ciasto z orzechami - 14811 przepisów (strona:300/988)

Orzechowe ciasteczka 3 składnikowe 124

masła orzechowego z wiórkami kokosowymi od Primavika 1 duże jajko 1/3 szklanki cukru brązowego Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy.  Z uzyskanej masy odrywamy po kawałku "ciasta" i toczymy kulki wielkości orzecha włoskiego. Każdą z nich lekko spłaszczamy widelcem tworząc charakterystyczny wzorek. Ciastka wkładamy na 30 minut do lodówki, po czym pieczemy w temperaturze 190 stopni C przez

MamaOskarka
Spójrz mi w oczy... Halloweenowe ciasteczka 180

fioletowy, następnie część niebieskiej z pomarańczową, aby otrzymać zielony. Każdy kolor zawinąć osobno w folię spożywczą, schłodzić w lodówce przez 30 minut. Po tym czasie lepić z ciasta kulki nieco większe od orzecha włoskiego, obtaczać w pozostałym cukrze pudrze i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, lekko je spłaszczając i zachowując pomiędzy ciasteczkami spore odstępy. Piec

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ciastka kokosowo-kukurydziane z suszonymi wiśniami (bez glutenu) 115

mleczka kokosowego 50 ml oleju 1 jajko 1/4 łyżeczki soli Dodatkowo: 30-40g suszonych wiśni Wszystkie składniki dokładnie wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Z powstałego ciasta uformować kulki o wielkości orzecha włoskiego lub większe. ( Ja robiłam o różnych wielkościach.) Kuleczki należy spłaszczyć i ułożyć na blasze wysłanej papierem do pieczenia. W każde ciastko delikatnie wcisnąć po kilka wiśni. Całość

Di gotuje
sernik z morelami i pistacjami (ekspresowy) 170

bardzo smaczne. I tak mnie naszło, żeby zrobić sernik. Chciałam, żeby nie był banalny więc wierzch posypałam pistacjami, które uwielbiam. Wyszło ciekawie- delikatny sernik i słone, chrupiące orzechy fajnie ze sobą pasowały. Ciasto ładnie się kroiło i było bardzo podzielne.  *foremka 25*34 cm Składniki: na spód: 300 g mąki 200 g masła 100 g cukru pudru 2 żółtka

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Karmelowa tarta ze śliwkami 151

Herbatniki włożyć do torebki foliowej i pokruszyć wałkiem, albo tak jak ja to zrobiłam , zmielić w blenderze. Stopić masło, dodać cukier, herbatniki ,skórkę z cytryny i zmielone orzechy. Wymieszać na jednolitą masę. Ciasto ugnieść w okrągłej foremce o średnicy 23 cm , wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić na 15 minut do nagrzanego piekarnika do temp. 180 C Wyjąć i ostudzić. Śliwki

Różne smaki w kuchni
Szybkie czekoladowe ciasteczka z limonkową nutą 185

warto posiekać nożem. Całość szybko zagniatamy ręką, aż z ciasta będziemy mogli uformować kulę. Ciasto wkładamy do lodówki w celu schłodzenia (na około 30 minut). Odrywamy kawałki ciasta i formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego lub ciut większe. Spłaszczamy je delikatnie w dłoni. Ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Widelcem robimy wzory na ciasteczkach. Ciasteczka pieczemy w piekarniku nagrzanym

Słodkie okruszki
Przepis #57 FIT sernik na zimno z masłem orzechowym ( z jogurtu greckiego) 290

rozpuszczamy na małym ogniu. Bardzo powoli wlewamy do ubitej piany z masłem orzechowym. Całość przelewamy na schłodzoną masę jogurtową. Wkładamy do lodówki na 3-4 godziny. Wierzch ciasta posypałam jeszcze drobno posiekanymi orzechami nerkowca by smak był jeszcze bardziej orzechowy. Deser jest bardzo lekki i puszysty a do tego mało kaloryczny! Smacznego

Health-Fit-Life
ANZAC 134

gotujemy)  i do niego dodajemy miód. Sodę mieszamy z 4 łyżkami wrzącej wody, wlewamy do roztopionego masła i miodu. Łączymy z suchymi składnikami. Z przygotowanego ciasta robimy niewielkie kulki (wielkości orzecha włoskiego). Ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, delikatnie je spłaszczając. Pieczemy ok. 10 minut w temperaturze 180 stopni. Smacznego

Pyszności Słodkości
Ciasteczka czekoladowe 145

kroimy na małe kawałki. Dodajemy do masy razem z szczyptą soli. Całość mieszamy łyżką. Piekarnik rozgrzewamy do 180 C. Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia. Z ciasta formujemy kulki wielkości sporego orzecha włoskiego. Układamy na blasze i lekko spłaszczamy łyżką lub palcem. Pieczemy do zrumienienia się ciasteczek przez ok. 15 min. Przestudzone ciastka układamy na paterze lub przechowujemy

Raj dla Podniebienia
Keks 66

dodawać po jajku, następnie cukier, proszek i mąkę. Zetrzeć skórkę z cytryny, wycisnąć sok. Orzechy posiekać, bakalie odsączyć z rumu, obtoczyć w mące, następnie dodać razem z orzechami do masy. Delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 1h do „suchego patyczka” w 170-180C. /przepis ze strony Wielkie Żarcie użytkownika

Raj dla Podniebienia
Co zrobić z płatków owsianych? 129

maseczka z jogurtem :) pomysłów i możliwości jest mnóstwo. Do tego płatki owsiane są bardzo zdrowe, tym bardziej zachęcam do włączenia do codziennego menu tego składnika. Budyń owsiany Ciasto owsiane Czekoladowa owsianka z orzechami i nasionami chia Jogurt z owocami i płatkami owsianymi Koktajl ananasowy z płatkami owsianymi Koktajl jeżynowy z płatkami owsianymi Koktajl owocowy z płatkami owsianymi Koktajl pomarańczowy

Moja smaczna kuchnia
Pieguski – kruche ciasteczka 121

mąkę, sodę i sól, i znów miksujemy. Na koniec dodajemy drobno pokrojoną czekoladę i dokładnie mieszamy. Rozgrzewamy piekarnik do 200 C. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Z ciasta robimy małe kulki, wielkości orzecha włoskiego. Układamy je na blaszce zachowując odstępy. Spłaszczamy je na przykład szklanką obsypaną mąką. Pieczemy 10-12 minut. Idealny pocieszyciel w te zimne majowe

Niunioki
Kokosowo-jaglane ciasteczka z hibiskusem (bez cukru, bez glutenu, bez jajek) 148

pudrze 1 łyżka płatków hibiskusa 1 łyżka siekanych migdałów 1 łyżka mleka Suche składniki umieścić w misce i dobrze ze sobą zmieszać. Dodać serek i mleko, zagnieść ciasto. Odrywać niewielkie kawałki (wielkości orzecha włoskiego) i formować kulki. Ułożyć na papierze do pieczenia i lekko spłaszczyć, pamiętając o zachowaniu odstępów (ciasteczka urosną). Piec około 15-20 minut w temperaturze 180 stopni

FitKot
Cranberry Noëls 135

Miękkie masło ubić mikserem z cukrem (ok. 2 min., aż masa stanie się jasna i puszysta). Dodać mleko i ekstrakt, zmiksować. Dodać mąkę, sól, ponownie zmiksować. Dorzucić orzechy i żurawinę, wymieszać. Podzielić ciasto na 2 równe części, uformować z każdej rulon o dł. 20 cm i średnicy 5 cm. Owinąć folią i schłodzić w lodówce przez 2 godziny. Piekarnik nagrzać

Słodkie inspiracje
Pączki dyniowe 119

likier pomarańczowy zmiksować . Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i ponownie zmiksować na gładką masę. Rozgrzać smalec na głębokiej patelni. Nabierać łyżką zwilżoną w tłuszczu porcję ciasta (jest dość luźne) wielkości orzecha włoskiego i drugą łyżką zsuwać je bezpośrednio na rozgrzany tłuszcz (170-180⁰C). Smażyć z każdej strony na złoty kolor ok. 2- 3min. Wyjmować łyżką cedzakową

Wiem co jem