Kiedyś robiłam kulki mocy. Teraz postanowiłam zrobić kostkę która w smaku przypomina kulki mocy, ale jest z nią mniej pracy:). Składniki na tę kostkę to wiórki
harrisagorzkiego kakao -szklanka puree z pieczonego buraka (2 średnie buraki surowe) -½ - ¾ szkl. ksylitolu -¼ szkl. oleju kokosowego płynnego lub rzepakowego -200ml mleka roślinnego najlepiej migdałowego lub z innych orzechów -płaska łyżeczka proszku do pieczenia na kamieniu winnym -mniej niż pół łyżeczki sody oczyszczonej Krem kokosowy - ten (wegański-ryżowy) lub ten (nie wegański-nabiałowy) Dodatkowo -ulubione czekoladowe ciasteczka, u nas ciastka(...)widelcem. Mąki, kakao, proszek i sodę wymieszać razem. Puree z buraka, olej, napój roślinny, ksylitol zmiksować na gładko blenderem. Wlać masę do suchych składników i dobrze wymieszać całość. Jeśli ciasto będzie bardzo suche, dodać trochę więcej napoju. Wypełnić nim do ¾ foremki na babeczki i piec w 180’C ok 15-20 minut. Po wystudzeniu ściąć z każdej babeczki górę. Obłożyć
Candy PandasZainspirowani przepisem Krzysztofa Ilnickiego na naked cake jaki robiliśmy w programie „Bake Off – Ale Ciacho” przygotowaliśmy własną wersję takiego torcika. To połączenie gorzkiej
Kuchenne WariacjeSkładniki: 2 marchewki 4 jajka 175 g masła 280 g cukru 10 g cukru waniliowego 280 g mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki sody
PychotkaaaKokosowy kaszowiec na herbatnikach Składniki: masa: - 1/2 litra mleka - 125g margaryny roślinnej - 1/2 szklanki cukru - 1/2 szklanki kaszy manny - 1/2 szklanki wiórków kokosowych - 2 łyżki kakao
Kuchnia co dniaPłatki gryczane to moje kolejne, ostatnie odkrycie i jednocześnie moje "carpe diem". Smakują świetnie, zbliżenie do palonej kaszy gryczanej, jednak są znacznie delikatniejsze i
W kuchni Karmel-itkiChyba najłatwiejszy i najszybszy w wykonaniu deser bez pieczenia. U mnie dziś wafel przekładany masą orzechową - po domowemu. Składniki: 6 białek jaja, ½ kg cukru, 4 łyżki
Tradycyjna KuchniaWiosna zbliża się wielkimi krokami. Wszyscy jesteśmy spragnieni słońca i świeżych warzyw. Pora wzbogacić nasze codzienne menu o lekkie i zdrowe sałatki. Aby zachować jej lekkość
kulinarnyJafont-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Bolo rei to portugalskie ciasto pieczone w okresie Bożego Narodzenia do święta Trzech Króli. Pieczone jest w kształcie korony. Od 1870 roku sprzedawane w Lizbonie. Wewnątrz ma ukryte ziarno bobu. Ten komu trafi się bób(...)piwa, 150 g cukru, 4 jajka , 100 g masła, szczypta soli, skórka otarta z jednej pomarańczy, skórka otarta z jednej cytryny, 100 ml Porto, 200 g bakalii – rodzynki, orzechy, migdały… żółtko, 2 – 3 łyżki cukru perlistego, 200 g owoców kandyzowanych (pomarańcze, morele, wiśnie…) pokrojonych w kawałki, Bakalie pokroić i zalać porto, odstawić. Masło roztopić. Przygotować rozczyn: drożdże rozetrzeć
królestwo garówskladniki polaczyly. Ciasto walkujemy na grubosc 1 cm i kroimy na kwadraty. Umyte i osuszone truskawki zawijamy w kwadraty formujac knedle. W garnku gotujemy osolona wode i wkladamy knedle, ktore gotujemy 3-4 minuty, az do chwili gdy wyplyna na powierzchnie. Wyjmujemy lyzka cedzakowa. Mozemy je podac z cukrem i smietana, ale ja podalam je z prazonymi orzechami wloskimi. Pomysl
Przysmaki Karolkiostudzonego 125 gr maku zmielonego (suchego) 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 125 gr mąki pszennej 165 gr śmietany 18 % 80 gr rodzynek (może tez być żurawina) 40 gr orzechów 80 gr skórki kandyzowanej Polewa Czekoladowa : 6 łyżeczek cukru 3 łyżeczki kakao 3 łyżki mleka 1 nie pełna łyżka margaryny/masła Polewa Biała : 6 kostek białej czekolady cukrowe złote kuleczki(...)pieczenia, kwaśną śmietanę. wlewamy strużkiem roztopione i ostudzone masło. dodajemy bakalii, mieszamy całość i wylewamy na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia lub posmarowaną masłem i obsypana bułką tatrą. ciasto pieczemy w 170-180 stop przez około 40-45 min. Składniki na polewę umieszczamy w garnuszku i gotujemy do zgęstnienia (trwa to koło 10-15 min) ale takiego zgęstnienia żeby dało
Gotowanie...to proste !Dziś zapraszam Was na pyszne, proste w przygotowaniu ciasto z brzoskwiniami i masą makową . Moja rodzina je uwielbia, dlatego pojawia się u nas właściwie na każdej uroczystości. Tym razem przygotowałam je na sylwestrową „domówkę”. W końcu w taki dzień nie może zabraknąć również odrobiny słodyczy Korzystając z okazji życzę Wam raz jeszcze zdrowia, szczęścia, spełnienia marzeń i realizacji(...)fanpagu na Facebook . Dziś polecam Wam te i inne produkty również do sylwestrowych wypieków. W sklepach Lidl znajdziecie duży wybór produktów do wypieków np. produkty do pieczenia marki Belbake, orzechy i migdały Alesto (wspaniałe jako sylwestrowa przekąska) czy najróżniejsze słodkości Favorina. Polecam! Paczka niespodzianka od Lidl Polska #LidlPolska Składniki: (na kwadratową blaszkę 24×24 lub tortownicę
Słodkie okruszkiwegetariańskie (Menu B) W daniu dla roślinożerców otrzymujemy chrupiące sezonowe warzywa, m.in. kalafiora, brokuły, szparagi i pomidory serwowane z przyjemnym kremowym sosem, granitą z koziego mleka i pudrem z orzechów laskowych (ten puder to jest sztos!). Danie jest przyjemne, chociaż jako zadeklarowany mięsożerca bardziej bym je widział w formie dodatku do steka niż jako samodzielną potrawę. Jednak(...)sałata z grillowanych nowalijek z granitą kozią. Deser Deser to intrygująca wariacja na temat karpatki. Na talerzu pojawia się krem waniliowy ukryty pomiędzy dwiema warstwami chrupiącego ciasta (niczym na faworki), otulony dodatkowo bezą włoską i polany sosem pomarańczowym. Mimo że według mnie sam krem miał ciut za dużo wanilii (przez co był delikatnie zbyt gorzki), to oceniam
Food Squarenajdrobniejszych oczkach. Przełożyć do miski. Orzechy zmielić w młynku na mniejsze kawałki. Dodać do maku. Oddzielić żółtka od białek, dodać cukier i zmiksować, połączyć z makiem i orzechami. Masło rozpuścić na patelni i dodać do masy, dosypać bułkę tartą i proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszać. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno. Dodać do całości delikatnie wklepując(...)tortownicy przełożyć pierwszy blat biszkoptu i posmarować połową masy, Gdy tort będzie już złożony posypać go po wierzchu startą czekoladą. Biszkopty namoczyćw ostudzonej kawie i poukładać dookoła ciasta. Tort zakryć delikatnie folią i wstawić do lodówki na minimum 1 godzinę. Wyjąć i przed podaniem udekorować kwiatkami. Podawać z kawą lub ulubioną herbatą. Smacznego
Gosia gotujesparzonej cytryny 1 rozkłócone jajko do posmarowania rogali Nadzienie: 100g mielonych orzechów włoskich 100g mielonych orzechów laskowych 50g mielonych migdałów 250g cukru 2 białka Mieszamy w misce: orzechy, migdały i cukier. Białka ubijamy na sztywno, mieszamy z bakaliami i cukrem. Wykonanie: Z drożdży, mleka, łyżeczki cukru i łyżeczki mąki zrobić rozczyn, odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce(...)ubić z cukrem do białości. Do przesianej mąki dodać ubite jaja, roztopiony, ciepły tłuszcz, aromat i wyrośnięty rozczyn. Całość dobrze wyrobić. Pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu, aż ciasto podwoi swoją objętość. Następnie ciasto wyłożyć na blat (stolnicę) rozwałkować na w miarę okrągły. Placek podzielić na 8 lub 12 trójkątów (w zależności jakiej wielkości chcemy uzyskać rogale
Walijskie Pichcenieostro. Kuskus w Tunezji podaje się z mięsem-głównie z baraniną, ale też z kurczakiem lub z rybą oraz z dodatkiem warzyw. Kuskus na slodko-z rodzynkami i orzechami z kurczakiem Kuskus wytrawny z kurczakiem i baraniną z dodatkiem warzyw Z mięs spożywa się głównie baraninę i jagnięcinę, drób-kurczaka, indyka oraz wołowinę. Ponieważ jest to kraj muzułmański(...)ryby (zwłaszcza tuńczyk) i owoce morza ( krewetki, kalmary, ośmiornice) Macki na talerzu ;) Będąc w Tunezji trzeba spróbować tzw. Brick l’oeuf a-„pieroga” zrobionego z cieniutkiego ciasta (przypominającego ciasto filo) wypełnionego farszem z cebuli, natki pietruszki, tłuczonych ziemniaków, tuńczyka i surowego jajka. Taki „rożek” smaży się na głębokim oleju tak, aby farsz nie był surowy, ale żeby żółtko jaja
Zawsze głodna!Ciasto Hukzulka, przez innych nazywane również Hucułka – to pyszne ciasto o intrygującej nazwie. Składa się z kilku warstw i na pierwszy rzut oka wydaje się
Kulinarne PrzebojeSommelierki . Marynowany łosoś na cieście francuskim, papryka w proszku, aioli z dzikiego czosnku, Diez Dias de Marzo, 2018, Vilaplana, Granada Brązowa pieczarka zapiekana z serem manchego, z popcornem komosy ryżowej Rupestre Granacha Tintorera MC, 2017, Bodegad Santa Cruz de Alpera, Almansa Smażony w oliwie tost z chleba, grillowany por, sos romesco (pikantny sos kataloński – orzechy laskowe, migdały, pomidory, czosnek, słodkie
królestwo garówwywaru warzywnego 100g mielonych orzechów włoskich sól, pieprz, papryczki chilli Składniki na naleśniki: 350 ml mleka 50 ml wody gazowanej 2 jaja około 300 g mąki pszennej szczypta soli 1 łyżka oleju olej do smażenia Sposób przygotowania Składniki na naleśniki zmiksować razem na gładką masę. Ilość mąki jest orientacyjna. Należy jej dodać tyle aby ciasto miało lekko gęstą konsystencję. Rozgrzać
Pyry na Gazpieczenia do dekoracji: mak, orzechy włoskie, kakao, migdały całe i/lub płatki, kolorowe słodkie pisaki, kandyzowana skórka pomarańczy, inne dowolne bakalie Przygotowanie: Za pomocą miksera utrzyj dokładnie masło z cukrem, dodaj jajko. Do mąki dodaj cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia, wymieszaj. Następnie stopniowo dodawaj przesianą mąkę do masy jajecznej z masłem. Dokładnie wyrób ciasto. Włóż ciasto na około
Zasmakuj KuchniJest to moja propozycja ciasta na weekend. Zrobimy go naprawdę szybko i będzie świetnym dodatkiem do kawy lub herbatki. Polecam Składniki: 100 g herbatników 4 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego 1 galaretka truskawkowa w proszku 3/4 szkl gorącej wody 150 g serka śmietankowego (kanapkowego) 200 g serka wiejskiego 200 g twarogu półtłustego 2 łyżki krojonych orzechów arachidowych lub innych tortownica
słodkie i nie tylko historie kulinarnegroch,fasola, ryż). Ciasto piec 20 minut w temperaturze 180 stopni C. Nadzienie: -375 g serka Philadelphia (cream cheese) -300 g masła orzechowego -pół szklanki cukru pudru Wszystkie składniki wymieszać mikserem do uzyskania jednolitej masy. Wyłożyć nadzienie na przestudzony spód. Bita śmietana: -500 ml śmietany kremówki -3 łyżki cukru -1 śmietanka fix dodatkowo: -orzechy - gorzka czekolada Należy
Receptura smakuzmielonych migdałów lub orzechów 80 g ksylitolu 1/3 łyżeczki ekstraktu ze stewii w proszku 50 g masła 50 g oleju kokosowego 1 opakowanie budyniu śmietankowego 2 żółtka 2 łyżki mleka domowe powidła (ja użyłam konfitury z pigwowca i malin i konfitury pigwowej) do posypania: zmielony w blenderze ksylitol Wszystkie składniki wymieszać i zagnieść ciasto. Rozwałkować,wycinać ciasteczka - jedne
FitKotNaleśniki z dodatkiem musu z dyni są smaczne, żółciutkie, delikatne, idealne na jesienny posiłek. Nadzienie może być dowolne, słodkie lub inne. Polecam do nich twarogi, owoce, orzechy oraz dżemy(...)PRZYGOTOWANIE : Mleko, wodę, mus z dyni i jajka mieszamy aż składniki dobre się połączą. Wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia energicznie mieszamy trzepaczką. Ciasto nie powinno być zbyt gęste ani rzadkie. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju, wlewa chochelką porcję ciasta i smażymy z obu stron na zloty kolor. Naleśniki nadziewamy ulubionymi dodatkami. Smacznego
Kulinarne Fantazje Mariolikawałki i rozwałkowujemy bardzo cienkie placki ( użyłam do wałkowania maszynki do makaronu ). z których wycinamy radełkiem paski o szerokości około 1 cm. Foremki, rurki smarujemy oliwą i nawijamy paski ciasta zaczynając od węższej części do szerszej. Jedną stronę rurki obtaczamy w cukrze i układamy na blaszce. Pieczemy 15 minut w temperaturze 200 % C, aż będą złote. Po ostudzeniu delikatnie wyjmujemy(...)KREM : 2 budynie śmietankowe bez cukru 2 szklanki mleka 1 łyżka cukru 150 g margaryny 3 łyżki mielonych orzechów 200 g masy kajmakowej " HELIO " kukułka Budynie mieszamy w mleku z łyżką cukru, gotujemy, mają wyjść bardzo gęste. Rozkładamy na dwa talerze i chłodzimy. Margarynę ucieramy mikserem, dodajemy po trochu twardy budyń aż cały wyrobimy. Na koniec dodajemy
Kulinarne Fantazje Mariolijakimś piekielnie słodkim ciastem, ale postawiłam na dietetyczną wersję moich ulubionych pralinek. Po świętach jak znalazł :) Składniki: 1 szklanka suchej kaszy jaglanej 2 szklanki mleka (lub jedna szklanka mleka + jedna szklanka wody) 3 łyżki ksylitolu (lub więcej/ mniej - do smaku) 1 łyżeczka oleju kokosowego 1 łyżka kakao + 2 łyżki do obtoczenia 1/2 szklanki orzechów (u mnie z braku laskowych - włoskie
Cakes By Kejtmasa orzechowa z kawałkami orzechów ( na cały mazurek) polewa dekoracyjna biała i ciemna do dekoracji mazurka( naokoło) Lukier zrobiony z cukru pudru i soku z cytryny do dekoracji jako pączki bazi Wykonanie: Do misy wsypujemy przesianą mąkę w raz z proszkiem do pieczenia. Dodajemy miękkie masło pokrojone w kostkę, żółtka i cukier. Wyrabiamy szybciutko ciasto, a potem do lodówki
Różowa kuchniaminut. Po upieczeniu, gorące ciasto przełożyć (papierem na wierzchu) na wilgotną, oprószoną cukrem wanilinowym ściereczkę, delikatnie zdjąć papier do pieczenia i zwinąć w roladę. Zwiniętą roladę pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Wystudzoną roladę oprószyć cukrem pudrem. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Jest to przepis na blachę z wyposażenia piekarnika. Jabłka można oprószyć cynamonem i/lub drobno posiaknymi orzechami włoskimi. Szklanka = 250 ml. Źródło
Gospodyni Miejskajednakowej grubości. Każdy kawałek ciasta rozpłaszczamy na dłoni i układamy na nim wydrylowaną śliwkę. Zlepiamy dokładnie, formujemy kulę i odkładamy na posypaną mąką stolnicę. W garnku zagotowujemy wodę, wrzucamy do niej knedle i gotujemy około 10 minut. Wyjmujemy łyżką cedzakową i jeszcze ciepłe obtaczamy w panierce. Panierkę można urozmaicić dodając do niej zmielone migdały, orzechy lub pistacje
Nie tylko w kuchniHej! dziś coś ultra prozdrowotnego i nie codziennego, coś co możemy jeść na śniadanie lub kolację. Zainspirowany włoskim sposobem konsumpcji chleba maczanego w oliwie, postanowiłem stworzyć
Kuchnia PROzdrowotnaHej! Czy wiecie że już ponad 25% ludzi spokojnie radzi sobie bez pieczywa na śniadanie?. Ten nowy trend jest bardzo pozytywny i też podyktowany tym
Kuchnia PROzdrowotnaorzechów, mieszałam stopniowo wkładane orzechy, by pokryły się czekoladą i wyjmowałam je na folię Po wystudzeniu czekolada twardnieje i orzeszki stają się pyszne ! Są w miarę słodkie, na pewno zdrowsze niż kupne batoniki :O Zbyt wiele nie da się ich zjeść, bo są bardzo syte. I to jest ich plus :) Jeśli nie zdążymy upiec ciasta walentynkowego, to na takie orzeszki
Proste Potrawy