pieczenia - 1 jajko - 1/4 szklanki oleju rzepakowego - 1 szklanka maślanki (można użyć kefiru) owoce: - około 1 szklanki porzeczki czerwoej dodatki: - tłuszcz i mąka do wysmarowania formy - cukier puder do posypania Forma: małe serce Przygotowanie: Przepis na przygotowanie ciasta znajdziecie tu: Ciasto kefirowe z czereśniami . Blachę smaruję margaryną i obsypuję mąką. Wlewam wymieszane
Kuchnia co dniaProste ciasto z jabłkami, robi się je szybko i łatwo. Zamiast jabłek można użyć śliwek, brzoskwiń czy gruszek. Jeśli owoce są słodkie, nie trzeba dodawać dużo cukru. Zachęcam do pieczenia, smacznego :) 4 szklanki mąki pszennej 25 dag miękkiej margaryny lub masła ½ szklanki cukru 5 jajek (M) 240 ml mleka 2 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo; 4 duże, słodkie(...)jabłka cynamon Margarynę, cukier i mąkę mieszam w mikserze ( widełkami) do uzyskania kruszonki. Odsypuję szklankę ( zostanie na wierzch ciasta) Mleko mieszam z proszkiem do pieczenia, wbijam jajka i chwile miksuję. Taką mieszankę wlewam do „kruszonki” i mieszam chwilkę łyżką, niedokładnie ( zostają grudki) Jabłka obieram, i kroję, każde na 12 kawałków. Ciasto przekładam na blaszkę 38x27 cm wyłożoną papierem do pieczenia
Takie tam pichcenienieziemsko pyszne i mega puszyste! No i można dać do niego wszystkie ulubione dodatki! Świetnie będzie smakowało z sezonowymi owocami, rodzynkami, żurawiną, a nawet solo! Dziś zrobiłam z borówkami! Spróbujcie i Wy! SKŁADNIKI: ( blacha 24×26 cm ) CIASTO : * drożdże świeże – 50 g * cukier – 1 szkl * cukier waniliowy – 1 łyżka * olej – 0,5 szkl * zimne mleko – 0,5 szkl
Ostra na Słodkonadeszła moja ulubiona pora roku kiedy na wyciągnięcie ręki mam mnóstwo owoców i mogę oddać się owocowemu szaleństwu. Czerwone porzeczki,mało lubiane, wielu uważa,że są kwaśne i cierpkie,ale to nieprawda,ja je bardzo lubię bo są doskonałe do podjadania a także do letnich wypieków. Dziś ciasto o kruchym spodzie i bardzo słodką bezą,której słodycz przełamana jest
Kolorowa kuchnia ElkiOwoców coraz więcej...kuszą Nas by użyć je do deserów, ciast...Co jednak gdy jesteśmy na diecie i nie chcemy odmawiać sobie tych przyjemności? Polecam Wam przepis na ciasto mega malinowe, przepyszne...Dla chcących bez grama cukru. Ale cukier oczywiście możemy dodać- to dla tych którzy nie wyobrażają sobie ciasta bez cukru. Ozdoby na ciasto otrzymałam ze sklepu SŁODKI
Z Majeczką w kuchniweekend będę Was kusić mini torcikami z ciasta francuskiego z kremem i owocami. Piękne jak z cukierni, ale takie przygotowane w domu są o wiele lepsze. Deser szybki i prosty w wykonaniu. Jak już będziemy mieć upieczone kawałki ciasta francuskiego, to tylko ubijamy krem, który wykładamy(...)połowę mini torcików, dekorujemy owocami, przykrywami drugą porcją, posypujemy cukrem pudrem i pałaszujemy :). Proste nie, a jakie pyszne! Polecam serdecznie! MINI TORCIKI Z CIASTA FRANCUSKIEGO Z KREMEM I OWOCAMI. Składniki 10 sztuk: 550 g gotowego ciasta francuskiego (2 opakowania) 250 g śmietany kremówki 30% 1 opakowanie bitej śmietany
Zakątek rozkoszy kulinarnychKiedy sezon letni nadchodzi na naszym stole gości wiele ciast z owocami, które wypierają te z kremami. Przyznam też,że są one mniej pracochłonne i prostsze w przygotowaniu co bardzo mnie cieszy gdyż gorące dni nie sprzyjają staniu w kuchni. Dziś kolejna wariacja ucieranego ciasta. Wygląda ono klasycznie(...)Ciasto z rabarbarem i borówkami SKŁADNIKI : Ciasto: 2,5 szklanki mąki pszennej typ 450 4 jajka szczypta soli 3/4 szklanki cukru 2 łyżki gęstej śmietany 2 łyżeczki cukru waniliowego 5 kropli aromatu waniliowego 1 łyżeczka z górką proszku do pieczenia 250 g margaryny Dodatkowo: owoce: 250 g borówek amerykańskich lub jagód 800 g rabarbaru
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiWitajcie:) W tym roku na świątecznym stole zamarzyła mi się szarlotka. Zrobiłam już pierwszą próbę tego wypieku. Szarlotka najczęściej kojarzy nam się z jesienią i
IzabelawkuchniWiem, że uwielbiacie takie szybkie ciasta bez pieczenia, dlatego goszczą one tutaj tak często. Robi się je błyskawicznie, są lekkie, smaczne, no i tanie. Dziś, korzystając
Ostra na SłodkoCiasto to piekłam będąc jeszcze nastolatką, smakowało zawsze wszystkim gościom. Teraz naszła mnie tak wielka ochota i upiekłam znowu, smak i aromat nie do pobicia. Polecam
Moje Małe Czarowanieciasto 1 szkl mąki pszennej 0,5 szkl krupczatki 125 g masła 2 żółtka szczypta soli 0,5 szkl cukru 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia nadzienie 500 ml owoców mieszanych - agrest, porzeczki białe, czerwone 200 g twarogu półtłustego 0,5 szkl mleka 0,5 szkl cukru cukier waniliowy 2 białka(...)łyżki mąki ziemniaczanej Składniki na ciasto zagniatamy i wylepiamy nim formę do tarty, rozmiar uniwersalny (duża) Składniki na masę wkładamy do kubka blendera i rozbijamy na jednolitą masę o konsystencji śmietany. Ciasto podpiekamy w formie w temp 180 st przez 14-15 min. Wyjmujemy z piekarnika. Na ciasto równomiernie wysypujemy umyte owoce i polewamy masą serową. Wkładamy do piekarnika
Gotowanie jest łatweRabarbar, jedni lubią inni nienawidzą. Ja należę jak pewnie wiecie do grupy rabarbarbalove, a jak z Wami? lubicie? To ciasto jest cudne w smaku, lekko słodkie
Moje Małe CzarowanieOd 22.06. do 24.06 prowadziłam kolejny Kurs Cukierniczy w Krakowskiej Szkole Restauratorów. I tym razem znów towarzyszyła mi cudowna ekipa kursantów! Oby więcej takich! Zakochanych w
Ostra na SłodkoAleż on pyszny, zowią go chlebkiem bananowym, choć dla mnie to bananowy keks z bakaliami. Jest w nim wszystko co macie w szafce i mówię tu
Moje Małe CzarowanieDzisiaj zapraszam Was na pyszne ciasto. Bardzo lekkie i łatwe w wykonaniu. Idealne na podwieczorek z filiżanką aromatycznej kawy lub na poczęstunek dla gości. Zapraszam:) Składniki
Izabelawkuchni