Przepis na : śniadanie
Składniki: 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej 2 i 1/2 szklanki maślanki 1/2 szklanki cukru pudru 2 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki sody 50 g masła szczypta soli Sposób wykonania: W misce mieszamy mąkę z cukrem pudrem, proszkiem do pieczenia, sodą i solą. Dodajemy maślankę oraz jajka, miksujemy. Pod koniec dodajemy rozpuszczone masło. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Pancakes smażymy na rozgrzanej teflonowej patelni na średnim ogniu (bez dodatku tłuszczu). Podajemy z ulubionymi ... czytaj dalej...
Na temat pochodzenia naleśników i tego skąd się wywodzą nie ma jednoznacznych informacji, prawdopodobnie już w starożytności były przyrządzane podobno w Chinach i Europie.
Czytaj dalej...