcze białego sera i uważam ,że ciasto wyszło rewelacyjne. Polecam również knedle z białym serem i orzechową panierką Składniki: 0,5 kg ziemniaków
potrawyregionalneDziś otrzymałam przepyszną niespodziankę od cukierni Miód i Wanilia Podarunkiem okazała się tarta truskawkowa - niebo w gębie! Pyszne, lekkie ciasto z galaretką i słodkimi owocami przypomniało nam lato w ten już jesienny chłodniejszy wieczór. W czasach gdzie dominują wszelkiego rodzaju fast foody dobrze jest się rozsmakować w domowych specjałach, wypiekach powstałych na bazie tradycyjnych receptur dlatego jako stała bywalczyni
upichconapomarańczami Ciasto z dyni z gruszką i figami Dyniowe ślimaczki drożdżowe Sernik dyniowy Pumpkin pie, czyli tarta dyniowa Sernik dyniowy z karmelem Placuszki dyniowe na słodko Ciasto dyniowo pomarańczowe z suszonymi owocami Drożdżowe ślimaczki dyniowe z pomarańczą Wypieki wytrawne: Focaccia z pieczoną dynią i rozmarynem Tarta dyniowa z serem pleśniowym Tarta dyniowa z szynką i ryżem
Kulinarne przygody GatityW upalne dni kiedy nie mam ochoty dogrzewać się piekarnikiem sprawdza się deser w postaci sernika na zimno z owocami i galaretką. Jest prosty w
Pyza i SurówkaPiątek był dniem nader pracowitym. Mnóstwo słoików owocowych pojawiło się w spiżarce :) Póki co pierwszy z efektów pracy, czyli gruszki w syropie. Same owoce idealnie nadają się do ciast w okresie zimowym, kiedy o świeże gruszki dużo trudniej (no chyba, że te z importu - twarde i bez smaku, zazwyczaj). Ich syrop można rozcieńczyć z wodą i podać w formie
Życie zamknięte w smakuusunąć pestki. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem i bitą śmietaną w proszku, dodać serek kremowy i amaretto. Całość dobrze zmiksować. Krem rozsmarować na cieście. Na wierzchu rozłożyć czereśnie. Owoce można oprószyć cukrem pudrem. Smacznego
Zakątek rozkoszy kulinarnychsernik gotowany z galaretką. Wykorzystałam maminy przepis na sernik, który już kiedyś zaprezentowałam na blogu ( sernik gotowany z polewą czekoladową ). Zamiast polewy użyłam do niego owoce sezonowe, truskawki i maliny. Schłodzone ciasto cudownie orzeźwi i poprawi humor :). Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach
Przepisy Aleksandryjajek 1 szklanka letniego mleka 4 i 1/2 szklanki mąki szczypta soli można dodać cukier waniliowy ok 40 dkg świeżych lub mrożonych owoców Jajka roztrzepać ze szczyptą soli. Do naczynia, w którym będzie rosło ciasto rozkruszyć drożdże, wlać jajka i dodać pozostałe składniki. Nie mieszać. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 3 godziny. Po upływie(...)tego czasu wszystko wymieszać, lekko napowietrzyć i wylać na natłuszczoną i obsypaną lekko mąką blachę do pieczenia. Na wierzchu ułożyć owoce. Obsypać kruszonką. KRUSZONKA: 1/2 kostki masła 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki wyrobić palcami Ciasto piec przez około godzinę w nagrzanym do 170*C piekarniku. Smacznego ! :) Przepis bierze udział w zabawie kulinarnej ” Słodkie wypieki z Kujawskim
Jemy PijemyGazę złożyć i dobrze wycisnąć owsianą papkę. 4. Mleko przechowywać w lodówce do 3 dni. Przed użyciem wstrząsnąć i zamieszać. Papkę owsianą można wykorzystać do wypieku ciast, ciasteczek , lub zjeść z owocami
Domowa Cookierenka Agiwysmarować masłem. Włączyć piekarnik, ustawić temperaturę 180 stopni, program góra/dół (bez termoobiegu). Wylać ciasto do formy, następnie ustawić w nim gruszki. Ciasto będzie sięgać do połowy owoców, później wyrośnie przykrywając je. Wstawić do piekarnika i piec przez 60 minut do 75 minut, do "suchego patyczka." Ja piekłam swoje 65 minut. Przed podaniem posypać cukrem
Garniec MagalieSłodka tarta z pysznym śmietanowym nadzieniem z dodatkiem gruszek z kompotu. Odświeżające i smaczne. W sam raz gdy mamy ochotę na ciasto owocowe a na świeże owoce jeszcze trochę trzeba poczekać
Milion SmakówAtlantika. Na zakończenia spotkania Szef Kuchni Jose Costa przygotował dla nas lunch: zupę rybną, polędwicę wołową z serem i krewetkami - popularne w Portugalii połączenie mięsa z owocami morza, Pastel de nata - ciasto francuskie nadziewane masą puddingową z jajek, śmietany i cukru
królestwo garówGotową wylać na blat ciasta i rozprowadzić po nim równomiernie. Przykryć drugim blatem. Kajmak przełożyć do rondelka, posolić i podgrzać, mieszając. Ciepły wylać na wierzch ciasta i wyrównać. Udekorować kandyzowanymi owocami i płatkami migdałowymi. Pozostawić na 2-3 godziny w lodówce, żeby masy zgęstniały
W poszukiwaniu inspiracjiwierzchu. Całość pieczemy około 20 min. w 180 st. Tarta wychodzi przepyszna - bardzo szybko znika ze stołu - nie tylko w wydaniu z jabłkiem i jasnym ciastem. Wydanie kakaowe z innymi owocami też jest MEGA! Wielkie dzięki za świetny przepis dla Ani D. :) Smacznego! P.S.WeAreCrazy
WeAreCrazyuwagę na maksymalne obciążenie . Może ono wynosić od 1 do 5 kg. Tutaj musimy sobie odpowiedzieć na pytanie co chcemy ważyć - niewielkie ilości składników do ciasta czy kilogramy warzyw i owoców na przetwory. Kolejna sprawa to możliwość tarowania. Posiada ją większość wag elektronicznych. Pozwala ona pokazywać wagę produktów bez wagi opakowania. W praktyce wygląda
Powiedz dietom niewiele ułatwia; - życie po diecie, czyli tak zwaną stabilizację. Nowe zasady, nowe produkty włączone do diety i nowe przepisy,w tym także zdrowe słodkości jak np. ciasto czekoladowe z kokosem i owocami czy lekki serniczek z limonką :) Podsumowując Uważam, że książka Magdaleny Makarowskiej "Dojrzała i szczupła" jest godną uwagi pozycją do zapoznania się. Szczególnie namawiam do tego panie
Zdrowie na języku :PJedni je lubią, inni nienawidzą. Ja uwielbiam pod każdą postacią. Dziś przedstawiam moje ulubione krewetki, czyli w białym winie. Aby urozmaicić to danie postanowiłem połączyć je
kulinarnyJaKrewetki- jedni je ubóstwiają, inni unikają. Jeśli jesteście fanami krewetek, to mój dzisiejszy przepis przypadnie Wam do gustu. Krewetki połączyłem z czosnkiem w białym winie. Do
kulinarnyJaJesienne dni zbliżają się wielkimi krokami. Dlatego warto przygotować jeszcze coś skąpanego w promieniach słonecznych. Dziś lekka sałatka dla fanów owoców morza. Jeśli lubicie krewetki
kulinarnyJaprzepadam za ciastami biszkoptowymi ale czego się nie robi dla dzieci i Małżona. W sobotę upiekłam im ciasto biszkoptowe pełne nie tylko owoców ale też koloru, zapachu i smaku bowiem połączenie jabłek i jagód jest jednym z najlepszych owocowych połączeń.Przepis pochodzi z "O jabłkach". Tym razem napotkałam przeszkodę w postaci braku masła w składnikach a jego obecności
Dzieje kuchennej WiewióryZainspirowana konkursem http://limonkowy.blogspot.com/2014/01/gotuj-z-limonkowym-konkurs.html , wypróbowałam przepis na rajskie muffiny z wiśniami :). Składniki (20 sztuk): 250 g mąki 2 łyżeczki
Apetyczna babeczkablachę wykładamy ciasto. Układamy truskawki i posypujemy kruszonką. Pieczemy ok. 30-40 min. Często takie ucierane ciasto robię w Thermomixie, gdzie wkładam wszystkie składniki i gotowe! Ciasto można zrobić z innymi owocami np.: z jabłkami, śliwkami, malinami, morelami... Prawda że proste? Więc do dzieła
Olikowa kuchniadodatkiem borówek amerykańskich. Zwieńczone delikatnym kleksem z bitej śmietany. Piekąc latem kruche spody warto upiec więcej. Możemy przechowywać je w metalowej skrzynce i mając sezonowe owoce wykorzystać do nadzienia. Składniki: Ciasto kruche 1,5 szkl mąki pszennej 1 szkl mąki krupczatki 200 g zimnego masła 2 żółtka 1/2 szklanki cukru pudru 1 łyżka cukru waniliowego Masa serowo-borówkowa
Ala piecze i gotujeNektarynki, jedne z najbardziej wakacyjnych owoców, dziś w zestawieniu z ciastem makowym. Masę można upiec w dużej formie do ciasta lub podzielić na babeczki - moim zdaniem w tej drugiej odsłonie prezentują się znacznie bardziej uroczo :) Składniki: pół opakowania masła szklanka mąki 3/4 szklanki cukru pół szklanki zmielonego maku 3 jajka pół łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki pasty waniliowej
sama złodyczDziś post na szybko i śniadaniowo. Jak już wiecie wolę wersję na słono, ale czasem każdy miewa zachcianki na słodkie, dlatego dziś placki z dodatkiem banana. Owoc jest dość wyczuwalny w cieście, a placuszki stanowią świetną odmianę od tych tradycyjnych z jabłkiem. Możecie je podać z waszym ulubionym dżemem, cukrem pudrem lub bez dodatków tak jak ja to zrobiłam
Fabryka pomysłówjeszcze nie przyrządziłam danej potrawy. "Moja francuska kuchnia" Rachel Khoo stała na mojej półce już od dawna, na to ciasto przyszła pora dopiero teraz. Bez cukru, prawie bez ciasta, miszmasz bakaliowy w pomarańczowym wydaniu. Pyszna, mokra i świąteczna w gruncie rzeczy kombinacja rodem z Alzacji. Bakaliowy zawijaniec bez cukru Berawecka po 100 g posiekanej kandyzowanej skórki pomarańczowej, pokrojonych suszonych(...)minut by otrzymać elastyczne ciasto. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 2-3 godziny do wyrośnięcia. Do namaoczonych owoców dodajemy gruszkę i orzechy. Mieszamy i odlewamy nadmiar płynu. Ciasto dzielimy na trzy częsci. W jedna część wgniatamy bakalie. Odstawiamy. Dwie pozostałe części ciasta rozwałkowujemy na prostokąt. Smarujemy jajkiem. Wkładamy bakaliowy farsz. Rozprowadzamy równo. Łączymy brzegi
Dzieje kuchennej Wiewiórysięgnąć po ten przepis. Przyznaję, że zamysł miałam nieco inny, ale robiłam ciasto na iście wariackich papierach i cud, że w ogóle mi się udało. Przyznaję, że wyszedł trochę twardy. Dlaczego? Za dużo żelatyny. Początkowo nie wiedziałam, ile mi będzie potrzebne, bo proporcje śmietany i owoców powstały w trakcie szykowania tortu truskawkowego. Zapisałam oryginalne proporcje, bo nikt nie narzekał(...)można zwiększyć ilość śmietanki i owoców lub samych proszków na galaretkę, aby masy były troszkę lżejsze, bardziej miękkie. Można też nic nie zmieniać, jak kto lubi. Można też udekorować obficiej truskawkami, ja już nie miałam tylu. W gorące dni tężenie trwa dłużej, więc warto robić masy pod wieczór. Same galaretki z tak małej ilości wody po ostudzeniu szybko gęstnieją
Anioszek w kuchni