popołudniowego ogrodu dziadków rabarbarową słodkość. W objęciach kruchego ciasta, na chmurce migdałowego kremu frangipane pysznią się rabarbarowe rubinki. Połączenie migdałów z rabarbarem to często spotykana kombinacja (i pojawiła się już na blogu jakiś czas temu, o TUTAJ ) ale czy próbowaliście kiedyś migdałów w postaci włosko-francuskiego nadzienia frangipane? Zapiekany z owocami (lub bez) potrafi wynieść słodkie wypieki na nowy(...)deszczu drzew, ciepłych podmuchach wiatru, popołudniowym koncercie ptaków i filiżance kawy, zanurzam zęby w rabarbarowej tarcie pełnej migdałowych uniesień. U progu lato :) Rustykalna tarta frangipane z rabarbarem Potrzebujesz: Kruche ciasto 200g mąki pszennej 90g zimnego masła 1 łyżeczka cukru 4 łyżki zimnej wody Krem frangipane 150g mąki migdałowej 150g jaj (2 duże) 150g masła 150g cukru Do tego 4 łodygi
Kuchnia w Słońcu Skąpanazmieniają się a desery można zrobić z czekolady, suszonych owoców i innych naturalnych zdrowych składników. Oprócz przepisów są też porady jak ograniczyć w naszych przepisach ilość tłuszczu i cukru, przez zastąpienie ich jogurtem, bananem, awokado, olejem kokosowym, albo miodem, ksylitolem i syropem klonowym. Możemy więc przerobić nasze ulubione ciasta, żeby były bardziej zdrowe. A co bym ugotowała ze “Zdrowych(...)kaszy mannej, babeczki jogurtowo-owocowe, kokosową leguminę ryżową, jogurtowy deser z brzoskwiniami, dietetyczne pierogi leniwe, torcik arbuzowo-melonowy, sorbet cytrynowy, sernik jaglany na zimno i sałatkę z egzotycznych owoców. Mniam! Zdrowe słodkości na każdą porę dnia Autorka: Katarzyna Maciejko-Zielińska Wydawnictwo: Edgard, Samo Sedno Data premiery: 2016 Ilość stron: 232 Okładka: twarda Artykuł “Zdrowe słodkości na każdą porę dnia
Ugotowane pozamiatanesernik to kwintesencja wiosny i lata. Jest lekki, puszysty, o wspaniałym, orzeźwiającym smaku cytryny i limonki. Ma w sobie delikatna ricottę, a udekorowany bezą i owocami sprawia, że przez nasze podniebienie przebijają się cudowne walory smakowe. Całkiem niedawno pewna grupa osób nazwała mnie „panią sernik”… W pierwszym momencie roześmiałam się szczerze, bo określenie zwyczajnie mnie rozbawiło(...)Sernik wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180C i w takiej temp. pieczemy ciasto przez pierwsze 15 min, nastepnie zmniejszamy temp do 150-160 C i pieczemy przez ok. 45 – 55 min. z opcją grzania góra-dół. Upieczony sernik studzimy w otwartym piekarniku. Dekorujemy pokruszoną bezą, owocami, obsypujemy otartą skórką z limonki. Schładzamy przez ok. 6h przed podaniem. Smacznego
Raj dla PodniebieniaSernik wiśniowy powoli zamyka sezon na te owoce. Wiśnie są teraz soczyste i dojrzałe i idealnie nadają się jako uzupełnienie masy serowej. Dzięki nim nabiera ona pięknego różowego koloru i świeżego kwaskowatego smaku. Sernik wzbogaciłam o polewę z kwaśnej śmietany, która współgra kolorystycznie z resztą wypieku, a także doskonale uzupełnia jego smak. Śmietana znajduje się też w składzie masy(...)gładkie ciasto- ciasto schłodzić 30 minut w lodówceformę wyłożyć papierem, schłodzonym ciastem wylepić równo dno formy, nakłuć gęsto widelcem, podpiec w 180 stopniach przez około 20 minut, wyjąć z piekarnika, ostudzićMUS WIŚNIOWY- wydrylowane wiśnie przełożyć do rondelka, dodać sok z cytryny, gotować kilka minut do zmięknięcia owoców i lekkiego zredukowania soku, który się wytworzył- wiśnie zdjąć z palnika, zmiksować
Smakołyki Bereniki200g małych bezików, 100g zmielonych migdałów (50g) i zmielonych orzeszków pistacjowych (50g), owoce do dekoracji Wykonanie: biszkopt: białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Dodać cukier i sok z cytryny oraz ziarenka wanilii, ubijać, dodając po jednym żółtku. Mąki przesiać i delikatnie wymieszać drewnianą łopatką. Ciasto przelać do tortownicy (22cm) wyłożonej papierem do pieczenia i delikatnie wysmarowanej(...)nimi pokryć pokruszonymi bezami, ponownie wyłożyć krem i delikatnie rozsmarować, przykryć drugim krążkiem biszkoptowym od spodu posmarowanym kajmakiem. Całość wysmarować kremem, ozdobić zmielonymi orzeszkami pistacjowymi i migdałami. Udekorować owocami. Artykuł Tort kawa cappuccino z truflą pochodzi z serwisu Raj dla Podniebienia
Raj dla Podniebieniabitą śmietana i owocami. SKŁADNIKI: na około 20 babeczek 1 szklanka mąki 1/2 kostki masła (miękkiego) 1 łyżka śmietany 1 żółtko 2 łyżki cukru pudru. na krem 1 mała śmietanka 30 % 1 łyżka cukru pudru 1 śmietanfix aromat wiśniowy kiwi, arbuz i winogrona różowe A jak to zrobić: Zagnieść ciasto z wszystkich podanych wyżej składników i schłodzić(...)godziny. Ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować na płat o grubości 3-4 milimetry. Wykroić szklanką krążki i wyłożyć nimi wysmarowane tłuszczem foremki. Spód babeczek nakłuć widelcem. Babeczki piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni około 15 minut. Śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem i śmietanfixem. Wyłożyć do upieczonych babeczek, na wierzchu ułożyć owoce. Gotowe babeczki przechowywać
Kuchnia w opałachświąteczną dekorację imitującą choinki. Powinien wspaniale prezentować się zarówno na codziennym, jak i na świątecznym stole. Mimo że użyłam rzadkiego dżemu, który – jak widzicie – wypływał z gorącego ciasta (chciałam zdążyć sfotografować przed zmierzchem), to i tak smakował obłędnie. Następnym razem spróbuję z powidłami śliwkowymi mojej mamy. Piankowiec z dżemem (6-8 porcji) : 200 g mąki pszennej lub jasnej(...)kwaskowatego, bardzo gęstego dżemu (np. z wiśni, z porzeczki, z owoców leśnych, z malin) - świetnie nadadzą się też domowe powidła śliwkowe czy frużelina opcjonalnie do dekoracji: 7-8 gałązek rozmarynu'; document.write(" "); Do mąki dodajemy cukier puder i siekamy całość razem z masłem. Dodajemy żółtka i szybko zagniatamy jednolite ciasto (można też umieścić mąkę, cukier puder, pokrojone masło oraz żółtka
Poezja smakusmażone na dobrej patelni - wtedy nie mają prawa się rozpaść, rozerwać czy przykleić. Uwaga: ciasto na naleśniki jest bardzo rzadkie, prawie jak woda! Naleśniki jaglane są dość neutralne i delikatne w smaku, dlatego pasują do słodkich i wytrawnych dodatków. Możecie podać je z dżemem, śmietaną, owocami lub kremem czekoladowym na deser albo z mięsem, warzywami i ulubionym sosem(...)wszystkie składniki, by nie było grudek. Odstawić na 30 minut (można odstawić nawet na kilka godzin lub na noc do lodówki). Na dobrze rozgrzaną patelnię wylewać chochlę bardzo rzadkiego ciasta - naleśniki mają być cienkie, mogą pojawić się w nich maleńkie dziurki (jeśli ciasto jest za gęste, należy rozcieńczyć je wodą.. Smażyć do zarumienia, przewrócić na drugą stronę. Podawać
Lekcje w kuchniPlacek cappuccino z kokosem Sezon owocowy w pełni. Placek za plackiem w mojej kuchni powstawał właśnie z owocami. Miarka jednak się przebrała. Naszła mnie ochota na placek bez owoców, za to dużą ilością kremu i z dużą ilością kalorii. A co. Na dodatek placek, który wzięłam na celownik nie należał do najprostszych i do najszybszych(...)zmniejszyć do najmniejszych, dodać po jednym żółtku, cukier waniliowy, przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz kakao. Krótko, ale dokładnie wymieszać. Blaszkę o wymiarach 40x28 wyłożyć papierem, wylać ciasto i piec przez około 30 minut w 180 stopniach. Masa cappuccino Do rondla wlać mleko, wsypać budyń, mąkę, cukier, cukier waniliowy oraz żółtka wszystko wymieszać trzepaczką i podgrzewać na małym
na moim stole...się w Wersalu w XVIII w. ze skrzyżowania dwóch odmian poziomek: wirginijskich i olbrzymich chilijskich. Dokonał tego francuski botanik na rozkaz francuskiego króla. Otrzymał znakomity efekt – duże i soczyste owoce, które dziś nazywamy właśnie truskawkami. Pod koniec XVIII w. truskawki zaczęli uprawiać również Anglicy, a jeden z nich wypracował techniki krzyżowania poziomek, których używa się do dziś. Pierwszy(...)Wcześniej natomiast jadano je właściwie tylko na europejskich dworach, gdyż były bardzo drogie. Podawano je wtedy na maleńkich talerzykach, z dodatkiem szampana. Knedle z truskawkami. Składniki na ciasto do knedli: - 850 g ugotowanych ziemniaków (najlepiej ugotować dzień wcześniej) - 450 g twarogu - 2 szklanki mąki tortowej - 4 łyżki mąki ziemniaczanej - 3 jajka - 1 łyżeczka soli Dodatkowo: - truskawki Do podania: - jogurt naturalny
mojewypiekiinietylkopiekarnika i piec 10 minut w 200`C upieczone ciasto przełożyć na czystą ściereczkę kuchenną papierem do góry. Papier delikatnie ściągnąć, a gorącą roladę zwinąć wzdłuż dłuższego boku razem ze ściereczką. Pozostawić do wystygnięcia 300 g jeżyn umieścić w rondelku z cukrem i zagotować. Pogotować kilka minut, aż owoce się rozpadną. Jeżyny przetrzeć przez sitko. W międzyczasie namoczyć(...)zacząć ubijać wlewając porcjami bitą śmietanę. Dodać cukier. Masa początkowo bardzo rozrzednie, ale w miarę ubijania będzie gęstnieć. Na końcu porcjami dodać przestudzone puree z jeżyn posmarować kremem przestudzone ciasto. Na kremie rozłożyć kilka garstek pozostawionych jeżyn. Zwinąć roladę pomagając sobie ściereczką. Część kremu pozostawić do wykonania rozetek. Przechowywać w lodówce
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!tymi wszystkimi smakołykami, które wymagają sezonowym warzyw i owoców. Staram się jednak jakoś się trzymać i wszelkimi sposobami przywołuję lato. Dlatego też przygotowała ekspresowe serniczki na zimno. To przepis, w którym odtwarzam smaki lata, więc pojawia się tutaj orzeźwiający kokos, pyszny mus malinowy, a to wszystko w postaci ciasta na zimno. Czy może być coś lepszego w ten pochmurny
365 dni dookoła kuchnimiędzy innymi mus truskawka – wanilia (zawierający 70% owoców i słodzony syropem z agawy), suszone truskawki Puffins (suszone próżniowo, dzięki czemu zachowały swoją słodycz i wartości) i syrop z agawy (naturalny słodzik o niskim indeksie glikemicznym). Ponadto wszystkie produkty są wegańskie, bezglutenowe i bez cukru – takie stworzyłam też ciasto, czyli truskawkową kostkę! Zapraszam Was do obejrzenia filmiku
Via Gustonaleśników najlepiej sprawdzają się świeże, sezonowe owoce. Mąka z pełnego ziarna to takie usprawiedliwienie tej słodkiej rozpusty;) Składniki Na naleśniki 3 jajka 1 szklanka mąki pełnoziarnistej 1 szklanka mleka 1/3 łyżeczki soli olej Na karmelizowane morele 4 morele łyzka masła łyżka cukru trzcinowego gałązka świeżego rozmarynu Przygotowanie: Wszystkie składniki ciasta wymieszać i smażyć naleśniki. Morele pokroić na kawałki(...)gałązkę rozmarynu i wszystko posmażyć razem przez chwilę. Wyjąć rozmaryn. Morele wykładać na naleśniki. Ja placki zwinęłam i pokroiłam pod kątem 45 stopni. Można udekorować kolorowymi owocami - np. porzeczkami. Takie naleśniki sprawdziły się u mnie także, jako danie dla dzieci
Kulinarne Inspiracjeodnaleźliśmy przepis na bardzo proste i puszyste ciasto drożdżowe, które zawsze wychodzi. Robiliśmy te bułeczki już kilkakrotnie i zawsze były idealne. Pokażemy jak przygotować drożdżówkę w ciekawej formie, którą zresztą widzicie u góry, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby wykonać je w tradycyjnej prostokątnej foremce z posypką, czy owocami. Zapraszamy to wypróbowania. Przepis Składniki: 250 ml lekko podgrzanego(...)łyżeczek powidła śliwkowego Śliwkowe powidła posłużą nam za nadzienie, oczywiście można zastąpić je dowolnymi innymi, jak również nutellą. Drożdżówka nie jest bardzo słodka, więc jeżeli ktoś lubi przesłodzone ciasta śmiało można zwiększyć ilość cukru. Przygotowanie: Do niewielkiej miseczki wlewamy 100 ml mleka, łyżeczkę cukru i rozdrobnione drożdże. Całość mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 15 minut. Mąkę mieszamy
KasiaiKrzysiu.pl