własne przekąski, owoce, warzywa, orzechy, mieszanki musli. To są świetne przenośne opcje, które mogą wypełnić przerwę między posiłkami. 3. Skoncentruj się na jedzeniu, które lubisz Skoncentruj się na jedzeniu, które lubisz, nie stawiając sobie żadnych ograniczeń. Ograniczenia i zmuszanie się do jedzenia, czegoś czego nie lubicie może powodować negatywne skojarzenia i zniechęcać do diety. Kawałek ciasta, tortu czy hot-doga
ProstePesto.plpłatków owsianych, sezamu, mielonych orzechów lub maku Uwagi do przepisu: Przepis jest na formę keksową o wyższych wymiarach 30 x 11 cm. Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml. PRZYGOTOWANIE: W misce mieszam wszystkie suche składniki, dodaję kefir lub maślankę, mieszam dokładnie łyżką. Formę keksową smaruję olejem, np. rzepakowym, posypuję dno i boki ziarnami, wkładam ciasto chlebowe, wyrównując smaruję
Zasmakuj Kuchnisuche i mokre składniki. Orzechy kroimy na kawałki. Dodajemy do masy i jeszcze raz krótko mieszamy. Metalową formę do muffinek wykładamy papierowymi papilotkami. Jeśli nie mamy tych kupnych, można je zrobić samemu z kawałków papieru do pieczenia (jak? można zobaczyć np. w tym wpisie albo na filmiku na moim Instagramie w wyróżnionych relacjach). Wypełniamy foremki ciastem. Muffinki pieczemy około
Ciastkozercymiodem, dodać mielone orzechy, przesianą mąkę i resztę składników suchych. Na koniec dodać marchewkę i wymieszać już łyżką. Przelać do tortownicy. Piec w 180 stopniach przez 50 minut. Krem: 2 opakowania serka mascarpone łyżka syropu z agawy kilka kropel aromatu pomarańczowego lub łyżeczka skórki z ekologicznej pomarańczy Wymieszać razem na gładki krem. Przeciąć wypieczone ciasto. Smarować warstwy kremem
AZgotuj!makową, na górze ciasta połóż rozwałkowane pasy. Piec do uzyskania złocistego koloru. Czas ok 30 minut w temperaturze 200 stopni. Masa Makowa Mak wsypać do dużego garnka, zalać gorącą wodą i zagotować. Gotujemy przez 30 minut, po ugotowaniu przekładam do sita i zostawiam do odsączenia na pół godziny. Mak trzeba zmielić trzy razy. Rodzynki, orzechy i migdały posiekać.Wszystko
Kurnikowopomidorami Sałatka z figami, orzechami laskowymi i grana padano Sałatka z grillowanej cukinii z mozzarellą i pomidorkami cherry Sałatka jajeczna Sałatka jajeczna z kukurydzą i oliwkami Sałatka jajeczna z ogórkiem zielonym i czosnkowym jogurtem Sałatka jajeczna z serem i kiełbasą krakowską Zgrzewane kanapki z serem, pomidorem i szynką Zgrzewane kanapki z ricotta, rukolą i szynką Ciasto na pizzę Rossini Brokułowo
Moja smaczna kuchniamieszanki bakaliowej (orzechy włoskie,daktyle,śliwki suszone,morele suszone,migdały,skórka pomarańczowa i cytrynowa,suszona żurawina itp.) Pokrojone bakalie namoczyć w rumie przez parę godzin.Miękką margarynę utrzeć z cukrem na puszystą masę,nadal ucierając połączyć z wbijanymi kolejno żółtkami.Mąkę przesiać przez sito i jednym ruchem wsypać do masy.Dokładnie ucierać aż ciasto będzie puszyste i jednolite.Odsączone
Anielskie wypiekilody – ciasta bez pieczenia – wypieki. Z dużą dozą pewności, każdy amator słodkości znajdzie coś odpowiedniego dla siebie niemal na każdą okazję, bo książka zawiera aż 122 słodkie i zarazem zdrowe propozycje. Przepisy, znajdujące się w książce są proste w wykonaniu i bazują na łatwo dostępnych, zdrowych składnikach, takich jak kasze, rośliny strączkowe, orzechy, świeże i suszone owoce. Ostatnio
Dietologbakaliami - idealne ciasto ucierane na maśle z dodatkiem bakalii, aromatu waniliowego, w sam raz na święta. Nie dość, że robi się je bardzo szybko, to jest bardzo smaczne. Najlepsze w smaku jest na drugi dzień. Składniki: 5 jajek 2 szklanki mąki 250g masła 1 szklanka cukry 1 opakowanie cukru waniliowego 300g bakalii (rodzynki, orzechy, migdały, skórka pomarańczowa, kandyzowane owoce
Gotuj z Mąkąpodzielić na kawałki, jak ciasto. Smakuje dobrze na ciepło i na zimno. Jest bardzo syta, za sprawą płatków owsianych. Pod wpływem pieczenia, płatki owsiane pęcznieją. Użyłam tych błyskawicznych. Tym razem proponuję pieczoną owsiankę z dodatkiem czekolady! Kawałeczki posiekanej czekolady rozpuszczają się w ustach! Podziel się tym przepisem z najbliższymi! Smacznego! Pieczona owsianka z kokosem i orzechami włoskimi / 2 porcje Składniki
Moja smaczna kuchniapasują jako dodatek do ciast czy placków. Herbata zielona z Indonezji Niefermentowana zielona herbata, łagodna w smaku, bez dodatków. Ma zdecydowanie mniej teiny, niż herbata czarna, jest też od niej znacznie bardziej przyjazna dla żołądka. Herbata biała Bai Mu Dan z Nepalu To herbata ekologiczna o lekko słodkim smaku z delikatną nutą kwiatową i aromatem orzechów. Idealna na uspokojenie nerwów
Poranek na słodkoLekki i puszysty sernik z truskawkami na zimno na bezglutenowym orzechowo-czekoladowym spodzie. Delikatny i bardzo truskawkowy. Pyszny! SKŁADNIKI: spód: 200 g ciastek bezglutenowych pełnoziarnistych (np
Kuchnia bezglutenowaZabawa z tym ciastem, to sama przyjemność i banalnie prosta sprawa, równie dobrze, do robienia kulek można 'zatrudnić' dziecko :) Mąka pełnoziarnista kompletnie nie przeszkadza w smaku, jeżeli jednak macie obawy co do jej smaku, to 1 szklankę można zamienić na zwykłą pszenną. Można również poeksperymentować z bakaliami i nadziać ciastka tym, co lubicie najbardziej: orzechy, suszone owoce, ziarna
Kraina Miodem Płynącasoku z cytryny Przygotowanie: Orzechy moczymy w wodzie przez co najmniej 6 godzin (najlepiej przez noc) wyciągamy, odsączamy i blendujemy na mączkę, przesypujemy do miski, cebulę kroimy na małe kawałki, wrzucamy do blendera, aż uzyskamy z niej jednolitą masę. Dodajemy 2 jajka, łyżeczkę sody i soku z cytryny. Rozmaryn drobno szatkujemy i wrzucamy do naszego ciasta, dosypujemy mąkę, doprawiamy solą
PaleoLifeKeksy są różne, bo można dodać do nich różne składniki. A to tradycyjną mieszankę keksową a to inne bakalie. Ja mam dziś keks nietypowy bo bananowy
Ewa w kuchniSkoro już pozostajemy w temacie kaszy jaglanej to jeszcze coś na szybko i słodko- czyli zdrowy, pożywny i pyszny deser w wersji lekkiej. Składniki: ½ szklanki kaszy
Tradycyjna Kuchniaskładniki: 2 banany 270 g mąki 100 g cukru 1 jajko 250 ml mleka 125 ml oleju 1 łyżeczka masła orzechowego 50 g orzechów ziemnych 1/2
Domowy Smak JedzeniaTwix już zawsze będzie kojarzyła się z moim sernikiem. Ps. może to i bomba kaloryczna…. ale z całą pewnością od czasu do czasu taka bomba nie zaszkodzi. Takie ciasto jest fantastycznym pomysłem zarówno na upalny dzień … do popołudniowej kawki … jak i np. deser po romantycznej randce. Polecam! SKŁADNIKI: ( tortownica 18 cm) * biszkopty okrągłe – 10 szt * serek(...)biały homogenizowany – 400 g * śmietana 36% – 150 ml * żelatyna – 3 łyżeczki * cukier puder – 3 łyżki DODATKOWO: * cukierki krówki – 100 g * twix – 2 paluszki * orzechy – 100 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Tortownicę wykładamy herbatnikami. Żelatynę zalewamy odrobiną wody, odstawiamy do napęcznienia, a następnie podgrzewamy do rozpuszczenia i studzimy. Uważamy, żeby nie zagotować żelatyny, gdyż straci
Ostra na Słodkokółeczkami z ciasta. Skrawki ciasta zagniatamy i formujemy z nich wałeczki, które formujemy w łuk- będą to rączki do koszyczków. Smarujemy je białkiem. Rączki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy je z foremkami w temperaturze 180 stopni ok. 20 minut. Po upieczeniu i ostudzeniu, koszyczki wypełniamy nutellą i bakaliami (u mnie: migdały blanszowane, orzechy laskowe, żurawina, płatki migdałowe
Aga w kuchniżeby uzyskać pyszne ciasto czekoladowe, można do kaszy dodać odrobinę wanilii i zrobić czekoladową polewę, ja robiłam je na tysiąc sposobów i za każdym razem smakuje niesamowicie. Składniki: - 3 szklanki mleka (zwykłego lub roślinnego) - 1,5 szklanki kaszy jaglanej suchej - 2-3 łyżki miodu lub innego słodu - paczka daktyli 150g - 1,5-2 szklanki orzechów, migdałów lub słonecznika Przygotowanie
zdrowa vege kuchniailości ciasta wychodzą dwie foremki keksowe piernika:) Pieczemy około 30 minut w temp. 180"C, a po ostudzeniu kroimy na pół i smarujemy powidłami śliwkowymi. Czekoladę gorzką oraz karmelową łamiemy i roztapiamy w kąpieli wodnej, każdą osobno, dodajemy po łyżce masła i odrobinie mleka. Polewamy pierniki zalotną falą czekoladowo- karmellovą i dekorujemy orzechami:) P.S Piernik pieczemy na około miesiąc
Luźna Kuchniamargaryną i wylepić ciastem. Gotowe babeczki wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 11 minut ( gdy foremki są małe) lub 13 minut ( gdy foremki są średnie) w temperaturze 200 stopni C. Po upieczeniu wystudzić i wyjąć z foremek. Składniki na masę kajmakową: 1 puszka masy kajmakowej ok 400 g 90 g miękkiego masła migdały lub orzechy do przybrania Masło zmiksować
Na słodko lub wytrawnieskórka się zezłoci. Odstawiamy. Ciasto francuskie wycinamy na kształt filetów. Mięso przekrawamy w połowie i nadziewamy pieczarkami lub serem kozim ze szpinakiem (sposób na ten szpinak w poprzednim poście). Zamknięte sakiewki nakłuwamy i smarujemy żółtkiem. Pieczemy 15 minut w 200 stopniach. Surówka z marchwi. Marchew tniemy obieraczką na długie pasy, dodajemy posiekaną brzoskwinie i zmiażdżone orzechy włoskie. Solimy, skrapiamy oliwą
BaRepasśmietankowy 60 g, żółtka 6 szt, cukier 0,5 szklanki, masło 300 g, dodatkowo: galaretka czerwona 1 szt, galaretka żółta 1 szt, czekolada mleczna 100 g, kakao 2 łyżki, orzechy włoskie drobno posiekane 100 g, rodzynki 100 g, ponadto: brzoskwinie w syropie 6 szt, galaretka brzoskwiniowa 2 szt, biszkopty podłużne 25 szt, śmietanka 30 % 200 ml, śnieżka w proszku(...)łyżce cukru nie przerywając ubijania. Następnie dodajemy po jednym żółtku. W oddzielnej misce przesiewamy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia, mieszamy i dodajemy do masy jajecznej. Ciasto delikatnie mieszamy szpatułką do połączenia. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia (samo dno) wylewamy ciasto i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w 170 st. C przez 30 min, do suchego patyczka
kulinarne odsłony patiKrokiety orzechowe Uwielbiam krokiety orzechowe za ich intensywny, gorzkawy smak i aromat pietruszki. Są przepyszne z kapustą z grzybami i jako dodatek do ryby - smażonego karpia
Korniszonki4ta czekoladowa propozycja to idealnie gęsta i kremowa czekolada ze zdrowymi bakaliowymi dodatkami. Dzisiejsza czekolada w odróżnieniu od propozycji ze śliwką i cynamonem jest mniej gęsta
Kuchnia PROzdrowotnaKażdy zna, prawie każdy lubi ale czy trzeba iść po nią do sklepu?. Zdecydowanie nie trzeba! do tego możemy uczynić z takiej domowej nutelli zdrowy krem
Kuchnia PROzdrowotnasię, że są idealne do wypieków. Przedstawiam Wam przepis na przepyszny chlebek bananowy. Jest to przepis bazowy, ponieważ możecie go modyfikować dodatkami. Świetnie sprawdzi się z dodatkiem migdałów, czekolady, orzechów oraz cynamonu. Jest idealny jako przekąska albo na śniadanie z dodatkiem twarogu i owoców. Chlebek bananowy 4 dojrzałe banany ((4 małe lub 3 duże)) 185 g mąki pszennej lub owsianej(...)przygotowaną masę przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia (ja użyłam keksówki o wymiarach 22 cm na 12 cm). Ostatniego banana obierz i przekrój na pół, połóż na górze ciasta (wskazówka: ten punkt możesz pominąć). Włóż ciasto do rozgrzanego piekarnika i piecz 50-55 min. w temperaturze 180 stopni C (do suchego patyczka). Wartości odżywcze (kawałek): Kcal: 163 | Białko
Przepisy na widelcuszklanki miodu 4 łyżki kakao 1 jajko 1 gorzka czekolada szklanka mąki migdałowej 2 łyżki oleju kokosowego laska wanilii łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 3 łyżki masła z orzechów nerkowca Sposób przygotowania: Gorzką czekoladę kroimy na drobne kawałki. Do blendera wrzucamy pozostałe składniki oprócz masła orzechowego i wszystko razem blednujemy do uzyskania jednolitej masy. Dorzucamy kawałki pokrojonej czekolady(...)równo rozprowadzamy. Masło orzechowe rozpuszczamy, wylewamy na górę naszego brownie. Wstawiamy do rozgrzanego do 170 stopni piekarnika na 20-25 minut lub do czasu, aż wbity patyczek w środek ciasta będzie wychodził czysty. Gotowe Smacznego! Specjalnie dla Was mamy przygotowany kod rabatowy na cały asortyment w sklepie www.patelnie-tytanowe.pl Użyj kodu PALEO10 , aby otrzymać –10% na cały koszyk! Kod jest ważny
PaleoLifedżemu wiśniowego z kawałkami owoców 1,5 łyżki żelatyny Esencja kawowa: 200 ml gorącej wody 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 1,5 łyżki syropu barmańskiego o smaku orzechów laskowych Dodatkowo: 18 szt biszkoptów podłużnych bez cukru 50 g startej gorzkiej czekolady posypka waflowa czerwona Przygotowanie: Biszkopt kawowy - kawę i kakao rozpuścić w 2 łyżkach gorącej wody. Do miski przesiać(...)cukrem do momentu zbielenia. Następnie dodać rozpuszczoną kawę z kakao - lekko wymieszać rózgą. Na koniec dodać przesiane obie mąki z proszkiem do pieczenia. Za pomocą rózgi delikatnie wymieszać. Ciasto przelać do tortownicy o wymiarach 24 x 24 cm, którą spód wykładamy papier do pieczenia, zaś boki posmarować masłem. Piec około 30 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C. Ż elka
Ciastka - domowe słodkościchwilę. Łączny czas przygotowania i pieczenia nie przekracza godziny :) Polecam. Składniki na formę keksową: * 3 jajka * 3/4 szklanki cukru * 250 g masła * 300 g powideł śliwkowych (użyłam Orzech ) * 2 łyżki miodu * 2 łyżki przyprawy do piernika (użyłam Skworcu ) * 2 łyżki kakao (użyłam Skworcu ) * 2 szklanki mąki pszennej * 1 łyżeczka proszku do pieczenia * około 150 g czekolady(...)przestudzoną masę z powidłami, wymieszać. Na końcu przesiać przez sitko mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wymieszać wszystko mikserem. Formę keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia, wylać do niej ciasto, wyrównać. Piekarnik nagrzać do 170'C, wstawić ciasto i piec około 40-45 minut. Przestudzone ciasto polać rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą
Zrób to smaczniebudynie rozprowadzamy w 0,5 l mleka i wlewamy do masy serowej, czekamy aż wszystko się zagotuje i zgęstnieje. Dodajemy pokrojone (lub płatki lub słupki) migdały (mogą być orzechy lub co kto woli). Kończymy gotowanie, zestawiamy garnek z palnika. Do niewielkiej miseczki wlewamy trochę mleka lub soku pomarańczowego (może być też np. alkohol, zależy od upodobań) i maczamy po jednym(...)Ciastka układamy na dnie blachy, jedno przy drugim (czasami trzeba ciastka dopasować i ułamać), następnie wylewamy gorącą jeszcze masę serową, a na nią ponownie układamy ciastka maczane w mleku. Ciasto zostawiamy do wystygnięcia. Na wystudzony sernik przygotowujemy polewę czekoladową: 1/2 kostki masła 6 łyżek cukru 2 łyżki kakao 1 łyżka mleka Wszystko umieszczamy w niewielkim garnuszku i rozpuszczamy, a następnie
Słodki sentymentsobą ale zupełnie z własnej woli przyłączenia się do imprezowych przygotowań. Więc, oprócz tortu, o którym będzie w najbliższym czasie osobno, na wegańsko-niewegańskiej imprezie były jeszcze: SŁODKOŚCI: - nasze ciasto czekoladowe z wiśniami, - dla dzieciaków muffinki bananowo-czekoladowe oraz cytrynowe z nadzieniem owocowym, - sałatka owocowa, - koszyczek niewegańskich słodyczy dla słodyczożerców ;) Miały być jeszcze nasze ciasteczka piwne ale zapomnieliśmy(...)sosem na bazie wody i oleju z przyprawami zamiast majonezu, - sałatka z roszponki , pomidorów, mrożonego bobu i prażonego słonecznika (mniej więcej taka :) ), - sałatka z selera w zalewie, orzechów włoskich i rodzynek. SŁONE I KWAŚNE PRZEKĄSKI: - drożdżowe pierożki z pieczarkami (to nasz wkład), - pizzerenki z sosem mocno pomidorowym (to też nasz wkład, głównie dla dzieciaków) (pierożki i pizzerenki
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEskładniki: 400 g cukinii, obranej bez pestek 1000 ml bulionu lub wywaru z warzyw 1 mała cebula 200 ml słodkiej śmietany ok. 40 g masła 4
Domowy Smak JedzeniaSkładniki na 2 rolady: 800g schabu wieprzowego 200g ricotty 1 łyżeczka soli 0,5 łyżeczki pieprzu 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku 1 łyżeczka majeranku olej
Kuchnia ŁukaszaCiasto marchewkowe z poniższego przepisu to HIT wśród prostych wypieków! Kiedy ostatnio zrobiłam je na spotkanie ze znajomymi, zniknęło z talerzy w mgnieniu oka :) Każdy zachwalał
Kulinarne Przebojesprawdziła się w cieście na pierogi . Albo skrobia z tapioki lub też skrobia z maranty trzcinowej. Możliwości jest wiele. Jednak żadna z nich nie jest niskowęglowodanowa… Inspiracja potrzebna od zaraz Ja jednak- jak wiecie- uparłam się przy diecie ketogenicznej i nie chciałam iść na ustępstwa. Mój przepis musiał spełniać wyśrubowane wymagania- Keto, bez nabiału, bez orzechów. Z takimi ograniczeniami
Modern Cave GirlJABŁKIEM /1 porcja/ Ciasto: 35 g (3 łyżki) mąki pszennej 35 g (3 łyżki) mąki orkiszowej 30 ml dowolnego napoju roślinnego 30 ml wody gazowanej szczypta soli płaska łyżka otrąb łyżeczka cukru waniliowego jabłko obrane i pokrojone w drobną kostkę + kilka plastrów do dekoracji olej do smażenia jajko Dodatki: cukier puder trzcinowy mieszanka surowych ziaren, orzechów i suszonych owoców Przygotowanie
Poranek na słodkopokruszonych włoskich orzechów, garść sezamu, garść wiórków kokosowych- z resztą tutaj moim zdaniem panuje pełna dowolność Pomieszałam wszystkie składniki, żeby się ładnie zlepiły. Jeśli za bardzo się rozsypują możemy dodać ekstra łyżkę masła lub oleju. Rozkładamy na papierze lub w formie lekko ugniatając. Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 20 min aż zbrązowieje. Ciasto jest miękkie, więc
Cytryna&Co.Mąkę migdałową, orzechy laskowe, wiórki kokosowe, szczyptę soli i 1 łyżkę cynamonu dokładnie mieszam w misce. 8 Dodaję pokrojone w kostkę masło klarowane lub olej kokosowy oraz 1 łyżkę miodu i rozcieram palcami na kruszonkę. 9 Piekarnik rozgrzewam do 160st.C. 10 Masę owocową równomiernie posypuję kruszonką. 11 Piekę około 15 minut. Po tym czasie ciasto posypuję płatkami migdałowymi i piekę
Book of spellskrokant z orzecha laskowego - CUKIETERIA czekoladowe rurki pokruszone - CUKIETERIA mięta do dekoracji Przygotowanie : Biszkopt Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę. Do ubitej piany stopniowo dodawać cukier, dobrze ubić. Następnie dodawać po jednym żółtku, ocet i olej, dobrze ubić. Mąkę wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia, dodać do piany, delikatnie wymieszać. Wylać ciasto do wysmarowanej
Kuchnia Danusiposiekanych orzechów (dałam ziemne) 1 łyżeczka przyprawy do pierników 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Wykonanie: Fasolę odsączyć na sicie z zalewy. Fasolę oraz jajka umieścić w wysokim naczyniu i zmiksować na gładką masę blenderem. Następnie do przygotowanej masy dodać resztę składników i wymieszać. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, nakładać ciasto do 3/4 ich wysokości
zadanie-gotowanieDekoracja: orzechy włoskie rodzynki wiśnie kandyzowane pałeczki czekoladowe Przygotowanie: Białka ubić z cukrami na sztywno. Dodawać po jednym żółtku i ubić na sztywną masę. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i wymieszać z makiem. Ubijając na najwolniejszych obrotach dodawać porcjami do masy jajecznej. Pod koniec wlać olej. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto i równomiernie rozprowadzić. Włożyć do nagrzanego
Ala piecze i gotujeczekolady mlecznej z orzechami 2 łyżki mleka Miękkie masło utrzeć na puch a następnie powoli dosypywać cukier. Kiedy masa będzie utarta na puch wbijać po jednym jajku. Mąkę, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia wymieszać i przesiać do masy jajecznej, dodać skórkę pomarańczową i zmiksować na gładko. Foremkę do babki porządnie wysmarować masłem i przełożyć ciasto (tak, żeby było
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniawinogron i orzechami. Doprawić solą i pieprzem. Mąkę, masło, żółtka, sól, drożdże i połowę jogurtu włożyć do malaksera i zmiksować. Wyłożyć na blat, szybko wyrobić. W razie potrzeby dodać resztę jogurtu. Rozwałkować na grubość około 0,3 -0,5 mm, wykładać nim wysmarowane masłem foremki (ja użyłam foremki do mini tart) tak, aby trochę ciasta wystawało poza brzegi
królestwo garówrukolą i włoskimi orzechami Kasza gryczana ze szpinakiem, brokułami i ricottą Kasza pęczak z polędwiczką, cieciorką i papryką Pappardelle z mięsem, cukinią, papryką i pieczarkami w pomidorach Pieczarkowa z kuskusem Pieczarkowa z makaronem i majerankiem Pieczona dynia z cukinią w ziołach z kaszą jęczmienną Pieczona kiełbasa z warzywami w oliwie z rozmarynem Pieczone pierożki z ciasta na focaccie z kuskusem
Moja smaczna kuchniajabłko migdały lub orzechy włoskie do dekoracji Przygotowanie: Jabłko ubrać i w drobną kostkę pokroić. Przygotować sobie dwie miski. Do jednej miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i cynamonem. W drugiej misce ubić jajka z cukrem. Dodać mleko, olej wymieszać łyżką. Do mokrych składników dodać suche wymieszać, następnie dodać pokrojone jabłka. W przypadku gdy ciasto okaże się zbyt gęste
Ciastka - domowe słodkościszkoły. Kruche ciasto z dodatkiem kaszy manny połączone z kawałkami jabłek , kokosem i prażonym słonecznikiem z całą pewnością zachwyci niejedno podniebienie. Gwarantuję , że każdy z przyjemnością sięgnie po kolejne! Ps. ciasteczka troszkę przypominają ciastka owsiane lub pieguski – tak znane i lubiane przez miliony! Polecam! SKŁADNIKI: * kasza manna – 6 łyżek * mąka pszenna – 3 łyżki * kokos + orzechy
Ostra na Słodkosałatka jarzynowa, trochę ciasta, pasztetu i pieczonego mięsa, miałam ochotę na coś zupełnie innego. Mały wypad na pobliski bazarek i powstała pyszna lekka sałatka. Ja się co prawda na Święta nie przejadam, ale polecam ją zarówno wszystkim "świątecznym jadkom jak i niejadkom", bo jest po prostu pyszna. Składniki: garść rukoli kilka listków radicchio kilka włoskich orzechów 5-6 dużych truskawek
Gosia gotujemąkę oraz zmielone orzechy. W osobnym naczyniu ubić na sztywno pianę z białek ze szczyptą soli i delikatnie wymieszać ją z masą kakaową. Wyłożyć na dużą natłuszczoną lub wyłożoną papierem do pieczenia blachę o wymiarach ok. 25 x 38 cm. Piec ok. 15 minut. W tym czasie cukier puder utrzeć z rumem na lukier. Gorące ciasto skropić z wierzchu
KUCHARNIAorzechów 2 żółtka 8 dag cukru pudru 18 dag margaryny/masła pół cukru waniliowego Przygotowanie: Trzeba zaopatrzyć się w stolnicę, duży nóż i wałek. Niekoniecznie w celach zbrodniczych :) Wszystkie składniki siekamy na stolnicy i kończymy wyrabiać ręką. Dzielimy je na mniejsze części, rozwałkowujemy - uwaga- trzeba dobrze posypać mąką wałek i stolnicę, bo ciasto się przykleja - ciasteczka
Lawendowe Niebowyposażeniu piekarnika ). Ciasto przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blachę i piec w 180 stopniach C przez 20 minut. Upieczony blat piernikowy, przekroić na trzy równe części. Pozostawić do całkowitego wystygnięcia. Piernikowe blaty przełożyć powidłami śliwkowymi. Czekoladę rozpuścić, dodając olej roślinny, w kąpieli wodnej. Rozpuszczoną czekoladą polać piernik. Wierz piernika można udekorować bakaliami lub orzechami. Smacznego
kolorowotorcikowo