ciasto z orzechami - 14811 przepisów (strona:671/988)

Chlebek bananowy z czekoladą 169

udanego ciasta/chlebka bananowego są właśnie przejrzałe banany, które im ciemniejsze tym słodsze. Ciasto jest bardzo łatwe w przygotowaniu i nie wymaga użycia ani miksera ani innego sprzętu mieszającego. Wystarczy miska,widelec, blaszka i piekarnik. Wspaniale smakuje ale też pachnie. Polecam jako słodkie śniadanie z kremem czekoladowym i orzechami. Pycha! Składniki: 3 bardzo dojrzałe banany 100 g cukru brązowego 1 jajko

Smakowity Blog Kulinarny
Ciasta na Wielkanoc 314

czekoladowo - bananowe z kruszonką Ciasto czekoladowe Ciasto marchewkowe bez mąki Ciasto owsiane Ciasto pomarańczowe bez mąki Keks 2016 Keks z lukrem królewskim i czekoladkami Muffinki owsiane z marchewką i cynamonem Murzynek Pieczona owsianka z czekoladą Pieczona owsianka pomarańczowa Pieczona owsianka z gruszką Pieczona owsianka z kokosem i orzechami włoskimi Pieczona owsianka z suszonymi śliwkami i masłem orzechowym Pieczona owsianka

Moja smaczna kuchnia
Keks - babka nadziana bakaliami 155

koniec dodaję mąkę i bakalie. Masę mieszam, jest bardzo gęsta.  Ciasto przekładam do keksówki (30 cm) można ją wyłożyć papierem do pieczenia, lub wysmarować tłuszczem i oprószyć bułką tartą.  Piekę 1 godzinę w 180 st C. Na zimny keks wylewam lukier cytrynowy i wykładam posiekane orzechy

Takie tam pichcenie
Korzenne ciasto marchewkowe bez cukru. Zdrowa przekąska nawet dla dzieci. 193

żurawiny. Smak podkreślają przyprawy korzenne takie jak cynamon, imbir czy gałka muszkatołowa. Ciasto pieczone również na oleju co powoduje, że jest bardzo wilgotne. Bez masła czyli idealne dla osób, które nie tolerują laktozy czy mają alergie na białka mleka krowiego. Składniki: duża marchewka 3/4 szklanki żurawiny 100g orzechów włoskich szklanka mąki pełnoziarnistej 2 jajka 3/4 szklanki oleju pół łyżeczki sody

wysmienity
#2 Malezja: i jej słodkości 123

Apam balik - grube naleśniki przełożone nadzieniem z pokruszonych orzechów, nasączone miodem i super chrupiące. Na nocnych marketach, można dostać również z dodatkiem banana czy czekolady. Polecam jednak tradycyjne. Na chinatown, sprzedaje je starszy Pan i lepszych nie jadłam. 6.   Mooncake -  czyli mokre zbite ciasto, a raczej masa z żółtkiem jajka w środku (stąd w ich nazwie księżyc). Dostępne

Gawron w rosole
Domowa masa makowa (z miodem) 144

całość połączyć za pomocą miodu. Uwaga: przed dodaniem masy makowej do ciasta należy ją delikatnie wymieszać z dwoma ubitymi białkami jaj. Składniki na około 0,9 kg gotowej masy makowej: 250 g suchego maku 1,5 szklanki mleka 1/2 szklanki płynnego miodu (180 g) 250 g orzechów i suszonych owoców* 3 łyżeczki cukru wanilinowego lub syrop waniliowy kilka kropelek olejku

Ugotować
Sernik z orzechami 121

proszku do pieczenia tłuszcz do formy papier do pieczenia Składniki na masę orzechową: 4 białka jaja ½ szklanki cukru 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka bułki tartej 15 dag zmielonych orzechów włoskich 1 szczypta proszku do pieczenia Składniki na masę serową: 1 kg sera 1 szklanka oleju 2 szklanki mleka 4 żółtka jaja 2 jajka 35 dag cukru pudru 1 budyń(...)śmietankowy Składniki na masę waniliową: ½ litra mleka 1 cukier waniliowy 6 łyżek cukru 2 ½ łyżki mąki ziemniaczanej 1 ½ łyżki mąki pszennej 1 ciemna czekolada deserowa 1 kostka masła Wykonanie ciasta na spód placka: Z podanych składników zagnieść ciasto i przełożyć do przygotowanej formy. Wykonanie masy orzechowej: Z podanych składników ubić masę (jeżeli jest za rzadka dodać bułki tartej). Następnie rozkładać

Tradycyjna Kuchnia
Strucla z jabłkami 202

garści włoskich orzechów -wanilia -szczypta soli Do jabłek dodajemy cynamon, posiekane orzechy i mieszamy. Drożdże rozcieramy z cukrem, dodajemy 1/3 mleka i 1/2 szklanki mąki tortowej. Mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Dodajemy pozostałe mleko, wanilię, sól, 2 żółtka i jedno całe jajko, pozostałą mąkę i wyrabiamy ciasto. Dolewamy roztopione masło i wyrabiamy, aż się wchłonie. Miskę przykrywamy folią spożywczą

Maminek kulinarny
Razowe ciasto bananowe z bakaliami 153

jakim tylko pociagiem do domku :) ludy ludy chwila oddechu!! przepis na te ciasto zrodził się wczoraj, choć tkwił w mojej głowie od dawna :) nieskromnie powiem, że wyszło booooskie :D Składniki (na około 9 kawałków): 3 bardzo dojrzałe banany 1 jajko szklanka mąki razowej pszennej łyżka oleju z orzechów włoskich firmy Oleofarm (nie jest to składnik obowiązkowy, możecie go pominąć

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Ciasteczka Pieguski mocno czekoladowe 154

ścianek miski i zbijać się w gęstą mas ę.   Gdy ciasto jest zbyt zwarte można dodać 1 łyżkę gęstej śmietany - ja obyłam się bez, choć mikser już mocno protestował . Na końcu dorzucić pokrojoną w kostkę czekoladę i wymieszać łyżką. Z masy ciasteczkowej formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Układać i rozpłaszczyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia - z achować

Grunt to przepis!
Arabski chleb daktylowy z orzechami 189

miksować) W osobnej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, sól i orzechy włoskie. Połączyć dokładnie zawartość obu naczyń  i dokładnie wymieszać drewnianą łyżkę, aby składniki się połączyły. Formę do pieczenia (może być taka jak do keksu) natłuścić i oprószyć mąką lub wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć ciasto do formy do pieczenia i wygładzić wierzch. Piec na środkowej półce

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Biscotti Kawowe i Lunch Box 135

drugiej misce łączymy ze sobą mąkę z proszkiem do pieczenia, orzechami, pokruszoną czekoladą  i wiśniami. Wsypujemy partiami do kawowej masy i mieszamy do połączenia składników ( Możecie użyć miksera na najniższych obrotach, ja jednak używam dużej łyżki ). Jeżeli masa jest zbyt "luźna" to posypujemy trochę mąką.  Ciasto wykładamy na oprószony mąką blat i rolujemy, aby utworzyło nam wałek

Słodkie Przyjemności
Ciasteczka koperty z marmoladą 240

cytryny ( opcjonalnie) Przygotowanie: Drożdże rozmieszać ze śmietaną i 1 łyżeczką cukru. Ciasto zagnieść ze wszystkich składników. Owinąć w folię , położyć w chłodne miejsce na 1/2 godziny. Rozwałkować na ok 1/2 cm i pociąć w kwadraty o boku 5 cm. Kłaść pół łyżeczki powideł, rozsmarować i posypać orzechami ( ja nie posypywałam) zawinąć rogi do środka i dokładnie skleić je do siebie

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Babka pomarańczowo orzechowa 290

świeżo wyciśnięty sok i skórkę z pomarańczy, pokruszone ciasteczka oraz posikane orzechy. Wsypać mąkę, nie przestając ucierać.  4. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać resztę cukru. Wyłożyć na utartą masę i delikatnie wymieszać.  5. Utartą masę przełożyć do wysmarowanej formy, wygładzić. Formę z ciastem wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 60 minut.  6. Gotową

Apetyczna babeczka
Ziemniaczki i wspomnień czar:) 183

już w ogóle:) Tak w ramach nostalgicznych wspomnień postanowiłam zrobić ciasta, które kiedyś bardzo mi smakowały, ziemniaczki. Nie mówcie tylko, że nie jedliście ich nigdy. jeśli nie to polecam do zrobienia, łatwe do zrobienia i smaczne:) Składniki na 30 ciasteczek:  250 g herbatników 5 dag orzechów 5 dag rodzynek 150 g masła 2 łyżki mleka 2 łyżki kakao

ciastkarnia na kruchym spodzie
Ciambella - włoskie ciasto cytrynowe (z cyklu "Ciasta Świata") 374

ciasto na blogu w nowym cyklu "Ciasta Świata" - ciambella - cytrynowe ciasto w kształcie pierścienia, tradycyjnie posypane perlistym cukrem i jadane maczane w białym winie. Powstało jednak mnóstwo wariacji na jej temat i dziś możemy np. podać ją polaną polewą czekoladową i posypać z wierzchu posiekanymi orzechami. Ale cykle przepisów to nie koniec nowości na blogu - wreszcie przepięłam

Kraina Tysiąca Smaków
Ciasto na majonezie z rabarbarem i migdałową kruszonką 218

odchudziłam" :) Możesz dodać mniej rabarbaru, a dołożyć jedno lub dwa jabłka. Ciasto jest równie pyszne, a będzie smakowało również tym, którzy nie kochają rabarbaru tak mocno jak ja :) Tym razem przygotowałam je z moją ulubioną migdałową kruszonką, ale jeśli nie masz pod ręką migdałów, użyj dowolnych orzechów. Czytaj dalej

Kraina Tysiąca Smaków
Tort orzechowo piernikowy z nutą pomarańczy 174

kaszą manną oraz zmielonymi orzechami. Mieszamy powoli, kulistymi ruchami, najlepiej drewnianą łyżką. Biszkopt przelewamy do formy wyłożonej tylko na spodzie papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180⁰C na ok 25-30 minut (do suchego patyczka- u mnie tym razem było to 26 minut). Piekarnik wyłączamy, uchylamy drzwiczki i pozostawiamy tam ciasto na jakieś 10 minut

Kuchnia w czekoladzie
mazurek cygański 200

żółtek 500 g bakali (ja użyłam: 100 g rodzynek, 100 g żurawiny (posiekanej), 100 g daktyli (posiekanych), 50 g kandyzowanej skórki pomarańczy, 100 g migdałów (drobno posiekanych), 50 g orzechów włoskich (drobno posiekanych)) 1 arkusz wafla wykonanie: Bakalie mieszamy z mąką. Żółtka miksujemy z cukrem, aż uzyskamy jasną masę. W osobnym naczyniu ubijamy na sztywno białka. Ubita białka dodajemy(...)bakalie z mąką i mieszamy do połączenia się składników. Wafel umieszczamy na dnie foremki wyłożonej papierem do pieczenia (jeśli potrzeba przycinamy dopasowując go do dna foremki). Na wafel wykładamy ciasto z bakaliami. Pieczemy w 170- 180 st. C, przez ok. 35-40 min. Po upieczeniu studzimy na kratce, polewamy lukrem i dowolnie dekorujemy. składniki lukier: 100 g cukru pudru

Domowy Smak Jedzenia
mazurek cygański 227

żółtek 500 g bakali (ja użyłam: 100 g rodzynek, 100 g żurawiny (posiekanej), 100 g daktyli (posiekanych), 50 g kandyzowanej skórki pomarańczy, 100 g migdałów (drobno posiekanych), 50 g orzechów włoskich (drobno posiekanych)) 1 arkusz wafla wykonanie: Bakalie mieszamy z mąką. Żółtka miksujemy z cukrem, aż uzyskamy jasną masę. W osobnym naczyniu ubijamy na sztywno białka. Ubita białka dodajemy(...)bakalie z mąką i mieszamy do połączenia się składników. Wafel umieszczamy na dnie foremki wyłożonej papierem do pieczenia (jeśli potrzeba przycinamy dopasowując go do dna foremki). Na wafel wykładamy ciasto z bakaliami. Pieczemy w 170- 180 st. C, przez ok. 35-40 min. Po upieczeniu studzimy na kratce, polewamy lukrem i dowolnie dekorujemy. składniki lukier: 100 g cukru pudru

Domowy Smak Jedzenia