ciasto z orzechami - 14811 przepisów (strona:715/988)

Granola II 73

Czas czytania: 2 min Granola II Granola II to pyszny dodatek do śniadania i zdrowa pożywna chrupiąca przekąska. Taki prosty dodatek z powodzeniem każdy może

SprawdzonaKuchnia.pl
Bubble Tea oraz deser z mango i tapioką (bez glutenu, cukru białego, laktozy, wegańskie) 114

Mając do dyspozycji saszetki przepysznych i ciekawych herbat nie byłybyśmy sobą gdybyśmy nie wykorzystały ich równie pyszny sposób. Herbaty Yogi Tea   mają bardzo ciekawe składy

Candy Pandas
Mleko rozgrzewające z szafranem 265

Hej! Dziś coś w sam raz na jesienne chłody!. Ciepłe mleko... w orientalnym klimacie. Idealne po powrocie do domu gdy jesteście wyziębieni! Dzięki zawartości orzechów nerkowca

Kuchnia PROzdrowotna
Wegańskie brownie z ciecierzycy 206

Brownie najczęściej przyjmuje formę płaskiego ciasta podawanego na ciepło lub zimno. W tym przypadku zalecałabym poskromienie łakomstwa (tak, nie jest to proste, ale wiem, co mówię) i odczekanie, aż ciasto całkowicie przestygnie. Po pierwsze, pokrojone zbyt wcześnie może się rozpadać. Po drugie, na zimno smakuje zdecydowanie lepiej – głęboki czekoladowy smak staje się jeszcze bardziej intensywny i odurzający.  Opłaca się(...)stałej postaci 1 szklanka waniliowego mleka ryżowego 10 daktyli 1 czubata łyżka kakao 1 łyżka melasy (opcjonalnie) szczypta soli morskiej 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego 1 szklanka migdałów lub orzechów włoskich 1 szklanka maki ryżowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 szklanki ciecierzycy z puszki lub ugotowanej 4 łyżki syropu klonowego Piekarnik rozgrzej do 180°C. Prostokątną formę o wymiarach

Roślinna - blog wegański
Owoce w jogurcie z orzechami na ciepło 197

Hej! Po raz kolejny łączymy pyszności ze zdrowiem. Tak o to banan i truskawka skąpane w greckim jogurcie i muesli połączą się z orzechowym trio z

Kuchnia PROzdrowotna
Sałatka z ananasem i kurczakiem w orientalnym sosie 368

Kolejny klasyk czyli kurczak-ananas w sałatkowej odsłonie. Wersja odchudzona czyli mniej majonezu, więcej zielonego i chrupkiego. Będzie rzodkiewka, sałata masłowa, orzech włoski i sos z

Kuchnia PROzdrowotna
TORCIK ORZECHOWO-JABŁKOWY 161

jabłek sok z 1/2 cytryny 2 łyżeczki cukru 1 op. galaretki cytrynowej Masa orzechowa: 125 g serka mascarpone 150 ml śmietanki 30% 2 łyżeczki cukru pudru 3 łyżki mielonych orzechów włoskich 1 wafelek orzechowy typu Princessa (ok. 40 g) Bita śmietana: 200 ml śmietanki 30% 1 łyżka cukru pudru wiórki z czekolady deserowej Wykonanie: Biszkopt: I- część: mieszamy mikserem Białka(...)sitko i proszek do pieczenia. Do ubitej piany dodajemy mąkę z proszkiem na przemian z olejem, cały czas mieszamy, aż masa ładnie się połączy, by nie było grudek. Gotowe ciasto przelewamy do tortownicy (średnica 18 cm), której dno wyłożone jest papierem do pieczenia. Pieczemy w temp. 180 stopni ok. 30- 35 min., aż boki lekko odejdą od formy. Sprawdzamy patyczkiem

Kuchnia MagdaLeny
Serniko- makowiec na spodzie piernikowym 129

kruche lub drożdżowe ciasto. Dla mnie jest trochę za mało lekkie. W przeciwieństwie do sernika z makiem na delikatnym, kruchym spodzie z piernika. Pyszne, delikatne i lekkie jak chmurka ciasto. Idealne na wigilijny stół. Do tego typu wypieków świetnie nadaje się dobrej jakości piekarnik. Jeżeli i Wam zależy by mieć #ciastojakzobrazka przygotujcie ten przepis w piekarniku #beko.   Składniki(...)skórka otarta z jednej pomarańczy  2 łyżki mąki  1/2 szklanki cukru pudru  Masa makowa: 2 szklanki suchego maku  litr mleka  1 szklanka bakalii: użyłam orzechów, rodzynek i żurawiny  1 szklanka cukru pudru  2 łyżki Amaretto  sok z połowy pomarańczy  3-4 łyżki mąki pszennej  2 jajka  garść kandyzowanej papaji

Mango Papaja
KOKOSOWY JAGIELNIK Z TRUSKAWKAMI I GALARETKĄ BEZ PIECZENIA – wegański, beglutenowy, bez laktozy, FIT 847

posłodzenia: cukier, cukier brązowy, ksylitol, erytrytol – do smaku DODATKOWO: * świeże truskawki * galaretka wegańska truskawkowa ( z agar-agar ) – 1 op SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: SPÓD: Daktyle wcześniej namaczamy, odsączamy, dodajemy orzechy, olej kokosowy, kakao i 2 łyżki wody – wszystko razem dokładnie blendujemy na gładką masę. Tak przygotowaną wylepiamy tortownicę wyłożoną na spodzie papierem do pieczenia, wstawiamy do lodówki. MASA: Dwukrotnie(...)ogniu aż płyny wsiąkną, zdejmujemy z ognia, zostawiamy pod przykryciem na ok. 10 minut. Słodzimy do smaku, dodajemy wiórki kokosowe i blendujemy na gładką kremową masę. Wyciągamy na schłodzone ciasto, wyrównujemy, układamy pokrojone w plasterki truskawki i zalewamy przygotowaną wcześniej galaretką truskawkową. Wkładamy na co najmniej 3 godziny do lodówki. Podajemy schłodzone. Smacznego! Projekt powstał we współpracy z marką JAWO

Ostra na Słodko
Makowiec japoński, makowiec z jabłkami 217

wyrabianiu ciasta. Taki makowiec to idealna propozycja dla tych, którzy boją się robienia ciasta drożdżowego do tradycyjnej strucli makowej. Bo może nie wyrosnąć, bo masa może oddzielić się od ciasta…. Tutaj nie musimy się niczego bać. Mieszamy, wylewamy na blachę, pieczemy i cieszymy się wyśmienitym smakiem. Bardzo polecam dla wszystkich fanów wypieków z makiem. W internecie znajdziecie sporo przepisów(...)makowiec. Każdy go polubi. Składniki 400 g mielonego maku 500 ml mleka 5 łyżek kandyzowanej skórki pomarańczowej 2/3-1 szkl. cukru pudru kilka kropel aromatu migdałowego 0,5 szkl. rodzynek, orzechów, migdałów opcjonalnie 3 duże jabłka 5 jajek 150 g masła 6 łyżek kaszy manny 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki bułki tartej Wykonanie Mleko gotujemy

Mieszam w Garnku
Babka herbaciana z bakaliami 190

Trudno byłoby mi wśród naszych znajomych wskazać osobę, która nie pije herbaty, ale kiedy po raz pierwszy upiekłam ciasto herbaciane wszyscy byli zaskoczeni. Ja zresztą również, choć z zupełnie innego powodu. Ich dziwiło, że dodaję napar z herbaty do słodkich wypieków, mnie fakt że nie wiedzieli o babce herbacianej, którą Paweł kupował dość często w naszej ulubionej cukierni na łódzkich(...)Black Chili Chocolate lub Richmont Earl Grey Blue ) *** 3/4 szklanki drobnego brązowego cukru (można odrobinę więcej lub odrobinę mniej, w zależności od upodobań) 3/4 szklanki rodzynek (można też dodać orzechy, suszone śliwki, suszone morele) 50 ml ciemnego rumu  i ewentualnie rum do namoczenia rodzynek 3 łyżki oleju 2 jajka 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Domowa nutella z orzechów laskowych 90

mleko z czekoladą przelałam do orzechów i blendowałam do uzyskania jednolitej konsystencji. Na koniec dodałam masło i ponownie zblendowałam do połączenia. Gotową nutellę przelałam do wyparzonych słoiczków. Zakręciłam je i po wystygnięciu wstawiłam do lodówki, aby nutella zastygła. W ten oto łatwy sposób uzyskałam bardzo smaczny czekoladowo - orzechowy krem, idealny do kanapek, naleśników, placków, ciast i innych deserów. (adsbygoogle = window.adsbygoogle

Waniliowe Improwizacje
Naleśnik owsiany z bananem i serem żółtym 130

minuty, następnie wlać ciasto tak, by równomiernie pokryło banany i smażyć pod pokrywką z dziurką. Kiedy wierzch się zetnie, wyłożyć ser starty na tarce na drobnych oczkach, złożyć naleśnika na pół i smażyć przez kolejne 1,5 minuty. Gotowy naleśnik ostrożnie zsunąć na talerz i podawać z ulubionymi dodatkami. Idealnie smakuje z orzechami i syropem z agawy. Dziś miałam bardzo

Smaki Armine
Naleśniki budyniowe z twarożkiem i zdrowym kremem czekoladowym 141

mieszanką cukru i tłuszczu, a orzechów i prawdziwego kakao ciężko się tam doszukać... NALEŚNIKI BUDYNIOWE Czas przygotowania 15 minut Z podanych składników wychodzi 5 naleśników Opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru Duże jajko Mleko Wszystkie składniki wystarczy dokładnie zmiksować na gładką masę Mleko dodać w takiej ilości, żeby uzyskać dość rzadką konsystencję. Ja robię to ciasto bardziej płynne niż w przypadku

HealthyCreations
Makowiec japoński 125

powiedzieć? To jedno z lepszych ciast robionych bez kłopotu i w sumie błyskawicznie. Świetnie smakuje i podoba się biesiadnikom. Czego chcieć więcej :) Składniki : 1 puszka masy makowej 800 g 5 jabłek 6 jajek 5 łyżek oleju rzepakowego Semco 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 10 łyżek suchej kaszy manny 100 g rodzynek 100 g orzechów włoskich Dekoracja: 100 g czekolady

Gosia gotuje
Pieczona owsianka z gruszką 152

miękkie w środku ciasto owsiane. Nie zapomnijcie, aby użyć najlepszych składników, jajka mają tutaj znaczenie. Moja owsianka pieczona była z jajkiem prosto ze wsi, dzięki temu uzyskałam piękny kolor śniadania!  To nie pierwsza owsianka pieczona z owocami , sprawdźcie inne przepisy: Pieczona owsianka z czekoladą Pieczona owsianka pomarańczowa Pieczona owsianka z kokosem i orzechami włoskimi Pieczona owsianka ze śliwkami

Moja smaczna kuchnia
Leniwe 145

ciastem  3. W oryginale ciasto formujemy w wałek, spłaszczamy go i kroimy nożem kluseczki, ja formuję kluski w rękach, ale można nadać im dowolny kształt, blat podsypujemy mąką 4. Gotujemy kluski w osolonym wrzątku, ok 4 min od wypłynięcia na powierzchnię 5. W rondelku rozpuszczamy masło, kiedy zacznie się pienić, brązowieć i pachnieć orzechami zdejmujemy z ognia 6. Gotowe

Słodki Kompromis
Ciasteczka owsiane z bananami, wegańskie, bez cukru 151

soli 4 łyżki poszatkowanych orzechów 1/3 szklanki suszonej żurawiny lub rodzynek   1. Siemię lniane zalać 10 łyżkami wody, wymieszać i odstawić na około 5 minut. 2. Banany rozgnieść widelcem, dodać pozostałe mokre składniki razem z siemieniem lnianym, wsypać proszek do pieczenia, sodę i wymieszać mikserem. 3. Następnie dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać. Ciasto odstawić na około 10 minut

Mała Cukierenka
Wegańskie tartaletki z kremem orzechowym 140

muffinki. Mi  ciasta starczyło na ok. osiem spodów. Wszystkie ponakłuwać widelcem. Podpiekać przez ok. 10-15 minut w temperaturze 180 stopni C.  Ugotowaną kaszę dokładnie zmiksować z masłem orzechowym, cukrem i sokiem z cytryny na gładki krem. Wypełnić nim gotowe, upieczone spody, następnie schłodzić w lodówce.  Podawać np.z suszonymi owocami lub orzechami

Kuchnia Ellie
Zdrowe ciastka. Dla każdego 162

łyżka miodu Wszystkie ziarna i orzechy wymieszać. Miód rozpuścić w wodzie, zalać nim mieszankę. Odstawić na 10-15 minut, aż chia wchłoną wodę i masa zgęstnieje. Wyłożyć masę na blachę z piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Równomiernie rozprowadzić dłońmi, mocno dociskając. Piec w 160 st. C. przez 20 minut. Wyjąć blachę z piekarnika, pokroić ciasto ostrym nożem na kwadraty. Piec

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Kuchnie świata: fiński pannukkaku z dżemem owocowym 139

gładką masę. Blachę do ciast wykładamy papierem do pieczenia. Przelewamy masę i wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 220 stopni. Pieczemy 30 minut. Po wyjęciu z piekarnika naleśnik opadnie. Podajemy z dżemem owocowym na ciepło lub na zimno. Poniżej przepisy na błyskawiczne domowe dżemy, które będą smacznym dodatkiem do pieczonego naleśnika: Dżem śliwkowy z orzechami włoskimi Dżem dyniowo - pomarańczowy ze skórką

My Chcemy Jeść
gniazdka wiedeńskie vel pączki hiszpańskie 147

wyższe). Na rozgrzany olej kłaść ciasto razem z papierem, papierem do góry. Po minucie papier sam odejdzie. Smażyć, aż się zarumienią, przewrócić widelcem na drugą stronę. Wyjąć i ułożyć na papierowym ręczniku aby wpił nadmiar tłuszczu. Polukrować lukrem z cukru pudru i soku z cytryny lub czekoladą. Ja dodatkowo posypałam kolorową posypką i siekanymi orzechami laskowymi

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Łamańce z makiem 111

pomarańczowa 50 g migdały 50g orzechy 50g aromat migdałowy 4 łyżki miodu sok z cytryny do smaku łamańce 120 g mąki 30 g cukru 1 żółtko 50 g masła 2 łyżki maku Mak zalać wrzątkiem, po kilkunastu minutach odcedzić na sicie, przekręcić przez maszynkę 2 razy. Dodać posiekane bakalie, miód i aromat, wymieszać masę . Ciasto zagnieść dość twarde. Schłodzić

Gotowanie jest łatwe
Bakaliowe pierniki 162

czas. Rodzynki sparzamy. Rodzynki i orzechy drobno siekamy. Przyprawy mieszamy razem w osobnym naczyniu. Dodajemy je do rozpuszczonego tłuszczu. Dokładamy jeszcze bakalie i mieszamy. Do miski wsypujemy pół kg mąki, jajka, sól, sodę rozpuszczoną w mleku i kakao. Mieszamy. Powoli wlewamy rozpuszczony tłuszcz z bakaliami i przyprawami. Cały czas mieszamy. Dodajemy resztę mąki. Zagniatamy ciasto. Ciasto wałkujemy i wykrawamy

Pobite gary Barbary
Chleb wieloziarnisty 145

miodu 3 łyżki oleju z orzechów laskowych firmy Oleofarm (bądź innego oleju np. rzepakowego) 1,5 szklanki letniej wody Sposób przygotowania: Mieszamy w misce wszystkie suche składniki miód, olej i wodę również łączymy, a następnie dodajemy do suchych składników bardzo dokładnie mieszamy powstałą masę przekładamy do keskówki wyłożonej papierem do pieczenia (staramy się ubić ciasto, żeby było ze sobą dość

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Bakalie, herbaty, kawy, przyprawy - z całego świata! 157

które uwielbiam i dodatków do ciast - to właśnie z nich składała się paczka od SKWORCU widoczna na zdjeciu: są tam m.in. suszone banany (najlepsze jakie jadłam!), następnym razem skuszę się chyba na wersję karmelizowaną z sezamem , suszone wiśnie , owoce morwy białej Ciekawe są też owoce kandyzowane takie jak np. agrest (w czekoladzie), porzeczka , gruszka , orzechy np. kemiri , o których wcześniej

Kto ugości moich gości?