ciasto z orzechami - 14811 przepisów (strona:806/988)

Domowe praliny z suszonym mango 262

Hej wszystkim!, czas na wielki hit :) czyli własne pralinki! Pomyślcie o tym jak genialny i oryginalny był by to prezent dla bliskiej nam osoby. Oczywiście opcja

Kuchnia PROzdrowotna
Makowe kruche ciasteczka z witrażykami 198

chyba niemożliwe. Staram się na kilkanaście dni przed świętami cierpliwie zapełniać puszki i słoje, aby było co chrupać i czym częstować. Przeważnie są to najprostsze kruche ciastka z dodatkiem orzechów, które uwielbiamy. Dzisiaj, dla odmiany, upiekłam ciasteczka z dodatkiem maku. W końcu przecież mak jest jednym z głównych bohaterów świątecznych stołów. Od pewnego czasu używam maku mielonego, gdyż jest znacznie(...)pieczenia 1/3 szklanki drobnego cukru 2/3 szklanki suchego maku (użyłam maku mielonego BackMit ) 3 łyżki kwaśnej gęstej śmietany garść kolorowych landrynek Wszystkie składniki zagnieść razem. Uformować kulę z ciasta, zawinąć w folię i schłodzić w lodówce przez przynajmniej godzinę.  (Przygotować przynajmniej dwie blaszki wyłożone papierem, gdyż ciastka muszą wystygnąć zanim je zdejmiemy z blaszki.) Schłodzone rozwałkowywać na podsypanej mąką

Codzienna kuchnia niecodzienna
Mazurek bez pieczenia z wafli 91

Gdy nie mamy już czasu na wielkanocne wypieki, mazurek bez pieczenia z wafli z masą orzechową i krówkową poleca się do zrobienia. Tylko cztery składniki mazurka

niecodziennikpary
Makówka z bakaliami 180

Makówkę robi się zwykle na Boże Narodzenie, chociaż ostatnio odeszliśmy trochę od tradycji i zrobiliśmy ją również po świętach :) Jeśli coś komuś smakuje, to nie powinien

Smakowy Raj
Piernik przekładany kremem i powidłami 380

karobem (jeśli używamy sproszkowanego), całość przesiać przez sito i niewielkimi partiami dodawać do cały czas ucieranej masy. Białka ubić z odrobiną soli na sztywną pianę, dodawać partiami do ciasta piernikowego i delikatnie wymieszać. Gotową masę piernikową delikatnie przełożyć do wysmarowanej masłem i obsypanej mąką keksówki Piec w piekarniku nagrzanym do 160 ºC przez 50 - 60 minut. Po upieczeniu wyjąć(...)krem budyniowy dobrze schłodzić. Składniki polewy 5 łyżek mleka 5 łyżek cukru pudru 2,5 łyżki kakao 125 g miękkiego masła lub margaryny pokrojonej w drobną kostkę opcjonalnie pokruszone orzechy lub płatki migdałów Przygotowanie polewy Wszystkie składniki umieścić w rondelku i nie doprowadzając do zagotowania, podgrzewać i mieszać do połączenia wszystkich składników. Przełożenie powidła śliwkowe albo gęste konfitury wiśniowe

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Pralinki Czekoladowe 211

poczytałam i postawiłam na mascarpone i czekoladę w proporcji 1:1. Owszem bałam się, że coś może nie wyjść, że masa tak naprawdę przypomina taką jaką mogłabym posmarować ciasto, że trudno mi się lepiło, bo trzeba było szybko i metodą ugniatania ukształtować kulki, a i tak trochę oblepiały dłonie. Nie warto rąk zwilżać wodą, sprawdziłam, trzeba przez to przebrnąć(...)serka mascarpone 1 łyżka likieru czekoladowego (możesz pominąć, możesz użyć inny) 100 g gorzkiej czekolady do obtoczenia, oblania pralin u mnie posypka chipsów karmelowych, możesz obtoczyć kokosem, orzechami albo pominąć ten etap Wykonanie: Jedną część, czyli 100 g czekolady rozpuściłam na parze, odstawiłam na bok do lekkiego przestudzenia. W misce zmiksowałam serek mascarpone, do którego dolałam ciepłą, ale nie gorącą

Blondynka Gotuje
Bezglutenowe ciasteczka ryżowo-kokosowe z ananasem 178

ziarna. Jak każda odmiana ryżu, nie zawiera glutenu. Jest on najłatwiej przyswajalnym przez nasz organizm zbożem, dlatego należy do produktów lekkostrawnych. Wiórki kokosowe - otrzymuje się je z wysuszonego miąższu orzecha kokosowego. Chociaż zawierają jedynie śladowe ilości witamin, a ich bazę stanowią głównie kwasy tłuszczowe nasycone, nadal pozostają produktem, który warto włączyć do diety. Przede wszystkim wiórki zawierają sporo błonnika(...)roztopionym masłem, a następnie dokładnie zblendować. Dodać budyń, cukier, wiórki kokosowe i jajko. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszać.  Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia układać niewielkie porcje ciasta, zachowując odstępy. Na każdym ciasteczku docisnąć krążek ananasa. Zlepić brzegi. Dodać rodzynki (opcjonalnie).  Piec przez 15-20 minut w temperaturze 180 stopni C. Ostudzić

Kuchnia Ellie
Piernik przekładany powidłami i kremem 305

karobem (jeśli używamy sproszkowanego), całość przesiać przez sito i niewielkimi partiami dodawać do cały czas ucieranej masy. Białka ubić z odrobiną soli na sztywną pianę, dodawać partiami do ciasta piernikowego i delikatnie wymieszać. Gotową masę piernikową delikatnie przełożyć do wysmarowanej masłem i obsypanej mąką keksówki Piec w piekarniku nagrzanym do 160 ºC przez 50 - 60 minut. Po upieczeniu wyjąć(...)krem budyniowy dobrze schłodzić. Składniki polewy 5 łyżek mleka 5 łyżek cukru pudru 2,5 łyżki kakao 125 g miękkiego masła lub margaryny pokrojonej w drobną kostkę opcjonalnie pokruszone orzechy lub płatki migdałów Przygotowanie polewy Wszystkie składniki umieścić w rondelku i nie doprowadzając do zagotowania, podgrzewać i mieszać do połączenia wszystkich składników.    Przełożenie powidła śliwkowe albo gęste konfitury

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Prosty chleb domowy 269

kaszą manną - kasza manna jest tu lepsza niż bułka tarta, zrobi się z niej chrupiąca skórka i nie ma tendencji do przypalania się, w przeciwieństwie do bułki.  Wyrośnięte ciasto chlebowe krótko zagnieść. Przełożyć je do formy i odstawić w ciepłe miejsce na kolejne 30 min do wyrośnięcia - pod przykryciem ze ściereczki kuchennej.  Tuż przed pieczeniem wierzch chleba posmarować(...)eksperymenty poniżej: Chleb z ziarnami na zakwasie Chleb cebulowy Chleb pomidorowy   Chleb czosnkowy z tymiankiem, rozmarynem i kroplą oleju rzepakowego Zielony chleb cukiniowy Hätäleipä - Fiński chleb awaryjny z orzechami   Fiński chleb błyskawiczny - wersja z migdałami Chleb z cukinią i porem   Chleb ze świeżymi pomidorami i ziołami   Pikantny chleb dyniowy Chleb pełnoziarnisty z serem feta   Chleb

Grunt to przepis!
ciasto snikers 467

ciast, które w zasadzie robią się same :) Ja takie uwielbiam. I zawsze staram się robić właśnie takie. A gdy się uda zrobić takie, które jeszcze jest przepyszne to już zwycięstwo. Ciasto jest przepyszne i znika w mgnieniu oka. To chyba jest własnie jego atut.  Składniki: 350 g kakaowych herbatników 400 g mleka w proszku 1 szklanka mleka 1 szklanka cukru(...)dodajemy mleko w proszku - obr 3/czas - aż nam się mleko w proszku nie skończy plus 10 s następnie już tak samo blachę o wymiarach 25x25 wykładamy papierem do pieczenia orzechy prażymy na patelni :)  na spód układamy warstwę herbatników następnie połowę masy mlecznej  na kremie kolejną warstwę herbatników następnie połowę masy kajmakowej na kasie kajmakowej kolejna warstwa herbatników

Gotowanie z pasją
ciasto snikers 1073

ciast, które w zasadzie robią się same :) Ja takie uwielbiam. I zawsze staram się robić właśnie takie. A gdy się uda zrobić takie, które jeszcze jest przepyszne to już zwycięstwo. Ciasto jest przepyszne i znika w mgnieniu oka. To chyba jest własnie jego atut.  Składniki: 350 g kakaowych herbatników 400 g mleka w proszku 1 szklanka mleka 1 szklanka cukru(...)dodajemy mleko w proszku - obr 3/czas - aż nam się mleko w proszku nie skończy plus 10 s następnie już tak samo blachę o wymiarach 25x25 wykładamy papierem do pieczenia orzechy prażymy na patelni :)  na spód układamy warstwę herbatników następnie połowę masy mlecznej  na kremie kolejną warstwę herbatników następnie połowę masy kajmakowej na kasie kajmakowej kolejna warstwa herbatników

Gotowanie z pasją
Lizaki na halloween 260

dziurkę. Ciągle sobie powtarzam, że muszę kupić specjalny słoik do ciastek i na powtarzaniu się kończy…. a stos suchych biszkoptów rośnie. Wykorzystuje je na różne sposoby: jako spód do ciasta, zmielone w formie posypki lub warstwy w deserze i do lizaków dla dzieci :) Właśnie one są gwiazdą dzisiejszego wpisu. Bardzo fajne, delikatne w smaku, idealne dla maluchów, które za nimi(...)może je zastąpić np. papierową słomką. Biszkopty kruszymy na mniejsze kawałki w dużej misce. Dodajemy krem oraz serek i wszystko ręcznie mieszamy. Następnie formujemy kulki nieco większe niż orzech włoski. Kulki umieszczamy w zamrażalce na około 30 minut. Po wyjęciu wbijamy patyczki od lodów. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Lizaki delikatnie obtaczamy w rozpuszczonej czekoladzie, posypujemy posypką i odstawiamy

Kolizje Smaków
Roślinne kabanosy - Tarczyński 219

Prawdziwe szaleństwo na wegańskim rynku! Firma Tarczyński niedawno wprowadziła na rynek wegańskie kabanosy i to nawet po przystępnej cenie! Nie mogłyśmy przejść obojętnie obok takiej nowości

Candy Pandas
Koktajl odchudzający Whey Protein 104 - Natural Health Technology 119

Ostatnio opisywałyśmy kilka białek roślinnych ale tym razem mamy coś dla osób, które niekoniecznie odżywiają się wegańsko. Dzisiaj opiszemy Wam nowe na rynku odżywki białkowe od

Candy Pandas
BABKA DROŻDŻOWA Z MIESZANKĄ KEKSOWĄ 71

Babka drożdżowa to w wielu domach obowiązkowy wypiek na Wielkanoc. Jedni dodają do niej rodzynki, inni orzechy, a jeszcze inni nie dodają do niej nic. Moja wersja jest wzbogacona o mieszankę keksową. Babka z tego przepisu jest pyszna, pulchna, miękka i wilgotna, a co najważniejsze długo zachowuje swoją świeżość. U kogo w domu babka będzie gościła na świątecznym stole(...)mąki i ponownie zamieszać. Miskę zakryć ścierką i odstawić w ciepłe miejsce, aby zaczyn zaczął pracować. Kiedy zaczyn podrośnie należy dodać do niego pozostałe składniki (masło trzeba prędzej rozpuścić). Ciasto drożdżowe dobrze wyrobić dłonią lub za pomocą robota. Na końcu wsypać mieszankę keksową, wymieszać. Formę do babki lub keksówkę wysmarować masłem, przełożyć ciasto, zakryć ścierką i odstawić, by ciasto podwoiło

Zrób to smacznie
Orkiszowe minitarty mleczno-jajeczne 186

mniejsze prawdopodobieństwo przypalenia), po drugie nadają wypiekom nowego smaku. Nie wspominając już za wiele o lepszych właściwościach odżywczych! Równie dobrze, pod każdym z wymienionych względów, sprawdza się mąka z orzechów arachidowych, choć niestety trudniej ją dostać i jest zwyczajnie droższa. POTRZEBUJEMY 2 szklanki mąki orkiszowej ½ szklanki cukru pudru Odrobina soli Pół kostki masła 4 jajka (dzielimy żółtka i białka) Syrop(...)dodać do ciepłej wody, dobrze wymieszać, by się roztopiły (jeśli mleko ma cukrowe grudki należy je odsiać). Całość ostudzić. Dodać pozostałe żółtka oraz syrop i wymieszać. Już prawie gotowe: ciasto rozwałkować i pokroić na talarki do wyłożenia blachy na muffinki. Ugnieść masę w foremkach, by było miejsce na nadzienie. Rozlać nadzienie. Pamiętajcie, że ciasto urośnie, więc nie może być zbyt

Królestwo Deserów
Dziś są bloga urodziiiiiny! 152

nasienne, czekając w bloczkach startowych na rozpoczęcie wiosny:) DEKADENCKIE MUFFINY Z MARCEPANEM, MALINAMI I RÓŻANĄ KRUSZONKĄ   Na kruszonkę 50g masła 100g cukru 1/4 szklanki grubo posiekanych i podprażonych orzechów nerkowca 1/2 szklanki płatków owsianych szczypta soli 1 łyżka konfitury z płatków róż Na muffiny 40g masła 100g masy marcepanowej 300g maki 150g cukru   2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)śmietanę, mleko i jajko. Łączymy suche i mokre składniki, dodajemy masło. Po otrzymaniu dość jednolitej masy (ale wciąż z grudkami) dodajemy marcepan i suszone maliny. Formy do muffinów wypełniamy ciastem mniej więcej do połowy, każdego muffina posypujemy grubo kruszonką, wciskając ją palcami żeby zanurzyła się trochę w cieście. Pieczemy 25 minut. Przy wyjmowaniu pamiętamy, że kruszonka jest bardzo gorąca

les mirabelles