ciasto z orzechami - 14811 przepisów (strona:689/988)

PLACKI BISZKOPTOWE Z CUKREM PUDREM I DŻEMEM Z CZARNEJ PORZECZKI 80

łyżką. Na patelni rozgrzać odrobinę masła. Łyżką wylewać porcje ciasta, smażyć na złoty kolor z obu stron na średnio nagrzanym palniku grzewczym. Placki przed podaniem posypać cukrem pudrem, można podać z ulubionym dżemem, w moim przypadku dla przełamania smaku był to lekko kwaskowaty dżem z czarnej porzeczki (użyłam  Orzech

Zrób to smacznie
Najlepszy sernik na zimno – mega kremowy i delikatny 99

Polecam Wam świetny przepis na sernik na zimno, wychodzi niesamowicie kremowy i delikatny, wręcz rozpływa się w ustach. Można go zrobić w wielu różnych konfiguracjach, z

Słodki Blog
Ciasteczka owsiane 219

szklanki ulubionych bakalii (u mnie rodzynki i orzechy włoskie) Jak zrobić ciasteczka owsiane? Masę na ciasteczka spokojnie możecie zagnieść w rękach – kolejność dodawania składników nie ma znaczenia. Jedyna ważna rzecz, o której trzeba pamiętać, to to, żeby masło było miękkie. Jeśli jednak macie stojący mikser przygotowanie ciasta jest jeszcze prostsze! Lubię zaczynać od rozmiksowania masła z cukrem, potem dodaję

Ciastkozercy
Sałatka z kurczakiem, pieczonym burakiem i fetą 272

usmażonego kurczaka i kawałki sera typu feta, całość obsypujemy prażonymi orzechami i skrapiamy sosem cytrynowo – miodowym. Sałatka z kurczakiem, pieczonym burakiem i fetą gotowa, smacznego. sałatka z kurczakiem, pieczonym burakiem i fetą Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów: Sałatka z brokułem kurczakiem i fetą Surówka Coleslaw Pizzerinki z ciasta francuskiego Artykuł Sałatka z kurczakiem, pieczonym burakiem i fetą pochodzi

Księga-Smaku
Makowiec japoński przepis mojej teściowej 138

Składniki: 1 kostka masła lub margaryny 9 jajek 35 dag maku 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia 35 dag cukru 1 szkl posiekanych orzechów włoskich 9

MojaQchnia.pl
Najlepsze przepisy z blogów #9 | Boże Narodzenie 138

Piernikowe kulki z daktyli http://mientablog.com/ Pomarańczowo-makowe ciasto http://wesolakuchnia.blogspot.com/ Piernikowe tiramisu http://iadorecinnamon.blogspot.com/ Pralinki z kaszy jaglanej http://anyzkowo.blogspot.com/ Pieczone jabłka http://www.kulinarneprzygodygatity.pl/ Zobacz też moje przepisy: Pierogi ze szpinakiem i łososiem Carpaccio z wędzonego łososia Domowy pasztet z pieczarkami Sernik wiedeński z rodzynkami Keks mojej mamy – żurawina, rodzynki, orzechy włoskie Artykuł Najlepsze przepisy z blogów #9 | Boże

Kuchnia Bazylii
Blender kielichowy IN Amica i jesienne koktajle owocowo-warzywne 164

wystarczająca do miksowania zarówno miękkich owoców jak i twardych warzyw, orzechów czy lodu. Pracuje niezbyt głośno i nawet moje koty, które nie lubią hałasu, niezbyt zwracają uwagę na dźwięk włączonego blendera. Używam go od kilku tygodni przynajmniej raz dziennie, więc zdążyliśmy się już zaprzyjaźnić. Świetnie sprawdza się do robienia ciasta naleśnikowego, a także do ciasta marchewkowego. Jedynym minusem jest

Codzienna kuchnia niecodzienna
KREM ORZECHOWO- CZEKOLADOWY DOMOWA "NUTELLA" 196

smaczniejsza od tej "ze sklepu". I zdrowsza! Do ciast i ciasteczek, naleśników i kanapek.  Dla mnie do jedzenia "ze słoika". Składniki 250 g dobrej, gorzkiej czekolady (możecie użyć też mlecznej) ok 150 ml wody 300 ml śmietanki kremówki 30 %  80 g cukru 50 g masła 50 g orzechów laskowych opcjonalnie ziarna z 1 laski wanilii Przygotowanie Piekarnik nagrzejcie

OliveandThyme
Kasza jaglana Beata Pawlikowska - recenzja 156

kolorowe, pełne warzyw i witamin jak np sałatka z jarmużem orzechami i marchewką. Bardzo ciekawy rozdział stanowią również sosy, dipy i pasty do kanapek ja na pewno skuszę się na czekoladowy sos ze śliwkami, choc dyniowa pasta z parpyczką chili też zapowiada się ciekawie. Książkę kończą rozdziały dla łasuchów: ciasta i ciasteczka oraz desery. Mi spodobały się bardzo orzechowe ciastka

Cynamonowe szczęście
Ciasto z dyni 104

smaczne. Najlepiej smakuje na drugi dzień. Składniki na ciasto z dyni (20x60 cm): dynia 500 g mąka 300 g (2 szklanki) cukier puder 300 g (2 szklanki) masło 200 g 4 jajka 3 łyżeczki przyprawy korzennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki sody łyżeczka soli rodzynki  orzechy Rodzynki i rozdrobnione orzechy zalać wrzątkiem. Przesiać przez sitko mąkę

Karola gotuje
SERNIK " LION" ( BEZ PIECZENIA ) 170

Kiedy najdzie nas ochota, sięgamy do zamrażalnika i mamy ciasto, sernik i lody. Dosłownie 3 w 1 :).  Świetnie sprawdzi się w bardzo upalne dni.  Moja wizja to spód ciasteczkowy, wykonany na ciemnych herbatnikach. Na to warstwa ryżu preparowanego otulonego w czekoladzie. Następnie masa serowa - idealnie gładka o smaku orzechów. Na sam wierzch orzechy w czekoladzie

Kuchnia Paulettes
Chlebki orzechowo-owsiane 196

oraz orzechy. W misce łączymy zmielone płatki z orzechami. 25 g całych płatków, sól oraz sodę. W garnuszku rozpuszczamy olej kokosowy z syropem klonowym. Wlewamy do miski z płatkami. Dolewamy ok ćwierć szklanki (60 ml) wody. Mieszamy i odstawiamy na 15 minut. Piekarnik nagrzewamy do 190 st.C. Ciasto wykładamy na blachę z piekarnika wyłożoną papierem.  Lekko rozpłaszczamy, przykrywamy drugim

Dzieje kuchennej Wiewióry
Jagodzianki z migdałami 150

migdały... jest podobnie :) Zwłaszcza teraz kiedy staram się unikać wszelkich orzechów, to nadrabiam właśnie migdałami. Wyobraźcie sobie teraz jak smakują takie pyszne, lekko cieplutkie jeszcze drożdżowe bułeczki z jagodowym środkiem, kuknij na przepis, a następnie upiec je w swoim domu i delektuj się smakiem. Składniki: Na 6-7 bułeczek Ciasto: 2 pełne szklanki mąki + do podsypywania 200ml mleka + 1 łyżeczka

Kuchnia w czekoladzie
masło miodowe 124

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); składniki: 100 g masła 6 -7 łyżek miodu opcjonalnie dodatki: cynamon posiekane suszone owoce np. figi, śliwki, morele, rodzynki posiekane orzechy wykonanie: Miękkie

Domowy Smak Jedzenia
bananowe ciasto z orzechami 117

Ciasto szybkie w wykonaniu, idealnie zaspokoi głód "na coś słodkiego".  W moim domu spisało się świetnie, rozpieszczało podniebienie nie jednej osobie, jednak był jeden minus. Nim się obejrzałam, wszystkie kawałki zniknęły. SKŁADNIKI: szklanka mąki owsianej 3 małe banany szklanka orzechów ziemnych 1/3 szklanki mleka migdałowego WYKONANIE: Banany blendujemy, mieszamy z pozostałymi składnikami. Całość przekładamy do aluminiowej formy i pieczemy

healthy dreams
Babka piaskowa – najprostsza 243

cały czas miksując. Do masy wlać jeszcze gorący tłuszcz, zmiksować. Ciasto podzielić na pół, do jednej dodać kakao i dokładnie wymieszać lub zmiksować. Przełożyć masę do formy i piec około 40-45 minut lub do tzw. suchego patyczka. Babkę możecie zrobić całą kakaową lub dodać do niej np. zmielone orzechy

Niebieski kubek z kawa
Mazurek czekoladowy z orzechami, mazurek bez pieczenia 197

masa: 100 g czekolady mlecznej, 180 g czekolady gorzkiej, 80 g cukru, 100 g cukru trzcinowego, 2 pełne łyżki masła, 200 ml śmietany kremówki 30%, orzechy

królestwo garów
Muffinki daktylowe z kokosową kruszonką 172

cały czas intensywnie mieszając, odstawić. Suche składniki, czyli mąkę, tarte orzechy, cukier brązowy, proszek do pieczenia, sodę i sól połączyć w jednej misce. Do drugiej wlać mokre składniki i wymieszać. Mokre składniki przelać do suchych, dodać puree daktylowe i dokładnie połączyć. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, do każdej nakładać ciasto, do około 3/4 wysokości foremek. Piec w temperaturze 170 stopni

Domowa cukiernia Ewy
Jaglano-marchewkowe ciasto z rodzynkami 171

przygotować, aczkolwiek postanowiłam wymyślić coś nowego. Tak powstało bezglutenowe ciasto marchewkowe! Niesamowicie smaczne i odpowiednie dla bezglutenowców. SKŁADNIKI: dwie małe marchewki  5 łyżek kaszy jaglanej 2 łyżki jogurtu naturalnego białko jajka 2 łyżki rodzynek 2 garście obranych orzeszków ziemnych łyżeczka cynamonu WYKONANIE: marchewki obieramy, trzemy na małych oczkach orzechy kruszymy kaszę jaglaną gotujemy w niewielkiej ilości wody ugotowaną kaszę

healthy dreams
Wegańskie Banoffee Pie - bez cukru i mąki 162

ciasto zrobiłam dla moich chłopaków z okazji ich święta.  Przygotowuje się je banalnie, nie wymaga pieczenia, a smakuje rewelacyjnie.  Moim zdaniem lepiej niż oryginalna wersja , która jest zdecydowanie za słodka.  Przepis pochodzi od erVegan .     Składniki: spód: 1 ½ – 2 szklanki orzechów (dałam włoskie, laskowe i migdały) 10 – 15 sztuk namoczonych daktyli * (dałam

Sto kolorów kuchni
Miodny Kuch 156

Miodny kuch Składniki: ciasto: - 4 jajka - 2 szklanki mąki pszennej - 2 szklanki startej marchwi - 1 szklanka cukru - 1 szklanka oleju - 2 łyżki miodu - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 2 łyżeczki sody oczyszczonej - 2 łyżeczki cynamonu - 1 szklanka bakalii (u mnie suszone śliwki, orzechy włoskie i mieszanka studencka: rodzynki, orzechy arachidowe, nerkowce, ananas kandyzowany, migdały, chipsy bananowe) dodatki: - tłuszcz i mąka

Kuchnia co dnia
Chleb na zakwasie z ziarnami 133

jest ZAKWAS. Poza ziarnami można dodać również suszone pomidory, orzechy,  wędzone lub suszone śliwki, żurawinę , rodzynki, cebulę, bazylię itp. itd. Co kto lubi :) Zamiast wody gazowanej można dodać piwo ale wówczas zamiast cukru miód. Tak wymieszana masę zostawić do wyrośnięcia na 12 godzin. Po 12 godzinach pod przykryciem ciasto pięknie sobie wyrasta. Teraz wystarczy tylko nasmarować wierzch oliwą

Jemy Pijemy
Serduszka bananowe i z masłem orzechowym do wyboru 199

Walentynki jutro to pomyślałam, że się podzielę przepisem na małe słodkości, może ktoś będzie chętny:) W tym roku jakoś nie miałam weny na serduszkowce 

ciastkarnia na kruchym spodzie
Jaki był ten rok? 230

chałwowe, tak cudownie słodkie, andruty, trufle w przepięknej bombonierce i ciasto 3 bit, które podbiło serce M. O raz kilka inny ch: duszone maślaki, fetuccine Alfredo bez fetuccine, a z linguine które było odkryciem roku, pastę z gorgonzolą i ło sosiem, sałatkę z kurczakiem, serem p l eśniowym i orzechami pinii n a szpinaku oraz kiełbaski m usztardowo miodow

Brzuszki Łakomczuszki
Ciasto bananowe (chlebek bananowy) 96

masła 3/4 szklanki drobnego cukru 1 jajko 1 opakowane cukry waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 1,5 szklanki mąki pszennej dodatkowo: 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady orzechy lub inne bakalie Przygotowanie: Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy do osobnej miski. W drugiej misce mieszamy mikserem roztopione masło bananami. Dodajemy cukier, jajko, cukier waniliowy. Mieszamy. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną(...)proszkiem i szczyptą soli. Krótko miksujemy. Dodatkowo do cista możemy dodać posiekaną czekoladę, bakalie lub inne ulubione dodatki.  Na wierzchu układamy banana przeciętego wzdłuż na pół. Ciasto przekładamy do keksówki silikonowej lub zwykłej ale wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez 50 - 60 minut w piekarniku nagrzanym do 170°C, lub do tzw. suchego patyczka

Życie zaczyna się w kuchni
Tarta marcepanowo-śliwkowa z migdałami i orzechami 166

jesiennie dziś u nas. Wieje wiatr zrzucając resztę liści z drzew. Tarta marcepanowo-śliwkowa na pewno poprawi Wam nastrój.  Nie jest przesłodzona, ale intensywnie migdałowo-orzechowa. Użyłam orzechów pekan, ale możecie dodać swoje ulubione, lub pominąć. Szybko ją zrobicie i jeśli lubicie marcepan ta tarta Was po prostu uwiedzie.  Polecamy cała nasza rodziną, wraz z zachwyconymi(...)będziecie potrzebować Kruchy spód 150 g mąki pszennej 50 g mielonych migdałów 30 g cukru pudru 100 g zimnego masła 1 całe jajko Z wszystkich składników szybko zagnieść kruche ciasto, owinąć folią i schować do lodówki na 40-60 minut Okrągłą formę posmarować masłem i obsypać mielonymi migdałami. Schłodzony spód rozwałkować i przenieść na formę. Ponownie schłodzić około

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Makowiec na kruchym spodzie z bezą kokosowym 125

Makowiec na kruchym cieście z własnej roboty masą makową, powidłami śliwkowymi i bezą kokosową. Uwielbiam to ciasto! Dla każdego miłośnika ciast z makiem, nie tylko na Boże Narodzenie, ale absolutnie na cały karnawał będzie idealne. Ciasto nie jest zbyt skomplikowane, ale jest dość pracochłonne, natomiast warte każdej minuty uwagi. SKŁADNIKI: CIASTO KRUCHE: - 100 g masła - 1 jajko - 180 g mąki(...)pszennej - 50 g cukru pudru - łyżeczka czubata proszku do pieczenia W/w zagniatamy na jednolite ciasto, schładzamy przez kwadrans w lodówce. Wylepiamy formę do pieczenia około 35 x 25 cm. Podpiekamy w piekarniku przez 8 minut, wykładamy masę makową i pieczemy dalej. MASA MAKOWA: - 700 g niebieskiego maku Mak wsyp do garnka, zalej szklanką mleka i dodaj resztę wody

SMYKWKUCHNI
MEGA PYSZNE CIACHO BEZ PIECZENIA 133

oleju wiórki lub orzechy do posypania WYKONANIE : Blachę o wymiarach 25/40 cm wykładamy aż po brzegi folią aluminiową.  KREM : Połowę mleka gotujemy razem z cukrami i masłem. Do drugiej połowy dodajemy mąkę, budynie i jajka. Dobrze mieszamy żeby nie było grudek. Wlewamy na gotujące mleko i chwilę gotujemy cały czas mieszając.  SKŁADANIE CIASTA : Układamy 1 warstwę herbatników, wylewamy

Pani na deser
Ciasto rumowe 94

ciasto rumowe! Ciasto rumowe, które jest znakiem rozpoznawczym wysp karaibskich! Można znaleźć je w kilku wersjach smakowych na przykład klasycznym, czekoladowym, bananowym, kokosowym, kawowym i jeszcze kilku innych egzotycznych połączeniach. Dzisiejsze ciasto, czyli rum cake przypomina odrobinę nasze babki, choć jest to zdecydowanie bardziej wilgotne ciasto, a to przez dużą ilość rumu, którego używany do nasączenia ciasta. Do jednego ciasta(...)każdy mógł przygotować ciasto ze składników ogólnodostępnych. We wcześniejszym wpisie podałam przepis na budyń domowy specjalnie do tego ciasta. Oczywiście możecie użyć budyniu kupionego ze sklepu. Oczywiście zważając na ilość użytego rumu, ciasto jest ciastem dla dorosłych! Życzę smacznego! Print Ciasto rumowe .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Wspaniałe ciasto z dużą ilością rumu, wilgotne

SprawdzonaKuchnia.pl
,,Keks z bakaliami z bakaliami’’ 123

tego pięknie pachnie. Składniki: 5 jajek 2 szklanki mąki 25 dag masła szklanka cukru 30 dag mieszanych bakalii i kandyzowanych owoców firmy Helio ( mieszanka bakalii , rodzynki , żurawiny , migdały , orzechy , ananasy , morele suszone skórka pomarańczowa ) + około 3 garście do dekoracji 1 płaską łyżeczkę proszku do pieczenia opakowanie cukru waniliowego kilka kropli ekstraktu waniliowego szczypta soli 2 opakowanie białej polewy Helio Przygotowanie(...)cukrem wanilinowym. Nie przerywając ucierania dodajemy po jednym jajku. Wlewamy ekstrakt waniliowy, wsypujemy mąkę na przemian z mlekiem, następnie proszek do pieczenia, bakalie i kandyzowane owoce. Całość delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do wyłożonej pergaminem formy keksowej. Pieczemy ok. godzinę w temperaturze 180 st. C. Gotowy keks polewamy białą czekoladą roztopioną w kąpieli wodnej, dowolnie dekorujemy bakaliami i kandyzowanymi owocami. Udanych

Podróż w kulinaria
MAKOWIEC / MOHNKUCHEN. 265

Rodzynki i żurawinę sparzam wrzątkiem, orzechy siekam i również traktuję gorącą wodą. Odstawiam na chwilę. Masę makową umieszczam w misce, dodaję odcedzone bakalie i bułkę tartą.  Białka ubijam na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Nasępnie bardzo delikatnie łączę je z masą makową, mieszając dokładnie drewnianą łyżką. Formę ok. 21x21 wylepiam połową ciasta. Wykładam masę makową, po czym

W kuchni Karmel-itki
Śnieżynki z patelni 98

dodałam zimne masło pokrojone na plasterki. Składniki posiekałam nożem do uzyskania kruszonki, a następnie szybko zagniotłam na jednolite ciasto. Ciasto rozwałkowałam na placek o grubości kilku milimetrów. Z ciasta foremką w kształcie śnieżynki wycinałam ciasteczka. Patelnię rozgrzałam i posmarowałam delikatnie olejem. Ułożyłam pierwszą partię ciastek i smażyłam je na bardzo małym ogniu do zarumienienia. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Następnie przewróciłam(...)orzechów laskowych (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/11/ciastka-z-orzechow-laskowych.html), ciastka czekoladowo - piernikowe (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/11/ciastka-czekoladowo-piernikowe.html), orzeszki z galaretką (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/10/orzeszki-z-galaretka.html), orzeszki czekoladowo - orzechowe (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/10/orzeszki-czekoladowo-orzechowe.html), babeczki z masą serową (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/10/babeczki-z-masa-serowa.html), kokosowe ciastka z kaszy manny (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/10/kokosowe-ciastka-z-kaszy-manny.html), rurki z ciasta francuskiego (link

Waniliowe Improwizacje
BABKA CZEKOLADOWA (LAST MINUTE) 1367

kiedy goście są w drodze, a my nie mamy akurat niczego, czym moglibyśmy ich poczęstować 🙈 Przepis znalazłam na blogu Niebo na talerzu , a jego autorka przekonuje, że to najprostsze ciasto na świecie! I nie sposób się  z tym nie zgodzić!  👌 SKŁADNIKI (na formę około 1,5 l): 3 szklanki mąki (około 450 g) 4 łyżki ciemnego kakao(...)wanilinowego lub kilka kropli ekstraktu z wanilii 1 czubata łyżeczka sody 1 szklanka mleka (250 ml) 3/4 szklanki oleju lub stopionego masla 3 jajka 3/4 szklanki posiekanych bakalii (ulubione orzechy, żurawina, rodzynki, suszone morele) SKŁADNIKI NA POLEWĘ: 1 tabliczka czekolady (użyłam pół na pół mlecznej i gorzkiej) 1 łyżeczka masła 2 łyżki mleka WYKONANIE: BABKA: Piekarnik nagrzej do temperatury

Słodko-Słony Świat Ilony
Amerykaniec - ciasto z jabłkami 835

Bardzo mało wymagające ciasto z jabłkami, zawsze się udaje, jest aromatyczne, wilgotne i bardzo smaczne. Do tego ciasta proponuję użyć twardych jabłek, takich jak antonówka lub szara reneta, aby za mocno się nie rozpadły i po upieczeniu zachowały swój kształt. Składniki: (na dużą formę: 34 cm x 25,5 cm x 7 cm) 3 szklanki mąki pszennej(...)szklanka cukru 4 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżka cukru z wanilią 2 łyżeczki cynamonu 3 łyżki naturalnego kakao garść rodzynek i dowolnych orzechów Przygotowanie: Jabłka umyć, wydrążyć gniazda nasienne, obrać ze skórki (u mnie szara reneta, bez obierania) i pokroić na dość dużą kostkę. Jeśli nie mamy dobrych twardych jabłek, to lepiej

Kuchcik gotuje
Jabłecznik z truskawkową pianką. 180

orzechy, rodzynki, kakao, proszek do pieczenia i mąkę, mieszamy. W dużej misce ubijamy białka, ciągle ubijając dodajemy cukier, a następnie żółtka. Zmniejszamy obroty miksera i stopniowo dodajemy mieszankę z orzechów i mąki. Mieszamy i przekładamy na wyłożoną papierem blaszkę. Pieczemy około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 175 stopni Celsjusza.      W tym czasie przygotowujemy galaretkę do pianki(...)Upieczony biszkopt studzimy i odklejamy z papieru. Następnie wkładamy go z powrotem na ten sam papier i do tej samej blaszki (ułatwi nam to wyjęcie gotowego ciasta). Na biszkopcie rozsmarowujemy mus jabłkowy  Teraz przygotowujemy piankę. Śnieżkę ubijamy z mlekiem według instrukcji na opakowaniu, gdy już jest gotowa pomalutku, cienką strużką wlewamy zimną galaretkę i dobrze miksujemy. Piankę przekładamy

Rozpustne gotowanie
Muffinki czekoladowe z kremem malinowym 238

formować kuleczki o wielkości nieco mniejszej niż orzech włoski. Muffinki: Masło rozpuścić i odstawić do wystudzenia. Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia i kakao. Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę i ubijając wlać cienkim strumyczkiem rozpuszczone masło. Wsypać suche składniki i zmiksować. Na końcu dodać jogurt naturalny. Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej. Ciasto wylewać

https:KKuchniaMniam
keks z kandyzowanymi i suszonymi owocami 130

białka oddzielone od żółtek) 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 20 g czarnej porzeczki kandyzowanej Helio 20 g aronii kandyzowanej Helio 160 g mieszanki suszonych owoców, orzechów, pokrojonych w kostkę ok. 150 ml gorącej wody opcjonalnie: 1/2 łyżeczki ekstraktu cytrynowego wykonanie: Owoce kandyzowane mieszamy z mieszanką bakaliową. Zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na ok. 15 min. Następnie(...)pieczenia. Dodajemy wraz z ekstraktem do puszystej masy i miksujemy na wolnych obrotach tylko do połączenia się składników (masa będzie gęsta). W osobnym naczyniu ubijamy na sztywno białka. Do ciasta dodajemy owoce oraz ubitą pianę z białek i delikatnie mieszamy. Gotowe przekładamy do natłuszczonej i oprószonej mąką lub bułką tartą wąskiej foremki (ok. 27 cm dł., miara dna keksówki). Pieczemy

Domowy Smak Jedzenia
Keks gotowany 133

ukrywam, że zainspirowałam się  babką gotowaną wykonaną Obżarciucha (klik) . Babka jest pyszna i delikatna, więc polecam ten przepis. Zaraz po babce postanowiłam wykonać keks, modyfikując delikatnie oryginał. Ciasto jest wilgotne, delikatne i upstrzone słodkimi bakaliami. Kwaśny lukier na bazie soku z cytryny równoważy jej smak. Polecam do popołudniowej herbatki. Przepis na dużą formę do gotowania ( 22 cm wysokości(...)szklanka cukru - 4 łyżki kwaśnej śmietany - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia - szczypta soli dodatkowo po 3 łyżki: - siekanej gorzkiej czekolady - żurawiny suszonej - rodzynek - moreli krojonych w paseczki - orzechów włoskich - kandyzowanej skórki pomarańczowej* - 1 łyżka mąki pszennej - 5 łyżek cukru pudru - sok z 1/4 cytryny Formę wysmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą/mąką. Bakalie obsypać mąką. Oddzielić białka

kawawszklance