samo ciasto zniknęło w minut dwie), z wielką radością. Może i Wam zbliża się jakaś uroczystość. Może i Wy osłodzicie ją tym słodkim jagielnikiem z rozkosznym kremem kakaowo -orzechowym. Ciasto pokrojone niedbale (co widać na zdjęciach), fotografie zrobione w pośpiechu, bo wszystkim bardzo spieszyło się do degustacji. Oj ... to było niebo w gębie. Polecam! Składniki ba formę o wymiarach(...)łyżeczka oleju kokosowego raw, masa jaglana: 300 g suchej kaszy jaglanej, 150 ml oleju kokosowego, 2 puszki mleka kokosowego, 6 łyżek syropu z agawy, krem kakowo - orzechowy: 200 g orzechów włoskich lub pecan, 20 sztuk suszonych daktyli, 1 puszka mleka kokosowego, 1/2 szklanki migdałów, 2 łyżki surowego kakao w proszku, 3 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego raw, 1,5 łyżeczki wanilii
Jeść, by żyć w zdrowiuorzechy, migdały i rodzinki WYKONANIE: mak zaparzyć i zostawić na 12 godz. po czym zmielić na najmniejszych oczkach 3 razy białka ubić z cukrem, dodać żółtka ciągle ubijając masło roztopić, dodać miód, zmielony mak, kakao, mąkę ziemniaczaną, budyń, powidłaolejek, bakalie smażyć około 15 min. na małym ogniu, pod koniec dodać pianę z baiałek wylać na blaszkę wyłożoną "nakłótym" ciastem piec
Kuchnia Beatyostrych przypraw korzennych typu goździki, gałka muszkatołowa czy ziele angielskie. Swój delikatny brązowy kolor keks marchwiowy zawdzięcza oczywiście marchewce, ale również sodzie oczyszczonej, która ma za zadanie spulchnienie wilgotnego ciasta. W oryginalnym przepisie podano ilość składników na 2 foremki. I ma to sens, ponieważ keks po prostu znika. Jeśli na straganach kusi Was świeża marchewka, nie czekajcie z keksem(...)10x30 cm: 5 dużych jajek (lub 6 małych) 1 szklanka cukru szczypta soli 1 szklanka oleju 300 g marchewki startej na drobnej tarce (waga startej marchewki) 100 g posiekanych orzechów włoskich 100 g rodzynek 100 g suszonych śliwek pokrojonych w paski 200 g konfitury wiśniowej (najlepiej żeby wiśnie były w dużych kawałkach) 200 g mąki pszennej 150 g kaszy manny
Trzeci talerzPo recenzji owoców w surowej czekoladzie przyszedł czas na wzięcie pod pandzią lupę nasze ulubione orzeszki. Ostatnio zasypujemy Was wyrobami od Cocoa ale co zrobić skoro
Candy Pandasskładniki: 360 g maki 4 łyżki cukru 15 g drożdży puree z dyni 1 jajko 40 g masła 1/ łyżeczki soli dodatkowo: 1 jajko 1 łyżka
Domowy Smak JedzeniaCIASTO OWSIANE /na 1 makowiec/: - 120 g mąki (owsiana, bezglutenowa do wypieku ciast, dostępna w sklepach internetowych), - 5 g mąki Schar bezglutenowej (do ciast lub do chleba), /Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie można dodać troszkę więcej mąki Schara. Z samej owsianej raczej się nie zagniecie/ - 8 g drożdży - 1/4 szklanki szklanki mleka - 25 g cukru - 2 żółtka(...)pół kostki masła, - 3/4 szklanki cukru, - cukier waniliowy/wanilinowy, - odrobina alkoholu - amaretto, - bakalie - do wyboru - ilość również zależy od Was! U nas: * rodzynki, * skórka pomarańczowa, * jagody goi, * morwa biała, * figi, * orzechy, * migdały, - cynamon /WSZYSTKIE BAKALIE GODNE POLECENIA - Dobre jakościowo, smakowo i w przystępnej cenie znajdziesz w: SKWORCU - http://www.skworcu.com.pl/ - Polecamy!/ U nas w masie
Wypisz WymalujTradycyjny snikers na pewno smaczniejszy, ale Ci którzy nie mogą jeść ciast tradycyjnych wypróbują ten przepis. Przepis pochodzi z Ervegan Składniki na formę 15 cm : spód : 1 szklanka migdałów ok. 5–7 sztuk suszonych daktyli 2 łyżki tahini (lub masła orzechowego) 1 łyżka wody 1 łyżka kakao (opcjonalnie) 1 łyżka oleju kokosowego (opcjonalnie) masa: ½ szklanki suchej kaszy jaglanej(...)syropu z agawy (a nawet mniej, gdyż „karmel” jest już wystarczająco słodki) ¾ soku z 1 cytryny ½ szklanki orzechów nerkowca namoczonych przez noc lub kilka godzin góra: szklanka suszonych daktyli (około 25 sztuk) 2 łyżki masła orzechowego , można go zrobić z orzechów archaidowych, laskowych i nerkowców dodatki: orzeszki, ewentualnie wiórki czekoladowe Przygotowanie spodu: Daktyle namocz we wrzątku przez 5 minut
Proste PotrawyWasz umiejętności nie są szczytem umiejętności cukierniczych - polecam przygotować czekoladowy torcik na bazie buraków! Buraki w tym cieście nie są wyczuwalne ani trochę, może poza tym, że dzięki nim ciasto jest wilgotne i długo zachowuje świeżość. Przepyszne ganache, które jest chyba najłatwiejszą masą na świecie! Śmietanę na bitą śmietanę z łatwością możecie przebić, ale kremówki na ganache(...)jajek 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 100 g ciemnego kakao 300 g cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego szczypta soli Ganache: 125 g czekolady gorzkiej ze stewią z orzechami laskowymi Torras 100 g czekolady mlecznej ze stewią Torras 100 g czekolady gorzkiej ze stewią Torras 300 ml śmietanki 30% Ponadto: 150 g konfitury z figi 1 figa do przybrania
MamaOskarkanajważniejsza kwestia, czyli jak polecam to jeść lub z czym. Osobiście zaserwowałem pastę na naleśnikach z ciecierzycy oraz z delikatnymi w smaku warzywami. Świetnie też sprawdzi się na kanapkach, cieście francuskim czy nawet jako sos do pizzy. Pasta z pieczonej papryki naprawdę wymiata! Pieczona papryka, suszone pomidory jak i papryczki czereśniowe zostały mi dostarczone z firmy Rolnik, linia produktów(...)bardzo mi podeszły. Składniki: Pieczona papryka – 215g (cały słoiczek po odsączeniu) Suszone pomidory – 5 sztuk Papryka czereśniowa ostra – 5 sztuk (można zastąpić papryczkami chilli) Orzechy laskowe – 100g (można zastąpić np. włoskimi) Olej spod suszonych pomidorów – 2 łyżki Sok z cytryny – 1 łyżka Sos sojowy – do smaku Wykonanie: Paprykę odsącz z zalewy i umieść
Blendmanjest bez pieczenia, składa się z warstwy herbatników, oraz krakersów. Przełożone jest pyszną masą zrobioną na bazie mleka w proszku, i dodatkowo znajduje się jeszcze jedna warstwa masy krówkowej. Ciasto posypane jest orzeszkami i polane polewą czekoladową. Jest niezwykle pyszne. Polecam No to zaczynamy: SKŁADNIKI: *przepis na dużą blachę -1 opakowanie herbatników maślanych 400g -1/2 opakowania słonych(...)granulowanego -1 szkl mleka -3/4 szkl cukru -2 łyżki cukru waniliowego -1,5 kostki margaryny , lub 2 kostki jeśli używacie krówek a nie masy krówkowej -polewę czekoladową -zmielone orzechy włoskie 1 szkl Blachę wykładamy folią aluminiową i dno wykładamy herbatnikami maślanymi. Do garnka wlewamy mleko, dodajemy cukier oraz cukier waniliowy. Wszystko mieszamy i zagotowujemy do rozpuszczenia się
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuśmietany 36%, 70 g cukru, 4 żółtka, 50 ml piwa PILSNER CZESKI (BOHEMSKI), 10 g glukozy w proszku, do przybrania listki mięty i płatki nagietka (opcjonalnie). Kruche ciasto 250 g mąki pszennej, 120 g zimnego masła, 5 łyżek cukru pudru trzcinowego, 2 żółtka, 2 łyżki bardzo zimnej maślanki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, szczypta soli. Dodatkowo: 1 jajko, masło(...)migdałów blanszowanych, 100 g cukru trzcinowego demerara, 80 g masła. Do podania: piwo w stylu koźlak schłodzone do 10 stopni. *na 200 ml mleko z nerkowców: 20 g orzechów nerkowca i ok. 150 ml wody. Orzechy namoczyć na min. 1 godz w zimnej wodzie, odsączyć, dodać wodę i zmiksować w blenderze kielichowym (ok. 3-5 minut), przechowywać w lodówce. Przygotowanie
SzczyptaSmaQWięc uważam są to ilości restauracyjne. Etapy pieczenia chleba bywają długie i mozolne o czym przekonałam się po przeczytaniu tej książki. Ale efekty są warte mimo tego że ciasto zagniatamy kilka razy, odstawiamy, następnie formujemy, odstawiamy i znów przekładamy do formy i następnie znów odstawiamy i tak w koło. Oczywiście są też szybsze i mniej wymagające przepisy ale smak(...)ręką aby do niej zaglądać częściej. Upiekłam chleb z połowy porcji. ż tego który jest w książce wychodzą trzy duże bochenki. Był to chleb razowy z orzechami laskowymi i suszonymi porzeczkami. Ja oczywiście z braku składników użyłam całkiem innych składników a mimo to wyszło przesmacznie. To kolejny dowód na to, że w kuchni warto eksperymentować. Z tego przepisu
Radość kipiąca uśmiechem.rolada w życiu. Co prawda żaden oszałamiający zawujas mi nie wyszedł, bardzie suhi, ale jest trochę ciekawiej niż poprostu tort z masą czekoladową, a już na pewno mniej pracy. Ciasto to poprotu biszkopt, a masa to domowej roboty nutella. Całość zalana czekoladą i upstrzona bajerami. Niby nic takiego, a efet całkiem niezły. Podsumowując: z podanych składników można zrobić tort(...)soli + polewa 100 g gorzkiej czekolady Składniki ma masę „czekoladową” 250 g daktyli 30 g kakao szczypta soli około 300 ml wody lub wersja na bogato z orzechami: http://www.greenscarf.pl/domowa-nutella/ Przygotowanie kremu: daktyle mocz minimum godzinę w gorącej wodzie, odcedź i zblenduj na idealnie gładką masę z pozostałymi składnikami. Do mleka dodaj ocet i odstaw
greenscarfCoś dla fanów bardzo słodkich słodkości ;D Składniki Biszkopt Jajko 6 jajek Cukier 150g Mąka pszenna tortowa 120g Kakao 2 łyżki Proszek do pieczenia 3/4 płaskiej
Kulinarne PrzebojeJeżeli pieczemy tylko piernik to ciasto dzielimy na trzy części, podsypując mąką rozwałkowujemy na grubość około 1 cm i pieczemy w formie keksowej każdy placek osobno w piekarniku w temperaturze 170-180 *C, przez około 20 minut. Następnie pierniki przecinamy wzdłuż i smarujemy powidłami, możemy polać na wierzchu płynną czekoladą, lukrem i ozdobić orzechami. Podczas jedzenia dań świątecznych mogą wystąpić
Kulinarne Fantazje MarioliPojawiają się w deserach i ciastach. Często przygotowuję także śliwkowe crumble w różnych wariantach. Na jeden z nich dziś Was zapraszam. Jest pyszny, aromatyczny, doskonale łączy słodycz kruszonki i kwaskowość owoców. Idealnie się sprawdza w chłodne już, jesienne wieczory. Polecam. Składniki (na 2 porcje): • dojrzałe śliwki – tyle, by wypełniły 2 kokilki • garść włoskich orzechów • 1 łyżeczka brązowego cukru • kawałek masła
W mojej kuchnipozostałe: 2 łyżki miodu mieszanka orzechy włoskie, pestki dyni, sezam, słonecznik, żurawina 3 łyżki Do miski przekładam drożdże, dodaje szczyptę cukru, łyżkę mąki wlewam letnie mleko i mieszam. Odstawiam zaczyn do wyrośnięcia na 30 minut. Do zaczynu przesiewam resztę drożdży, dodaję cukier, sól, 2 łyżki oleju, jogurt, puree z dyni, jajka, pokrojonego banana. Ciasto wyrabiam mikserem. Ma być luźne. Odstawiam
wesoła kuchnianiego różnorodne pomysłowe ciasta bez pieczenia, przekładańce, nugaty czy najbardziej popularny piszinger. Łącząc dawne klimaty z nowoczesnym smakiem S nickersa powstała domowa wersja słodkiego wafla. Koniecznie poczęstujcie mamę, tatę, babcię lub dziadka – będą mieć nie lada frajdę. Taki powrót do przeszłości J SKŁADNIKI: 1 opakowanie wafli kwadratowych Herbatniki opakowanie 50 g Orzechy ziemne solone
Marcepanowa kuchniawyrabiamy z podanych składników. Wałkujemy ciasto na placek, wykrajmy kółka, nadziewamy je farszem i formujemy pierożki. Gotujemy w gotującej się wodzie do chwili wypłynięcia pierogów, trzymamy je jeszcze tak z kilka minut i wyciągamy je z wody. Do przegryzania idealnie nadają się pomidorki koktajlowe :) Do pierogów można dodać jeszcze inne dodatki np. posiekane orzechy dla lepszego smaku bądź też cebulę
W Moim Magicznym Domudodałem jeszcze trochę mleka, bo ciasto było sypkie i nie chciało się połączyć. Konsystencja ma być taka jak na filmie. Zdjąć z kuchenki i przestudzić. Dodać jajko i wymieszać, następnie dodać ser i zagnieść na jednolitą masę. Nie za długo, żeby nie przerobić. Nasmarować dłonie masłem/margaryną i ukulać bułeczki wielkości dużego orzecha włoskiego. Układać na blasze wyłożonej papierem
Przepisy na domowy ser i chlebUwielbiam ciasto z makiem a to tradycyjne przejadło mi się ..Szukałam nowych inspiracji i wyszedł czekoladowy makowiec..Nie jest tani ale zapewniam przepyszny.. Składniki: 850 g maku/puszka 200 g masła/ w temperaturze pokojowej/ 3/4 szklanki miałkiego brązowego cukru 1/4 szklanki płynnego miodu* 100 g suszonej żurawiny 200 g orzechów włoskich, posiekanych 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
Ugotujmy Cośmasła 160 g orzechów włoskich mielonych 80 g cukru pudru 2 żółtka polewa czekoladowa do roztapiania Przygotowanie: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Składniki umieścić w misie miksera, zmiksować na jednolitą masę. Przełożyć na stolnicę, uformować wałek, owinąć w folię spożywczą i włożyć na około 1 godzinę do lodówki. Z ciasta odrywać po kawałku, uformować wałek grubości około
Ala piecze i gotujerazem nie chodziło o pieczenie ciasta w piekarniku, ale o przygotowanie smacznego deseru. Tematem był blok czekoladowy, wspomnienie PRL-u. Blok czekoladowy, który kiedyś święcił triumfy. Wszyscy zajadaliśmy się tym pysznym kawałkiem ciemnej bryły czekoladowej i zatopionych w niej ciasteczek. Mój blok jest niczym innym jak domową czekoladą ze wspaniałymi dodatkami, żurawiną, orzechami i oczywiście herbatnikami. Ten przepis jest
Kuchnia u Krysiwłaściwie zagniatam jak ciasto na pierogi :D Dłonie lekko natłuszczam, nabieram po 1 łyżeczce masy i formuję kulki, które układa na papierze do pieczenia. Schładzam w lodówce, a następnie przekładam na talerz lub paterę. U mnie część trufli została obtoczona w mleku w proszku, ale można również użyć wiórek kokosowych, zmielonych orzechów, polewy białej lub ciemnej
Ciasteczkowy Potwórdigotuje.blogspot.com Przepis autorski (mój). Ciasto jest bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu, a smakuje rewelacyjnie. Robi się je podobnie do znanego tiramisu. 300g podłużnych biszkoptów (na 2 warstwy) 250g serka mascarpone 120g cukru pudru 300 ml śmietany min. 30% 1 zagęstnik do śmietanki 3/4 szklanki likieru orzechowego/toffi (do wyboru) 3/4 szklanki posiekanych orzechów włoskich 2 brzoskwinie w syropie
Di gotujePyszne drożdżowe babeczki z bakaliami idealnie sprawdzą się nie tylko na zbliżające się Święta, my na podwieczorek jemy je już teraz ;) Do prostego ciasta drożdżowego możecie
Ciastkozercymojprzepisna.pl | Wegańskie bezglutenowe muffiny jabłkowe Bezglutenowe Bez mleka zwięrzęcego Bez jajek Bez cukru Bez kakao Bez orzechów Macie ochotę na małe co nie co na poniedziałkowe
moj przepis naCzyli tradycyjny nadziewany wafel :) Chyba każdy w dzieciństwie zajadał się tymi pysznymi, czekoladowymi wafelkami. Składniki: 10 dag czekolady 10 dag cukru 1 łyżka masła 10 dag
Tradycyjna KuchniaNa początku tego miesiąca wyszedł kolejny numer magazynu Kocioł. Jeżeli jeszcze nie zaglądaliście do niego, to Was zachęcam. Znajdziecie tym razem mnóstwo przepisów z wykorzystaniem buraków
Pink Envelopepyszne i niebanalne ciasto, które pochodzi z przepisów siostry Anastazji. Nie dość, że ładnie się prezentuje, to jeszcze wybornie smakuje :) Polecam !! Składniki: 7 jaj 1 szklanka cukru 2 pełne łyżki kakao 5 pełnych łyżek mąki pszennej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia S kładniki na place k II: 25 dag mielonych orzechów 5 białek 20 dag cukru kryształu 11/2
Ciasteczkowy Potwórmasła, cukru ani czekolady. P.S. Ciasto jest niskie i nie wyrasta, ale tak ma być:). Zapewniam, że podbije wasze podniebienie. Przepis na ten amerykański deser dostałam od… angielskiej rodziny, u której kiedyś mieszkałam. Składniki: 2 tabliczki gorzkiej czekolady 200 g masła 100 g mąki 300 g cukru 6 jaj 1 duża garść pokrojonych orzechów włoskich W małym garnku umieść masło
Qlinarnie i Qlinarniemąki pszennej, 2 łyżki tartych orzechów laskowych, 2 łyżki tartych migdałów, 50 g rodzynek, 1 jajko do posmarowania bułek, olej rzepakowy do wysmarowania formy. Przygotowanie: Do naczynia wysokiego włóż cukier, cukier waniliowy, drożdże i mleko, wszystko wymieszaj. Następnie dodaj żółtka, miękkie masło i całość zmiksuj robotem kuchennym. Powoli dodawaj mąkę, bakalie i wyrób ciasto. Przełóż je do miseczki wysypanej mąką
Moniki Smakołykiświetny pomysł na wykorzystanie resztek ciasta i bakalii. Tym razem nadałam drugie życie pierniczkom, z których wyszły najlepsze bajaderki jakie jadłam do tej pory w życiu Zmiksowane Lebkuchen w połączeniu z odrobinką alkoholu, powideł, gorzkiej czekolady stworzyły smaczną całość. Bajaderki oblane zostały mleczną kuwerturą i obsypane dodatkami: migdałami, kolorową posypką, różowym cukrem i orzechami. Niebo w gębie! Bajaderki będą podane
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniębobu z pesto z orzechów Ladenia, pizza z Grecji Sałatka z cukinii i fasolki Placki z cukinii i fety Coca, pizza z Hiszpanii Tarta ze szpinakiem i jajkiem Chleb andaluzyjski Pity z rybą po marokańsku Grzanki śródziemnomorskie Mini kanapeczki z halloumi Dip z buraka z za'atarem Empanadas z tuńczykiem Cygara z ciasta filo Dip z pieczonych pomidorów Keftedakia Tortilla
Chilli Czosnek i Oliwaskórka pomarańczowa Helio rodzynki Piątnica orzechy Piątnica wiśnie kandyzowane Piątnica Białka ubić na sztywną pianę.Margarynę utrzeć z cukrem na puszystą masę, stopniowo dodając po 1 żółtku.Następnie dodać mąkę z proszkiem do pieczenia oraz mleko.Dodać bakalie obsypane w mące i dokładnie wymieszać. Dodać ubitą piane z białek i delikatnie wymieszać.Przełożyć ciasto do foremki keksówki i wyrównać. Piec
Moje domowe kucharzenie