Castagnaccio - toskańskie ciasto kasztanowe

Castagnaccio - toskańskie ciasto kasztanowe

Castagnaccio - toskańskie ciasto kasztanowe

Castagnaccio to toskański wytrawny placek z mąki kasztanowej z dodatkiem bakalii, rozmarynu i włoskiej oliwy. Nie dodaje się do niego cukru, ponieważ mąka kasztanowa sama w sobie jest słodkawa i to ona nadaje mu charakterystycznego smaku.. Składniki na formę o średnicy 23 cm: 250 g mąki kasztanowej 400 ml ciepłej wody 80 g orzechów włoskich 40 g orzeszków piniowych 40 g rodzynek rozmaryn świeży 1/3 szkl. oliwy sól Piekarnik nastawić na 200 stopni C.  Rodzynki namoczyć przez kilka minut w ciepłej wodzie i ... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu wyzwania kuchenne

Warto przeczytać

Ciasta na Święta Bożego Narodzenia

Ciasta na Święta Bożego Narodzenia to w ostatnich dniach bardzo często przeszukiwane hasło w Internecie.

Czytaj dalej...

Ciasta na Wielkanoc. Najlepsze przepisy!

Wielkanoc tuż tuż, więc przygotowaliśmy dla Was przepisy na najlepsze ciasta, które na pewno zasmakują Wam i Waszym domownikom.

Czytaj dalej...

Idealne ciasto drożdżowe

Co zrobić aby ciasto drożdżowe było idealne?

Czytaj dalej...

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.