kuchni białą mąkę powstał problem z naleśnikami. Bo wydawało mi się, że z mąki pp nie mają prawa wyjść dobre. Ale na szczęście się myliłam:) Dzisiaj naleśniki z nutellą. Ciasto na ok. 8 - 10 naleśników: * 200 ml mleka * 200 ml wody mineralnej, ja używam naturalnie gazowaną * ok. 170 g mąki pszennej graham typ 1850 * 2 jajka * łyżka oleju + 2 krople(...)trzepaczką. Zostawiam na ok. godzinę w spokoju, po czym smażę na patelni posmarowanej olejem. Wsad nutellowy: * serek twarogowy zmielony jak na sernik lub homogenizowany * nutelli tyle, ile chcemy;) * zmielone orzechy Mieszamy, nakładamy na naleśniki, posypujemy zmielonymi orzechami i gotowe:) Można dodać kleks bitej śmietany lub polać rozpuszczoną czekoladą, ale to już rozpusta zupełna;) Komentarze cynamonwkuchni 2010/02/20
Zdrowa Kuchnia Sowyjest trochę inny. Podpatrzyłam go na blogu szwedzkiego cukiernika Ray Fores, który zamiast ucierać masło na puszysto dodał zrumienione masło. Zrumienione masło jeszcze bardziej podkreśla smak migdałów czy innych orzechów. Tarta z truskawkami i rabarbarem wyszła super. Dodatkowo posypałam ją kruszonką. U nas w domu jemy tartę z owocami na ciepło z lodami lub po ostygnięciu z waniliowym sosem(...)pszennej mąki 1 łyżeczka waniliowego cukru Zacznij od spodu do tarty. Zimne masło posiekaj nożem z mąką i cukrem. Kiedy już utworzy się kruszonka dodaj żółtko i zagnieć ciasto ale tylko do połączenia składników. Rozwałkuj ciasto na placek i wyłóż nim dno formy. Owiń w folię i wstaw do lodówki na 30 minut. Nastaw piekarnik na 175ºC. Wymieszaj białka
codojedzeniaszczypta soli 1 cukier wanilinowy 1 skórka starta z cytryny i sok bakalie co kto lubi i dowolna ilość oczywiście nie do przesady, ja polecam: migdały, skórkę pomarańczy, orzechy włoskie, morele suszone, śliwki,... Mleko podgrzewany( nie gotujemy), do miski wrzucamy drożdże zasypujemy je cukrem i zalewamy ciepłym mlekiem zostawiamy je na 10 min żeby sobie popracowały. W tym samym(...)200C dół, a po 20 min przełączamy na góra-dół i pieczemy 20min. Łączny czas wypieku to 40 min. Na wszelki wypadek sprawdź wykałaczką czy ciasto nie przywiera
Niezły Młynekszklanki ciepłej wody 2-3 łyżeczki cukru pudru 2 łyżeczki soku z cytryny DODATKOWO: 1 tabliczka mlecznej czekolady z orzachami 1-2 garści orzechów laskowych do posypania tortu WYKONANIE: BISZKOPT: Wszystkie składniki na biszkopt powinny być w temperaturze pokojowej. Mąki, pszenną i ziemniaczaną, przesiej razem do osobnej miski. Tortownicę o średnicy(...)łyżce, cały czas ubijając. Teraz dodaj po kolei żółtka, ubijając dokładnie po każdym dodaniu. Przesiane mąki dodaj do masy i całość bardzo ostrożnie wymieszaj szpatułką. Delikatnie przełóż ciasto do tortownicy. Piecz je w temperaturze 160 - 170 stopni C przez około 35 - 40 minut lub do tzw. suchego patyczka. Gorący biszkopt wyjmij z piekarnika
Słodko-Słony Świat IlonySKŁADNIKI: Spód: - płatki owsiane - 2 szklanki - miód pszczeli - 2 łyżki (60 g) - mleko - 1 szklanka - olej kokosowy - (50 g) Masa: - kasza manna - 260 g - mleko - 3
Być w dobrej formie i tryskać pozytywną energią przez cały czasKulki Rafaello to wyśmienity smakołyk inspirowany popularnymi pralinkami. Jest to deser który obłędnie smakuje, szybko się robi i błyskawicznie znika z talerza. Masa przygotowana jest z
Smakowite DaniaPyszne, mięciutkie i niezwykle aromatyczne placuszki idealne na śniadanie. Podałam je z najlepszym kremem bananowo-orzechowym... uzależnia :) Placuszki: 1 jajko 3 łyżki
Chocolate Muffin BlogCzy jest ktoś, kto nie lubi tych wafelków? Myślę, że nie Można je w bardzo łatwy sposób przygotować w domu. Nie potrzebujemy do tego wielu składników
Ania i Marcin gotująW tym roku sezon na przetwory warzywne rozpoczęliśmy dość nietypowo, bo od fasolki szparagowej w słonej zalewie i marynowanej fasolki szparagowej, Nigdy wcześniej nie próbowaliśmy robić
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataBabeczki powstały bardzo szybko i tak samo szybko zniknęły. Moja córka uznała ze sa godne polecenia wiec to robie ;-) Skłądniki
Radość kipiąca uśmiechem.American cookies – jedne z moich ulubionych ciastek! Fantastyczne, kruche ciastka wypełnione po brzegi czekoladą. W smaku przypominają nasze ” pieguski „. Idealne zarówno na słodką
Ostra na SłodkoJak wiadomo Raffaello wyraża więcej niż tysiąc słów...A więc jest jeszcze czas by przygotować je ukochanej osobie własnoręcznie. Czy trudno? nic bardziej mylnego, zobaczcie sami
Z Majeczką w kuchniJajko w bułce jest chyba najbardziej lubianym śniadaniem u wszystkich. Lecz pomyślałem, że proste jajko zapieczone w bułce jest nudne w smaku, a więc zrobiłem jajko
Kuchnia ŁukaszaSkładniki na masę serową: 1 kg sera twarogowego (3-krotnie mielonego) 6 sztuk jajek 1 i 1/2 szklanki cukru 6 łyżek mąki 100 g śmietanki kremówki
Emcia Pichciktóra jest dostępna przez cały rok, a nie tylko jesienią - 35 dag mąki pszennej - 12 dag masła - 1 szklanka cukru - 1 szklanka żurawiny - 1 garść rodzynek - 3/4 szklanki krojonych orzechów włoskich - 1 jajo + szczypta soli - 2 łyżki naturalnego kakao - 2 łyżeczki sody - 1 opakowanie przyprawy do piernika 1. Dynię umieszczamy w rondlu z kilkoma łyżkami wody, tylko tyle(...)mieszamy drewnianą łyżką do czasu aż składniki się ze sobą połączą. 3. Formę wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy masę i pieczemy ok. 70 minut w 185 C. Po upieczeniu ciasto przekładamy na kratkę kuchenną aby odpoczęło i odparowało. Kroimy gdy wystygnie
Apetyczna babeczka