najbardziej słodkie, dzięki czemu ciasto będzie słodsze. Przepis na tortownicę o średnicy 21 cm i 12 porcji. Jedna porcja to około 204kcal, B: 7,6g, T: 11,6g, W: 17,8g. Składniki na spód: – 75g płatków owsianych – 50g niesolonych krakersów – 50g masła – 1 łyżka kakao – 1 łyżka solonych orzechów ziemnych Składniki na masę serową
Be Fit Be Strongworeczka foliowego i rozwałkować wałkiem do ciasta, a następnie wymieszać z masłem. Polewa czekoladowa - przepis 100 g czekolady (gorzka lub deserowa lub pół na pół) 3 łyżki mleka 50 g masła opcjonalnie kilka kropel aromatu rumowego lub migdałowego Do dekoracji: zmielona w blenderze biała czekolad lub drobno zmielone migdały albo orzechy Jak zrobić polewę czekoladową Mleko i masło podgrzewam
Kulinaria - potrawy z różnych stron światamocno wilgotne, proste i szybkie do zrobienia ciasto. Polecam! Składniki: 850 g gotowej masy makowej 400 g gotowej masy makowej z białego maku (jesli nie mamy, pomijamy ten składnik) 10 łyżek kaszy manny 6 jajek 5 średnich jabłek aromat migdałowy 100 g płatków migdałów 100 g skórki pomarańczowej 100 g posiekanych orzechów włoskich 100 g rodzynek 2 płaskie łyżeczki
Walijskie Pichceniebanany mają w sobie sporo naturalnej słodyczy. Ciasto przelewamy do keksówki, wsadzamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i pieczemy około 30-40 min, do suchego patyczka. Studzimy na kratce, jemy po całkowitym wystudzeniu. Jak lubicie bardzo słodki chlebek bananowy, to dodajcie cukru lub miodu według uznania. Do chlebka można dodać orzechy, suszone owoce czy kawałki czekolady. Przepis na chlebek
ladykitchenwody na 1 łyżeczkę żelatyny. Ciastka i orzechy umieść w malakserze i zmiksuj na kruszonkę. Dodaj olej i wymieszaj. Przygotuj paterę na sernik i ustaw na środku metalową obręcz o średnicy 22 cm. Jeśli nie masz obręczy użyj okrągłą formę z otwieranym brzegiem. Dobrze jest wyłożyć brzeg aluminiową folią. Wysyp okruchy ciasta na dno patery i dociśnij. Wstaw do lodówki
codojedzeniamnie do obciążenia posłużyła mała tortownica). Ciasto podpiekamy 10 minut, następnie zdejmujemy obciążniki i dopiekamy kolejnych 10 minut. Po upieczeniu odstawiamy. Farsz: mięso mielone doprawiamy do smaku solą, pieprzem i posiekaną natką pietruszki. Dodajemy jajko i dokładnie wyrabiamy. Masę wstawiamy do lodówki na godzinę. Następnie z masy formujemy pulpeciki wielkości orzecha włoskiego i gotujemy w bulionie około 15 minut
Smak mojej kuchnimąkę pszenną w moich ciastach czy innych wypiekach. Z czasem na pewno pojawi się tutaj więcej rodzajów różnej mąki, bo szczerze mówiąc interesuje mnie trochę ten temat. Zobaczymy co z tego wyjdzie. A póki co odsyłam Was do „mącznych” przepisów -> tutaj ! Bordowe Pankejki Owsiane Pankejki z Bananem i Orzechami
rabarbarowoUwielbiamy wykonywać słodkości z sezonowych produktów, dlatego i taki też jest nasz torcik, który idealnie komponuje się w jesienną aurę jednocześnie ją osładzając :) Będąc na diecie
Kuchenne Wariacjekanapki, na krakersy, do przekładania ciast, tortów, jako smaczna i zdrowa przekąska w ciągu dnia. Zdrowsza alternatywa sklepowych słodkich maseł dla dzieci. Do tego prosta w przygotowaniu. Wystarczy chwila i domowe masło gotowe!:) Jeśli jesteś właśnie na zakupach i masz ochotę na orzechowe domowe co nie co to kup orzechy arachidowe - wedle uznania, na ile masz ochotę. Mały słoiczek
Zasmakuj Kuchnitrzeba jeść z głową :)Zapraszam. Ciasto naleśnikowe: **************************** 1szkl.z czubkiem mąki pszennej 1/4 łyżeczki soli 2 łyżki oleju sezamowego 0.5 szkl.mleka 0.5 szkl.wody 1 jajko 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego Nadzienie : ******************************** 0.5 litra śmietanki kremówki30% 14.5 dag.cukru pudru 1/2 łyżeczki aromatu orzechowego 12 naleśników 125 ml.podgrzanej marmolady brzoskwiniowej 20 dag.grubo pokrojonych orzechów włoskich lub laskowych ************************************************************************** Śmietanę ubić
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkigodziny ciasto powinno wyrosnąć w zależności od temperatury otoczenia i tej za oknem Pieczemy w temp. 230 *C przez 15 minut. Dopiekamy 40 minut w temperaturze 210*C Moje uwagi do tego chleba: Zakwas miałam bardzo młody, kilkudniowy, dlatego dodałam do niego świeżych drożdży wielkości orzecha laskowego. Bardzo chciałam by chlebek mi się udał i zastosowałam taki trik. Jako
Proste PotrawyDzisiaj mamy dla Was przepis z ostatnio recenzowanej książki „Ciasta drożdżowe słodkie i wytrawne”, a jest nim babka keksowa – prosta, szybka w
Kuchenne Wariacjezamiennikami tradycyjnej mąki. Idealnie sprawdzą się zmielone orzechy, wiórki kokosowe i otręby. Składniki miksujemy, wylewamy na patelnię i czekamy na pyszną kolację :) Składniki : 4 łyżki twarożku 2 łyżki wiórków kokosowych zmielonych na mąkę 1 jajko Rozgrzać patelnię. Jajko zmiksować. Dodać pozostałe składniki i zmiksować na gładką masę. Na rozgrzaną patelnię wylać ciasto. Rozprowadzić. Smażyć na małym ogniu na rumiany kolor
Chocolate Muffin BlogTradycyjne ciasto orzechowe z dodatkiem jabłek- idealne do kawy. Bardzo proste i szybkie w wykonaniu:) Składniki: 8 jaj 8 jabłek 4 szklanki mąki 1½ szklanki cukru 1 szklanka oleju 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka przyprawy do piernika 2 łyżeczki sody 2 łyżki kakao 1 szklanka orzechów włoskich Wykonanie: Jabłka obrać, pokroić w grubą kostkę. Białka ubić na sztywno z cukrem
Tradycyjna Kuchniazakupy i pranie zrobione, zupa ugotowana, ciasto drożdżowe w piecu, sałatka do pracy zrobiona :) A tu dopiero południe. Oj długi ten dzisiejszy dzień będzie i jakże intensywny W pracy zapewne też nie odpocznę :( SKŁADNIKI: 1 małą sałata rzymska 1/4 strąka czerwonej papryki 1/4 strąka żółtej papryki 1/3 sera camembert z orzechami 6-7 pomidorków koktajlowych 1 jajko ugotowane na twardo
Kuchnia w opałachpyszne!!! właśnie jedna wcinam i bardzo polecam :) ciasto: 2 jajka 200 g drobnego cukru (u mnie 175 g) 185 g oleju 160 g mąki pszennej, w oryginale ze spulchniaczem, ja dodałam 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej po 2 łyżeczki cynamonu i mieszanki do pierników 50 g posiekanych orzechów włoskich 235 g startej
Dzieje kuchennej Wiewiórymieszanki mąki orkiszowej i pszennej, z dodatkiem orzechów włoskich - pyszny i zdrowy. Ten chleb powinien się nazywać Brzydal bo wierzch zdecydowanie nie grzeszy urodą. Nie mam specjalnych koszyków do wyrastania i posiłkuję się innymi naczyniami wykładając je ściereczką. Musiałam posypać ścierkę zbyt małą ilością mąki bo przy przekładaniu okazało się, że ciasto przywarło a podczas odklejania porwało się nieco .... Jednak
Smaczna Pyzatylko zobaczyłam przepis na to ciasto na blogu schokoladeinspirationen , od razu wiedziałam, że muszę je zrobić. Kojarzy mi się ono z jesienią oraz jej skarbami. Do oryginalnego przepisu dodałam jedynie suszone banany, które świetnie komponowały się z resztą składników. Składniki na blaszkę 22x24 cm: 1 szkl. cukru 1 szkl. orzechów włoskich 1,5 szkl. mąki 3 duże jabłka - u mnie
Fabryka pomysłówbakalii: orzechów laskowych, rodzynek, migdałów, żurawiny, orzeszków ziemnych 300 g gorącej wody do zalania bakalii Przygotowanie: Kruchy spód: Wszystkie składniki szybko zagnieść w gładką kulę, owinąć folią spożywczą i schłodzić 30 minut w lodówce. Następnie rozwałkować na okrągły placek o grubości 3-4 mm (polecam robić to pomiędzy dwoma kawałkami folii spożywczej, dzięki czemu ciasto nie będzie
Nastoletnie WypiekanieIdealny deser na jesienny chłodny dzień? Ciepłe pachnące bułeczki drożdżowe, polane ciągnącym się karmelem z chrupiącymi orzechami :) Od razu robi się cieplej i przyjemniej. Do pełni szczęścia brakuje tylko osób, z którymi możemy się podzielić tymi słodkościami :) drożdżówki: 250 g mąki pszennej łyżka Cukru Trzcinowego Dry Demerara Diamant 20 g świeżych drożdży 0/5 szklanki maślanki 1/4 szklanki oleju jajko karmel(...)Drożdże zasypujemy cukrem i odstawiamy aż się rozpuszczą. Maślankę roztrzepujemy z jajkiem oraz olejem rzepakowym. Mąkę pszenną przesiewamy. Dodajemy do niej mokre składniki oraz rozpuszczone drożdże. Wyrabiamy na gładkie ciasto i odstawiamy aż podwoi objętość. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 12 części. Formujemy bułeczki, układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy jeszcze
Mienta blogmnie jakoś dużo łatwiejsze. Ten tort przygotowałam jeszcze w grudniu na imieniny mojej Teściowej. Wiedziałam, że będzie to coś makowego lub orzechowego, bo to jej ulubione smaki. Byłam bliższa orzechom, ale gdy sięgnęłam po książkę, wypadła mi karteczka z przepisem na tort makowy. Uznałam to za znak zobowiązujący do zmiany planów. ;) I była to dobra decyzja, bo Mama mojego Małża(...)mnie po prostu bardzo smaczny, bez wielkiej rewelacji. No ale ja nie jestem wielką fanką makowców. Tort makowy z kremem śmietankowo-czekoladowym i pomarańczowo-kardamonową nutą Przepis zakłada upieczenie ciasta dzień przed przygotowaniem. Ja nie miałam tyle czasu, ale śmiało mogę stwierdzić, że tego samego dnia też da się nieźle pokroić. Zamiast kremu z białą czekoladą można przygotować waniliowy
Pełny talerzkremem adwokatowym . Mus śliwkowy to już mój własny pomysł - bardzo prosty i jakże pyszny! Jestem bardzo z niego dumna i wiem, że wykorzystam go jeszcze nie raz do przekładania ciast i tortów. SKŁADNIKI: (ok 30-40 szt) Ptysie: (jak wspomniałam wyżej można je zrobić rówież z przepisu standardowego ) 50 g oleju kokosowego (u mnie od SKWORCU)* 250 ml wody(...)pestek) 1 galaretka (wiśniowa lub owoce leśne) 330 ml śmietanki 30 % 250 g mascarpone 1 śmietan-fix (można pominąć) 1/3 szkl cukru pudru Dodatkowo : 100 g czekolady garść orzechów arachidowych (niesolonych) * ja użyłam oleju rafinowanego, który jest bezsmakowy, można oczywiście użyć nierafinowanego, ale wtedy ptysie będą miały lekko kokosowy posmak ** typ 650, u mnie Melvit z Lidla z napisem
Kto ugości moich gości?mniejsze kawałki, jednak mi taka forma tym razem bardziej przypadła do gustu… Nerkowce zastępnikiem sera…? Spód serniczków jest orzechowy. Dokładnie taki sam, jak w przypadku tego ciasta . Oczywiście nie zawierają one ani grama nabiału. Biała masa jest bowiem zrobiona z nerkowców i ma imitować masę serową. Natomiast wierzchnia warstwa to ta sama masa z nerkowców, tylko z dodatkiem(...)przystąpieniem do przygotowywania serniczków, należy namoczyć nerkowce w wodzie. Najlepiej przez 12 godzin w zimnej wodzie, a jeśli nie ma takiej możliwości, to przynajmniej 3 godziny w ciepłej. Moczenie orzechów nie tylko zaowocuje aksamitną konsystencją masy z nerkowców, ale także sprawi, że są one łatwiejsze w trawieniu. Moczenie orzechów i nasion poprawia także przyswajalność poszczególnych składników mineralnych. Kolejna wariacja
Modern Cave GirlCzas czytania: 2 min Niedawno podałam przepis na wegetariański smalec z dodatkiem białej fasoli , orzechów nerkowca i ciecierzycy. Dziś kolejna wariacja tym razem na bazie oleju
SprawdzonaKuchnia.pltortu Miśki i musiałam upiec coś na szybko i dużo, bo słodkie wypieki w domu są na 6 osób i 2 psy ;-), a żeby było bardziej fit to zrobiłam ciasto składające się w połowie z warzyw i owoców. Co prawda samo w sobie może nie wygląda super zachęcająco, ale nadrabia i to bardzo smakiem, a poza tym zawsze można czymś(...)pieczenia szczypta soli 200 g cukru 100 ml oleju roślinnego 200 g startej surowej marchewki 200 g malin (lekko rozgnieść widelcem) 5 łyżek łyżki zimnej wody 50 g orzechów (zebrałam resztki ze wszystkich słoików) łyżka cynamonu Przygotowanie: Olej utrzeć z cukrem, dodać zimą wodę, połączyć z resztą składników. Masę przekłada łyżką na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w temp
greenscarfkakao do wypieków cukier puder do smaku (2-3 łyżki) odrobina aromatu migdałowego (naprawdę odrobina) PONADTO: 280 g dżemu z owoców leśnych biała polewa z Delecty posypka karmelowa/ orzechy BISZKOPT Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę (można wsypać szczyptę soli wtedy lepiej nam się ubiją). Pod koniec ubijania dodajemy(...)wsypujemy przesiane mąki oraz kakao. Delikatnie mieszamy drewnianą łyżką do momentu aż składniki się ładnie połączą. Tortownicę o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia (samo dno). Delikatnie przekładamy ciasto. Pieczemy w nagrzanym do 160-170 stopni piekarniku przez około 35 - 40 minut lub do suchego patyczka (jeśli nie mamy takiego patyczka, równie dobrze nada się makaron do spaghetti). Gorące
Moje-pitraszeniemasą jajeczno- kawową, wg mnie jest to jedna z lepszych mas tortowych i wyszło przepysznie. Warto go zrobić na świąteczny stół. Zapraszam... Stopień trudności dość trudny- czasochłonny, ciasto się dość ciężko przekrawa i blaty trzeba ostrożnie przenosić są ciężkie i mogą się połamać. Dodatkowo masa jajeczna,która lubi się warzyć tutaj należy pamiętać: jajka muszą być w temp.pokojowej, kawa musi(...)mascarpone. Składniki na blaty makowe: 2 szklanki maku 1 szklanka cukru 8 dużych jajek, 3 łyżki kaszy mannej pół łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki oleju 1/2 szkl. orzechów włoskich drobno pokrojonych pół szkl. skórki kandyzowanej pomarańczy lub rodzynek wcześniej namoczonych 2 łyżeczki ekstraktu z migdałów Na krem kawowy: 5 jajek 1 szklanka cukru pudru
Kubki smakutheme-font:minor-fareast; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi;} Pyszne ciasto bez pieczenia - wbrew pozorom szybkie w przygotowaniu. Ma tylko jedną wadę - zdecydowanie za szybko znika ;) SKŁADNIKI: (blacha 25x35 cm) Masa budyniowa : 3 szkl mleka 4 łyżki cukru 2 op. budyniu(...)szkl mleka (do moczenia ciastek) 1 duże (podwójne) op. herbatników 1,5 op. krakersów solonych 1 puszka masy krówkowej 300 g nutelli 300 g masła orzechowego solonego z kawałkami orzechów 330 ml śmietanki 30% 1 śmietan fix (można pominąć) 1. Zagotować 1 szklankę mleka do moczenia ciastek. Odstawić do wystudzenia. 2. Ugotować budyń: 2 szkl mleka zagotować, proszek budyniowy
Kto ugości moich gości?