ciasto z orzechami - 14811 przepisów (strona:680/988)

Pasta z fasolki szparagowej 95

Czas czytania: 2 min Pasta z fasolki szparagowej powstała przy okazji przeglądu lodówki. Okazało się, że mam trochę ugotowanej fasolki z dnia poprzedniego. Postanowiłam spróbować przygotować

SprawdzonaKuchnia.pl
Domowa masa z białego maku do wypieków. 171

pomarańczy   Skworcu pół szklanki rodzynków   Skworcu pół szklanki żurawiny suszonej   Skworcu pół szklanki daktyli bez pestek   Skworcu 3/4 szkl. miodu słonecznikowego  Skworcu 1 szkl orzechów włoskich   Skworcu 2 łyżki olejku migdałowego  2 łyżki olejku arakowego lub rumowego pół łyżeczki skórki cytrynowej   Skworcu skórka otarta z jednej pomarańczy 15 dag masła Przygotowanie(...)Orzechy drobno siekamy. Na patelnię wrzucamy masło, dodajemy miód i posiekane orzechy, smażymy 3-4 min. Następnie mieszankę miodowo orzechową wlewamy do maku. Scieramy skórkę z pomarańczy a także wsypujemy suszoną skórkę cytrynową. Na końcu wlewamy aromaty i dokładnie mieszamy. Możemy dodatkowo dosłodzić cukrem, lub miód zamienić na cukier.  Przechowywać w lodówce. Przed  wyłożeniem masy na ciasto zaleca

Radość kipiąca uśmiechem.
Sernik na zimno na kruchym spodzie ciasteczkowo-orzechowym, z galaretką i nektarynkami 148

tego deseru przypomina bardziej kruszonkę niż kruche ciasto, ale uwierzcie mi, że jest naprawdę pyszny i świetnie pasuje. Składniki: 1 kg twarogu śmietankowego lub "wiaderkowego" mielonego 400 ml śmietanki 30% lub 36% 2 opakowania galaretki - użyłam czerwoną i zieloną 200 g ulubionych herbatników lub kruchych ciastek 150 g masła duża garść ulubionych orzechów - użyłam włoskich owoce - użyłam nektarynek żelatyna

Codzienna kuchnia niecodzienna
Mleko z orzechów nerkowca 259

wody szczypta soli 2 łyżeczki syropu klonowego Orzechy nerkowca namaczamy przez noc w 3 szklankach wody. Dodajemy szczyptę soli i blendujemy dokładnie. Następnie mleko przecedzamy kilkakrotnie przez gęste sito. Na koniec dosładzamy mleko 2 łyżeczkami syropu klonowego. Gotowe! Pulpę, która pozostanie na sicie można wykorzystać później do przygotowania wegańskiego twarożku, czy do ciast np. do sernika z nerkowców . Na moim

Dieta bez mleka
Tort komunijny 306

Składniki biszkopt ciemny (blaszka 35×23 cm): 8 jaj 24 dag cukru 20 dag mąki tortowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kawy 1

czarrna od kuchni
Śniadaniowe tartaletki z ekspandowanymi jagłami, jogurtem i owocami 183

góra- dół). W pojemniku malaksera umieścić: płatki, orzechy, cynamon, sól i odciśnięte z wody daktyle. Krótko zmiksować. Dodać płynny olej kokosowy i syrop klonowy i zmiksować wszystko do uzyskania lepkiej masy. Dodać ekspandowane jagły i wymieszać wszystko dokładnie łyżką- nie miksować, aby nie jagły nie straciły swojej formy. Formy na tartaletki wylepić ciastem dociskając je mocno palcami

olalacooking
Ciastka owsiane ze słonecznikiem 207

układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (ciasto jest bardzo klejące). Ciasteczka układamy w niewielkich odstępach gdyż tylko trochę zwiększą objętość. Pieczemy ok. 20 minut w 180 stopniach aż będą złote. Smacznego 🙂 Na blogu jest dużo przepisów na ciasteczka, jak przystało na smakoszy domowych ciasteczek, polecam m.in: Ciasteczka ze słonecznikiem ciasteczka z orzechami ciasteczka z sezamem Ciasteczka guziki Karmelowo-waniliowe

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Wegańskie lody ryżowe – Naturattiva 173

bardzo lubimy wykorzystując go do kremów w ciastach. Co prawda jest słodko, ale nie przesładzamy się jak to jest w klasycznych lodach. Dodatkowo deserowa, kakaowa polewa fajnie wyważa smaki, dlatego szkoda, że jest ona tylko na wierzchu a w środku ryżowej masy już jej nie uświadczymy. Czegoś tutaj brakowało… na przykład jakiś orzechów do pochrupania ale niestety nie miałyśmy żadnych

Candy Pandas
Zdrowy krem czekoladowy a’la nutella 141

wszystko, co czekoladowe: lody, ciastka, ciasta, torty i inne kakaowe przysmaki. Tak więc przygotowałam zdrowy krem czekoladowy, na bazie zdrowych składników, bez polepszaczy smaku, konserwantów, barwników, słodu jęczmiennego i innych niejadalnych substancji. Krem nie jest tak gładki jak nutella, ale to tylko dodaje mu uroku, bo wyczuwa się grudki chrupiących orzechów włoskich. Mnie najbardziej smakuje

To co kocham
Babeczki z masą makową 158

łyżki MASA: masa makowa - 30 dag orzechy włoskie - 1 łyżka rodzynki - 3 łyżki miód 1 łyżka DO DEKORACJI: czekolada mleczna  10 dag cukier perlisty Mąkę pszenna przesiać na stolnicę, dodać margarynę, cukier puder i razem posiekać, dodać żółtka oraz wodę zimną. Wszystkie składniki wyrobić szybko by połączyły się na jednolita masę. Ciasto włożyć do woreczka foliowego i schować

Camilla w kuchni
BANANY W PAPILOTACH 147

Chciałabym zaproponować Wam kolejny deser fit, tym razem są to banany pieczone w papilotach polewane aromatycznym sosem z pomarańczy, syropu klonowego, cynamonu, imbiru i wanilii, i

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
CIASTKA ZIMTSTERNE 215

mieszamy cukier puder razem z mielonymi orzechami i ekstraktem waniliowym. Z masy białkowej odkładamy 3-4 łyżki. Do reszty dodajemy sypkie składniki i lekko łączymy.  Gotową masę przekładamy na papier do pieczenia lekko obsypanym cukrem pudrem, który przykrywamy drugim kawałkiem papieru. Rozwałkowujemy na około 0.5 cm grubości i wycinamy gwiazdki. Jeżeli ciasto klei się mimo podsypania cukrem pudrem, pozostawcie

Słodkie Przyjemności
CIASTO PRÓŻNIAK 227

ekspresowe ciasto, bez użycia miksera. Ciasto robi się raz dwa, każdemu się uda.   SKŁADNIKI 5 jabłek, ¾ szkl. cukru, 2 szkl. mąki, 3 jajka, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżeczka sody oczyszczonej, 2 łyżki żurawiny suszonej, 2 łyżeczki cukru cynamonowego , 3 łyżki powideł śliwkowych, 3 łyżki oleju, 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich, 1 łyżeczka soku z cytryny WYKONANIE

słodki bratek
Dwa rodzaje konsumentów 208

zdziwienie jak zobaczyłam w osiedlowym markecie orzechy macadamia, czy nasiona chia, zawsze ściągałam je ze sklepów internetowych, a tu patrz, co rusz się o nie potykam :) Druga sprawa: Trend slow food  się rozwija, ale rozwija się również druga gałąź - gotowe jedzenie. Czasami aż oczy przecieram jakie rzeczy widuję w sklepowych zamrażarkach: ciasto na pierogi, ciasto na piernik, gotowe spody

Blondynka Gotuje