CIASTO CZARNA POMARAŃCZA 765Czarna pomarańcza to połączenie czekolady z pomarańczą. Ciasto typu murzynek z dodatkiem konfitury pomarańczowej, przełożone masą z cząstkami pomarańczy, przygotowaną z serka mascarpone i śmietany kremówki
Kuchnia MagdaLeny
Galaretka z pomarańczy czerwonych 183Zdarza Wam się robić domową galaretkę? Jeśli nie, koniecznie spróbujcie – to smaczny, prosty do przygotowania i tani deser. Wystarczą owoce, które można zmiksować
Dorota Smakuje
JOGURTOWE PLACUSZKI DYNIOWO-POMARAŃCZOWE 187wymieszaną z proszkiem do pieczenia i dokładnie mieszamy za pomocą trzepaczki, aby powstało gładkie ciasto bez grudek. Na końcu dodajemy startą dynię i całość mieszamy łyżką. Smażymy na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju, z obu stron na złocisty kolor. Podajemy z cukrem pudrem, dżemem, owocami lub innymi dodatkami
Kuchnia MagdaLeny
Koktajl Frankenstein na Halloween FIT 170koktajl. Wystarczy mieć przezroczyste szklanki lub kieliszki, marker i mikser do zmiksowania owoców ze szpinakiem. Do dzieła! Poza tym, zapraszam Was do wypróbowania również innych pomysłów na halloweenowe przysmaki: – bezowe kości – trufle dyniowo-orzechowe – gryczane brownie cukiniowe z marakują – kabanosy w cieście francuskim – pumpkin spice chia pudding – mumie z parówek – ciasto marchewkowe
Be Fit Be Strong
Deser z kaszy manny + film 167Deser z kaszy manny to pyszny i prosty w przygotowaniu smakołyk z dodatkiem konfitury wiśniowej i ulubionych owoców. Puszysta kaszka to świetny pomysł na podwieczorek
Smakowite Dania
JOGURTOWE PLACUSZKI DYNIOWO-POMARAŃCZOWE 203wymieszaną z proszkiem do pieczenia i dokładnie mieszamy za pomocą trzepaczki, aby powstało gładkie ciasto bez grudek. Na końcu dodajemy startą dynię i całość mieszamy łyżką. Smażymy na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju, z obu stron na złocisty kolor. Podajemy z cukrem pudrem, dżemem, owocami lub innymi dodatkami
Kuchnia MagdaLeny
Kaczka pieczona w wolnowarze 233lekko przykryte, mieszając od czasu do czasu ok 20 minut. Po tym czasie owoce powinny się rozpaść. Gotowy sos doprawić. Można go zmiksować ale nie jest to konieczne. Placuszki Przesianą mąkę zalać gorącą wodą, poczekać aż nieco przestygnie, wyrobić ręcznie na elastyczne, nieklejące ciasto. Jeżeli ciasto jest za twarde, należy dodać nieco wody, jeżeli za mokre - wrobić trochę
Stare Gary
Mozzarella zapiekana z figami i szynką parmeńską w cieście makaronowym (bez glutenu) 216dzieciństwa. Gdy byłam mała uwielbiałam jeździć do babci, gdzie dostawałam najprostsze i najpyszniejsze danie na świecie (chociaż babcia by tego pewnie nie nazwała daniem). Gdy robiła ciasto na makaron, ze skrawków, które jej zostawały, robiła dla mnie podpłomyki pieczone na prawdziwym kuchennym piecu opalanym drewnem. Ja bawiłam się pod stołem i domagałam więcej, nie wyobrażałam sobie(...)owoców i warzyw wprawiała w osłupienie. Szczególnie zapamiętałam świeże figi, których próżno było szukać w polskich sklepach w latach 90-tych. Dziś nie zjadłabym wielu z tych pyszności ze względu na celiakię, ale od czego ma się wyobraźnię? Postanowiłam na zakończenie lata połączyć smaki z wakacji mojego dzieciństwa w jednym daniu w wersji bezglutenowej. Zrobiłam ciasto
Quinoa Raz!
BIAŁKOWY OMLET NA SŁODKO 174którą można włożyć do piekarnika, jeśli takiej nie posiadacie można użyć formy do pieczenia ciasta) wysmarować olejem kokosowym. Pianę białkową przełożyć delikatnie na patelnię, wyrównać wierzch. Piekarnik nagrzać do 180'C. Omlet piec około 9-10 minut. Upieczony omlet wystudzić, posmarować masłem czekoladowym, udekorować owocami i płatkami migdałów
Zrób to smacznie
Najlepsze przepisy w czerwcu 191Nadszedł czas na podsumowanie czerwca. Oczywiście standardowo wygrywają desery i ciasta, ale znalazło się miejsce również na 2 sałatki i zapiekankę. Bardzo mnie zaskoczyło, jak wielkie
Zdrowie i pysznie na talerzu
FRUŻELINA Z CZEREŚNI 175szklance wymieszać 50 ml zimnej wody z mąką ziemniaczaną i całość wlać do owoców - podgrzewać cały czas energicznie mieszając, aż masa zrobi się przezroczysta. Tak przygotowaną frużelinę możemy przełożyć gorącą do słoiczków, zakręcić i postawić do góry dnem, lub przestudzić i dodać do ciasta
Ciastka - domowe słodkości
#2 – Warmia i Mazury 196tereny pozostawiła po sobie tradycje, które do tej pory można obserwować w kuchni. Do ciasta na pierogi nie dodaje się tutaj jajek ale gorące mleko lub wodę, a zgodnie z tradycją litewską sok z cebuli. Posiłek często stanowiły zboża takie jak kasza z dodatkiem owoców czy skwarek, ziemniaki ze śledziami czy śledzie smażone na oleju. Analizując przepisy charakterystyczne
Życie ze smakiem
gofry belgijskie 185mąkę, sól oraz ekstrakt waniliowy. Następnie dodajemy masło. Białka ubijamy na sztywno dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy. Odstawiamy na ok. 30 min. do podrośnięcia. Pieczemy partiami w nagrzanej gofrownicy na złoty kolor. Podajemy z cukrem pudrem, marmoladą, dżemem lub bitą śmietaną i dowolnymi owocami
Domowy Smak Jedzenia
Muffinki z owocami i crème fraîche... 176papierowymi papilotkami. W sporej misce wymieszaj makę, cukier i proszek do pieczenia. Wsyp owoce i szybko wymieszaj. W dzbanku, lub osobnej misce roztrzep widelcem jajka, z mlekiem, crème fraîche i ekstraktem waniliowym. Wlej mieszankę mokrych składników do mieszanki suchych. Delikatnie i szybko zamieszaj ciasto - nie za długo. Rozdziel ciasto pomiędzy przygotowane papilotki i piecz przez 20min, lub do czasu
Lejdi of the house