ciasto z owocami - 25557 przepisów (strona:1040/1704)

Wiśniowe szaleństwo. 172

Zrywam garśc, jedną, drugą i kolejną. Chowam w fartuszku,biegnę do kuchni...   WIŚNIE DO CIAST. dojrzałe wiśniecukier  (po 4 łyżki na słoiczek)Wiśnie umyłam, wydrylowałam, odstawiłam, by puściły sok.Wyparzyłam kilka słoików o pojemności ok. 300ml.Każdy wypełniłam owocami, przesypując warstwy cukrem.Dolałam do pełna soku, mocno zakręciłam. Wstawiłam słoikido garnka z gotującą wodą, gotowałam

W kuchni Karmel-itki
Czereśniowe Clafoutis 185

Clafoutis to tradycyjny francuski deser z owocami, wywodzący się z Limousin, regionu środkowej Francji. Z historii tyle:)  Deser bardzo łatwy i szybki w wykonaniu. Szoku doznałam tylko w chwili miksowania - konsystencja ciasta przypomina bardzo rzadkie ciasto naleśnikowe:) No cóż jak powiedziałam A, postanowiłam powiedzieć B i upiec, efekt fajny, zresztą widać na zdjęciach, że się upiekło. W oryginalnym

Blondynka Gotuje
American Pancakes 197

takie nasze racuchy z dodatkiem stosunkowo dużej ilości proszku do pieczenia i sody – dzięki temu są takie puszyste i mięciutkie, do tego obowiązkowo syrop klonowy, śmietana i duuuużo owoców :) Składniki: 1 szklanka mąki 1/4 szklanki cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej szczypta soli 1 szklanka maślanki 1 jajko 1/4 szklanki oleju Suche składniki(...)patelnię. Nakładamy 1 łyżkę ciasta na 1 placuszek. Delikatnie rozprowadzamy ciasto, żeby wyrównać brzegi. Mimo, że placuszki mogą wydawać się małe, urosną jeszcze przy pieczeniu, poza tym są bardzo miękkie i puszyste, dlatego łatwiej je przewrócić, kiedy są mniejsze. Gotowe pancake’i przekładamy na talerz, polewamy syropem klonowym, dekorujemy śmietaną i świeżymi owocami. Smacznego! ciastkożercy

Ciastkozercy
Racuchy na jogurcie greckim 145

eżeli najdzie Was ochota na coś słodkiego to zachęcam do przygotowania drożdżowych racuchów z dodatkiem jabłek. Wbrew pozorom takie placuszki są szybkie do przyrządzenia (ciasto wyrabiamy łyżką i pozostawiamy do wyrośnięcia). Racuchy z poniższego przepisu są miękkie, puszyste i sycące.  Składniki na porcje dla 3-4 osób: 1 duży jogurt grecki (około 400 g) 2 szklanki mąki pszennej(...)powinien lekko urosnąć) . W międzyczasie jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i owoce pokroić w kostkę. Do mąki wbić jajka, dodać jogurt grecki, pokrojone jabłka i wlać rozczyn. Za pomocą łyżki składniki połączyć ze sobą (masa powinna być dosyć gęsta) . Następnie miskę przykryć czystym ręcznikiem i ciasto pozostawić do wyrośnięcia  (do podwojenia masy; około 1 godzina) . W rondelku

Ugotować
Jogurtowa tarta z truskawkami i czereśniami 109

Warto wykorzystać te ułamki roku kiedy możemy zasmakować w owocach lata. Prezentowana tarta to alternatywa dla tych, którzy chcą szybko coś stworzyć. Jogurtowy delikatny smak w połączeniu z owocami zasmakuje także dzieciom :) Spróbujcie :) Składniki: 100g cukru 100g margaryny lub masła 250g mąki szczypta soli 2 jajka (w temperaturze pokojowej) 250ml jogurtu naturalnego 50g mąki 2 jajka 80g cukru(...)piekarnika na ok 10 minut.  Podczas gdy nasze ciasto się piecze do miski wbijamy jajka i dodając cukier i cukier waniliowy miksujemy je na puszystą masę. Przesianą mąkę wraz z jogurtem dodajemy w następnej kolejności. Wylewamy na jeszcze gorącą tartę ( po zdjęciu folii) i układamy umyte i wydrylowane owoce. Pieczemy 15-20 minut w 180 stopniach. Pycha

ChilliJemy
Serowa tarta z brzoskwiniami 196

opinie. Możecie zrobić ją też z różnymi owocami, ja wykorzystałam brzoskwinie, które teraz są najlepsze, ale świetne będą także śliwki lub maliny. Ps. w akcji gotowanie za głosowanie był remis mojito: arbuzolada, więc informuję Was, że jednogłośnie wybraliśmy arbuzoladę i to ona pojawi się na dniach na blogu:) Składniki: Na ciasto: 250g mąki (1,5 szklanki) 2 żółtka 125g

Fabryka pomysłów
Żytnie ciasto z truskawkami, rabarbarem i kruszonką 147

lodówki na czas przygotowania ciasta.  Ciasto: 200 g masła 1 szklanka cukru 4 jajka 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii pół łyżeczki soli 2 i 1/4 szklanki mąki żytniej 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia ok. 250 g rabarbaru ok. 250 g truskawek (mrożonych nie rozmrażać Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Owoce umyć, rabarbar pokroić na kawałki, młodego(...)Stopniowo, jedno po drugim, dodawać jajka, przesypując porcjami mąki, miksując dokładnie. Na końcu dodać ekstrakt z wanilii i zmiksować. Prostokątną blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno formy wyłożyć ciasto, wyrównać. Na ciasto wyłożyć kawałki rabarbaru i truskawki. Posypać kruszonką. Piec w temperaturze 180ºC przez około 60 minut lub do tzw. suchego patyczka

Czerwień i błękit
Recenzja książki "Polskie jabłka" i konkurs 193

jabłek. W środku znajdziecie ponad 150 przepisów na rozmaite dania z tymi pysznymi owocami. Są to między innymi: - napoje (soki, smoothie, cydr) - sałatki i surówki - zupy (chłodniki i te na ciepło) - potrawy bezmięsne (śniadania, zapiekanki) - potrawy z mięsem (wieprzowina, drób, ryby) - sosy, dipy, musy - ciasta (drożdżowe, kruche, ucierane) - desery (puddingi, musy, jabłka pieczone, lody) - przetwory (dżemy, kompoty, marmolady(...)dodać to mimo wszystko warto mieć ją w swojej biblioteczce. Na pewno znajdziecie w niej sporo ciekawych przepisów i informacji. Przyda się zwłaszcza teraz gdy sezon na te pyszne owoce się zaczyna. A żeby nie zostawić Was z niczym razem z Wydawnictwem REA-SJ mam dla Was mały KONKURS w którym do wygrania są 3 takie książki :) Wystarczy przysłać

Smakołyki Asi
Rolada biszkoptowa z rabarbarem 134

pęknie podczas właściwego zwijania. Rolada z bitą śmietaną to takie ciasto deser . W swojej strukturze przypomina mi chmurkę, a mały kawałeczek rolady jeszcze nikomu nie zaszkodził, ot taki deserek. :) Tym razem postawiłam na pyszny środek w postaci smażonego ze śmietaną i cukrem rabarbaru. Rabarbar jest jednym z pierwszych owoców jakie możemy zebrać z ogrodu wiosną. Uprawa rabarbaru to było(...)również na inne rolady na blogu: Rolada tiramisu Rolada z kremem kokosowym i marakują Rolada orzechowa Rolada z budyniem Rolada z masą z mleka w proszku Rolada biszkoptowa - składniki: Ciasto: 4 duże jaja 1/2 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Rabarbar: 3 laski rabarbaru 2 łyżki cukru 3 łyżki  śmietanki

MamaOskarka
Jagielnik rabarbarowy 143

Dziś zapraszam na jagielnik rabarbarowy, czyli ciasto na zimno, które powstało na bazie kaszy jaglanej. Do ciasta użyłam kaszy jaglanej firmy    Sante .  Kasza jaglana powstaje z łuskanego ziarna prosa. Jest bogata  w  witaminy grupy B, które wzmacniają pracę jelita grubego, zawiera lecytynę, wapń, potas, fosfor i żelazo.  Dostarcza pełnowartościowe białko i aminokwasy. Zawiera krzemionkę(...)posiada   w swojej ofercie ponad 200 produktów, między innymi, mnóstwo suszonych owoców, produktów zbożowych, kasz, nasion i ciasteczek właśnie. Cały asortyment, który ma w sprzedaży  Sante znajdziecie  tutaj . Jagielnik rabarbarowy Czas przygotowania: 5-6 godzin Proporcje na tortownicę o średnicy 20 cm Składniki Ciasto: 1 szklanka  kaszy jaglanej Sante 1,5  szklanki mleka

Kulinarne przygody Gatity
Babeczki do koszyczka 160

suszone migdały (lub inne owoce), płatki migdałowe, orzechy, różne posypki, itp.     *** Mąki przesiewamy do miski razem z proszkiem do pieczenia, mieszamy *** *** Jajka miksujemy razem z cukrami na jasną masę. Następnie wsypujemy suche składniki i delikatnie miksujemy na najmniejszych obrotach miksera. Na końcu dodajemy powoli roztopione oraz wystudzone masło i delikatnie mieszamy *** *** Ciasto przelewamy do foremek na babeczki

Blog z Apetytem
Biskwity z kremem cytrynowym i owocami 143

pieczenia kłaść łyżką porcję ciasta - formować okrąg średnicy 12-15 cm.Piec 10-12 min. w 170 stopniach.Krem cytrynowy:500 ml kremówki50 g cukrusok z 1 cytrynyotarta skórka z cytrynyKremówkę ubić z cukrem, wlać sok z cytryny i dodać otartą skórkę cytrynową - połączyć.Krem wyciskać szprycą lub smarować na połowie placuszka, położyć owoce - złożyć.Ewentualnie posypać cukrem pudrem. Smacznego

kolorowotorcikowo
Ciasto z brzoskwiniami 158

szklanki cukru masa owocowa 900 ml dżemu brzoskwiniowego z kawałkami                                    owoców (użyłam 3 słoiczki po 300 ml) 1 galaretka brzoskwiniowa 2 łyżeczki żelatyny masa śmietanowa 500 ml śmietany 3 łyżki cukru pudru 3 łyżeczki żelatyny 1/4 szklanki wrzącej wody dodatkowo kakao(...)przerywając miksowania. Gdy piana będzie sztywna i lśniąca zmniejszamy obroty i na najniższych małymi porcjami wlewamy żółtka. Wsypujemy mąkę i  za pomocą drewnianej łyżki  delikatnie mieszamy. Ciasto przelewamy do blaszki wyłożonej  papierem do pieczenia . Pieczemy 25 minut w temperaturze 180 ° do suchego patyczka. Po całkowitym wystudzeniu wyjąć z blaszki i przekroić wzdłuż na 2 części. Galaretkę razem

magiczna kuchnia Kasi