ciasto z orzechami - 14811 przepisów (strona:71/988)

Tort miodowo – orzechowy wielowarstwowy 211

Wspaniały tort miodowy, wielowarstwowy z dużą ilością orzechów zwany rumuńskim. W przygotowaniu zajmuje trochę czasu, bo trzeba upiec aż 6 placków miodowego, kruchego ciasta, ale naprawdę warto. Dobrze smakują orzechy włoskie z miodem i powidłami śliwkowymi. Przepis zrobiłam oczywiście po swojemu i wprowadziłam trochę modyfikacji, np.: do kremu dodałam serek mascarpone. Do jego zrobienia namówił mnie jeden z czytelników Małej(...)temperaturze pokojowej) sok wyciśnięty z połowy cytryny 250g serka mascarpone (najlepiej w temperaturze pokojowej) Dodatkowo: 2-3 łyżki powideł śliwkowych połówki orzechów włoskich do ozdoby zmielone orzechy do posypania     Ciasto: 1. Składniki na ciasto zagnieść bez wody, jeśli ciasto będzie się kruszyło, wtedy proszę dodać 1 łyżkę wody. 2. Ciasto podzielić na 6 równych porcji (po około 120g

Mała Cukierenka
Ciasto fasolowe z orzechami 151

banan 2 jajka 2 łyżki miodu 2 łyżki kakao 1 łyżeczka cynamonu 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 5 dkg orzechów włoskich Sposób przygotowania … Czytaj dalej Ciasto fasolowe z orzechami

czarrna od kuchni
orzechowe ciasto 142

zagnieść ,dobrze wymieszać i podzielić na dwie równe części. Każdą z nich należy rozwałkować i ułożyć w dwóch blachach o równej wielkości. Ciasto rozprowadzać na papierze do pieczenia ,wtedy łatwiej włożyć do formy. Polewa orzechowa 30 dag orzechów włoskich 12 dag masła 2 łyżki miodu 10 dag cukru Wykonanie Wszystkie składniki polewy przesmażyć do zarumienienia. Gotową polewę rozprowadzić na jednej(...)wody. Przecedzić i powoli zimna kawę dolewać do masy Skład ciasta na spód ciasto kruche bez polewy orzechowej, na to masa budyniowa i następnie ciasto z polewą orzechową,orzechami do dołu . Ciasto najlepsze jest do spożycia drugiego dnia. Smacznego

w mojej kuchni
Ciasto bananowe z nutą cytrynową- lemon banana bread 225

cukru 100 g masła 3 dojrzałe banany 3 jajka 80 g orzechów włoskich 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody otarta skórka z cytryny Orzechy rozdrabniamy na mniejsze kawałki, ja użyłam wałka do ciasta. Mąkę przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia i sodą. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywno mikserem, stopniowo dodajemy po łyżce cukru. Masło rozpuszczamy(...)Całość delikatnie mieszamy łyżką.  Na koniec dodajemy papkę bananową, orzechy włoskie i otartą skórkę z cytryny. Delikatnie mieszamy. Masę przekładamy do formy keksowej (cm 22,5x 8,5 dolne wymiary) wysmarowanej masłem i wysypanej mąką. Pieczemy w nagrzanym do 180° piekarniku około 1h, do tzw. suchego patyczka. Upieczone ciasto pozostawiamy przez 10 minut w fromie, a następnie wyjmujemy

Mia Cucina Sofieta
Czekoladowe ciasto z ciecierzycy z czekoladowymi kropelkami 147

najlepszym warzywnym dodatkiem jest ciecierzyca, która nadaje ciastu orzechowy i kremowy posmak. Jest też pełna białka błonnika i nienasyconych kwasów tłuszczowych. Bardzo lubię w tym cieście, że trudno jest w nim odróżnić orzechy laskowe od ziarenek ciecierzycy i że zawiera czekoladowe kropelki, które nie roztapiają się w czasie pieczenia.   Składniki: szklanka mąki 4 łyżki kakao łyżka kawy zbożowej pół(...)mnie mleczne Chocodami do zapiekania http://www.chocodami.pl/sklep/czekoladowe/ 4 łyżki orzechów laskowych 4 łyżki mrożonych jagód keksówka posmarowana olejem i podsypana mąką Przepis na czekoladowe ciasto z ciecierzycy z orzechami Mieszamy dokładnie suche składniki (mąka, kakao, kawa, cynamon, soda, cukier). W dużym garnku miksujemy ciecierzycę, jajka, wanilię i banana. Dodajemy suche składniki i miskujemy na gładką masę. Do ciasta dodajemy

Ugotowane pozamiatane
ciasto orzechowo biszkoptowe z masą kokosową 670

pszennej 2 żółtka 250 g masła 2 łyżki zimnej wody 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia wykonanie: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Dzielimy je na dwie części i schładzamy w lodówce. składniki na warstwę orzechową: 100 g orzechów włoskich zmielonych 100 g orzechów włoskich posiekanych 200 g cukru pudru 6 jajek (białka oddzielone od żółtek) 1 łyżka mąki orkiszowej lub pszennej(...)wystudzenia. Masło miksujemy na puszystą masę, dodajemy masę kokosową i miksujemy do połączenia się. wykonanie ciasta: Na ciasto z wkładką orzechową rozsmarowujemy całą masę. Następnie układamy biszkopt. Wierzch polewamy polewą czekoladową. Dowolnie dekorujemy, ja posypałam wirkami kokosowymi oraz drobno posiekanymi orzechami

Domowy Smak Jedzenia
Ciasto czekoladowe 108

kakao 0,5 szklanki maślanki 1 szklanka wody 150 g masła 3 jajka Składniki na polewę: 100 g gorzkiej czekolady 150 ml śmietany kremówki + garść orzechów (opcjonalnie) Jak zrobić ciasto czekoladowe? Masło wyciągamy wcześniej z lodówki, żeby zmiękło. Kakao rozpuszczamy dokładnie wodzie. Kiedy nie ma już żadnych grudek, dodajemy maślankę i jeszcze raz mieszamy. Sodę mieszamy z mąką. Wszystkie cukry(...)kończymy suchymi. Czyli: suche/mokre/suche/mokre/suche. Nie trzeba przerywać miksowania między partiami. Gotowa masa nie ma idealnie jednolitej konsystencji, ale nie należy się tym przejmować. Na koniec do ciasta dodajemy garść pokrojonych orzechów i mieszamy łyżką. Lub zapominamy dodać i dorzucamy na koniec tak jak ja ;) Całość przekładamy do foremki lub blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 1 godziny w piekarniku

Ciastkozercy
Ciasto KINDER BUENO bez pieczenia 957

blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 8-10 minut (prażyłam orzechy na środkowej półce piekarnika). Po wyjęciu z piekarnika odstawić orzechy do całkowitego ostygnięcia. Ciasto: 2. Do rondelka wlać 250ml śmietanki, dodać 3 łyżki cukru, masło, mleko w proszku i postawić na gazie. Cały czas podgrzewać, mieszając, aż składnik dobrze się połączą, grudki(...)serek mascarpone i wymieszać krótko mikserem na średnich obrotach. Dodać do niego w 3 partiach ostygnięty mleczny budyń, przy 3 partii proszę również dodać zmielone orzechy, dokładnie wymieszać. 6. Pozostałą śmietankę ze składników na ciasto (300ml) ubić na sztywno z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym, dodać ją do mlecznego kremu, wymieszać mikserem na średnich obrotach. Krem wyłożyć na herbatniki

Mała Cukierenka
Ciasto jabłkowo – orzechowe pachnące cynamonem. 161

Wilgotne, aromatyczne ciasto z chrupiącymi orzechami, które pojawia się na naszym stole już wczesną jesienią. Nie może go też zabraknąć w święta Bożego Narodzenia. Składniki: (na blaszkę 22x33cm lub dużą tortownicę z kominem) 1,5 szklanki cukru, 3 jajka, 0,5 szklanki ciepłej wody, 1 szklanka mleka, 0,5 szklanki oleju, 2,5 szklanki mąki , 1 łyżeczka sody(...)składniki: ciepłą wodę, mleko, olej, mąkę wymieszaną z sodą i proszkiem do pieczenia i kakao. Wszystko wymieszać przy pomocy miksera. Na końcu dodać jabłka połączone z orzechami i wymieszać łyżką. Ciasto wyłożyć do porządnie wysmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką blaszki lub tortownicy, wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 45 – 50 minut ( do suchego patyczka). Wyjąć

Nie tylko w kuchni
Brownie czekoladowo-orzechowe bez mąki 155

Cudownie wilgotne ciasto czekoladowe bez grama mąki, cukru i masła! Bardzo czekoladowe, bardzo uzależniające... na jednym kawałku się nie skończy :) Przepis podpatrzyłam u Eweliny, tak jak ciasteczka kokosowo-czekoladowe z poprzedniego wpisu. Polecam wszystkim, którzy szukają alternatywy dla tradycyjnego brownie, a nie mogą rozstać się czekoladą :) Składniki: 2 szklanki zmielonych orzechów włoskich 1 jajko 5 łyżek mleka 3 łyżki kakao

Chocolate Muffin Blog
pyszny tort lodowy 1484

składniki na ciasto: 100 g orzechów włoskich zmielonych 3/4 szkl mąki 3/4 szkl cukru 5 jajek 3 łyżki bułki tartej 2 łyżeczki proszku do pieczenia wykonanie: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno. Następnie dodajemy stopniowo cukier, cały czas ubijamy. Dodajemy stopniowo żółtka i proszek do pieczenia. Na koniec dodajemy stopniowo mąkę wymieszaną z orzechami oraz bułką tartą(...)lodów (ja użyłam 1 l śmietankowych i 1 l śmietankowych z bakaliami) 200 ml śmietany kremówki 30 % 3 łyżki cukru pudru ok. 50 g orzechów włoskich zmielonych wykonanie: Na jednym blacie ciasta rozsmarowujemy lody i przykrywamy drugim. Tort wkładamy do zamrażalnika na ok. 2 godz. Następnie ubijamy śmietanę z cukrem pudrem. Wyciągamy ciasto z zamrażalnika smarujemy wierzch i boki bitą

Domowy Smak Jedzenia
Ciasto Orzechowo - Jabłkowe 171

mlekiem, ciągle mieszając.  Gdy płynne składniki się połączą przelewamy je do mąki i mieszamy do połączenia się składników. Ciasto wychodzi gęste. Przelewamy je do okrągłej formy wyłożonej papierem do pieczenia.  Jabłka obieramy i kroimy na małe kawałki. Orzechy łuskamy i przekładamy do lnianej ściereczki, a następnie młoteczkiem zbijamy - tak aby powstały nam małe kawałki :) ( Nie mielimy, bo zależy(...)wierzch 2/3 jabłek i mieszamy razem z ciastem. Oczywiście jeżeli wolicie, możecie wymieszać je przed wylaniem do formy, ciasto pokryje wtedy wszystkie owoce.  Następnie na górę ciasta wysypujemy orzechy i resztę jabłek. Wierzch posypujemy cukrem z wanilią i ulubionymi przyprawami - ja użyłam mieszanki z cynamonem, miętą i imbirem. Pieczemy około 50 minut w 180`C Smacznego

Słodkie Przyjemności
Piernikowa pysznotka z kremem czekoladowym 994

Kruche, aromatyczne ciasto upieczone z powidłami śliwkowymi i orzechami. Między nimi delikatny i lekki krem czekoladowy, który chociaż jest budyniowy, to nie ma w nim ani grama masła. Wierzch wieńczy słodka beza, na której pojawiły się złote krople rosy. Ciasto warto przygotować co najmniej dzień wcześniej, wtedy skruszeje. CIASTO KRUCHE: 2 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki krupczatki(...)jedną z nich wylepić dno formy o wymiarach 23 x 35 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Dzięki temu łatwiej będzie wyjąć ciasto. Na surowym cieście rozsmarować pół słoiczka powideł śliwkowych i posypać połową posiekanych orzechów. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C na środkową półkę. Piec 20 min. Drugą część ciasta upiec w takiej samej formie, również posmarować powidłami śliwkowymi

https:KKuchniaMniam
Fit ciasto z jabłkami i kruszonką 164

Takie ciasto w jesiennych klimatach, z aromatycznym przyprawami, z mąki pełnoziarnistej, bez białego cukru i dużej ilości tłuszczu. Kruszonkę można pominąć w tym przepisie, ale zdecydowanie polecam dodać orzechy włoskie. Ciasto robiłam w bardzo małej formie, więc zdecydowanie polecam podwoić ilość składników jeśli chcemy przygotować go w większej ilości. Takie ciasto jest idealne na deser, ale także np. na śniadanie(...)użyłam brązowego) 30 g miękkiego masła (w temperaturze pokojowej) 5 łyżek mąki owsianej garść posiekanych orzechów włoskich Wykonanie: Piekarnik nagrzać do 180ºC. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w talarki. Kruszonka: Do miski przełożyć wszystkie składniki na kruszonkę i rękoma zagnieść kruszonkę. Ciasto: W naczyniu umieścić składniki mokre: jajka, mleko i olej. Dodać cukier i wymieszać rózgą kuchenną

Healthy food explorer
Ciasto tortowe z masą jajeczną 186

cukru, 200g masła, 1,5 kieliszka spirytusu, Dodatkowo: 100 g orzechów włoskich, galaretki w cukrze i czekoladowa posypka do dekoracji PRZYGOTOWANIE: 1. Biszkopt: Żółtka oddzielam od białek. Białka ubijam na sztywną pianę. Nie przestając ubijać dodaję cukier oraz żółtka. Następnie dodaję olej, mąkę, ocet oraz proszek do pieczenia. Ciasto przelewam na blaszkę (wymiary 24cm x 24 cm) wyłożoną papierem(...)części. Na jeden blat biszkoptu wykładam porcję masy. Wyrównuję. Na masie układam biszkopt. Wykładam drugą porcję masy i układam biszkopt. Pozostałą masą smaruję i dekoruję wierzch oraz boki ciasta. 5. Orzechy włoskie siekam i obsypuję nimi boki ciasta. Wierzch ciasta dekoruję czekoladową posypką oraz galaretką w cukrze

Tradycyjna kuchnia Kasi