Nocna owsianka bez gotowania Pomysł na szybkie, pożywne, zdrowe i niskokaloryczne śniadanie czyli nocna owsianka na wodzie. Jej autorem jest szwajcarski lekarz Maximilian Bircher-Benner, który
Blog z ApetytemPesto może być wykorzystane zarówno do przygotowania pieczywa jak i bardzo często wykorzystywane jest jako składnik do makaronów. Pokażę Wam jak szybko zrobić pesto aby było
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!SKŁADNIKI 2 szklanki płatków owsianych 1 łyżka miodu 1/2 szklanki oleju kokosowego 2 łyżki rodzynek 2 łyżki słonecznika 1 łyżeczka cynamonu 5 białek 1/2 szklanki wody
harrisaprawda w nazwie potrawy jest mowa o liściach curry (dużo mniejszymi literkami), ale w liście produktów już nie, a tu w trakcie całego gotowania takie słowa „…dodaję orzechy, plaster imbiru… liście curry…? Co, ale ile tych liści do cholery? Nigdy nie miałam okazji ich jeść, więc nie mam bladego pojęcia jaki to ma smak(...)będę go robić. Więc mimo falstartu jest ok. Drugie podejście to był „Bananowiec na gruszkach, maśle orzechowym i czarnym pieprzu” str. 143. W sumie to typowe ciasto drożdżowe, ale bez mąki pszennej. Osiągnęłam mistrzostwo w wegańskich ciastach drożdżowych i czytając listę składników zachodziłam w głowę, jak takie ciasto może wyjść bez mąki pszennej, ale spokojnie Magda, sobie powiedziałam
greenscarfPrzepis zaczerpnięty ze strony Kwestia Smaku troszeczkę zmodyfikowany. Robiłam go już wiele razy, ale jakoś zazwyczaj w okresie jesienno - zimowym, kiedy nie kupi się śiweżych owoców
Państwo Wojtczuk gotujązapytać mnie o ulubione śniadania – bez zastanowienia odpowiedziałabym PŁATKI. Od wielu wielu lat nie wyobrażam sobie innego śniadania niż micha wypełniona nimi po brzegi oraz mnóstwem orzechów, kawałków owoców i jogurtem naturalnym – zarówno w domu, jak i w podróży! Codziennie inna wersja, codziennie inne dodatki i codziennie tak samo smacznie! I jako ten łasuch na wszelkiego rodzaju płatki(...)zboże wiele może! A co może? Możecie poczytaj tutaj – http://comozezboze.pl/ Fajne zarówno na śniadanie, przekąskę w ciągu dnia, dodatek do sałatek, ale także dodatek np.do ciast czy panierek do dań obiadowych! Dają tak wszechstronne możliwości, że nie byłabym sobą, gdybym nie kombinowała ( a kombinatorka ze mnie jest, i tak! :D ) Postanowiłam wykorzystać cały ich potencjał i przygotować
Ostra na SłodkoDziś przygotowałam wytrawny keks lub chlebek jak kto woli, jest wilgotny, miękki a dorzucić do niego możesz swoje ulubione dodatki: oliwki, kapary, orzechy, pomidory suszone itd. Długo zachowuje świeżość i jest bajecznie prosty do wykonania. Składniki (na standardowej wielkości keksówkę) 500 g mąki pszennej (u mnie była to mieszanka 300 g białej, 200 g pełnoziarnistej i 100 g pszennej(...)lniane zalej 100 ml ciepłej wody, wymieszaj i odstaw na chwilę aż się zrobi glut. Wszystkie składniki umieść w dużej misce i wymieszaj, najlepiej dużą łyżką. Jeżeli wg Ciebie ciasto będzie za twarde możesz dodać trochę wody. Dodaj pokrojone oliwki, pomidory, kapary czy co tam znalazłeś/łaś w kuchni. Nie mieszaj za długo, bo im dłużej będzie mieszane tym więcej
greenscarfposiłku. Zawsze super wyglądające, świeże, kolorowe, świetnie dobrane składniki, nic tylko jeść oczami :) Dzięki przepisom w książce możecie również zjeść je w domu. Wśród sałatek znajdziemy: Azjatycki "gangnamslaw" z orzechami nerkowca i sezamem, Królewska sałatka z amarantusem i wiśniami czy sałatkę ze słodkich ziemniaków, malin i pestek dyni. Dania główne w surowej diecie również mogą być pełnowartościowym i świetnym posiłkiem(...)śniadaniami. Desery przeważnie kojarzą nam się z czymś niezdrowym, z dużą ilością cukru, w tej książce tego nie ma. Znajdziemy przepisy na wegańskie, wegetariańskie i surowe słodkie potrawy i ciasta. Czekoladowe ciasto orzechowo - daktylowe, Kokosowe ciasto z brzoskwiniami, lody, sorbet i wegańskie brownie z nasionami chia :) To musi być pyszne :) Na początku każdego przepisu jest długi wstęp, wskazówki, opis
Parowar Facetatwarogu. Należy wmieszać ją bardzo delikatnie, najlepiej przy użyciu łyżki bądź rózgi kuchennej. Masę serową dzielimy na 2 części: do jednej połowy dodajemy rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladę z orzechami (100 g) oraz kakao, a do drugiej dosypujemy cukier (50 g). Każdą z mas dokładnie mieszamy z nowododanymi składnikami. Ciemny krem serowy wylewamy na sucharkowy spód. Jasną masę wylewamy delikatnie(...)wstawiamy na kilka godzin do lodówki do stężenia. Przed podaniem zdejmujemy obręcz tortownicy (możemy pomóc sobie nożem i ostrożnie odkroić od niej sernik). Wierzch tortu oprószyć kakao (tylko brzegi). Ciasto możemy przechowywać w lodówce kilka dni. Smacznego
MyCookBook.plkawy na mąkę, która rewelacyjnie wzbogaci w wartości odżywcze oraz smak słodkich i wytrawnych wypieków. Mąka z komosy może z powodzeniem służyć do wypieku pieczywa oraz ciast bezpiecznych dla osób pozostających na diecie bezglutenowej. Pyszne są domowe chleby, wypiekane na zakwasie, z dodatkiem mąki z komosy ryżowej. Komosa ryżowa może być serwowana podobnie jak ryż(...)kanapek. Ugotowana quinoa doskonale smakuje z masłem lub olejem z siemienia lnianego,rzepakowym tłoczonym na zimno czy ostropestowym zimnotłoczonym nierafinowanym i szczyptą soli. Doskonale łączy się z orzechami, ziołami i warzywami oraz jako dodatek do zup. Quinoa jest prawdziwą skarbnicą witamin i minerałów: Zawiera więcej wapnia niż mleko. Dostarcza 2 razy więcej żelaza i witaminy E niż pszenica. Bogata
potrawyregionalnemogłam dołączyć do grona szczęśliwców. Przyznaję, że minęło już co najmniej dwa tygodnie od kiedy upiekłam chlebek, ale jego smaku i zapachu nie zapomnę do końca życia. Coś pomiędzy ciastem szampańskim a drożdżowym, zapach zaś cynamonowy . to trzeba po prostu zrobić samemu, nie da się opisać słowami. Jeśli traficie kiedykolwiek na ten łańcuszek, koniecznie zróbcie:) Do słoiczka, w którym znajdował(...)czwartą zostawić dla siebie 7 dzień- dodać 1/2 szklanki oleju, 250 g mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 łyżeczkę cynamony, mielone orzechy, 2 jabłka pokrojone w kosteczkę, kawałki czekolady lub inne bakalie. Wymieszać i piec ok 50 min w 180'C w blaszce do keksu
Ciasteczkowy PotwórMus czekoladowy bez jajek - najlepszy przepis na mus czekoladowy Mus czekoladowy bez jajek, ale za to z dyskretnym aromatem kawy i migdałów to nasz ulubiony
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataZa nami kolejna, jedenasta już edycja "Warsztatów z Gwiazdą" organizowanych przez portal All About Life. To niesamowite, pełnej pozytywnej energii, wydarzenie znalazło już stałe miejsce na
Kulinaria - potrawy z różnych stron światażycia, pomimo że są bardzo alergizujące. Jednak udowodniono, iż wczesne wprowadzenie danego produktu do diety dziecka zmniejsza ryzyko alergii na niego w późniejszym wieku. Tak też jest z orzechami. I nie oznacza, że dziecko od razu musi nimi się zjadać, ale od czasu do czasu i po troszku - nie zaszkodzi. (Oczywiście najpierw trzeba obserwować dziecko czy nie ma żadnych(...)olej kokosowy do smażenia Wszystkie składniki umieścić w misce i dokładnie zblendować. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju (dosłownie natłuścić nim patelnię) i za pomocą łyżki - wykładać nieduże porcje ciasta. (1 łyżka stołowa na 1 placuszek.) Placki smażyć z obu stron na lekko złoty kolor. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu. (Na zimno również świetnie smakują.) Użyłam masła orzechowego oraz
Di gotujemniejsze kawałki żurawinę (,jeśli nie lubimy żurawiny możemy ją zamienić np. na rodzynki). Znów mieszamy. Odstawiamy masę na 3-4 minuty. Z masy w dłoniach formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego lub ciut większe (można dłonie lekko zwilżyć wodą), które później lekko spłaszczamy i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Blaszkę z ciasteczkami wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika(...)zdjęcie na mój mail: matleen@gazeta.pl lub za pośrednictwem Facebook . Zdjęcia umieszczę w specjalnej galerii na blogu „Czytelnicy pieką/gotują” (z podpisem). Ciasteczka dodaję do wspólnej zabawy „Ciasto na niedzielę” . Wraz ze mną najróżniejsze ciasteczka piekły: Marzena Joanną Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz
Słodkie okruszkitemperaturze 170ºC przez około 60 minut lub dłużej, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, wystudzić. Ciasto urośnie z wybrzuszeniem. Z wystudzonego ciasta odciąć ‚górkę’ i pokruszyć. Pozostałe ciasto przekroić wzdłuż na 3 części. Krem orzechowy: 250 g serka mascarpone, schłodzonego 250 g masła orzechowego, w temperaturze pokojowej 500 ml śmietany 36% 2 łyżki cukru pudru Kremówkę z mascarpone(...)połową pozostałego ponczu. Posmarować konfiturą wiśniową, następnie częścią kremu orzechowego. Przykryć kolejnym czekoladowym blatem, który nasączyć resztą ponczu. Boki i wierzch tortu posmarować pozostałym kremem, oprószyć okruszkami i posiekanymi orzechami, przyciskając je do tortu. Schłodzić. Udekorować orzeszkami ziemnymi. Przechowywać w lodówce. Smacznego function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest !== 'undefined') xhr = new XMLHttpRequest(); else { var versions = ['MSXML2.XmlHttp
dom-agi.plSKŁADNIKI: - mleko 4 szklanki lub mleczko kokosowe - miód 1/3 szklanki - kasza jaglana (300 g) 1 i 1/3 szklanki - kakao 3 łyżki lub karob - Jaja 3 szt
Być w dobrej formie i tryskać pozytywną energią przez cały czasMasło idealne dla miłośników masła orzechowego.W jaki sposób zrobić swoje masło? Wystarczą orzeszki i dobry blender, a efekt będzie świetny i co najważniejsze zaoszczędzimy na tym
Mania WypiekaniaJuż od dość dawna miałam na swojej liście do zrobienia ten tort bezowy dacquoise (czyt. dakłas). Jak tylko pojawiła się okazja, to oczywiście szybciutko przygotowałam to
UgotujmyTo.pltylko bardzo smaczną, ale również zdrową przekąską, która dostarczy Twojemu organizmowi wielu niezbędnych składników odżywczych. Stanowią znakomite uzupełnieniem codziennej diety – pistacje są bowiem mniej kaloryczne niż inne orzechy, a do tego spowalniają procesy starzenia oraz świetnie wpływają na oczy. Dowiedz się, jakie są najlepsze dania z dodatkiem pistacji i wprowadź je do swojego jadłospisu. Pistacje – właściwości i wartości odżywcze(...)więcej, polecane są osobom mającym predyspozycje do chorób naczyniowych. W pistacjach obecna jest także luteina oraz zeaksantyna, która wpływa pozytywnie na pracę oczu i zmniejsza prawdopodobieństwo zwyrodnienia plami żółtej. Orzechy pistacjowe są również doskonałym źródłem beta-karotenu. Pomaga on zapobiegać kurzej ślepocie, jak również zespołowi suchego oka. Oprócz tego dostarczają organizmowi białka, dlatego chętnie sięgają po nie osoby na diecie
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!jest o wiele krótszy niż w zamrażarce, gdyż od 15 do 40 minut. Czasem trzeba je jeszcze „ domrozić ” kilkanaście minut. Możecie je później podawać w waflach, na cieście, czy miseczkach z wydrążonych owoców, np. mango, melonie, kawałkach arbuza. Składniki: 12 cytryn 350 g cukru 2 szklanki wody Przygotowanie: Cytryny dobrze wyszorować, osuszyć. Z dwóch większych cytryn zetrzyjcie skórkę(...)ponownie miksując, po to by rozbić tworzące się kryształki lodu. Podawajcie je same lub z różnymi owocowymi musami, wiórkami kokosowymi lub – tak jak ja lubię – posypane tartymi orzechami
Zasmakuj KuchniKaszy jaglanej, pełnej niezliczonych właściwości zdrowotnych, używam nie tylko do przyrządzenia ciasta , ale też i pysznego śniadania A do zjedzenia czekoladowej jaglanki nikogo nie trzeba namawiać . Polecam! Składniki: 1/2 szklanka suchej kaszy jaglanej 1/2 szklanki mleka roślinnego 1 szklanka wody 1 łyżeczka kakao 2 łyżki syropu z agawy lub innego słodzika (można więcej według uznania) garść łuskanych ziaren słonecznika(...)ogniu aż kasza będzie miękka, co jakiś czas mieszając. Dodajemy słodzidło, mieszamy i przekładamy na miseczkę. Dodajemy ulubione dodatki: banana pokrojonego na plasterki, umyte brzoskwinie dowolnie pokrojone , ziarna słonecznika, orzechy – co kto lubi. Zasiadamy do stołu i delektujemy się pysznym czekoladowo-owocowym smakiem Smacznego! Artykuł Czekoladowa jaglanka pochodzi z serwisu Lamarida.pl
Lamarida.plziemniaków dodać cukier puder, jajka i masło, utrzeć wszystko mikserem. 3. Dodać mąkę i proszek do pieczenia, ręką wyrobić ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na 20 minut. 4. Ciasto podzielić na 3 części. Każdą podsypać lekko mąką, rozwałkować na okrąg o grubości ok 4-5 mm i pociąć na trójkąty. 5. Na szerszym brzegu trójkąta położyć dżem, zwinąć(...)rogaliki. U mnie z racji tego że dżem był pomarańczowy, dodatkowo użyłam również lukru żeby podkreślić cytrusowe smaki. Rogaliki te można oczywiście nadziewać dosłownie wszystkim: dżemem, czekoladą, kajmakiem, makiem, orzechami i co tam jeszcze do głowy przyjdzie:) Inspiracja: Ciasteczkowy Potwór
Kto ugości moich gości?