łyżką. Na patelni rozgrzać odrobinę masła. Łyżką wylewać porcje ciasta, smażyć na złoty kolor z obu stron na średnio nagrzanym palniku grzewczym. Placki przed podaniem posypać cukrem pudrem, można podać z ulubionym dżemem, w moim przypadku dla przełamania smaku był to lekko kwaskowaty dżem z czarnej porzeczki (użyłam Orzech
Zrób to smaczniePolecam Wam świetny przepis na sernik na zimno, wychodzi niesamowicie kremowy i delikatny, wręcz rozpływa się w ustach. Można go zrobić w wielu różnych konfiguracjach, z
Słodki Blogszklanki ulubionych bakalii (u mnie rodzynki i orzechy włoskie) Jak zrobić ciasteczka owsiane? Masę na ciasteczka spokojnie możecie zagnieść w rękach – kolejność dodawania składników nie ma znaczenia. Jedyna ważna rzecz, o której trzeba pamiętać, to to, żeby masło było miękkie. Jeśli jednak macie stojący mikser przygotowanie ciasta jest jeszcze prostsze! Lubię zaczynać od rozmiksowania masła z cukrem, potem dodaję
Ciastkozercyusmażonego kurczaka i kawałki sera typu feta, całość obsypujemy prażonymi orzechami i skrapiamy sosem cytrynowo – miodowym. Sałatka z kurczakiem, pieczonym burakiem i fetą gotowa, smacznego. sałatka z kurczakiem, pieczonym burakiem i fetą Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów: Sałatka z brokułem kurczakiem i fetą Surówka Coleslaw Pizzerinki z ciasta francuskiego Artykuł Sałatka z kurczakiem, pieczonym burakiem i fetą pochodzi
Księga-SmakuSkładniki: 1 kostka masła lub margaryny 9 jajek 35 dag maku 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia 35 dag cukru 1 szkl posiekanych orzechów włoskich 9
MojaQchnia.plPiernikowe kulki z daktyli http://mientablog.com/ Pomarańczowo-makowe ciasto http://wesolakuchnia.blogspot.com/ Piernikowe tiramisu http://iadorecinnamon.blogspot.com/ Pralinki z kaszy jaglanej http://anyzkowo.blogspot.com/ Pieczone jabłka http://www.kulinarneprzygodygatity.pl/ Zobacz też moje przepisy: Pierogi ze szpinakiem i łososiem Carpaccio z wędzonego łososia Domowy pasztet z pieczarkami Sernik wiedeński z rodzynkami Keks mojej mamy – żurawina, rodzynki, orzechy włoskie Artykuł Najlepsze przepisy z blogów #9 | Boże
Kuchnia Bazyliiwystarczająca do miksowania zarówno miękkich owoców jak i twardych warzyw, orzechów czy lodu. Pracuje niezbyt głośno i nawet moje koty, które nie lubią hałasu, niezbyt zwracają uwagę na dźwięk włączonego blendera. Używam go od kilku tygodni przynajmniej raz dziennie, więc zdążyliśmy się już zaprzyjaźnić. Świetnie sprawdza się do robienia ciasta naleśnikowego, a także do ciasta marchewkowego. Jedynym minusem jest
Codzienna kuchnia niecodziennasmaczniejsza od tej "ze sklepu". I zdrowsza! Do ciast i ciasteczek, naleśników i kanapek. Dla mnie do jedzenia "ze słoika". Składniki 250 g dobrej, gorzkiej czekolady (możecie użyć też mlecznej) ok 150 ml wody 300 ml śmietanki kremówki 30 % 80 g cukru 50 g masła 50 g orzechów laskowych opcjonalnie ziarna z 1 laski wanilii Przygotowanie Piekarnik nagrzejcie
OliveandThymekolorowe, pełne warzyw i witamin jak np sałatka z jarmużem orzechami i marchewką. Bardzo ciekawy rozdział stanowią również sosy, dipy i pasty do kanapek ja na pewno skuszę się na czekoladowy sos ze śliwkami, choc dyniowa pasta z parpyczką chili też zapowiada się ciekawie. Książkę kończą rozdziały dla łasuchów: ciasta i ciasteczka oraz desery. Mi spodobały się bardzo orzechowe ciastka
Cynamonowe szczęściesmaczne. Najlepiej smakuje na drugi dzień. Składniki na ciasto z dyni (20x60 cm): dynia 500 g mąka 300 g (2 szklanki) cukier puder 300 g (2 szklanki) masło 200 g 4 jajka 3 łyżeczki przyprawy korzennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki sody łyżeczka soli rodzynki orzechy Rodzynki i rozdrobnione orzechy zalać wrzątkiem. Przesiać przez sitko mąkę
Karola gotujeKiedy najdzie nas ochota, sięgamy do zamrażalnika i mamy ciasto, sernik i lody. Dosłownie 3 w 1 :). Świetnie sprawdzi się w bardzo upalne dni. Moja wizja to spód ciasteczkowy, wykonany na ciemnych herbatnikach. Na to warstwa ryżu preparowanego otulonego w czekoladzie. Następnie masa serowa - idealnie gładka o smaku orzechów. Na sam wierzch orzechy w czekoladzie
Kuchnia Paulettesoraz orzechy. W misce łączymy zmielone płatki z orzechami. 25 g całych płatków, sól oraz sodę. W garnuszku rozpuszczamy olej kokosowy z syropem klonowym. Wlewamy do miski z płatkami. Dolewamy ok ćwierć szklanki (60 ml) wody. Mieszamy i odstawiamy na 15 minut. Piekarnik nagrzewamy do 190 st.C. Ciasto wykładamy na blachę z piekarnika wyłożoną papierem. Lekko rozpłaszczamy, przykrywamy drugim
Dzieje kuchennej Wiewiórymigdały... jest podobnie :) Zwłaszcza teraz kiedy staram się unikać wszelkich orzechów, to nadrabiam właśnie migdałami. Wyobraźcie sobie teraz jak smakują takie pyszne, lekko cieplutkie jeszcze drożdżowe bułeczki z jagodowym środkiem, kuknij na przepis, a następnie upiec je w swoim domu i delektuj się smakiem. Składniki: Na 6-7 bułeczek Ciasto: 2 pełne szklanki mąki + do podsypywania 200ml mleka + 1 łyżeczka
Kuchnia w czekoladzie(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); składniki: 100 g masła 6 -7 łyżek miodu opcjonalnie dodatki: cynamon posiekane suszone owoce np. figi, śliwki, morele, rodzynki posiekane orzechy wykonanie: Miękkie
Domowy Smak JedzeniaCiasto szybkie w wykonaniu, idealnie zaspokoi głód "na coś słodkiego". W moim domu spisało się świetnie, rozpieszczało podniebienie nie jednej osobie, jednak był jeden minus. Nim się obejrzałam, wszystkie kawałki zniknęły. SKŁADNIKI: szklanka mąki owsianej 3 małe banany szklanka orzechów ziemnych 1/3 szklanki mleka migdałowego WYKONANIE: Banany blendujemy, mieszamy z pozostałymi składnikami. Całość przekładamy do aluminiowej formy i pieczemy
healthy dreamscały czas miksując. Do masy wlać jeszcze gorący tłuszcz, zmiksować. Ciasto podzielić na pół, do jednej dodać kakao i dokładnie wymieszać lub zmiksować. Przełożyć masę do formy i piec około 40-45 minut lub do tzw. suchego patyczka. Babkę możecie zrobić całą kakaową lub dodać do niej np. zmielone orzechy
Niebieski kubek z kawamasa: 100 g czekolady mlecznej, 180 g czekolady gorzkiej, 80 g cukru, 100 g cukru trzcinowego, 2 pełne łyżki masła, 200 ml śmietany kremówki 30%, orzechy
królestwo garówcały czas intensywnie mieszając, odstawić. Suche składniki, czyli mąkę, tarte orzechy, cukier brązowy, proszek do pieczenia, sodę i sól połączyć w jednej misce. Do drugiej wlać mokre składniki i wymieszać. Mokre składniki przelać do suchych, dodać puree daktylowe i dokładnie połączyć. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, do każdej nakładać ciasto, do około 3/4 wysokości foremek. Piec w temperaturze 170 stopni
Domowa cukiernia Ewyprzygotować, aczkolwiek postanowiłam wymyślić coś nowego. Tak powstało bezglutenowe ciasto marchewkowe! Niesamowicie smaczne i odpowiednie dla bezglutenowców. SKŁADNIKI: dwie małe marchewki 5 łyżek kaszy jaglanej 2 łyżki jogurtu naturalnego białko jajka 2 łyżki rodzynek 2 garście obranych orzeszków ziemnych łyżeczka cynamonu WYKONANIE: marchewki obieramy, trzemy na małych oczkach orzechy kruszymy kaszę jaglaną gotujemy w niewielkiej ilości wody ugotowaną kaszę
healthy dreamsciasto zrobiłam dla moich chłopaków z okazji ich święta. Przygotowuje się je banalnie, nie wymaga pieczenia, a smakuje rewelacyjnie. Moim zdaniem lepiej niż oryginalna wersja , która jest zdecydowanie za słodka. Przepis pochodzi od erVegan . Składniki: spód: 1 ½ – 2 szklanki orzechów (dałam włoskie, laskowe i migdały) 10 – 15 sztuk namoczonych daktyli * (dałam
Sto kolorów kuchniMiodny kuch Składniki: ciasto: - 4 jajka - 2 szklanki mąki pszennej - 2 szklanki startej marchwi - 1 szklanka cukru - 1 szklanka oleju - 2 łyżki miodu - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 2 łyżeczki sody oczyszczonej - 2 łyżeczki cynamonu - 1 szklanka bakalii (u mnie suszone śliwki, orzechy włoskie i mieszanka studencka: rodzynki, orzechy arachidowe, nerkowce, ananas kandyzowany, migdały, chipsy bananowe) dodatki: - tłuszcz i mąka
Kuchnia co dniajest ZAKWAS. Poza ziarnami można dodać również suszone pomidory, orzechy, wędzone lub suszone śliwki, żurawinę , rodzynki, cebulę, bazylię itp. itd. Co kto lubi :) Zamiast wody gazowanej można dodać piwo ale wówczas zamiast cukru miód. Tak wymieszana masę zostawić do wyrośnięcia na 12 godzin. Po 12 godzinach pod przykryciem ciasto pięknie sobie wyrasta. Teraz wystarczy tylko nasmarować wierzch oliwą
Jemy PijemyWalentynki jutro to pomyślałam, że się podzielę przepisem na małe słodkości, może ktoś będzie chętny:) W tym roku jakoś nie miałam weny na serduszkowce
ciastkarnia na kruchym spodziechałwowe, tak cudownie słodkie, andruty, trufle w przepięknej bombonierce i ciasto 3 bit, które podbiło serce M. O raz kilka inny ch: duszone maślaki, fetuccine Alfredo bez fetuccine, a z linguine które było odkryciem roku, pastę z gorgonzolą i ło sosiem, sałatkę z kurczakiem, serem p l eśniowym i orzechami pinii n a szpinaku oraz kiełbaski m usztardowo miodow
Brzuszki Łakomczuszkimasła 3/4 szklanki drobnego cukru 1 jajko 1 opakowane cukry waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 1,5 szklanki mąki pszennej dodatkowo: 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady orzechy lub inne bakalie Przygotowanie: Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy do osobnej miski. W drugiej misce mieszamy mikserem roztopione masło bananami. Dodajemy cukier, jajko, cukier waniliowy. Mieszamy. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną(...)proszkiem i szczyptą soli. Krótko miksujemy. Dodatkowo do cista możemy dodać posiekaną czekoladę, bakalie lub inne ulubione dodatki. Na wierzchu układamy banana przeciętego wzdłuż na pół. Ciasto przekładamy do keksówki silikonowej lub zwykłej ale wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez 50 - 60 minut w piekarniku nagrzanym do 170°C, lub do tzw. suchego patyczka
Życie zaczyna się w kuchnijesiennie dziś u nas. Wieje wiatr zrzucając resztę liści z drzew. Tarta marcepanowo-śliwkowa na pewno poprawi Wam nastrój. Nie jest przesłodzona, ale intensywnie migdałowo-orzechowa. Użyłam orzechów pekan, ale możecie dodać swoje ulubione, lub pominąć. Szybko ją zrobicie i jeśli lubicie marcepan ta tarta Was po prostu uwiedzie. Polecamy cała nasza rodziną, wraz z zachwyconymi(...)będziecie potrzebować Kruchy spód 150 g mąki pszennej 50 g mielonych migdałów 30 g cukru pudru 100 g zimnego masła 1 całe jajko Z wszystkich składników szybko zagnieść kruche ciasto, owinąć folią i schować do lodówki na 40-60 minut Okrągłą formę posmarować masłem i obsypać mielonymi migdałami. Schłodzony spód rozwałkować i przenieść na formę. Ponownie schłodzić około
Piekarz-Kucharz-GarkotłukMakowiec na kruchym cieście z własnej roboty masą makową, powidłami śliwkowymi i bezą kokosową. Uwielbiam to ciasto! Dla każdego miłośnika ciast z makiem, nie tylko na Boże Narodzenie, ale absolutnie na cały karnawał będzie idealne. Ciasto nie jest zbyt skomplikowane, ale jest dość pracochłonne, natomiast warte każdej minuty uwagi. SKŁADNIKI: CIASTO KRUCHE: - 100 g masła - 1 jajko - 180 g mąki(...)pszennej - 50 g cukru pudru - łyżeczka czubata proszku do pieczenia W/w zagniatamy na jednolite ciasto, schładzamy przez kwadrans w lodówce. Wylepiamy formę do pieczenia około 35 x 25 cm. Podpiekamy w piekarniku przez 8 minut, wykładamy masę makową i pieczemy dalej. MASA MAKOWA: - 700 g niebieskiego maku Mak wsyp do garnka, zalej szklanką mleka i dodaj resztę wody
SMYKWKUCHNIoleju wiórki lub orzechy do posypania WYKONANIE : Blachę o wymiarach 25/40 cm wykładamy aż po brzegi folią aluminiową. KREM : Połowę mleka gotujemy razem z cukrami i masłem. Do drugiej połowy dodajemy mąkę, budynie i jajka. Dobrze mieszamy żeby nie było grudek. Wlewamy na gotujące mleko i chwilę gotujemy cały czas mieszając. SKŁADANIE CIASTA : Układamy 1 warstwę herbatników, wylewamy
Pani na deserciasto rumowe! Ciasto rumowe, które jest znakiem rozpoznawczym wysp karaibskich! Można znaleźć je w kilku wersjach smakowych na przykład klasycznym, czekoladowym, bananowym, kokosowym, kawowym i jeszcze kilku innych egzotycznych połączeniach. Dzisiejsze ciasto, czyli rum cake przypomina odrobinę nasze babki, choć jest to zdecydowanie bardziej wilgotne ciasto, a to przez dużą ilość rumu, którego używany do nasączenia ciasta. Do jednego ciasta(...)każdy mógł przygotować ciasto ze składników ogólnodostępnych. We wcześniejszym wpisie podałam przepis na budyń domowy specjalnie do tego ciasta. Oczywiście możecie użyć budyniu kupionego ze sklepu. Oczywiście zważając na ilość użytego rumu, ciasto jest ciastem dla dorosłych! Życzę smacznego! Print Ciasto rumowe .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Wspaniałe ciasto z dużą ilością rumu, wilgotne
SprawdzonaKuchnia.pltego pięknie pachnie. Składniki: 5 jajek 2 szklanki mąki 25 dag masła szklanka cukru 30 dag mieszanych bakalii i kandyzowanych owoców firmy Helio ( mieszanka bakalii , rodzynki , żurawiny , migdały , orzechy , ananasy , morele suszone skórka pomarańczowa ) + około 3 garście do dekoracji 1 płaską łyżeczkę proszku do pieczenia opakowanie cukru waniliowego kilka kropli ekstraktu waniliowego szczypta soli 2 opakowanie białej polewy Helio Przygotowanie(...)cukrem wanilinowym. Nie przerywając ucierania dodajemy po jednym jajku. Wlewamy ekstrakt waniliowy, wsypujemy mąkę na przemian z mlekiem, następnie proszek do pieczenia, bakalie i kandyzowane owoce. Całość delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do wyłożonej pergaminem formy keksowej. Pieczemy ok. godzinę w temperaturze 180 st. C. Gotowy keks polewamy białą czekoladą roztopioną w kąpieli wodnej, dowolnie dekorujemy bakaliami i kandyzowanymi owocami. Udanych
Podróż w kulinariaRodzynki i żurawinę sparzam wrzątkiem, orzechy siekam i również traktuję gorącą wodą. Odstawiam na chwilę. Masę makową umieszczam w misce, dodaję odcedzone bakalie i bułkę tartą. Białka ubijam na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Nasępnie bardzo delikatnie łączę je z masą makową, mieszając dokładnie drewnianą łyżką. Formę ok. 21x21 wylepiam połową ciasta. Wykładam masę makową, po czym
W kuchni Karmel-itkidodałam zimne masło pokrojone na plasterki. Składniki posiekałam nożem do uzyskania kruszonki, a następnie szybko zagniotłam na jednolite ciasto. Ciasto rozwałkowałam na placek o grubości kilku milimetrów. Z ciasta foremką w kształcie śnieżynki wycinałam ciasteczka. Patelnię rozgrzałam i posmarowałam delikatnie olejem. Ułożyłam pierwszą partię ciastek i smażyłam je na bardzo małym ogniu do zarumienienia. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Następnie przewróciłam(...)orzechów laskowych (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/11/ciastka-z-orzechow-laskowych.html), ciastka czekoladowo - piernikowe (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/11/ciastka-czekoladowo-piernikowe.html), orzeszki z galaretką (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/10/orzeszki-z-galaretka.html), orzeszki czekoladowo - orzechowe (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/10/orzeszki-czekoladowo-orzechowe.html), babeczki z masą serową (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/10/babeczki-z-masa-serowa.html), kokosowe ciastka z kaszy manny (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/10/kokosowe-ciastka-z-kaszy-manny.html), rurki z ciasta francuskiego (link
Waniliowe Improwizacjekiedy goście są w drodze, a my nie mamy akurat niczego, czym moglibyśmy ich poczęstować 🙈 Przepis znalazłam na blogu Niebo na talerzu , a jego autorka przekonuje, że to najprostsze ciasto na świecie! I nie sposób się z tym nie zgodzić! 👌 SKŁADNIKI (na formę około 1,5 l): 3 szklanki mąki (około 450 g) 4 łyżki ciemnego kakao(...)wanilinowego lub kilka kropli ekstraktu z wanilii 1 czubata łyżeczka sody 1 szklanka mleka (250 ml) 3/4 szklanki oleju lub stopionego masla 3 jajka 3/4 szklanki posiekanych bakalii (ulubione orzechy, żurawina, rodzynki, suszone morele) SKŁADNIKI NA POLEWĘ: 1 tabliczka czekolady (użyłam pół na pół mlecznej i gorzkiej) 1 łyżeczka masła 2 łyżki mleka WYKONANIE: BABKA: Piekarnik nagrzej do temperatury
Słodko-Słony Świat IlonyBardzo mało wymagające ciasto z jabłkami, zawsze się udaje, jest aromatyczne, wilgotne i bardzo smaczne. Do tego ciasta proponuję użyć twardych jabłek, takich jak antonówka lub szara reneta, aby za mocno się nie rozpadły i po upieczeniu zachowały swój kształt. Składniki: (na dużą formę: 34 cm x 25,5 cm x 7 cm) 3 szklanki mąki pszennej(...)szklanka cukru 4 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżka cukru z wanilią 2 łyżeczki cynamonu 3 łyżki naturalnego kakao garść rodzynek i dowolnych orzechów Przygotowanie: Jabłka umyć, wydrążyć gniazda nasienne, obrać ze skórki (u mnie szara reneta, bez obierania) i pokroić na dość dużą kostkę. Jeśli nie mamy dobrych twardych jabłek, to lepiej
Kuchcik gotujeorzechy, rodzynki, kakao, proszek do pieczenia i mąkę, mieszamy. W dużej misce ubijamy białka, ciągle ubijając dodajemy cukier, a następnie żółtka. Zmniejszamy obroty miksera i stopniowo dodajemy mieszankę z orzechów i mąki. Mieszamy i przekładamy na wyłożoną papierem blaszkę. Pieczemy około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 175 stopni Celsjusza. W tym czasie przygotowujemy galaretkę do pianki(...)Upieczony biszkopt studzimy i odklejamy z papieru. Następnie wkładamy go z powrotem na ten sam papier i do tej samej blaszki (ułatwi nam to wyjęcie gotowego ciasta). Na biszkopcie rozsmarowujemy mus jabłkowy Teraz przygotowujemy piankę. Śnieżkę ubijamy z mlekiem według instrukcji na opakowaniu, gdy już jest gotowa pomalutku, cienką strużką wlewamy zimną galaretkę i dobrze miksujemy. Piankę przekładamy
Rozpustne gotowanieformować kuleczki o wielkości nieco mniejszej niż orzech włoski. Muffinki: Masło rozpuścić i odstawić do wystudzenia. Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia i kakao. Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę i ubijając wlać cienkim strumyczkiem rozpuszczone masło. Wsypać suche składniki i zmiksować. Na końcu dodać jogurt naturalny. Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej. Ciasto wylewać
https:KKuchniaMniambiałka oddzielone od żółtek) 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 20 g czarnej porzeczki kandyzowanej Helio 20 g aronii kandyzowanej Helio 160 g mieszanki suszonych owoców, orzechów, pokrojonych w kostkę ok. 150 ml gorącej wody opcjonalnie: 1/2 łyżeczki ekstraktu cytrynowego wykonanie: Owoce kandyzowane mieszamy z mieszanką bakaliową. Zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na ok. 15 min. Następnie(...)pieczenia. Dodajemy wraz z ekstraktem do puszystej masy i miksujemy na wolnych obrotach tylko do połączenia się składników (masa będzie gęsta). W osobnym naczyniu ubijamy na sztywno białka. Do ciasta dodajemy owoce oraz ubitą pianę z białek i delikatnie mieszamy. Gotowe przekładamy do natłuszczonej i oprószonej mąką lub bułką tartą wąskiej foremki (ok. 27 cm dł., miara dna keksówki). Pieczemy
Domowy Smak Jedzeniaukrywam, że zainspirowałam się babką gotowaną wykonaną Obżarciucha (klik) . Babka jest pyszna i delikatna, więc polecam ten przepis. Zaraz po babce postanowiłam wykonać keks, modyfikując delikatnie oryginał. Ciasto jest wilgotne, delikatne i upstrzone słodkimi bakaliami. Kwaśny lukier na bazie soku z cytryny równoważy jej smak. Polecam do popołudniowej herbatki. Przepis na dużą formę do gotowania ( 22 cm wysokości(...)szklanka cukru - 4 łyżki kwaśnej śmietany - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia - szczypta soli dodatkowo po 3 łyżki: - siekanej gorzkiej czekolady - żurawiny suszonej - rodzynek - moreli krojonych w paseczki - orzechów włoskich - kandyzowanej skórki pomarańczowej* - 1 łyżka mąki pszennej - 5 łyżek cukru pudru - sok z 1/4 cytryny Formę wysmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą/mąką. Bakalie obsypać mąką. Oddzielić białka
kawawszklance