posta (Atom) Jadło i czytadło PREMIERA KSIĄŻKI 18.X.2013 Kategorie Alkohole (1) Babki (4) Ciasta (53) Ciastka (21) Dania główne (58) Dekoracje (14) Desery (37) FILMY (1) Gril (4) Grzyby (4) Kreatywnie (6) Lecza (6) Makarony (5) Mufinki (6) Napoje (8) Owoce morza (2) Pasty do pieczywa (9) Pasztety (8) Piekarnia (6) Pizza (3) Przetwory (9) Przystawki (43) Ryby
Jadło i czytadłoNaleśniki to weekend. Jak już smażę placki to w ilości podwójnej i nie dodaję do ciasta cukru. Część zwijamy później z białym serkiem, z ulubionym dżemem
bistro mamaCzas przygotowania: 10 min.Porcja dla 4 osóbKoszt przygotowania: 9,00 złSKŁADNIKI:4 szklanki świeżych truskawek1 szklanka maślanki naturalnej4 łyżeczki cukru1 łyżeczka soku z cytryny6 kostek loduPRZYGOTOWANIE
kulinarnyJaduża ilość owoców i czekolada, która ma dopełniać smak nie do końca słodkich owoców.Jak dla mnie takie połączenie smaków jest idealne :)Moje ukochane borówki muszę 'przetransportować' do różnych opcji kulinarnych :) więc tort znalazł się centralnie na tej drodze. SKŁADNIKI:CIASTO:4 duże jajka3/4 szklanki cukru1/3 szklanki mąki pszennej1/3 szklanki mąki ziemniaczanej1/3 szklanka gorzkiego kakao1 czubata łyżeczka
Serce zamknięte w formie pysznościkremówką lub jej chudszym zamiennikiem tzw "śnieżką" Ponieważ akurat nie miałam pod ręką żadnych owoców do wzbogacenia deseru, zrobiłam szybki i banalnie prosty angielski sos waniliowy czyli tzw. custard. Znacznie rzadszy od naszego budyniu podawany w Anglii jako dodatek do lodów, ciast i deserów.Bardzo popularny, bardzo smaczny i niestety ... bardzo kaloryczny :-( Składniki: 1 galaretka pomarańczowa
Walijskie PichcenieSzybkie ciasto bez pieczenia. Idealne ,kiedy nam się nie chce stać i patrzeć w okno piekarnika. Składniki - - opakowanie biszkoptów do tiramisu -sok porzeczkowy -galaretka porzeczkowa (bądz o smaku owoców leśnych ewentualnie wiśni) -galaretka brzoskwiniowa -śmietana do ubijania 36 % ok. 500 g -świeże lub mrożone borówki -konfitura z owoców leśnych lub borówkowa Przygotowujemy galaretki. Dodajemy ciut mniej wody niż
Z Kuchni Do Kuchnipieczenia i sodą oczyszczoną oraz szczyptą soli i cukrem. Posiekać z margaryną. Wsypać przebrane owoce, dokładnie wymieszać łyżką. Na koniec wlać 3/4 szklanki maślanki i bardzo dokładnie wymieszać łyżką. Masa jest bardzo klejąca, ale właśnie taka ma być:) Łyżką nabierać porcje ciasta, po czym delikatnie zlepiać je rękoma w kulkę i ułożyć w silikonowej foremce na muffinki. Posmarować resztą
Z miłości do słodkościśliweczki o wdzięcznej nazwie mirabelki.Marmolada z mirabelek jest kwaskowata dlatego najlepiej komponuje się ze słodkimi ciastami. Polecam ją do przekładania tortów, naleśników i nadziewania rogalików. Składniki: mirabelki cukier Mirabelki płuczemy i smażymy na małym ogniu. Można na początku dodać odrobinę wody, żeby owoce nie przypaliły się zanim puszczą sok. Dodajemy cukier w ilości pół kilo na każdy kilogram
prawdziwe jedzenienajlepszym kruchym ciastem. Na pewno będę do niego wracać. Ciasto wychodzi kruche, delikatne i chrupiące. Krem wykonany z serka mascarpone, śmietany kremówki i białej czekolady. Zrobione z sezonowych truskawek ale równie dobrze można zrobić z innymi owocami np: malinami lub jagodami. Z przepisu wychodzi 20 dużych tartaletek. Inspirowałam się tym przepisem
Marta Gotujebiegunkę. Ponieważ w tym roku czereśni jest dużo postanowiłam przygotować kilka słoiczków dżemu z tych owoców. Robiąc zakupy na bazarku oprócz czereśni w ręce wpadły mi młode, żółte cukinie i już wiedziałam co z tego wyniknie :)A może ktoś ma ochotę na ciasto ? Proponuję tartę orzechowo-serową z czereśniami albo szybkie ciastka francuskie. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzawody letniej - 1g cukru - 25g świeżych drożdży II etap - 1. ciasto - wyrośnięta biga - 1/2 żółtka L - 30g wody letniej - 55g mąki - 4g cukru III etap - 2. ciasto - 1 ciasto - 1/2 żółtka L - 50g wody letniej - 100g mąki - 25g drożdży świeżych - 5g cukru IV etap - 3. ciasto -3 żółtka L - 5 jajek L - 500g mąki - 180g cukru - 150g masła - 1 łyżeczka(...)przed pieczeniem przygotować aromatyzujący mix do ciasta oraz przesmażyć skórkę pomarańczową z trzech pomarańczy, oczywiście można też kupić gotową, ale domowa moim zdaniem jest lepsza, najczęściej mam taką zawsze w lodówce. Robię większą ilość i trzymam w zakręconym słoiczku. Potrzeba 150g kandyzowanej skórki albo 100g skórki i 50g innego kandyzowanego owocu. Na mix aromatów mieszam miód, alkohol i esencję waniliową
I tu będę miała takie teciastka. Dodaj zimne masło i siekaj nożem na malutkie kawałeczki. Wbij jajko, wyrób ciasto krótko rękami, tylko do połączenia się składników. Ciasto rozwałkuj podsypując w razie potrzeby dodatkową mąkę i wylep nim dno oraz brzegi tortownicy. Na dnie ciasta zrób widelcem kilka nakłuć. Wstaw formę z ciastem do lodówki na 30 minut. Maliny wsyp do garnka i wymieszaj z cukrem(...)jeszcze gorące przetrzyj przez drobne sitko. Pozostaw mus malinowy do ostygnięcia. Piekarnik rozgrzej do 200°C. Wstaw blaszkę z ciastem i piecz 20-25 minut do zrumienienia. Gdyby spód podczas pieczenia unosił się ku górze, otwórz piekarnik i przekłuj ciasto widelcem. Spód ostudź, nie wyjmuj z tortownicy. W 50 ml. śmietanki wymieszaj żelatynę. Pozostałą śmietankę zagotuj razem z ziarenkami
Delicious Placeposiekać. Dodać żółtka, zagnieść z cukrem, mąką i proszkiem. Ciasto wyrobić, włożyć do lodówki na około 30 minut. Masa jabłkowa: Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dusić w kilku łyżkach wody około 15-20 minut na małym ogniu od czasu do czasu mieszając aby owoce się nie przypaliły. Wsypać galaretkę, zagotować i dobrze wymieszać. Zdjąć(...)Wlać mleko. Dodać połamaną na kawałki czekoladę. Mieszać aż czekolada się rozpuści. Zagotować, chwilę pomieszać i zdjąć z ognia. Układanie: Blaszkę natłuścić i obsypać bułką tartą. Dno foremki wylepić ciastem Zimną masę jabłkową wyłożyć na kruchy spód. Masę kokosową wyłożyć na masę jabłkową. Masę przechowa wyłożyć na masę kokosową. Piec ok.50 minut w temp. 170°C. Przestudzone ciasto polać przestudzoną
Pysznie & Pięknieobiadów za pięć złotych, pisała o takiej babce : „W pierwszorzędnej restauracyi hotelu Brühla, na wielkiej uczcie weselnej, podano nowość. Zamiast tortu hiszpańskiego lub kremu, wniesiono ogromną babę – babę z ciasta drożdżowego , ale nie zwyczajnego, lecz gęsto natartego, zwanego piaskowem. Cała baba była wydrążona w środku o tyle, że tylko powierzchnia została nietknięta i napełniona bardzo gęstym kremem z bitej śmietanki(...)razie potrzeby wlać resztę mleka. Doskonale wyrobione ciasto odstawić przykryte ściereczką w ciepłe miejsce. Gdy ciasto wyrośnie przełożyć do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą formy. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Następnie wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na niecałą godzinę. Pamiętajmy, aby przed włożeniem ciasta piekarnik był dobrze wygrzany. Babkę wyjąć z piekarnika, delikatnie wyjąć z babki
królestwo garówchoć w różnych postaciach. Często stosowane są różne dodatki, dołączane zarówno na etapie wyrabiania ciasta, jak i pod sam koniec pieczenia. Prowansalska wersja najczęściej zawiera oliwki, ser, boczek lub rozdrobnione sardele (anchois). Inne wersje mogą zawierać, zgodnie z wyobraźnią piekarza i tradycją regionu, suszone owoce, orzechy, kozi ser albo Roquefort. Zwykle mają kształt wydłużonego prostokąta, okrągły, korony lub gwiazdy(...)połączenia się wszystkich składników, jakieś 3-4 minuty. W trakcie mieszania dodawaj partiami w małych kawałkach pâte fermentée.Kiedy składniki są już dobrze połączone, dodaj oliwę i wyrabaj ciasto ręcznie, lub mikserem na średnich obrotach, aż do całkowitego wchłonięcia oliwy, około 6-8 minut. Przełóż ciasto na oprószony mąką blat roboczy. Krótko wyrób ciasto rękoma na blacie. Rozciągnij
Grahamka, weka i kajzerka