sernik i znowu wyszedł mi pyszny, słodki i kwaśny. Lubicie serniki z owocami? Ja bardzo, a, że trwa sezon na maliny to właśnie taki sernik powstał. Dodam, że dość szybko znika kawałek po kawałeczku. To chyba oznacza, że wszystkim smakuje. Zapraszam kto chętny na kawałeczek :) Składniki: Ciasto: półtorej szklanki mąki tortowej 1 szklanka cukru pudru 15 dag masła
Izabelawkuchniucierając.Mąkę wymieszaj z orzechami i proszkiem do pieczenia.Do masy jajecznej dodawaj mąkę - dokładnie połącz składniki.Tortownicę średnicy 26cm posmaruj tłuszczem, posyp bułką tartą.Ciasto wylej do tortownicy. Ułóż gruszki, dociskając lekko do ciasta. Pomiędzy owoce nałóż konfiturę z żurawiny. Możesz ją zastąpić inną konfiturą, np porzeczkową.Piecz ciasto w 175 stopniach C przez 60 minut.Upieczone, ostudzone ciasto posyp
kolorowotorcikowotruskawek 1 galaretka truskawkowa wykonanie: Jajko ucieram z cukrem i olejem na puszystą masę. Dodaję przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Całość mieszam delikatnie szpatułką. Ciasto wykładam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (tylko dno) i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piekę do suchego patyczka, około 15 minut. Wyjmuję z piekarnika i odstawiam do wystudzenia. Żelatynę(...)biszkoptowy spód. Truskawki pozbawiam szypułek, kroję na ćwiartki, wkładam do garnka i zagotowuję. Gotuję około 15 - 20 minut. Do gorących owoców wsypuję galaretkę truskawkową i mieszam, aż do całkowitego rozpuszczenia. Odstawiam do wystygnięcia. Zimną galaretkę wylewam na wierzch ciasta i odstawiam do lodówki na kilka godzin. Ciasto najlepiej smakuje następnego dnia
babka w formieserem czy różyczki drożdżowe . Dzisiaj zapraszam Was na odrywane bułki drożdżowe z białym serem i jagodami oraz malinami. Wspomnienia lata! DROŻDŻÓWKI Z SEREM I OWOCAMI /przepis Marta gotuje na 16 szt CIASTO DROŻDŻOWE 550 gram mąki pszennej tortowej 20 gram drożdży świeżych lub 10 gram drożdży suchych 100 gram cukru 300 ml mleka 60 gram masła 2 duże jajka(...)Rozwałkowane ciasto przekroić na pół i na połowie z każdej części rozsmarować masę serową. Na warstwie sera ułożyć owoce i przykryć je nieposmarowaną częścią ciasta drożdżowego. Każdy pasek ciasta z serem i owocami w środku pokroić na 8 części. Blaszkę o wymiarach 25×40 cm wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć blisko siebie bułeczki. Przykryć ściereczką
Pieguskowa KuchniaChyba każdy z nas zna to kultowe ciasto z owocami, z gorącym płynnym środkiem i chrupiącym zewnętrzem. Moja wersja ciasteczka smakuje tak samo fantastycznie, jest jednak pieczona a nie smażona w głębokim tłuszczu, zatem zdrowsza! Pokochacie to ciasteczko w wersji domowej, na tyle aby pokusić się o zrobienie go w innych wersjach smakowych! Deska Gąska Apolonia – średnia Dodaj(...)włoskie tiramisu – tiramisu – prosta szarlotka – gruszki pieczone w miodzie – chlebek bananowy – florentynki – przepis na chałwę – truskawki z kruszonką – blok czekoladowy – ciasto zebra CIASTKA Z JABŁAMI JAK Z McDonald’s Przygotowanie : około 40 minut Ilość: 6 ciastek Składniki: – 1 arkusz ciasta francuskiego (jeśli masz arkusz XL zrób nieco więcej nadzienia
nietylkopasta.plolejem. Przelać ciasto. Piec w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 45-50 minut (lub aż patyczek wbity w środek będzie suchy). Po upieczeniu pozostawić ciasto do ostygnięcia na 5 minut w formie, następnie wyłożyć na kratkę do całkowitego ostygnięcia i udekorować kremem. Krem 2 dojrzałe awokado 50 g gorzkiej czekolady 2 łyżki gorzkiego kakao dowolne owoce, czekolada(...)dekoracji Gorzką czekoladę rozpuścić i ostudzić, awokado dokładnie zblendować i dokładnie wymieszać z czekoladą i kakao. Ciasto udekorować z boków i z wierzchu kremem oraz owocami. źródło: ciasto jak tutaj - klik
Słodkie inspiracjeOstatnio dawno nie było ciasta, nie to że jakaś dieta :). Bardziej przez upały, miałam tak gorąco w domu, że nawet nie chciałam myśleć o włączeniu
Niezły Młynekwaniliowa Intense z wanilii Bourbon z Madagaskaru z ziarenkami wanilii to dodatek, który powstaje z najbardziej szlachetnej wanilii Bourbon. Ma postać gładkiego żelu, dzięki czemu świetnie się rozprowadza w ciastach, kremach i potrawach. Aromatyzuje wypieki i desery, nadając im intensywny, esencjonalny, waniliowy smak, Zamknięta jest w małej poręcznej tubce. Więcej informacji na jej temat znajdziecie TUTAJ. SKŁADNIKI: SPÓD: * mąka pszenna(...)wiśnie – ok. 200 g * mąka ziemniaczana – 1,5 łyżki * cukier – ok. 4 łyżki + owoce: truskawki, porzeczki SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Mąkę przesiewamy z cukrem. Dodajemy jajka oraz Czarne Kakao Intense i Ciemne Kakao. Dodajemy pokrojone, zimne masło, zarabiamy, formujemy kulę, chłodzimy. Ciastem wylepiamy formę do tarty ( 28 cm ). Z reszty wypiekamy ciasteczka. Pieczemy ok. 40 minut
Ostra na Słodkokubek greckiego) Dodatkowo: owoce świeże, z puszki lub mrożone ;). U mnie zapuszkowany ananas. Przygotowanie Wszystkie składniki dokładnie zmiksować, przelać do formy wysypanej mąką ryżową. Na powierzchni ciasta ułożyć owoce, lekko wciskając w ciasto. Piec 30-35 minut w 180*C. Zniknęło tak szybko, że nie zdążyłam zrobić lepszych zdjęć :< [Lepsze zdjęcia pojawią się wkrótce
Kuchnia w szuwarachciastko w kształcie wysokiej babeczki z różnymi dodatkami, zarówno słodkimi (np. z rodzynkami, czekoladą, bakaliami, owocami, a nawet orzechami) jak i wytrawnymi (np. z warzywami, albo nawet z miesem). Bardzo popularne w USA, Kanadzie, Irlandii i Wielkiej Brytanii. Są wygodniejszą alternatywą dla zwykłych ciast, ponieważ są mniejsze i nie trzeba ich dzielić na części. Tym razem muffiny, to propozycja
mojewypiekiinietylkostwierdziliśmy, że torcik powinien być wyjątkowy i inny niż wszystkie inne. Tata lubi gruszki i jabłka i uwielbia kruche ciasta, więc stanęło na tym, że zrobimy kruche ciasto wypełnione owocami. Rezultat wyszedł fantastycznie. Torcik wygląda ciekawie, a gdy już się go rozkroi to mamy niespodziankę, mnóstwo owoców. Smakuje też niesamowicie i na pewno jest wart wysiłku który(...)instrukcją na opakowaniu. Ja żelatynę dodawałam do gorących owoców i dokładnie mieszałam aż żelatyna się rozpuści. Nadzienie zostawić do ostygnięcia. 3. Wcześniej przygotowane ciasto wypełnić nadzieniem owocowym, Wstawić do lodówki aż owoce stężeją. 4. Przygotować gruszki: Gruszki obrać zostawiając ogonki. Do niewielkiego garnka wlać wino, dodać cukier, cynamon, goździki i skórkę z pomarańczy, podgrzać do rozpuszczenia
Mama Gotujekoszyku i marnieją w oczach. Ja to niestety znam, a ponieważ nie lubię wyrzucać żywności, zazwyczaj smażę wtedy racuchy, albo piekę jakieś szybkie ciasto, do którego wtykam niechciane owoce. Zarówno ciasto, jak i racuchy wzbudzają entuzjazm moich domowników, jedno i drugie znika w ekspresowym tempie, a problem nadwyżek zostaje w smaczny sposób rozwiązany :) Czytaj więcej
Kuchenne zapiski Edytydość ciemna, ponieważ migdały zmielono całe, razem ze skórkami. Jeśli zależy Wam na lepszym kontraście kolorystycznym, zdecydujcie się na marcepan lub jasną masę migdałową. Inną propozycję na skandynawskie ciasto z owocami leśnymi znajdziecie u Siankoo . Tarta z masą migdałową i owocami leśnymi Składniki: (na formę do tarty o średnicy 24 cm) spód: 200 g mąki pszennej(...)cukrem. Dodać pokrojone w kostkę masło, posiekać, a następnie rozetrzeć palcami. Wbić jajko, szybko zagnieść gładkie ciasto. Ciasto rozwałkować na okrąg nieco większy niż średnica formy. Wyłożyć nim formę, formując brzegi. Schłodzić w lodówce przez 60 minut. Po tym czasie ciasto gęsto nakłuć widelcem, położyć na nim arkusz papieru do pieczenia i wysypać groszkami do pieczenia. Piec
Pożeraczka, czyli raz adobrzeciasta. Tym razem propozycja na szybkie i łatwe ciasto z rabarbarem i kruszonką . Składniki: ciasto: - 2,5 szklanki mąki pszennej - 1 szklanka cukru - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 3 jajka - 1 szklanka jogurtu naturalnego (ewentualnie maślanki) - 1 szklanka oleju (u mnie akurat olej słonecznikowy) owoce: - 4 łodygi rabarbaru (można dodać także parę truskawek) kruszonka: - 80 g masła - 1 szklanka(...)mąki pszennej - 1/2 szklanki cukru pudru Forma: kwadratowa blacha (wymiar około 22x26) Przygotowanie: Oczywiście najlepiej, aby składniki na ciasto miały temperaturę pokojową. Należy je wyjąć około 2-3 godziny przed przygotowywaniem deseru. Suche składniki na ciasto mieszam w jednej misce, w drugiej łączę składniki mokre. Mieszam łyżką (nie mikserem). Wszystko łącze razem i mieszam także tylko łyżką. Wymieszane
Kuchnia co dniaciasto drożdżowe.Nie trzeba go zagniatać, ale nie należy też się martwić, że coś się nie uda.O każdej porze roku może być inne, ponieważ jako dodatek wykorzystamy owoce sezonowe.Składniki na ciasto:-3 jajka-1/2 szklanki oleju-3/4 szklanki cukru-1 szklanka mleka 3,2 %-3 szklanki mąki-5 dkg drożdży-szczypta soli-aromat lub cukier wanilinowy(...)pieczenia-aromat waniliowy lub cytrynowy-według uznania-szczypta soliWszystko należy zmieszać i zetrzeć palcami na kruszonkę. Nasze ciasto drożdżowe przekładamy do natłuszczonej blaszki o wymiarach ok. 22 x 30 cm. Na cieście układamy owoce, lekko je dociskając. Posypujemy kruszonką. Wstawiamy do zimnego piekarnika i ustawiamy temperaturę 180 st. C.Pieczemy
Maminek kulinarny