ciasto z orzechami - 14811 przepisów (strona:698/988)

Ciasteczka lizaki z kaszy jaglanej 342

miękka i wchłonie mleko. Powinna być bardzo gęsta. Trwa to ok 15min. Gorącą kaszę podzielić na pół. Do jednej części dodać połamaną, białą czekoladę, a do drugiej czekoladę z orzechami. Połączyć. Kasza jest gorąca, więc czekolada rozpuści się bez problemu. Gdyby kasza wystygła zanim dodamy czekolady, to należy je rozpuścić w kąpieli wodnej i połączyć z kaszą. Przestygnięte masy wyłożyć(...)ostrym nożem pomiędzy patyczkami. Przechowywać chłodnym miejscu. Smacznego :) RADA: Kaszę jaglaną można po ugotowaniu zmielić blenderem na gładką masę, wtedy nie będzie widać grudek kaszy.   Kategoria: Bez pieczenia , Ciasta czekoladowe , Ciasteczka , Desery , DLA DZIECI , SŁODKO Tagged: czekolada , kasza jaglana , mleko

https:KKuchniaMniam
Marysieńka - placek czekoladowo - chałwowy z orzechową wkładką 194

około pół godziny.Do suchego patyczka. Odstawiamy do wystudzenia. Zimny biszkopt przecinamy tak, aby powstaly dwa równe blaty. Następnie robimy wkładkę orzechową-jaja ubijamy z cukrem jak na biszkopt, dodajemy orzechy,wymieszane z bułką tartą i proszkiem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach przez 30 minut. MASA CHAŁWOWA 300 g chałwy 1 cukier wanilinowy 4 żółtka kostka masła 1 szklanka mleka(...)dodaj chłodną masę czekoladową. DODATKOWO słoiczek wydrylowanych wiśni 150 g czekolady mlecznej 50 g masła Rozpuść masło i czekoladę w kąpieli wodnej. Na biszkopt wyłóż masę chałwową i przyłóż ciastem orzechowym. Następnie posmaruj masą czekoladową, przykryj drugim biszkoptem. Placek polej polewą. Gotowe! Smacznego

Z Kuchni Do Kuchni
Makowe święta, czyli... 248

Boże Narodzenie, ale również na Wielkanoc i były zawsze wspaniałe. Nie ważne, że czasami pękały, nie ważne, że często nie doczekiwały lukrowania, smakowały bajecznie! A wszystko dzięki cudownemu ciastu i domowej masie makowej - bogatej w bakalie, wilgotnej i słodkiej od miodu. Tak pysznej, że trzeba było się powstrzymywać, by nie wyjeść jej z miski łyżeczką, by mogła później stanowić nadzienie(...)masy Należy przygotować:   400 g mielonego maku 100 g rodzynek 100 g skórki pomarańczowej 50 g suszonych moreli 50 g suszonej żurawiny 50 g suszonych śliwek 150 g orzechów lub migdałów (u mnie pół na pół orzechy włoskie oraz płatki migdałów) 200 g dobrej jakości masła 200 ml tłustego mleka 1 szklanka miodu 2 łyżki rumu lub wódki

Ratunku obiad
Drożdżowa gwiazda z makiem - makowiec 210

Piernik, sernik i oczywiście makowiec...to trzy ciasta bez, których nie wyobrażam sobie Bożego Narodzenia. Przywiązanie do tradycji bywa silniejsze od rozsądku, który czasem nakazuje...piecz mniej, przecież wszystkiego nie przejemy ;) Nie wiem jak jest u Was, ale u mnie makowiec to podstawa :) Makowa gwiaza to nie tylko świąteczny wypiek, to również ozdoba świątecznego stołu. I co ważne - wbrew pozorom(...)drożdży 50 g drobnego cukru do wypieków 180 ml mleka Dodatkowo: 1 roztrzepane jajko 0,5 kg masy makowej (z bakaliami i skórka kandyzowaną z pomarańczy) + można dodać posiekane orzechy 2 łyżeczki soku z cytryny + 0,5 szklanki cukru pudru Przygotowanie: Mąkę przesiać do miski. Na środku zrobić dołek i pokruszyć do środka drożdże, zasypując je cukrem. Całość zalać delikatnie

ChilliJemy
Szarlotka sypana 127

sypkie składniki, przekłada się startymi jabłkami, na wierzch ciasta kładzie się cząstki masła i można powiedzieć, że praca skończona. Po raz pierwszy taką szarlotkę z kaszą manną przygotowała Siostra Agata, wszystkim ona bardzo posmakowała, a jedząc ją, nie wyczuwało się, że jest ona tak nietypowo wykonana. Sypaną szarlotkę można potraktować jako ciasto awaryjne, gdy niezapowiedziani goście są tuż, tuż(...)szarlotkę sypaną 2 szklanki kaszy manny 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka cukru 3 łyżeczki proszku do pieczenia 150 g zimnego masła 2 1 / 2 kg jabłek 1 garść orzechów włoskich 1 garść rodzynek 1 / 2 łyżeczki cynamonu cukier do posłodzenia jabłek Dodatkowo: margaryna do wysmarowania formy (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Jabłka umyć i wraz ze skórką zetrzeć na tarce

niecodziennikpary
makowiec śnieżny wg s. Anastazji 547

pomocy szpatułki. Ciasto przekładamy do foremki (ok. 22×33 cm, wyłożonej papierem do pieczenia samo dno). Pieczemy ok. 25 min. Upieczony biszkopt odstawiamy do wystudzenia. Biszkopt najlepiej upiec dzień przed nałożeniem mas. składniki na masę makową: 250 g maku mielonego 250 ml mleka 100 g cukru 2 łyżki miodu 3 białka 200 g bakali (posiekane orzechy, kandyzowana skórka pomarańczowa

Domowy Smak Jedzenia
Ciasteczka owsiane z orzechami włoskimi 142

płatków owsianych 50g orzechów włoskich (drobno pokrojonych lub zmielonych) pół szklanki cukru pudru 2 łyżeczki przyprawy do piernika 250g masła 2 jajka łyżeczka sody 2 łyżki miodu szczypta soli Wykonanie: Suche składniki połączyć w misce, następnie dodać pokrojone w kostkę masło, miód i jajka. Zagnieść i zawinąć w folię. Wstawić do lodówki na ok.2 godziny. Zimne ciasto wałkować, podsypując mąką

Mania Wypiekania
Dyniowe biscotti 143

duża garść orzechów włoskich Piekarnik nastawić na 180 stopni. Masło utrzeć z cukrem, dodać jajko i ponownie wymieszać. Dodać puree z dyni i całość zmiksować, aż składniki się połączą. W misce wymieszać suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, przyprawę i sól.  Mokre składniki dodać do suchych, wymieszać. Wrzucić bakalie i połączyć całość. Z tak powstałego ciasta uformować dwa wałeczki

wyzwania kuchenne
Ekspresowy makowiec z masy makowej przekładany herbatnikami 136

być na wierzchu.) Ciasto piec w rozgrzanym (!) piekarniku przez około 50-60 minut w 180 stopniach. (Posiadam piekarnik gazowy.) Makowiec całkowicie ostudzić na szafce kuchennej, a następnie opcjonalnie udekorować polewą czekoladową oraz posypać bakaliami. (*) Użyłam masy z bakaliami Helio , ale jeśli Wasza masa ich nie posiada to należy dodać w sumie około 200-300g różnych orzechów i suszonych owoców

Di gotuje
Czekoladowe "popękane" ciasteczka z pistacjami 230

odrywamy po kawałku ciasta i formujemy kulki wielkości piłeczki do tenisa stołowego. Obtaczamy z cukrze pudrze i przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę. Wstawiamy do nagrzanego do 160⁰C piekarnika z funkcją termoobiegu na 10 minut. Po upieczeniu ciastka studzimy, a następnie zanurzamy spód w rozpuszczonej w kąpieli wodnej białej czekoladzie i układamy na posiekanych orzechach. Czekamy aż czekolada

Kuchnia w czekoladzie
Orzechowiec z kremem dyniowym 211

się zastanawiacie czy ciasto z takim warzywkiem jest dobre :) to odpowiadam Wam, że jest bardzo pyszne i dynia ma tak neutralny smak, że w kremie jest właściwie nie wyczuwalna a krem jest pulchniutki i nietłusty pomimo serka mascarpone :) Wymiary blaszki : 24x29 cm Temp. pieczenia : 180 C Czas pieczenia : 30-40 min Składniki Biszkopt : 150 g posiekanych orzechów włoskich 3 łyżki

Różne smaki w kuchni
Staropolska ściągawka wigilijna 199

dodatkiem maku, miodu, orzechów, rodzynków. Karp - jedna z najbardziej cennych ryb hodowlanych w stawach. Mięso k. żółtaworóżowe, smaczne, delikatne, tłuste, nie należy do lekkostrawnych. Makowiec - placek drożdżowy przełożony sparzonym i zmielonym makiem z dodatkiem cukru lub miodu pszczelego, masła, rodzynków, skórki pomarańczowej- zwinięty i upieczony; po upieczeniu zwykle lukrowany. Paszteciki - pasztety porcjowe (tzw. paszteciki) przyrządzane z ciasta półfrancuskiego, francuskiego

Tradycyjna Kuchnia
Pierniczki ala norymberskie 162

zmielonych orzechów 3 łyżeczki przyprawy do piernika 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczka sody oczyszczonej szczypta soli 200 ml płynnego miodu 100 g masła 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej skórka otarta z połowy cytryny Roztapiamy masło z miodem i studzimy. Następnie dodajemy sypkie składniki i skórki, a całość mieszamy łyżką. Ciasto będzie nieco lepkie, ja nakładałam

Cynamonowe szczęście
Ciasto bananowe 220

przepyszne muffiny . Ciasto bananowe polecam dla osób, które w weekend chcą zjeść coś pysznego, słodkiego i coś co można przygotować w sposób szybki i przyjemny. Czy wiecie, że banany świetnie pasują także do drobiu? Jeśli nie wiedzieliście to proponuję zajrzeć  tutaj. Składniki (standardowa keksówka): 3,5 szklanki mąki szklanka cukru (najlepiej brązowego trzcinowego) 75 g orzechów włoskich 2/3 szklanki

Pobite gary Barbary
Orzechowe muffinki z kruszonką 145

łyżka zmielonych orzechów 60 g brązowego cukru Nastaw piekarnik na 160ºC na termoobieg (180ºC bez termoobiegu lub w zależności od mocy piekarnika). W misce zmiksuj jajka z masłem, cukrem i waniliową esencją. Wymieszaj suche składniki i dodaj do masy jajeczno maślanej. Wymieszaj. Przygotuj 10 małych papierowych papilotek. Dodatkowo umieściłam je w muffinkowej formie. Napełnij foremki ciastem. Wymieszaj składniki na kruszonkę

codojedzenia
Gingersnaps - Imbirki bez tłuszczu 242

kulki wielkości dużego orzecha włoskiego, obtaczać je w cynamonowym cukrze, kłaść na blaszkę i lekko spłaszczać ręką. Należy zachować około 8 cm odstępy między ciasteczkami - urosną! Piec ciasteczka jedna blacha po drugiej przez około 13 minut - tylko do momentu aż środek ciasteczek zetnie się. Wyjąć, wystudzić. Ciasteczka można przechowywać do 5 dni w szczelnej puszce. Surowe ciasto można zawinąć

maniapieczenia
Orzechowiec z kremem dyniowym 267

się zastanawiacie czy ciasto z takim warzywkiem jest dobre :) to odpowiadam Wam, ze jest bardzo pyszne i dynia ma tak neutralny smak, ze w kremie jest wlasciwie nie wyczuwalna a krem jest pulchniutki i nietłusty pomimo serka mascarpone :) Wymiary blaszki : 24x29 cm Temp. pieczenia : 180 C Czas pieczenia : 30-40 min Składniki Biszkopt : 150 g posiekanych orzechów włoskich 3 lyzki

Słodkości i nie tylko
Śliwki pieczone z kruszonką orzechową 147

szklanki tartych orzechów włoskich (u mnie: Backmit) - 2 łyżeczki cukru pudru - 30g masła (zimne) Forma: naczynie żaroodporne Przygotowanie: Śliwki myję, przekrawam na pół i wyjmuję z nich pestki. Przekładam no naczynia żaroodpornego kładąc skórką w dół. Na każdej śliwce umieszczam odrobinę miodu. Do miski przekładam wszystkie składniki na kruszonkę. Najpierw siekam masło, a następnie zagniatam ciasto ręką. Gotową kruszonkę kruszę

Kuchnia co dnia
Ciasto cytrynowo-limonkowe ( ciasto bezglutenowe) 157

dodaj mielone orzechy i migdały oraz proszek do pieczenia. Dodaj mąkę ryżowe i zmiksowane cytryny. Przelej masę do tortownicy ( 23 cm)  wysmarowanej masłem i oprószonej kaszą kukurydzianą. Piecz w 180 stopniach 45 minut . Po wystudzeniu polej rozpuszczoną czekoladą. W rondlu ugotuj syrop  z cukrem i kilka minut gotuj w nim plasterki limonki. Nie musisz polewać ciasta czekolada, wystarczy

AZgotuj!
Muffiny Marchewkowe 184

prostu nie lubi ciast marchewkowych. Ja Wam gorąco polecam je wypróbować a tym samym przekonać się jak smakują Składniki na 12 muffinek: 160 g mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 0,5 łyżeczki cynamonu 115 g masła 210 g cukru 2 jajka 45 ml ciepłego mleka 2 marchewki 1 jabłko 35 g orzechów Mąkę mieszamy

Made By Mom And Son
Czekolada i truskawki. Z radości. 187

orzechów pekan (można zastąpić włoskimi) 100 g herbatników czekoladowych 1 łyżka kakao  3 łyżeczki drobnego brązowego cukru 1 łyżka rumu (dałam 3:) 30 g stopionego masła 40 gorzkiej czekolady, stopionej w kąpieli wodnej Formę na tartę o średnicy 23 cm lekko natłuścić. Wszystkie składniki zmiksować krótkimi pulsami po 30 sekund na jednolite kruche ciasto. Wyłożyć nim dno i boki

KUCHARNIA