mąką i wyłożyć wyrośnięte ciasto. Ciasto podzielić na 16 równych części i uformować pączki. Pączki odstawić znów na 15-20 minut aby wyrosły. W tym czasie rozgrzać tłuszcz do 175st. C. Pączki smażymy w głębokiej patelni lub płaskim szerokim garnku. Jeżeli nie macie termometru cukierniczego sprawdźcie temp. tłuszczu wrzucając na niego kawałek ciasta. Ciasto powinno od razu wypłynąć(...)środku możecie sprawdzić to wbijając drewniany patyczek do środka-tak jak sprawdzamy czy upiekło się ciasto w piekarniku. Gotowe pączki wykładać na ręcznik papierowy, jeszcze ciepłe nadziewać nutellą. Możecie je też nadziać dżemem (ten należy zblendować, aby nie było większych kawałków owoców), bądź budyniem. Cukier utrzeć z sokiem z cytryny. Pączki polać lukrem. Smacznego
Krylowa Kuchniaoleju (za pomocą pędzelka). na płyty nalewać ciasto, przykryć, piec ok 3-4 minut, aż gofry będą ładnie zarumienione. Po ok 2 minutach od nalania ciasta można otworzyć delikatnie gofrownicę, by wypuścić parę. Gofry wykładać na kratkę, przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem. Podawać z ulubionymi dodatkami: z bitą śmietaną, serkiem, owocami, dżemem... Smacznego! Normal 0 21 false false
Obiad gotowyOwocowy sernik z puszystym kremem na kruchym spodzie. Przygotowanie: 40 minut Koszt: tanie Jak pewnie zauważyliście, moja strona przeszła małą przemianę. Jak to mówią, kobieta zmienną
zdrowo i aktywnieOwocowy sernik z puszystym kremem na kruchym spodzie. Przygotowanie: 40 minut Koszt: tanie Jak pewnie zauważyliście, moja strona przeszła małą przemianę. Jak to mówią, kobieta zmienną
Zdrowie i pysznie na talerzumieszamy, ciasto musi być gęste. 7. Robimy ręką placuszki i smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron. 8. Deser gotowy, podajemy z dowolnym sosem, bitą śmietaną i owocami
Kulinarna Chwilastężenia do lodówki. Kiedy mus już zaczął tężeć wylałam go na sernik. Odstawiłam ciasto jeszcze na kilka godzin do lodówki. Bardzo smaczne i orzeźwiające ciastko! Pyszne! Notatki: * morele można obrać ze skórki, wtedy kolor musu będzie jaśniejszy * do zblendowanych owoców dosypałam odrobinkę kwasku cytrynowego, żeby morele bardzo nie ściemniały * cukru pudru do serka można
Pieprzyć z Fantazjącukru z kwiatami bzu i konfiturą z truskawek. Jest to wersja bez cukru bo same owoce już w sobie go mają. Polecam dodać kwiaty bzu bo są zdrowe. Naleśniki z truskawkami i jogurtem to moje ulubione. Kiedyś smażyłam kwiaty bzu w cieście naleśnikowym, teraz dodaję kwiaty do ciasta. ciasto naleśniki: 1 szklanka mąki pszennej szczypta soli 1 jajko
wesoła kuchniaJagody to zdecydowanie nasze ulubione letnie owoce. Mamy to szczęście, że mieszkamy prawie w lesie a tutaj ich nie brakuje. Dlatego latem często pieczemy jagodzianki a poza sezonem wykorzystuję je do rozmaitych ciast. Dziś zapraszam na sernik na zimno z jagodami w masie i w galaretce. Na ciasteczkowym spodzie, więc nie wymaga pieczenia. Będzie pysznym deserem
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniamałe kawałki i posiekaną pigwę dodać do ciasta. Formę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Wlać ciasto i piec w nagrzanym piekarniku przez około 45 minut, do suchego patyczka. Gorącą polać lukrem zrobionym z soku i pudru. Udekorować obranymi z błonek cząstkami owocu i pigwą
Przepisy Mikołajaskładników. Można zrobić to także w misie blendera lub utrzeć w makutrze. Ciasto powinno mieć konsystencję ciasta biszkoptowego. Rozgrzewam olej i smażę partiami nieduże placuszki, na rumiano z obu stron. Podaję na ciepło same lub z dodatkami, np. cukrem pudrem, puree z owoców, konfiturami, syropami, miodem. Źródło: A. Stradecka, Smakołyki z mleka, sera i jaj , Biblioteka Poradnika Domowego
Zasmakuj KuchniSezon na najlepsze wypieki powoli się rozpoczyna. Polskie owoce i warzywa jak na przykład rabarbar już pojawiają się w ogrodach i na straganach. Warto więc korzystać z tego krótkiego sezonu i koniecznie upiec to ciasto. Składniki: Ciasto kruche: 0,5 szkl maki orkiszowej T650 0,5 szkl maki krupczatki 1,5 szkl mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku
Ala piecze i gotujeSzarlotka to ciasto, które chyba nigdy mi się nie znudzi, można ją zrobić na wiele sposobów i zawsze jest pyszna. Tym razem postanowiłam trochę pokombinować
Cynamonowe szczęściemieszam ciągle stopniowo dodając mleko, aż do powstania gładkiego i jednolitego ciasta. Na rozgrzanej patelni z olejem smażę placuszki z obu stron aż do zarumienienia. Można je podawać same, z cukrem pudrem, dżemem, nutellą, syropem klonowym lub owocami. Placuszki z mąki owsianej gotowe. Placuszki z mąki owsianej SMACZNEGO
Gotuj Się Kto Możeowoce zmiękną. Mąkę ziemniaczaną rozprowadzić w odrobinie zimnej wody. Zawiesinę wlać na gotujące się owoce. Nie przerywając mieszania, doprowadzić do wrzenia. Zagotować i zdjąć z ognia. 2. Twaróg zblenderować z cukrem, żółtkiem i mlekiem. Dodać sól i mąkę - wymieszać. Jeśli ciasto jest mocno gęste - dodać odrobinę mleka. Białko ubić na sztywno i dodać do cista. Delikatnie wymieszać
kolorowotorcikowo