ciasto z orzechami - 14811 przepisów (strona:668/988)

Ciasto krówka na cytrynowym ponczu 177

Ciasto stworzone z tego, co miałam akurat pod ręką, więc nie jest to oryginalne `ciasto Krówka` tylko moja wariacja ;-) W oryginale jest krem śmietanowy , a nie

Kulinarne Przeboje
Tort z baletnicą 198

Składniki biszkopt: 7 jaj rozm. L 21 dag cukru 17,5 dag mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kawy 1 łyżka kakao 7 dag

czarrna od kuchni
Babka drożdżowa 275

Składniki: 300 g mąki pszennej 60 g cukru 1 łyżka oleju 1 żółtko 1 jajko 1/2 szklanki mleka aromat migdałowy 20 g drożdży bakalie, u mnie

czarrna od kuchni
Lekki sernik na zimno z wiśniami i orzechami 167

Przepyszny w smaku sernik, którego można jeść bez końca.... ;-) Zapraszam do wykonania!  SKŁADNIKI: - 1/2 kg twarogu sernikowego - 1/2 szklanki cukru - 2 galaretki cytrynowe - garść drobno

Wielopokoleniowo
domowa masa makowa z bakaliami 463

*składniki na ok. 730 g gotowej masy: 250 g suchego maku 80 g cukru brązowego 1 łyżka miodu 35 g orzechów włoskich 20 g migdałów 50

Domowy Smak Jedzenia
Zdrowy placek bananowy 241

Placek bananowo-kakaowy* w mega zdrowej wersji- bez cukru, nabiału, jajek i mąki, a za to na samych płatkach owsianych, bananach oraz z dodatkiem orzechów włoskich

Kraina Miodem Płynąca
Domowe orzeszki w karmelu 217

Orzeszki w karmelu kojarzą mi się z wakacjami i spacerami po Łazienkach. Mam nadzieję, że wiosna nadciąga a za nią długie lato. Dzisiaj szybki sposób na

Niezły Młynek
Owsianka orzechowa z kaki 215

Każdy zna owsiankę! Na pewno nie raz w Waszych domach pojawia się na śniadanie. U mnie jest prawie codziennie dlatego tak uwielbiam ją urozmaicać, a dzięki

Niezły Młynek
Babka mrożona 154

  Dzisiaj Wam pokaże przepis na babke (tak na szybko). Składniki: - 2 pudełka serka homogenizowanego - 3 jajka - pół szklanki cukru pudru - 1 cukier waniliowy - garść orzechów

Zainspirowana w kuchni
Pyszny piernik pszczelarza 166

łyżka kakao 2 łyżeczki sody 4 całe jajka 4 szklanki mąki pszennej 2 łyżki oleju do smaku rodzynki, orzechy, migdały, skórka pomarańczowa Dodałam 5 łyżek pokruszonych orzechów włoskich, 3 łyżki rodzynek i 3 łyżki płatków migdałowych. Ale można więcej. Przygotowanie: Zagotować masło z cukrem, mlekiem, miodem, przyprawami do piernika oraz z kakao Po zagotowaniu dodać dwie łyżeczki sody w niewielkim(...)dobrze wymieszać z masą Po ostygnięciu masy dodać 4 całe jajka i utrzeć Następnie dodać mąkę i dokładnie wymieszać Na koniec dodać dwie łyżki oleju i bakalie Lejące ciasto wylać na wysmarowaną tłuszczem i posypaną kaszą manną formę lub wyłożoną papierem do pieczenia Piec przez około 1 godzinę w temperaturze 160*C. Smakosze mogą ciasto polać polewą czekoladową

Proste Potrawy
Herbaciany naked cake 230

zbytnią przesadą popić go filiżanką ciepłego i aromatycznego naparu, to serdecznie polecam Ci spróbować tego tortu. Czyż nie jest to idealne połączenie? Smacznego! Biszkopt: 4 jajka 200 g mielonych orzechów włoskich pół szklanki cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 4 łyżki kaszy manny Dno tortownicy o średnicy 22-24 cm wyłóż papierem do pieczenia, a piekarnik nastaw na 170 stopni. Następnie(...)cukrem na puszystą, a białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Teraz do masy żółtkowej stopniowo dodawaj suche składniki, a na koniec delikatnie połącz ją z białkami. Tak przygotowane ciasto przelej do tortownicy i piecz w nagrzanym piekarniku ok 35 - 45 minut, do suchego patyczka. Po upieczeniu wyjmij z piekarnika i upuść z wysokości ok 50 cm, a następnie włóż

Karczma Honorietty
Babeczki fistaszkowe z czekoladą i karmelem 207

orzechów ziemnych (uprażonych solonych) Miękkie masło i masło orzechowe utrzeć razem z cukrem, zbierając kilkakrotnie masę ze ścianek miski. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą i solą. Jaja roztrzepać z ekstraktem waniliowym, dodać do masła, zmiksować. Następnie cały czas mieszając dodać mąkę i mleko w dwóch porcjach. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Wypełnić mniej więcej do połowy ciastem(...)wlać kremówkę energicznie mieszając. Zmniejszyć moc i gotować 5-7 minut aż masa zacznie gęstnieć. Gotowy karmel odstawić na chilę do przestudzenia. Babeczki posmarować masą czekoladową, posypać prażonymi orzechami i polać karmelem. Smacznego

Pełny talerz
MAKOWIEC ZAWIJANY / STRUCLA Z MAKIEM NA MĄCE ORKISZOWEJ 526

drożdże, dodać cukier trzcinowy , zalać letnią śmietaną i odstawić na kilka minut. Mąkę, sól i masło posiekać na stolnicy. Użyłam malaksera z hakiem. Następnie dodać zaczyn i wyrobić ciasto. Ciasto będzie bardzo delikatne ale nie powinno się kleić ( można troszkę dosypać mąki). Odstawić do wyrośnięcia. Ja w czasie wyrastania przygotowywałam masę makową. Masa makowa: - 500g maku mielonego ( do kupienia już(...)łyżki miodu - 3-4 jajka - mały słoik powideł - 125g masła - 1 łyżeczka kartoflanki - szczypta drożdży - kilka kropli olejku migdałowego - 150-160g bakalii ( ja daję tylko mielone migdały i orzechy laskowe) można  dowolnie, np.skórka , rodzynki, orzechy, migdały + dodatkowo: puder trzcinowy,kremówka i cięte migdały Mak mielony zalać wrzątkiem w ilości 0,5l wody na 0,5kg maku. Zamieszać

Smaczne Zdrowe
Sernik czekoladowy z mascarpone 397

Kolejny sernik i znów czekoladowy:) Przepis od Dorotus76 . Spód: 120 g ciastek digestive w gorzkiej czekoladzie, pokruszonych na piasek - dałam 150 g bez czekolady 70 g posiekanych orzechów włoskich 40 g masła, miękkiego - dałam 60 g Składniki wymieszałam, przesypałam do tortownicy o śr. 22 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Podpiekłam 10 min. w temp. 180*C i zostawiłam do przestygnięcia(...)mieszkaniu, piekarnik jest juz leciwy i nie ma mozliwosci regulacji temperatury, cyferki i symbole sa nieczytelne.... Na szczescie, kiedy troszke sernik przestygl, udalo mi sie w calosci zdjac z ciasta te przypalona skorupke i jeszce raz troszke podpieklam, mam nadzieje, ze uratowlam!:) Teraz siedzi sobie grzecznie w lodowce, jutro sie przekonam i doniose Dorota(zdaje sie, ze imienniczka) Gość: , adsl-ull-56-107.44-151.net24.it

Zdrowa Kuchnia Sowy
Piernik staropolski – Etap I 146

piernik. Przygotowanie ciasta piernikowego uważane było za prawdziwą sztukę, a receptura pilnie strzeżona. Jeśli chcemy mieć taki staropolski piernik na świątecznym stole to ostatni dzwonek, aby przygotować ciasto. Musi ono bowiem dojrzewać w chłodnej piwnicy lub dolnej półce lodówki co najmniej 2 tygodnie. Jednak im dłużej tym lepiej. Pieczemy je 3-4 dni przed świętami. Ja od wielu lat korzystam(...)daję pół na pół) 1kg mąki pszennej 3 jajka 3 łyżeczki sody oczyszczonej ½ szklanki mleka ½ łyżeczki soli 2-3 torebki przypraw korzennych do piernika ( daję mniej) ewentualnie posiekane orzechy i smażona skórka pomarańczowa Podgrzej w garnku miód, cukier i tłuszcz. Doprowadź do wrzenia i wystudź. Do letniej masy dodaj całe jajka, mąkę, przyprawę do piernika i sodę rozpuszczoną w zimnym

Wiem co jem
Sernik wielkanocny „na bogato” 111

mogą być orzechy lub co kto woli). Kończymy gotowanie, zestawiamy garnek z palnika. Do niewielkiej miseczki wlewamy trochę mleka lub soku pomarańczowego i maczamy po jednym ciastku. Ciastka układamy na dnie blachy (30cmx20cm) , jedno przy drugim (czasami trzeba ciastka dopasować i ułamać), następnie wylewamy gorącą jeszcze masę serową, a na nią ponownie układamy ciastka maczane w mleku. Ciasto zostawiamy

Słodki sentyment
PUCHATE ROGALIKI Z JABŁKOWO-ORZECHOWYM ŚRODKIEM 249

soli kilka kropli aromatu cytrynowego Nadzienie: 3 kwaskowe jab łka 2 łyżki cukru szczypta cynamonu 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich Wykonanie:  Przygotowujemy nadzienie -  jabłka ścieramy na oczkach, orzechy siekamy, wkładamy do rondelka, dodajemy cukier, cynamon i dusimy całość ok 10 minut. Studzimy. Zrobić rozczyn: z rozkruszonych drożdży, łyżeczki cukru, łyżeczki mąki i części podgrzanego wcześniej mleka. Odstawić(...)ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Jajka ubić z cukrem. Kiedy rozczyn wyrośnie, wlać go do miski z przesianą mąką, następnie dodać ubite jaja, aromat, szczyptę soli  i wyrobić gładkie ciasto. Przykryć je ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 1h. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy ale niezbyt cienko  i wycinamy kubkiem kółka. Na każde kołko nakładamy łyżeczkę nadzienia

Walijskie Pichcenie
Tort Rafaello 178

udany ;) tym razem nawet bardziej niż zazwyczaj. Pewnie to wszystko dlatego ze robiony z sercem. Specjalnie na urodziny taty tort Rafaelo. Delikatny biszkopt, kremowo kokosowe nadzienie i cudowne, chrupiące orzechy w środku maleńkich kuleczek. Składniki na biszkopt: - 1 szklanka mąki - 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej - 1 cukier waniliowy - 3/4 szklanki cukru - 6 jajek - 2 łyżeczki proszku do pieczenia Składniki na krem(...)żółtka, nadal ubijając. Do masy jajecznej wsypujemy przesiane mąki. Delikatnie wymieszać do przy pomocy drewnianej łyżki. Tortownicę o średnicy 23 cm smarujemy dokładnie masłem, obsypujemy bułką tartą. Delikatnie przekładamy ciasto, wyrównujemy wierzch. Pieczemy w temperaturze 160 ºC przez około 40 minut lub do tzw. suchego patyczka. Pozostawiamy do wystygnięcia, następnie wycinamy równe 3 blaty.  Przygotowanie kremu: Czekoladę rozpuszczamy

Życie zaczyna się w kuchni
Piernik wyborny siostry Anieli 236

siostry Anieli znalazłam ten ciekawy pomysł na piernik i od razu postanowiłam upiec. Nie jest trudny w zrobieniu, składniki są standardowe, zmniejszyłam tylko recepturę o połowę, bo musiałabym piec ciasto na dwa razy (i tą zmniejszoną porcję podaję). Piernik jest o tyle fajny, że nie wymaga leżakowania, ani przed, ani po upieczeniu, czyli jest gotowy do spożycia praktycznie od razu(...)120g margaryny 5 dużych jajek 25 dag cukru pudru ½ szklanki śmietany 250g miodu (może być sztuczny) ½ kg mąki 1 ½ łyżeczki sody Ok. 40g przyprawy do piernika Bakalie np. rodzynki, orzechy, skórka z pomarańczy, etc. Miód jeśli nie jest płynny, rozpuszczamy, ważne by był płynny i niezbyt ciepły. Margarynę dobrze ucieramy mikserem z cukrem pudrem i żółtkami, następnie stopniowo dodajemy śmietanę

Smakowy Raj
Blokowe Babeczki z Orzechami, czyli Kruche Babeczki z Nadzieniem Czekoladowym z Orzechami 286

byłabym sobą gdybym czegoś nie wymyśliła :) Upiekłam kruche babeczki i masę powkładałam w nie. Wyszło pysznie! Zniknęły bardzo szybko. Tak więc już wiecie jak powstały Blokowe Babeczki z Orzechami :) Wiecie nawet dlaczego blokowe :) Polecam przepis ze względu na lekki i aksamitny smak masy czekoladowej. Dzieciaki z pewnością je pokochają. Przepis na babeczki pochodzi z mojego rodzinnego notesu, pomysł na blok(...)produkt Kruche babeczki 12 szt.: 120 g mąki pszennej 60 g masła 40 g cukru pudru 2 żółtka surowe odrobina domowego ekstraktu waniliowego Wykonanie: Z podanych składników zagniotłam jednolite ciasto. Owinęłam je w folię spożywczą i umieściłam na 30 minut w lodówce. Potem ciasto można rozwałkować i wyciąć koła wielkości foremek i włożyć je do nich lub ulepi

Blondynka Gotuje
Gdzie zjeść w Sanoku? Moje top 10 131

Panuozzi z mozzarellą, kremem z orzechów włoskich, mixem grzybów i boczkiem - 24 zł  Focaccia z solą, pieprzem i oregano - 12 zł Focaccia z boczkiem, pieprzem i parmezanem - 14 zł  2. Kawiarnia u Mnicha ( Rynek 20, 38-500 Sanok) Zapomniane miejsce przez wielu gdzie za kawę i ciasto zapłacimy... 10 zł!!! Jest to miejsce magiczne, położone tuż przy Kościele

Czarnawisienka
Gdzie zjeść w Sanoku? Moje top 10 164

Panuozzi z mozzarellą, kremem z orzechów włoskich, mixem grzybów i boczkiem - 24 zł  Focaccia z solą, pieprzem i oregano - 12 zł Focaccia z boczkiem, pieprzem i parmezanem - 14 zł  2. Kawiarnia u Mnicha ( Rynek 20, 38-500 Sanok) Zapomniane miejsce przez wielu gdzie za kawę i ciasto zapłacimy... 10 zł!!! Jest to miejsce magiczne, położone tuż przy Kościele

Czarnawisienka
Czekoladowa tarta z orzechami laskowymi 172

nadzieniem z mleka w proszku i kakao. Pychota! Składniki: Ciasto: 250 g mąki 125 g margaryny 1 jajko 2 łyżki cukru pudru szczypta soli 2 łyżki zimnej wody Nadzienie: 150 g margaryny 0,5 szklanki cukru 2 łyżki kakao 4 łyżki wody 1,5 szklanki mleka w proszku Dekoracja: garść orzechów laskowych Przygotowanie: 1. Na stolnicę wysyp mąkę i cukier

Krokusowy Dom
NADZIEWANY MIGDAŁOWIEC 143

wymieszamy z bułką tartą, a to może skutkować przyklejeniem ciasta do formy i trudniejszym jej wyjęciem Jak zrobić mączkę migdałową, gdy nie możemy kupić gotowej - wystarczy migdały bez skórki (powstanie jasna) jeśli ze skórką (powstanie ciemniejsza i z lekką goryczką w smaku) wsypać do młynka do kawy, lub młynka do orzechów zmielić - otrzymamy bardzo drobną mączkę, niczym nie różniącą się

Ciastka - domowe słodkości
Krem orzechowy do ciast, tortów i babeczek 208

pyszny i prosty w przygotowaniu krem orzechowy do ciast, tortów i babeczek. Takim kremem śmiało możecie dekorować lub przekładać domowe wypieki. Prezentowany krem przygotowuję najczęściej na bazie gładkiego masła orzechowego. Czasem używam też masła typu crunchy, ale tylko wówczas, gdy krem nie ma być przeznaczony do dekoracji, ponieważ kawałki orzechów w kremie mogą zatkać końcówkę w rękawie. Dzisiejszy krem jest

Słodkie okruszki
Keks świąteczny 205

ilości alkoholu w bakaliach, dzięki temu dodatkowi nasze ciasto jest bardzo wilgotne i po prostu rozpływa się w ustach. Każdy amator keksów musi spróbować ten przepis.   Składniki: 250g mąki + 50g mąki do obsypania bakalii 200g cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 700g bakalii (figi, morele, rodzynki, migdały, orzechy, skórka pomrańczowa kandyzowana) 5 jajek 250ml rumu Figi

AleTorcik
Kruche ciasteczka z mąką arachidową bez cukru 214

cukru około 70 małych ciasteczek 90 g mąki z orzechów arachidowych (lub zmielonych drobno orzeszków) 100 g mąki orkiszowej razowej 60 g mąki ryżowej 80-100 g erytrytolu 2 żółtka 50 g masła klarowanego (w formie stałej, zimnego) ok. 4 łyżki mleka Wszystkie składniki umieścić w misce i zagnieść gładkie ciasto przy pomocy miksera lub ręcznie. Rozwałkować na grubość około

Fitkot
Ciasteczka orzechowe z uszkami (bez cukru i masła) 183

szklanki Oleju Wielkopolskiego (około 40 g) 100 g mielonych orzechów włoskich 1/2 łyżeczki cynamonu cejlońskiego 1 łyżeczka karobu 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki sody dodatkowo: płatki migdałów, pestki dyni Mąkę i pozostałe suche składniki wymieszać w misce. Wbić jajko i wlać olej. Wszystko dokładnie wymieszać i zagnieść gładkie ciasto. Odrywać niewielkie kawałki, formować kulki. Lekko spłaszczyć i ozdobić

Fitkot
Tarta z karmelizowanymi gruszkami 225

agawy cynamon 2 łyżki soku z cytryny 2 garście orzechów włoskich do posypania Gruszki odsączamy i kroimy w cząstki.Na patelnie wlewamy miód i gotujemy do czasu aż zmieni kolor.Wrzucamy gruszki i karmelizujemy kilka minut.Na koniec dodajemy cynamon i sok z cytryny.Gruszki przerzucamy do miski i odstawiamy do wystudzenia. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na wielkość blaszki (35x12 cm),przekładamy i wylepiamy.Na

Anielskie wypieki
Restauracja Florentin - warto tu wpasc 181

hummus, muhammara (pasta z ostrej papryki z włoskimi z orzechami i kuminem), z selera, z pieczonej dyni piżmowej z syropem daktylowym i serek labneh z pistacjami i za'atarem. Do tego dostajemy przygotowaną na miejscu pitę i pieczywo ze śliwką. Następnie na stole pojawia się pastilla, czyli kurczak zawinięty w ciasto filo z płatkami migdałów i cynamonem (28 zł|) oraz

Kulinarne przygody Gatity
Pierniczki brukowce 221

dodać trochę wody, jeśli zbyt rzadkie dodać mąkę. Wyrobione ciasto przykryć, odstawić na 30 minut. Gdy dobrze zastygnie uformować wałeczki o średnicy ok. 2,5 cm. Odkrawać 3 cm kawałki, spłaszczać na dłoni wkładać na środek 1/2 łyżeczki nadzienia (jeżeli macie wprawę może być więcej). Zlepić dokładnie, formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Kulki układać w dużej formie wyłożonej papierem

Pełny talerz
Placki, które hollywódzka aktorka robi swoim dzieciom na śniadanie 340

kolor) . Na dobrze rozgrzaną patelnię dodać masło, ostrożnie wlewać ciasto w ilości wedle własnych preferencji (aktorka preferuje placki o średnicy nie większej niż 10 cm) . Smażyć placki przez ok. 1-1.5 minuty z każdej strony (do uzyskania złotego koloru) . Podawać polane syropem klonowym (aktorka często dodaje plasterki bananów albo pokruszone orzechy) . Smacznego

Jem więc Jestem
Ciasto "Brzoskwiniowe pole" 208

jednak nie mam serca ;) Moja dzisiejsza propozycja to przepyszne ciasto brzoskwiniowe, które gościło na naszym Wielkanocnym stole. Jest przepyszne! Biszkopt jest nietypowy, bo na mące migdałowej i siekanych migdałach, do tego krem na bazie domowego budyniu i nasze ulubione brzoskwinie. Przepis spisałam kiedyś z jakiegoś bloga, w oryginalnym przepisie były orzechy włoskie, nie miałam jednak już czasu by ich "nałupać

Cakes By Kejt
Pierogi ze śliwką kalifornijską , bitą śmietaną i orzechami 185

wody szczypta soli Wszystkie składniki wyrobić na gładką kulę ciasta. Rozwałkować i szklanką wykrawać kółeczka.Na każde kółko kłaść po jednej śliwce, zlepiać. Gotować od wypłynięcia niecałą minutkę. Podawać polane masłem, lub z bita śmietaną. U mnie jedzone ze śmietaną 18% ubitą z cukrem waniliowym na sztywno i posypana całość orzechami włoskimi. Pycha

Z Kuchni Do Kuchni
Mazurek na białkach 130

prosty mazurek, który oparty jest na białkach jajek i orzechach. Po tym jak został zrobiony u nas w domu pierwszy raz przepis zaginął i dużo czasu zajęło jego odnalezienie. Na szczęście teraz może wrócić na nasz stół - nie tylko na Wielkanoc. Ten przepis też idealnie komponuje się z przepisami na ciasta, gdzie zużywamy tylko żółtka jajek

Milion Smaków
GRUSZKI KARMELIZOWANE Z BAKALIAMI, CZEKOLADĄ I BITĄ ŚMIETANĄ 243

desery, zdecydowanie bardziej wolę upiec jakieś dobre ciasto. Ten deser miał wyglądać zupełnie inaczej, niestety nie wyszedł, a goście w drodze - trzeba było improwizować. Udało się to, jak widać, naprawdę kusząco. GRUSZKA KARMELIZOWANA Z BAKALIAMI,  CZEKOLADĄ I SOSEM WINNYM.  /własny;/ 3 gruszki  100g posiekanych migdałów 50g posiekanych orzechów włoskich 50g startej na drobnych oczkach czekolady gorzkiej

W kuchni Karmel-itki
Mufinki z powidłami 346

oleju roślinnego 2 jajka 75 ml mleka powidła śliwkowe Orzech Rozgrzać piekarnik do temperatury 200 stopni C. Natłuścić albo wyłożyć papilotkami foremki do muffinów.Mąkę wymieszać z cukrem, solą i proszkiem do pieczenia.W oddzielnej misce olej wymieszać z jajkami i mlekiem. Dodać do suchych składników, dobrze wymieszać.Papilotki napełnić łyżką ciasta, na to położyć troszkę powideł i ponownie łyżkę ciasta

Moje domowe kucharzenie
Lebkuchen niemieckie pierniczki 236

się na Lebkuchen czyli ciasto miodowe oraz Pfefferkuchen czyli ciasto pieprzowe. Tradycyjnie, ciasteczka są zazwyczaj dość duże i może mieć 11,5 cm w średnicy, najczęściej są okrągłe. Lebkuchen maga mieć smak od pikantnego do słodkiego. Najczęściej zawierają w sobie miód, anyż, imbir, kolendrę, goździki, kardamon, ziele angielskie oraz migdały, orzechy lub kandyzowane owoce. Są inne od polskich, ale warte

Bernika - moj kulinarny pamietnik