ciasto z orzechami - 14811 przepisów (strona:297/988)

Półkruche ciasteczka z orzechami i czekoladą 137

jajko 180 g mąki 50 g drażetek ciemnej czekolady (lub pokruszona tabliczka) 90 g orzechów włoskich Masło kroimy na kawałki, ucieramy ze słodziwem i jajkiem. Dodajemy mąkę, orzechy i czekoladę. Zagniatamy gładkie ciasto. Dzielimy je na 4 porcje. Z każdej formujemy wałeczek o średnicy, jaką chcemy, aby miały ciasteczka. Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki

Kucharzyca
Kawa z imbirowymi ciasteczkami 215

ucieramy mikserem z cukrem, melasą lub syropem, imbirem, cynamonem, goździkami i kawą Inką na puszysto. Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem oraz sodą i mieszamy do połączenia. Z ciasta toczymy kulki wielkości małego orzecha włoskiego i obtaczamy w cukrze pudrze. Układamy na blaszce zachowując spore odstępy. Pieczemy ok. 16-18 minut w 170°C (bez termoobiegu). Kawa: W dużej filiżance zaparzamy

Poezja smaku
MUFFINKI Z JABŁKAMI I CYNAMONEM 155

przesiewamy, łączymy z ciastem i mieszamy. Formę na muffinki wykładamy papilotkami. Ciasto nakładamy do 3/4 wysokości i pieczemy 20 minut do suchego patyczka. Smacznego :) MAŁA RADA: Do ciasta możemy również dodać pokrojone orzechy lub inne ulubione bakalie

Pani na deser
PROSTE KRUCHE CIASTECZKA Z MASŁEM ORZECHOWYM I PŁATKAMI OWSIANYMI 177

WYKONANIE: łączę w misce suche składniki  mąkę, zblendowane płatki, kakao i sodę w drugiej misce miksuję masło z cukrem, dodaję jajko, następnie partiami dosypuję suchą mieszankę. ciasto formuję w kulki wielkości orzecha włoskiego, układam na blaszce i rozpłaszczam delikatnie palcami, posypuję czekoladą. piekę  10 - 12 minut,   170 stopni

Upiecz sobie babeczkę
Kruche ciasteczka kukurydziane obtaczane w cukrze 123

obtaczania  Obie mąki przesiać i połączyć z proszkiem do pieczenia oraz solą. Następnie całość wymieszać (najlepiej dłonią) z masłem. Dodać jajka, cukier i dokładnie wyrobić. Z ciasta uformować kulki o wielkości orzecha włoskiego. Każdą kuleczkę obtoczyć w cukrze i zachowując 3 cm odstępy - ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ciastka piec 15-20 minut w 180 stopniach. (Posiadam

Di gotuje
ROZRYWAJĄCE PIEŁECZKI 154

przesianą mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia i  kakao - dokładnie wymieszać za pomocą robota najlepiej z końcówką do ciasta drożdżowego, ponieważ ciasto wychodzi bardzo gęste. Z ciasta należy uformować kulki wielkości orzecha włoskiego i włożyć do lodówki na około 2 godziny. Po tym czasie wyjąć piłeczki i każdą z nich obtoczyć lekko w cukrze pudrze. Tak przygotowane piłeczki ułożyć

Ciastka - domowe słodkości
Kruche ciasteczka z czekoladą 166

miski, dodać  jajko i szczyptę soli. Zagnieść gładkie ciasto. Na koniec dodać posiekaną czekoladę i jeszcze raz zagnieść.Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni C.Z ciasta formować kulki wielkości dużego orzecha włoskiego, układać je na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia. Kulki lekko spłaszczyć dłonią. Ciastka piec około 15-20 minut, aż nabiorą złotawej barwy

Moje domowe kucharzenie
ciasteczka budyniowe 210

nożem. Dodajemy masło, mieszamy z suchymi składnikami siekając nożem. Zagniatamy ciasto, wkładamy je do woreczka spożywczego i schładzamy w lodówce przez ok. 30 min. Następnie odrywamy kawałeczki ciasta, formujemy kuleczki mniejsze od orzecha włoskiego. Układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Przy pomocy widelca oprószonego mąką spłaszczamy kuleczki, tworząc wzorek. Tak uformowane ciasteczka schładzamy w lodówce przez

Domowy Smak Jedzenia
Chocolate crinkles 147

czekoladowo-jajecznej i mieszam. Powstaje bardzo gęsta czekoladowa masa. Wkładam miskę z ciastem do lodówki na około godzinę do ochłodzenia. Po upływie tego czasu nabieram ciasto łyżeczką, formuje kulki wielkości orzecha włoskiego, obtaczam w cukrze pudrze, układam na półmisku i wkładam do zamrażalnika na około 30 minut. Zimne ciastka czekoladowe przekładam na wyłożoną papierem do pieczenie

Gotuj Się Kto Może
Ciasteczka owsiane z czekoladą 109

kawałki. Miękkie masło ubijam z jajkami i cukrem, dodaję mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, płatki owsiane oraz czekoladę i mieszam dokładnie. Z ciasta formuję kulki wielkości włoskiego orzecha, lekko je spłaszczam i układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia tak aby między ciastkami były około czterocentymetrowe odstępy. Piekę w rozgrzanym do temperatury

Gotuj Się Kto Może
Ciastka owsiane z prażonym słonecznikiem 153

utrzyj mikserem. Dodaj ostudzony słonecznik oraz płatki owsiane, dodaj szczyptę soli, zmiksuj ponownie. Schłodzić w lodówce przez 30 - 60 minut, owinięte folią spożywczą, by nie wyschło. Z ciasta lepić kulki wielkości małego orzecha włoskiego, wyłóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 15 minut . Smacznego! Podobne przepisy na ciastka znajdziesz tutaj: kokosowe owsiano-kokosowe

Kurnikowo
PIZZERINKI RAZOWE Z DUSZONĄ CEBULĄ I PIECZARKAMI 171

tego samego garnka przekładam pokrojone pieczarki ,doprawiamy solą i pieprzem i smażę kilka minut na rumiano. Można dodać łyżkę koncentratu. Na koniec dodaję pokrojone suszone pomidorki. Kiedy ciasto urośnie odrywam kulki wielkości orzecha włoskiego a następnie za pomocą wałka , wałkuje na grubość ok 0.5 cm. Każdy krążek smaruję koncentratem pomidorowym doprawiamy solą i pieprzem oraz oregano .   Posypuję serem

Gotowanie Patki
Owsiane ciasteczka bez mąki i jajek 194

łyżki posiekanej suszonej żurawiny 4 łyżki nasion słonecznika W dużej misce umieść wszystkie składniki i wyrób gładki i jednorodne ciasto.  Następnie mokrymi dłońmi odrywaj kawałki ciasta i formuj kulki wielkości orzecha włoskiego. Spłaszcz je delikatnie dłońmi i układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15 minut. Smacznego

Kuchnia bezglutenowa
Waniliowe ciasteczka maślane 166

aromatu waniliowego Przygotowanie: Wszystkie składniki zagnieć i wyrób ciasto. Uformuj z niego kulę, spłaszcz ją lekko, owiń folią spożywczą, schłódź w lodówce przez około 30 minut. Z ciasta formuj kuleczki mniejsze od orzecha włoskiego, układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Spłaszcz je widelcem, nadając jednocześnie wzorek ciasteczkom. Piec około 15 w temperaturze 200ºC lub do zrumienienia. Można przechowywać

Oka w rosole czyli KaFka gotuje
Ciasteczka jeżyki 180

pieczenia 100g masła 3 łyżki śmietany 1/2 szkl cukru czekolada mleczna posypka kakaowa Wszystkie składniki na ciasteczka siekamy i zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto. Odrywamy kawałki ciasta i lepimy kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Formujemy łezki. Ciasteczka kładziemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, lekko spłaszczamy dłonią. Pieczemy ok 15 minut w temperaturze 180 stopni. Studzimy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej

Smakołyki Asi
Ciastka owsiano-kukurydziane z siemieniem lnianym i rodzynkami 167

cukrem, cukrem waniliowym i jajkiem na krem, w drugiej misce mieszamy suche składniki.Dodajemy do nich utarty krem maślany i wyrabiamy ciasto. Dłonie zwilżamy wodą nabieramy porcję ciasta i formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w sporych odstępach bo urosną i lekko je rozpłaszczamy. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni i pieczemy na złoty

Sama słodycz i szczypta chili
Ciasto z serkiem homogenizowanym pieczone 2221

Wszystko zależy od tego jakiej formy do pieczenia użyjesz. To jedno z moich ulubionych ciasto, które zawsze się udaje. Czasem wypieram je nawet zamiast rewelacyjnego przepisu na ciasto czekoladowe z jabłkami i orzechami

AniaGotuje.pl
Biscotti al limone 132

dalej miksuj. Powoli, nie przerywając mieszania dodawaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Gotowe ciasto wstaw do lodówki na ok. 30 minut. Po tym czasie z ciasta formuj małe kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Każde ciastko obtocz w cukrze pudrzei ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ciastka piecz ok. 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Podawaj wystudzone. Smacznego

365 dni dookoła kuchni
ZDROWE CIASTECZKA Z MASŁEM ORZECHOWYM 475

masła orzechowego 1 jajko dodatkowo posiekana czekolada lub kropeczki czekoladowe (pominęłam) Wykonanie: ze wszystkich składników czyli mąki, proszku do pieczenia, ksylitolu, cynamonu, masła orzechowego oraz jajka zagniatamy ciasto, następnie formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego, delikatnie spłaszczamy i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia pieczemy około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180ºC. Źródło: http://tetiisheri.pl/2017/02/12/kruche-orzechowe-ciasteczka/

Słodkie zapomnienie
Orzechowiec Marty 311

Orzechowiec to bardzo bardzo popularne ciasto. Prawie na każdej uroczystości rodzinnej miałam okazję je jeść. Muszę jednak przyznać, że nigdy nie miałam

Słodki Pomysł
orzeszki z masą orzechową 214

żółtka 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia wykonanie: Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia na stolnicę. Dodajemy cukier puder, żółtka oraz margarynę. Wszystko siekamy nożem a następnie zagniatamy ciasto. Odrywamy po kawałeczku (wielkości orzecha laskowego) wylepiamy natłuszczone foremki. Pieczemy w 170st. C przez ok. 10- 15 min. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia. składniki na masę: ok. 300 g masy orzechowej

Domowy Smak Jedzenia
Orzechowe ciasteczka 3 składnikowe 153

masła orzechowego z wiórkami kokosowymi od Primavika 1 duże jajko 1/3 szklanki cukru brązowego Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy.  Z uzyskanej masy odrywamy po kawałku "ciasta" i toczymy kulki wielkości orzecha włoskiego. Każdą z nich lekko spłaszczamy widelcem tworząc charakterystyczny wzorek. Ciastka wkładamy na 30 minut do lodówki, po czym pieczemy w temperaturze 190 stopni C przez

MamaOskarka
Spójrz mi w oczy... Halloweenowe ciasteczka 212

fioletowy, następnie część niebieskiej z pomarańczową, aby otrzymać zielony. Każdy kolor zawinąć osobno w folię spożywczą, schłodzić w lodówce przez 30 minut. Po tym czasie lepić z ciasta kulki nieco większe od orzecha włoskiego, obtaczać w pozostałym cukrze pudrze i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, lekko je spłaszczając i zachowując pomiędzy ciasteczkami spore odstępy. Piec

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ciastka kokosowo-kukurydziane z suszonymi wiśniami (bez glutenu) 144

mleczka kokosowego 50 ml oleju 1 jajko 1/4 łyżeczki soli Dodatkowo: 30-40g suszonych wiśni Wszystkie składniki dokładnie wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Z powstałego ciasta uformować kulki o wielkości orzecha włoskiego lub większe. ( Ja robiłam o różnych wielkościach.) Kuleczki należy spłaszczyć i ułożyć na blasze wysłanej papierem do pieczenia. W każde ciastko delikatnie wcisnąć po kilka wiśni. Całość

Di gotuje
sernik z morelami i pistacjami (ekspresowy) 194

bardzo smaczne. I tak mnie naszło, żeby zrobić sernik. Chciałam, żeby nie był banalny więc wierzch posypałam pistacjami, które uwielbiam. Wyszło ciekawie- delikatny sernik i słone, chrupiące orzechy fajnie ze sobą pasowały. Ciasto ładnie się kroiło i było bardzo podzielne.  *foremka 25*34 cm Składniki: na spód: 300 g mąki 200 g masła 100 g cukru pudru 2 żółtka

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Karmelowa tarta ze śliwkami 182

Herbatniki włożyć do torebki foliowej i pokruszyć wałkiem, albo tak jak ja to zrobiłam , zmielić w blenderze. Stopić masło, dodać cukier, herbatniki ,skórkę z cytryny i zmielone orzechy. Wymieszać na jednolitą masę. Ciasto ugnieść w okrągłej foremce o średnicy 23 cm , wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić na 15 minut do nagrzanego piekarnika do temp. 180 C Wyjąć i ostudzić. Śliwki

Różne smaki w kuchni
Szybkie czekoladowe ciasteczka z limonkową nutą 217

warto posiekać nożem. Całość szybko zagniatamy ręką, aż z ciasta będziemy mogli uformować kulę. Ciasto wkładamy do lodówki w celu schłodzenia (na około 30 minut). Odrywamy kawałki ciasta i formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego lub ciut większe. Spłaszczamy je delikatnie w dłoni. Ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Widelcem robimy wzory na ciasteczkach. Ciasteczka pieczemy w piekarniku nagrzanym

Słodkie okruszki
Przepis #57 FIT sernik na zimno z masłem orzechowym ( z jogurtu greckiego) 325

rozpuszczamy na małym ogniu. Bardzo powoli wlewamy do ubitej piany z masłem orzechowym. Całość przelewamy na schłodzoną masę jogurtową. Wkładamy do lodówki na 3-4 godziny. Wierzch ciasta posypałam jeszcze drobno posiekanymi orzechami nerkowca by smak był jeszcze bardziej orzechowy. Deser jest bardzo lekki i puszysty a do tego mało kaloryczny! Smacznego

Health-Fit-Life
ANZAC 169

gotujemy)  i do niego dodajemy miód. Sodę mieszamy z 4 łyżkami wrzącej wody, wlewamy do roztopionego masła i miodu. Łączymy z suchymi składnikami. Z przygotowanego ciasta robimy niewielkie kulki (wielkości orzecha włoskiego). Ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, delikatnie je spłaszczając. Pieczemy ok. 10 minut w temperaturze 180 stopni. Smacznego

Pyszności Słodkości
Ciasteczka czekoladowe 167

kroimy na małe kawałki. Dodajemy do masy razem z szczyptą soli. Całość mieszamy łyżką. Piekarnik rozgrzewamy do 180 C. Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia. Z ciasta formujemy kulki wielkości sporego orzecha włoskiego. Układamy na blasze i lekko spłaszczamy łyżką lub palcem. Pieczemy do zrumienienia się ciasteczek przez ok. 15 min. Przestudzone ciastka układamy na paterze lub przechowujemy

Raj dla Podniebienia
Keks 90

dodawać po jajku, następnie cukier, proszek i mąkę. Zetrzeć skórkę z cytryny, wycisnąć sok. Orzechy posiekać, bakalie odsączyć z rumu, obtoczyć w mące, następnie dodać razem z orzechami do masy. Delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 1h do „suchego patyczka” w 170-180C. /przepis ze strony Wielkie Żarcie użytkownika

Raj dla Podniebienia
Co zrobić z płatków owsianych? 150

maseczka z jogurtem :) pomysłów i możliwości jest mnóstwo. Do tego płatki owsiane są bardzo zdrowe, tym bardziej zachęcam do włączenia do codziennego menu tego składnika. Budyń owsiany Ciasto owsiane Czekoladowa owsianka z orzechami i nasionami chia Jogurt z owocami i płatkami owsianymi Koktajl ananasowy z płatkami owsianymi Koktajl jeżynowy z płatkami owsianymi Koktajl owocowy z płatkami owsianymi Koktajl pomarańczowy

Moja smaczna kuchnia
Pieguski – kruche ciasteczka 158

mąkę, sodę i sól, i znów miksujemy. Na koniec dodajemy drobno pokrojoną czekoladę i dokładnie mieszamy. Rozgrzewamy piekarnik do 200 C. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Z ciasta robimy małe kulki, wielkości orzecha włoskiego. Układamy je na blaszce zachowując odstępy. Spłaszczamy je na przykład szklanką obsypaną mąką. Pieczemy 10-12 minut. Idealny pocieszyciel w te zimne majowe

Niunioki
Kokosowo-jaglane ciasteczka z hibiskusem (bez cukru, bez glutenu, bez jajek) 184

pudrze 1 łyżka płatków hibiskusa 1 łyżka siekanych migdałów 1 łyżka mleka Suche składniki umieścić w misce i dobrze ze sobą zmieszać. Dodać serek i mleko, zagnieść ciasto. Odrywać niewielkie kawałki (wielkości orzecha włoskiego) i formować kulki. Ułożyć na papierze do pieczenia i lekko spłaszczyć, pamiętając o zachowaniu odstępów (ciasteczka urosną). Piec około 15-20 minut w temperaturze 180 stopni

FitKot
Cranberry Noëls 161

Miękkie masło ubić mikserem z cukrem (ok. 2 min., aż masa stanie się jasna i puszysta). Dodać mleko i ekstrakt, zmiksować. Dodać mąkę, sól, ponownie zmiksować. Dorzucić orzechy i żurawinę, wymieszać. Podzielić ciasto na 2 równe części, uformować z każdej rulon o dł. 20 cm i średnicy 5 cm. Owinąć folią i schłodzić w lodówce przez 2 godziny. Piekarnik nagrzać

Słodkie inspiracje
Pączki dyniowe 149

likier pomarańczowy zmiksować . Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i ponownie zmiksować na gładką masę. Rozgrzać smalec na głębokiej patelni. Nabierać łyżką zwilżoną w tłuszczu porcję ciasta (jest dość luźne) wielkości orzecha włoskiego i drugą łyżką zsuwać je bezpośrednio na rozgrzany tłuszcz (170-180⁰C). Smażyć z każdej strony na złoty kolor ok. 2- 3min. Wyjmować łyżką cedzakową

Wiem co jem
Szybkie ciasteczka o smaku pierniczków 234

warto posiekać nożem). Całość szybko zagniatamy ręką, aż z ciasta będziemy mogli uformować kulę. Ciasto wkładamy do lodówki w celu schłodzenia (na około 30 minut). Odrywamy kawałki ciasta i formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego lub ciut większe. Ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Widelcem robimy wzory na ciasteczkach lekko je tym samym spłaszczając. Pieczemy na środkowym poziomie

Słodkie okruszki
Trufelki Lusette 176

przestudzoną czekoladę, miksujemy krótko, tylko do połączenia składników. Dodajemy mielone migdały, posiekane wafelki oraz skórkę pomarańczową i mleko w proszku. Wszystko razem mieszamy łyżką do połączenia. Z ciasta formujemy małe kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Odkładamy w chłodne miejsce na około godzinę. Dekorujemy roztopioną w kąpieli wodnej mleczną czekoladą. Przechowujemy w lodówce

Smaki Na Talerzu
Ciasteczka chałwowe czekoladowe 177

dekoracji, jeśli ciasto wychodzi za suche można dodać 2 łyżki wody. Przygotowanie: Wszystkie składniki włożyć do malaksera i zmiksować. Można również wyrobić ręcznie lub mikserem. Z ciasta formować kulki wielkości niedużego orzecha włoskiego, układać na blaszce (wyłożonej papierem do pieczenia lub specjalną matą), lekko spłaszczać dłonią. Piec w temperaturze 180°C przez około 13 - 15 minut. Uwaga są bardzo kruche

Państwo Wojtczuk gotują
PĄCZUSIE SEROWE 151

dodać mąkę wymieszaną z sodą i proszkiem do pieczenia. Ciasto powinno wyjść dość gęste.  W garnku rozgrzać olej do smażenia. Dłonie delikatnie natrzeć olejem. Odrywać kawałki ciasta i utworzyć kulki wielkości orzecha włoskiego.  Kuleczki ułożyć na rozgrzanym oleju i smażyć na rumiano z obu stron. Gdy pączki usmażą się z jednej strony, zaczynają się same obracać na drugą

Ciastka - domowe słodkości
Ciasteczka z kawałkami czekolady 111

Dodajemy mąkę, sodę, proszek do pieczenia, sól i znów mieszamy. Wyłączamy mikser, dodajemy czekoladę rozdrobnioną (na desce siekam ją nożem). Na blachę do pieczenia wykładam papier. Z ciasta formuję rękami kulki wielkości orzecha laskowego, spłaszczam je i układam w odległości około 4 centymetrów. Piekę w temperaturze 180 stopni przez 15 minut.   Artykuł Ciasteczka z kawałkami czekolady pochodzi z serwisu

MojaQchnia.pl
Podsumowanie roku 2016 i 10 najpopularniejszych wpisów 165

Ciasto toffi z prażonym słonecznikiem   7. Ciasto Kinder Country bez pieczenia 8. Maślana chałka z kakao a la żyrafa 9. Ciasto z ptasim mleczkiem 10. Ciasto Poezja (karmel, kawa, czekolada, orzechy

Mania Wypiekania
Ciasteczka z kleiku ryżowego (z konfiturą) 178

/margarynę z cukrami utrzeć do puszystości i nadal mieszając - wbić jajko. Do powstałej masy dodać resztę składników i całość dokładnie połączyć (najlepiej za pomocą dłoni). Z ciasta uformować kulki o wielkości orzecha włoskiego i w każdej z nich zrobić (małym palcem lub okrągłym końcem drewnianej łyżki) niewielkie wgłębienie. Wszystkie kuleczki ułożyć (zachowując niewielkie odstępy) na blasze wysłanej papierem

Di gotuje
CIASTECZKA PIEGUSKI 141

masa.  3. Ciasto podzielić na 3 równe części, podsypać mąką i rozwałkować na ok. 4-5 mm.  Wyciąć kółka mniejszą szklanką lub nabrać w dłonie ciasto i uformować kulkę wielkości orzecha włoskiego, lekko rozpłaszczyć. Ciastka układać na blaszce wyłożonej pergaminem i piec ok. 10-15 min. w nagrzanym piekarniku do 160 stopni

Kuchnia Paulettes
Popękane ciasteczka piernikowe 423

składniki – mąkę, przyprawę do piernika oraz sól i ponownie wymieszać.  Miskę z ciastem przykryć folią i włożyć do lodówki na około 3 godziny.  Z chłodnego ciasta formować kulki o wielkości orzecha włoskiego**, obficie obtoczyć w cukrze pudrze i ponownie włożyć je na 15 minut do lodówki. Kule przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, robiąc spore odstępy

Kraina Miodem Płynąca
Owsiane ciasteczka z prażonym słonecznikiem i sezamem 198

płatki, słonecznik w sumie można dodawać w dowolnym momencie, ważne, żeby połączyły się w całość). Rada: jeśli masa będzie bardzo gęsta, dodajemy 1-2 łyżki wody. Z ciasta przygotowujemy kuleczki wielkości małego orzecha włoskiego, układamy je między folię spożywczą  i zgniatamy na płasko za pomocą dna np. szklanki, plastikowego pojemniczka, miseczki (dzięki temu, że cisto włożymy miedzy folię łatwo

Moniki Smakołyki
Ciasteczka owsiano-kawowe 182

Chrupiące, słodkie i aromatyczne ciasta z płatków owsianych i orzechów. Szybkie do przygotowania, bez pieczenia. Z podanej porcji wychodzi około 15 ciastek. 2 szklanki płatków owsianych 1/3 szklanki orzechów włoskich 1/4 szklanki cukru 2 łyżki miodu 7 łyżek wody 1 łyżeczka aromatu waniliowego 10 g kawy zbożowej 4 łyżki masła Orzechy drobno posiekać. Wymieszać z pozostałymi składnikami i podgrzewać

Bullio
Kakaowe maślane ciasteczka 187

pieczenia - zagniatamy ciasto. Jeżeli chcemy uzyskać ciasteczka kakaowe w tym momencie dodajemy kakao i ponownie zagniatamy. Lepimy kulę i odkładamy na 30 minut do lodówki. Następnie z ciasta formujemy kulki wielkości małych orzechów włoskich, układamy na blaszce wyłożonej matą do pieczenia, spłaszczamy widelcem tworząc wzorek.  Wstawiamy do nagrzanego do 175 stopni piekarnika, pieczemy przez około 20 minut (czas pieczenia

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Ciasto fasolowe z bananem i daktylami 278

wyczuwalna. Po trzecie: jest zaskakujący. Koniecznie podajcie to ciasto swoim gościom i niech spróbują zgadnąć z czego zostało zrobione. Jeśli wcześniej nie zetknęli się z ciastem fasolowym, będą mieli twardy orzech do zgryzienia.   * A jeśli przypadły Ci do gustu moje żarówki-przyprawniki, możesz takie kupić u mojego dobrego kolegi pod adresem: http://www.godstoys.pl/zarowki-przyprawniki

Proste-przepisy.pl
Kakaowe ciasteczka owsiano - jaglane. 208

wsypujemy wszystkie składniki oraz masło, jajka roztrzepujemy i również dodajemy do płatków, wszystko dobrze wyrabiamy. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, ręce moczymy w wodzie, nabieramy łyżką porcję ciasta i formujemy ciasteczko wielkości orzech włoskiego. Ciasteczka podczas pieczenia troszkę się spłaszczą. Pieczemy w temperaturze 189 stopni około 15 minut, na rumiano. Smacznego

Sama słodycz i szczypta chili
Ciastka czekoladowo-kawowe z syropem klonowym i nutą pomarańczy 147

wsypać mąkę, kakao, kawę, proszek do pieczenia i sodę. Całość wyrobić do momentu uzyskania jednolitej konsystencji. Na końcu do ciasta wmieszać posiekaną czekoladę i skórkę pomarańczową. Z ciasta uformować kulki o wielkości orzecha włoskiego. Każdą kuleczkę ułożyć (bez spłaszczania) na blasze wysłanej papierem do pieczenia. Ciastka piec (w rozgrzanym piekarniku) 17-19 minut w 170-180 stopniach. (Powinny być delikatnie

Di gotuje
Bezglutenowe ciasteczka jaglano-kukurydziane z czekoladą (na oleju kokosowym) 165

umieścić płatki, mąkę i cukier. Całość zalać rozpuszczonym olejem kokosowym, wymieszać i połączyć z jakiem. (Powinna powstać jednolita konsystencja.) Na końcu do masy wmieszać posiekaną czekoladę. Z ciasta formować kuleczki o wielkości orzecha włoskiego. Każdą kuleczkę spłaszczyć i ułożyć na blasze wysłanej papierem do pieczenia. Piec około 15 minut w 180 stopniach. (Ciasteczka powinny być lekko zarumienione.) Większość produktów

Di gotuje
Ciastka "Ziarna kawy" (czekoladowo-kawowe) 145

zagnieść - do uzyskania jednolitej konsystencji. (W razie potrzeby - dosypać mąki.) Masę zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce - przez około 30 minut. Po tym czasie z ciasta odrywać kawałki o wielkości orzecha włoskiego. Z każdego kawałka uformować owalny kształt, a na środku (wzdłuż) - za pomocą patyczka do szaszłyków zrobić dość głęboki rowek. Ciasteczka ułożyć na blasze wysłanej papierem

Di gotuje
Ciastka z płatkami gryczanymi, pestkami dyni i czekoladą 127

cukrami utrzeć do puszystości. Nadal mieszając - wbić jajko i następnie dodać resztę składników. Masę dokładnie wyrobić i połączyć z uprażonymi pestkami dyni oraz posiekaną czekoladą. Z powstałego ciasta uformować kulki o wielkości orzecha włoskiego. Każdą kuleczkę spłaszczyć i ułożyć na blasze wysłanej do pieczenia. Ciastka piec (w rozgrzanym piekarniku) około 10-12 minut w 180 stopniach. (Powinny być lekko zarumienione

Di gotuje
Czekoladowe ciasteczka z kolorowymi drażetkami 215

cukrami i szczyptą soli utrzeć do puszystości. Nadal miksując - dodać jajko, a następnie mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Masę szybko zagnieść i połączyć z drażetkami. Z ciasta uformować kulki o wielkości orzecha włoskiego. Kuleczki należy lekko spłaszczyć i ułożyć (zachowując odstępy) na blasze wysłanej papierem do pieczenia. W każde ciastko delikatnie wcisnąć po kilka drażetek. Całość wstawić do rozgrzanego

Di gotuje
ciasteczka pieczarki :-) 170

waniliowego -1 łyżeczka proszku do pieczenia *butelka po napoju kakao Wszystkie składniki dajemy do miski i zagniatamy ciasto.Ciasto jest bardzo plastyczne i gładkie. Następnie robimy z ciasta  kulki trochę większe niż orzech włoski. Układamy na  wyłożonej papierem do pieczenia blaszki w sporych odstępach od siebie,ponieważ pieczarki rosną. Następnie gwint butelki "maczamy" w kakao i wbijamy w kulkę

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
ciasteczka z masłem orzechowym-przepyszne 139

mąki dajemy do miski.  Miksujemy na gładką masę, i dodajemy mąkę. Miksujemy. Wyciągamy ciasto na blat i wyrabiamy na gładką masę-należy trochę podsypać mąką. Następnie ciasto dzielimy na kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Układamy je na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i spłaszczamy widelcem tworząc śliczny wzór kratki. Ciasteczka pieczemy na złoty kolor w temperaturze 170 stopni-ładnie podrosną

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Chałwowe ciasteczka z tahini i czekoladą (z orkiszową mąką pełnoziarnistą) 148

składniki (bez czekolady) umieścić w misce i dokładnie wymieszać - najlepiej za pomocą dłoni. (Powinna powstać jednolita masa o konsystencji miękkiej plasteliny.) Na końca wmieszać posiekaną czekoladę. Z ciasta uformować kuleczki o wielkości orzecha włoskiego. Każdą kuleczkę ułożyć na blasze wysłanej papierem do pieczenia i spłaszczyć widelcem. (Odstępy nie muszą być zbyt duże.) Całość wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec około

Di gotuje
Dietetyczne chrupki śniadaniowe z czekoladą 130

łyżeczki sody 1/2 szklanki wody lub mleka Maki i sodę wymieszać. Dodać jajko, miód i wodę. Zagnieść ciasto. Czekoladę posiekać drobno i wmieszać do ciasta. Łyżeczką nabierać ciasto i formować kuleczkę wielkości orzecha laskowego. Spłaszczyć i układać na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 10-15 minut w 180*C. Uważać, aby się nie przypaliły. Wyjąć, poczekać

Chocolate Muffin Blog
Ciasteczka a'la bounty 153

Wszystkie składniki miksujemy. Po czym dodajemy mąkę i wiórki kokosowe i miksujemy do uzyskania gładkiego ciasta. Na koniec dodajemy czekoladę, dokładnie mieszamy i ciasto mamy gotowe. Z ciasta lepimy kulki wielkości dużego orzecha włoskiego. Następnie wykładamy je w nie wielkiej odległości od siebie, na blachę do pieczenia. Kulki lekko spłaszczamy. Pieczemy w piekarniku nagrzanym

IMPRESJA SMAKU
Ciastka z czekoladą i pestkami słonecznika 126

ostudzenia. Masło z cukrami utrzeć do puszystości. Dodać jajko, a następnie mąkę i proszek do pieczenia  Całość dokładnie wymieszać i połączyć z pestkami oraz czekoladą. Z ciasta uformować kulki o wielkości orzecha włoskiego. Kuleczki (bez spłaszczania!) ułożyć (zachowując spore odstępy) na blasze wysłanej papierem do pieczenia. Ciastka piec (w rozgrzanym piekarniku) 12-15 minut (*) w 170 stopniach. (Powinny być

Di gotuje
Knedle ze śliwkami 170

cukier Dodatkowo : do posypania cynamon Przygotowanie : Ziemniaki ostudzone, zmielić w maszynce. Do ziemniaków dodać pozostałe składniki, zagnieść ciasto. Z ciasta wałkować wałki, jak na kopytka, odcinać kawałki ciasta. Formować w dłoniach kulki orzecha włoskiego lub większe niż kto woli. Lekko spłaszczać kulki, nakładać po jednej śliwce, dobrze zlepiać. Od razu gotować we wrzącej i osolonej wodzie. Jak knedle wypłyną

Kuchnia Danusi
Wegańskie ciasteczka kokosowe z płatkami zbożowymi 157

każdym razie nie należy dosypywać mąki, ani płatków. Po upływie tych kilka minut płatki wchłoną płyn i całość będzie zdatna do formowania.) Po tym czasie z ciasta uformować kulki o wielkości orzecha włoskiego. Kuleczki ułożyć (zachowując odstępy) na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i delikatnie spłaszczyć za pomocą wilgotnych dłoni. Piec 12-15 minut w 180 stopniach. (Ciastka powinny być

Di gotuje
Murzynek - proste ciasto czekoladowe 248

wlać do niej ciasto. Piec ok. 40 minut w temp. 200 stopni. Sprawdzić ciasto patyczkiem. Po upieczeniu ciasta podgrzać pozostałą masę kakaową (1/5) i polać nią ciasto jak polewą. Można posypać orzechami, kokosem lub zostawić bez posypki. Blacha: keksówka o długości ok. 30cm

Mania Wypiekania
Ciatka z kakao i liofilizowanymi owocami (ananas, truskawka) 148

dodać jajka. Na końcu wsypać kakao oraz mąkę połączoną  z sodą i proszkiem do pieczenia. Owoce lekko pokruszyć  i wmieszać do jednolitej masy.  Z ciasta formować kulki o wielkości orzecha włoskiego. Każdą kuleczkę dość mocno spłaszczyć (ciastka sporo rosną w górę) i ułożyć (zachowując odstępy) na blasze wysłanej papierem do pieczenia. Ciasteczka piec (w rozgrzanym piekarniku) około

Di gotuje
Ciasteczka jęczmienne z pastą tahini i czekoladą 199

mieszając - wbić jajko i następnie wsypać mąkę, płatki, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną. Całość dokładnie połączyć - najlepiej za pomocą dłoni. Na końcu wmieszać posiekaną czekoladę. Z ciasta formować kulki o wielkości orzecha włoskiego (można nie co mniejsze) i od razu układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.  (Ciastek nie należy spłaszczać i pamiętać, aby zachować duże odstępy

Di gotuje
Ciasteczka maślane 132

maki pszennej 120g masła 50g cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego Dodatkowo: cukier do obtaczania ciasteczek Mąkę, masło i oba cukry dokładnie wymieszać. (Ciasto powinno być miękkie.) Z ciasta uformować kulki (mniejsze od orzechów włoskich, większe od laskowych). Kuleczki obtoczyć w cukrze i lekko spłaszczyć. Całość ułożyć (zachowując odstępy, bo ciasteczka odrobinę urosną) na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec

Di gotuje
Ciasteczka kokosowe z mąki amarantusowej (bezglutenowe) 165

wiórki kokosowe. Całość wymieszać i podgrzać do momentu połączenia się składników. Ciepłą masę przełożyć do miski i połączyć (dłonią) z jajkiem, mąką oraz sokiem z cytryny. Z ciasta uformować kulki o wielkości orzecha włoskiego. Każdą kuleczkę obtoczyć w mleku w proszku i ułożyć na blasze wysłanej papierem do pieczenia. Piec (*) (w rozgrzanym piekarniku) około 15 minut w 180 stopniach. (*) Korzystając

Di gotuje
Ciastka z płatkami gryczanymi i czekoladą 134

następnie wsypać mąkę, płatki, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną. Całość dokładnie połączyć - najlepiej za pomocą dłoni. Na końcu do masy wmieszać średnio posiekaną czekoladę. Z ciasta formować kulki o wielkości orzecha włoskiego (można nie co mniejsze) i od razu układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.  (Ciastek nie należy spłaszczać i pamiętać, aby zachować duże odstępy, ponieważ

Di gotuje
Chrupiące ciasteczka z płatków jęczmiennych (truskawkowe) 210

następnie wsypać mąkę, płatki, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną. Całość dokładnie połączyć - najlepiej za pomocą dłoni. Na końcu wmieszać pokruszone truskawki i mikro kropelki. Z ciasta formować kulki o wielkości orzecha włoskiego (można nie co mniejsze) i od razu układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.  (Ciastek nie należy spłaszczać i pamiętać, aby zachować duże odstępy, ponieważ

Di gotuje
Ciasteczka z bezglutenowych płatków owsianych z jajeczkiem czekoladowym. 192

cukrem z wanilią i masłem na krem, następnie dodać śmietanę, płatki owsiane i proszek do pieczenia.Wszystkie składniki dobrze wymieszać najlepiej ręką.Ręce maczać w wodzie, nabierać porcję ciasta i formować ciasteczka wielkości orzecha włoskiego lekko rozpłaszczając. Jajeczka czekoladowe przeciąć na pół i wcisnąć w środek ciastka.Piec w temperaturze 180 stopni na złoty kolor około 20 minut. Smacznego

Sama słodycz i szczypta chili
Kruche ciasteczka z majonezem (na słodko) 154

najlepiej za pomocą dłoni i odstawić do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie z masy przygotować ciasteczka. Można to zrobić na dwa sposoby: 1. Z ciasta uformować kuleczki o wielkości orzecha włoskiego. Każdą kulkę obtoczyć w cukrze lub wiórkach kokosowych i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.  (Ciastek nie należy spłaszczać i pamiętać, aby zachować spore

Di gotuje
Ciastka z otrębów z suszonymi owocami z czekoladą (wysokobłonnikowe) 203

oraz proszek do pieczenia. Całość dokładnie połączyć - najlepiej za pomocą dłoni i na końcu do masy wmieszać suszone owoce oraz posiekaną (nie na drobno) czekoladę.  Z ciasta formować kulki o wielkości orzecha włoskiego. Każdą kuleczkę dość mocno spłaszczyć i umieścić na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec (w rozgrzanym piekarniku) około 20 minut w 180 stopniach.  Mąka

Di gotuje
Ciasteczka owsiane czekoladowo-kokosowe (chrupiące) 203

cukrem waniliowym. Ciągle mieszając - wbić jajko i następnie wsypać mąkę, płatki, wiórki, kakao, proszek do pieczenia i sodą oczyszczoną. Całość dokładnie połączyć - najlepiej za pomocą dłoni. Z ciasta formować kulki o wielkości orzecha włoskiego (można nie co mniejsze) i od razu układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.  (Ciastek nie należy spłaszczać i pamiętać, aby zachować duże odstępy

Di gotuje
Bezglutenowe ciasteczka chałwowo-kokosowe (bez masła i jajek, vege) 254

łyżek oleju kokosowego Dodatkowo: wiórki kokosowe do obtaczania Wszystkie składniki umieścić w misce i wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. (Ciasto powinno mieć konsystencję miękkiej plasteliny.) Z ciasta formować kulki o wielkości orzecha włoskiego. Każdą kuleczkę dokładnie obtoczyć w wiórkach kokosowych, spłaszczyć i ułożyć na blasze wysłanej papierem do pieczenia. Piec (w rozgrzanym piekarniku) około 10-12 minut

Di gotuje
Bezglutenowe ciasteczka kokosowo-ryżowe z czekoladą (z mąki ryżowej) 180

końcu dodać posiekaną (na większe kawałki) czekoladę. Całość odstawić na 10-15 minut, aby mąka ryżowa lekko napęczniała. (W razie potrzeby dolać odrobinę mleka.) Z gotowego ciasta formować kulki o wielkości orzecha włoskiego. Każdą kuleczkę spłaszczyć i ułożyć na blasze wysłanej papierem do pieczenia. Piec (w rozgrzanym piekarniku) około 15 minut w 180 stopniach. (Ciastka powinny być delikatnie zarumienione. Dłużej

Di gotuje
Ciastka czekoladowe z wiórkami kokosowymi i czekoladą 158

drugiej misce zmiksować masło z cukrem. Ciągle mieszając - wbić jajko i na końcu wsypać suche składniki. Czekoladę posiekać (na większe kawałki) i wmieszać do jednolitej masy. Z ciasta formować kulki o wielkości orzecha włoskiego i od razu układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.  (Ciastek nie należy spłaszczać i pamiętać, aby zachować duże odstępy, ponieważ ciasteczka rozpłyną się

Di gotuje
Ciastka chałwowo-kokosowe z czekoladą (z mąki graham) 197

drugiej misce zmiksować masło, pastę tahini i cukier. Ciągle mieszając - wbić jajko i na końcu wsypać suche składniki. Czekoladę posiekać i wmieszać do jednolitej masy. Z ciasta formować kulki o wielkości orzecha włoskiego i od razu układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.  (Ciastek nie należy spłaszczać i pamiętać, aby zachować duże odstępy, ponieważ ciasteczka rozpłyną się

Di gotuje
Chrupiąco-ciągnące się ciasteczka z czekoladą (z mąki graham) 184

dokładnie połączyć. W drugiej misce zmiksować masło z cukrem. Ciągle mieszając - wbić jajko i na końcu wsypać suche składniki. Czekoladę posiekać i wmieszać do jednolitej masy. Z ciasta formować kulki o wielkości orzecha włoskiego i od razu układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.  (Ciastek nie należy spłaszczać i pamiętać, aby zachować duże odstępy, ponieważ ciasteczka rozpłyną się

Di gotuje
Ciasteczka z rodzynkami 210

pieczenia i cukier wymieszać. Dodać pokrojone na drobne kawałki masło i rozcierać palcami, aż powstaną okruszki.Dodać rodzynki i posiekane kiwi, kuleczki, jajko i mleko, wyrobić ciasto.Z ciasta formować kulki (większe od orzecha włoskiego) , wykładać na  blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i lekko spłaszczyć.Piec w temperaturze 170 C z termoobiegiem przez około 16 minut.Po  upieczeniu ciasteczka

Moje domowe kucharzenie
Chałwowe ciasteczka z pastą tahini 187

opcjonalnie): sezam Wszystkie składniki umieścić w misce i wyrobić na jednolitą masę. (Jeśli masa jest za sucha - można dodać 1-2 łyżki wody. Ja nie musiałam.) Z ciasta formować kulki o wielkości orzecha włoskiego. Kuleczki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, delikatnie spłaszczyć (dłonią) i posypać sezamem. Sezam należy delikatnie docisnąć. Ciasteczka piec (w rozgrzanym piekarniku) około 15 minut

Di gotuje
Ciasteczka miodowe (z karobem) 222

dodać jajko i miód. Wsypać, mąkę, proszek do pieczenia i karob. Całość dokładnie połączyć - najlepiej za pomocą dłoni.  (Ciasto powinno być miękkie i odrobinę lepkie.) Z ciasta uformować kulki o wielkości orzecha włoskiego i opcjonalnie obtoczyć je w cukrach (1 kulka - 1 rodzaj cukru). Kuleczki ułożyć na blasze wysłanej papierem do pieczenia i wstawić do rozgrzanego piekarnika. (Nie trzeba

Di gotuje
Ciasteczka zbożowe 197

łyżki wody. [ciasto może się ciężko mieszać na początku]. Zagnieść ciasto lub zmiksować na najwyższych obrotach (mieszadła świderki) 2-3 min do połączenia składników.Z ciasta formować kulki wielkości dużego orzecha włoskiego, spłaszczyć (do grubości 1 cm) i układać na blaszkę w odstępach ok. 23 cm.Wstawić do nagrzanego piekarnika i piecz 20-25 min (do uzyskania złocistego koloru ciastek

Moje domowe kucharzenie
Ciasteczka krówkowe z czekoladą (z masy krówkowej, bez jajek) 181

oryginale jest 100g gorzkiej) Masło/margarynę zmiksować na gładką masę. Dodać mąkę i cukier. Całość dokładnie wymieszać i na końcu połączyć z grubo posiekaną czekoladą. Z ciasta formować kulki o wielkości orzecha włoskiego. Każdą kuleczkę spłaszczyć (*) i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec (w rozgrzanym piekarniku) 12-15 minut w 190 stopniach. (Powinny być zapieczone.) Ciasteczka ostudzić

Di gotuje
Pieguski z cytrynową nutą 189

Miksując - dodać jajko i aromat cytrynowy. Na końcu wsypać mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia. Czekoladę posiekać (nie na drobno!) i wmieszać do jednolitej masy.  Z ciasta formować kulki o wielkości orzecha włoskiego. Każdą kuleczkę lekko spłaszczyć i ułożyć (zachowując odstępy) na blasze wysłanej papierem do pieczenia. Ciasteczka piec (w rozgrzanym piekarniku) około 12-15 minut w 180 stopniach

Di gotuje
Najłatwiejsze kruche ciasteczka bez jajek (z drażetkami) 181

łyżka cukru waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia Dodatkowo: ulubione drażetki Masło/margarynę utrzeć z cukrami, a następnie dokładnie połączyć (dłonią) z resztą składników. Z ciasta uformować kulki o wielkości orzecha włoskiego. Każda kulkę spłaszczyć i umieścić (zachowując odstępy) na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. W ciastka powtykać drażetki. Piec (w rozgrzanym piekarniku) około 12 minut w 180 stopniach

Di gotuje
Placuszki orzechowe z musem jabłkowym 249

Jajka ubić z solą, cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, dodać serek mascarpone i mleko. Zmiksować do gładkości. Wsyp mąkę i dokładnie wymieszaj. Dodaj miód i orzechy. Miksuj kilka chwil. Jeśli ciasto będzie za gęste, dolej trochę mleka, a jak za rzadkie - dosyp mąki. Smaż na rumiano na niewielkiej ilości oleju. Gdy pojawią się bąbelki, przewracaj na drugą stronę

Anioszek w kuchni
Tort orzechowy 169

naszego wspólnego święta życzę nam samych słonecznych i radosnych dni. A dla tych osób, które tak jak ja jeszcze dzisiaj obchodzą urodzinki przesyłam życzenia razy dwa :) Składniki: ciasto - 12 jajek - 300 g orzechów włoskich - 1 paczka biszkoptów - 12 łyżek cukru - 1 łyżka mąki pszennej - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia masa - 4 jajka - 400 g masła - 350 g cukru pudru

Zainspirowana w kuchni
Kruche ciasteczka z masłem orzechowym (w cukrze) 188

masło orzechowe i aromat waniliowy. Po wymieszaniu - wbić jajko. Następnie wsypać mąkę - wymieszaną z sodą. Całość dokładnie zagnieść (ręcznie lub mikserem z końcówką do mieszania).  Z ciasta formować kulki (mniejsze od orzechów włoskich, większe od laskowych). Kuleczki obtoczyć w cukrze, lekko spłaszczyć i ułożyć (zachowując odstępy, bo odrobinę urosną i "rozpłyną się") na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec

Di gotuje
Ciasteczka owsiane z żurawiną 132

lodówce przynajmniej na 2 godziny (ja ciasto zagniotłam wieczorem i zostawiłam je na całą noc w lodówce, a dopiero rano upiekłam ciastka). Po schłodzeniu odrywamy od ciasta małe porcje (wielkości włoskiego orzecha), formujemy w kulkę a następnie spłaszczamy i umieszczamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Ciasteczka powinny mieć grubość ok. 0,5 cm. Należy też zachować między nimi kilkucentymetrowe

MyCookBook.pl
Waniliowe kluski leniwe z gruszką i miodem 213

smażenia Przygotowanie: Twarożek wymieszaj dokładnie z jajkiem w miseczce, dodaj sproszkowaną wanilię i mąkę i wszystko dokładnie ze sobą połącz za pomocą łyżki bądź widelca. Z powstałego ciasta formuj kulki mniejsze niż orzech włoski. Z gruszki wykrój gniazdo nasienne i pokrój ją na kawałki. W garnku zagotuj wodę z odrobiną soli. Wyciągaj kluski od razu kiedy wypłyną na powierzchnie

Moja Micha
Ciasteczka z dynią, wegańskie bez glutenu 203

Wymieszać razem purée z dyni, olej, aromat i cukier (mieszać szpatułką lub łyżką do połączenia składników). 2. Następnie dodać mąkę ryżową, gryczaną, sodę, cynamon i poszatkowane orzechy, wymieszać ( patrz FILM , jeśli ciasto będzie zbyt rzadkie, proszę dodać jeszcze mąki). 3. Z ciasta formujemy w rękach kulki i kładziemy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, proszę zachować między ciasteczkami odstępy

Mała Cukierenka
Ciasteczka z dynią, wegańskie bez glutenu 196

Wymieszać razem purée z dyni, olej, aromat i cukier (mieszać szpatułką lub łyżką do połączenia składników). 2. Następnie dodać mąkę ryżową, gryczaną, sodę, cynamon i poszatkowane orzechy, wymieszać ( patrz FILM , jeśli ciasto będzie zbyt rzadkie, proszę dodać jeszcze mąki). 3. Z ciasta formujemy w rękach kulki i kładziemy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, proszę zachować między ciasteczkami odstępy

Mała Cukierenka
Owsiane ciasteczka z orzechami, rodzynkami i czekoladą 188

tłuszczu. Ostudzić i posiekać masło z cukrem i jajkiem utrzeć na pulchną masę. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, płatki owsiane, otręby i wymieszać. Dołożyć posiekane orzechy, czekoladę i rodzynki z ciasta uformować 24 kulki, odmierzając po 1 łyżce ciasta na kulkę. Ciasto jest dosyć klejące, także dobrze jest lekko zwilżyć dłonie. Kulki ułożyć na blaszce, następnie rozpłaszczyć zachowując odstępy

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Ciastka owsiane z orzechami i czekoladą 227

sodę, słodzidło) i dolewamy do nich roztopione masło, wbijamy jajko i mieszamy. Na koniec dodajemy poszatkowaną grubo czekoladę i orzechy. Wszystko zagniatamy i formujemy nieduże kulki (wielkości orzecha włoskiego) dobrze ściskając, bo ciasto lubi się rozłazić. Układamy na lekko oprószonej mąką blasze z odstępami, bo się trochę rozpłyną. Pieczemy ~15 minut w 170 stopniach. Po wyjęciu z piekarnika odczekać chwilę

Przepysznik - BLW i nie tylko
Waniliowe ciasteczka z białą czekoladą i wiórkami kokosowymi (ze śmietanką do kawy) 200

Masło/margarynę zmiksować z cukrem, dodać pozostałe składniki (oprócz czekolady i wiórek) i całość dokładnie wymieszać. Na końcu masę połączyć z wiórkami i posiekaną czekoladę. Z ciasta formować kulki (o wielkości orzecha włoskiego), lekko spłaszczać i układać na blasze wysłanej papierem do pieczenia. Piec 10-15 minut w 180 stopniach. (Powinny lekko się zarumienić z obu stron

Di gotuje
Serca duszone w winie i kluseczki ziemniaczane 168

szklanką wody, przykryć i dusić aż mięso będzie miękkie , ok godzinę, półtorej. Na koniec posolić i dodać śmietanę. Z mąki, ziemniaków i jajka z dodatkiem soli , zagnieść ciasto kopytkowe. Uformować kuleczki wielkości orzecha włoskiego i ugotować w osolonym wrzątku. Kluseczki podawać z duszonymi sercami i sałatką

Gotowanie jest łatwe
Babeczka owsiana ze śliwkami 190

lodówki. Rano rozgrzać piekarnik do 200 stopni, kokilki wysmarować tłuszczem, wlać na dno trochę ciasta, wsypać odrobinę bakalii i ułożyć połówki wypestkowanych śliwek, zalać resztą ciasta. Z wierzchu można posypać orzechami. Piec 30 minut. Smacznego

Przepysznik - BLW i nie tylko
Drugie śniadanie do szkoły #3 505

Zestaw I: 4 szt.  placków jogurtowych z borówkami garść borówek 2 orzechy włoskie Zestaw II: domowe ciasto drożdżowe z masłem jogurt do picia pół jabłka

Atlas Smaków
44 tygodnie - Ciasteczka orkiszowe 158

nożem. Dodać jajka i zagnieść jednolite ciasto. Następnie zawinąć je w folię spożywczą i schować do lodówki na co najmniej 2h. Po wyjęciu odrywać po skrawku ciasta i formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Na blasze kulki powinny mieć nieco wolnej przestrzeni dookoła, ponieważ się lekko rozpłyną. Mnie na jeden raz na blasze zmieściło się 12 kuleczek. Piec

Przepysznik - BLW i nie tylko
Ciasteczka dyniowe z mąki ryżowej z orzechami i czekoladą 200

włoskie i laskowe) - 50 gram pokruszonej czekolady - szczypta soli Przygotowanie: Masło ucieramy z cukrem. Dodajemy puree z dyni, sól, cukry, proszek do pieczenia, aromat waniliowy. Mieszamy. Dorzucamy orzechy, czekoladę i mąkę - zagniatamy. Ciasto powinno być miękkie, ale nie kleić się do rąk - w razie potrzeby dosypujemy więcej mąki. W pierwszej kolejności formujemy kulki, które potem spłaszczamy. Wykładamy ciastka na blachę

Życie zamknięte w smaku
Ciasteczka chałwowe 207

miski, dodać cukier puder i masło, zmiksować na puszystą masę. Dodać jajko i wodę, zmiksować. Do masy przesiać mąkę z sodą, zmiksować na dość gęste ciasto. Z ciasta formować kulki o wielkości orzecha włoskiego, układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, każde ciasteczko lekko spłaszczać. Smarować białkiem i posypać sezamem. Piec w 160 stopniach około 12-15 minut do zezłocenia

Cakes By Kejt
Chlebek z ziołowych kuleczek z płatkami owsianymi 170

przygotowany zaczyn, odstawić na ok 40 minut w ciepłe miejsce pod przykryciem do urośnięcia. Po tym czasie podsypać ciasto mąką i wyrobić kulę, następnie odrywamy kawałki ciasta i formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, układamy kulki na blaszkę, nie musi być pełno, bo chlebek i tak urośnie, pieczemy ok 40 minut w temperaturze 175 stopni

zdrowa vege kuchnia
CZEKOLADOWE CAKE POPS Z NUTELLĄ 363

gładki krem, a następnie dodajemy do pokruszonego ciasta. Wszystko razem dokładnie zagniatamy, zawijamy w folię spożywczą i odkładamy na ok. 30 minut do lodówki. Po schłodzeniu porcjujemy ciasto i formujemy kule wielkości orzecha włoskiego. Tak przygotowane układamy na talerzu i wkładamy do zmrożenia na ok. 20 minut. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej z 1 łyżeczką oleju. Patyczki/rurki wbijamy w schłodzone

Ostra na Słodko
Ciasteczka owsiano-kawowe 720

Chrupiące, słodkie i aromatyczne ciasta z płatków owsianych i orzechów. Szybkie do przygotowania, bez pieczenia. Z podanej porcji wychodzi około 15 ciastek. 2 szklanki płatków owsianych 1/3 szklanki orzechów włoskich 1/4 szklanki cukru 2 łyżki miodu 7 łyżek wody 1 łyżeczka aromatu waniliowego 10 g kawy zbożowej 4 łyżki masła Orzechy drobno posiekać. Wymieszać z pozostałymi składnikami i podgrzewać

Bullio
migdałowe ciasteczka z lemon curd 295

puszystą masę. Dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać. Włożyć do lodówki na ok. 30 min., żeby ciasto łatwiej się formowało. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Z ciasta formować kulki wielkości małego orzecha włoskiego, obtoczyć w cukrze putrze. Ułożyć na blaszce, zachowując odstępy. Każde ciastko delikatnie spłaszczyć i zrobić w nim zagłębienie, np. przy pomocy końca drewnianej łyżki. W otwór nałożyć

zabawa smakiem
Comfort food, cobbler i garnek Neoflam 184

soli, 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 30 g startego parmezanu, 80 g maślanki ew. świeży tymianek Wszystkie składniki umieścić w misce i zagnieść, następnie z ciasta formować kulki o wielkości orzecha włoskiego i delikatnie spłaszczać. Tak przygotowane bułeczki układać na potrawce i piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez ok. 20-25 min - do ładnego zrumienienia

Plate of Joy
Ciasto z roszponką 126

orzechów mielonych 50 g masy marcepanowej 0,5 szklanki cukru Sposób przygotowania: Żółtka, jajko i cukier ubijamy na puszystą masę. Dodajemy sodę, mąkę i roszponkę zmiksowaną z orzechami, marcepanem . Wszystko razem miksujemy. Ciasto przelewamy do tortownicy wysmarowanej masłem (u mnie taka o średnicy 10cm) i pieczemy w temperaturze 180 stopni ok. 15 minut. Podajemy z ulubionym kremem, bezami lub bakaliami

Wielki apetyt
Grzybki 261

łyżki śmietany ponadto 3 jajka 50g  maku 6 łyżki cukru pudru polewa czekoladowa Wykonanie: Wszystkie składniki na ciasto łączymy ze sobą, dobrze wygniatając, następnie urywamy ciasto i robimy kulki wielkości orzecha włoskiego, w którym robimy dziurkę i kładziemy dziurką do blaszki wyłożonej papierem pergaminowym (tak jak w kluskach śląskich)- będą to nasze kapelusze do grzybków. Tworzymy teraz cienki wałek

kgwjanczewo
Bajaderka 178

manny 1 szkl. mleka 4 łyzki kakao kieliszek alkoholu aromat rumowy bakalie, orzeszki, rodzynki itp dżem porzeczkowy Mleko zagotować z kaszą manną i dodawać kakao stale mieszając.Ciasto pokruszyć wraz z bakaliami, orzechami, rodzynkami .Połączyć dokładnie z  masą z kaszy, dodać aromat i odrobinę alkoholu. Masę wyłożyć na blachę. Wyrównać i polać polewą, dowolnie udekorować

Moje domowe kucharzenie
Mleczne ciasteczka 158

masa może się zwarzyć). Wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, mleko w proszku, ekstrakt waniliowy i wszystko razem zmiksować. Na końcu wrzucić kawałki czekolady, wymieszać. Z ciasta robić kulki wielkości niedużego orzecha włoskiego, układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, w odległościach od siebie. Ciasteczka lekko spłaszczyć. Piec w temperaturze 200 o C przez 10 minut. Upieczone ciasteczka studzić

In my kitchen
Ciastka czekoladowe z płatkami owsianymi i orzechami laskowymi 139

ucieramy na gładką masę. Dodajemy proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, sól i mąkę i dokładnie łączymy wszystkie składniki. Na koniec wsypujemy płatki owsiane lub otręby i posiekane orzechy laskowe. Z tak przygotowanego ciasta formujemy dość duże kule, które spłaszczamy na dłoni i przekładamy na blaszkę w sporych odstępach. Ciastka się podczas pieczenia trochę rozlewają na boki. Pieczemy 13-15 minut

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Ciasteczka chałwowe 174

temperaturze pokojowej 2 jajka 3 szklanki maki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia Wszystkie składniki umieścić w misce i wyrobić ciasto mikserem. Zagnieść do otrzymania gładkiego ciasta. Łyżką nabierać porcje wielkości orzecha włoskiego. Formować kulki, spłaszczyć i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 15-17 minut w 180*C do lekkiego zbrązowienia. Smacznego! Przepis ze strony Moje

Chocolate Muffin Blog
Najprostsze ciasteczka maślane 2751

zagniatamy szybko w jednolitą masę, formujemy kulkę, zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na 20 minut. 2. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni (góra-dół). Z ciasta formujemy kuleczki mniejsze od orzecha włoskiego i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Zgniatamy przy pomocy widelca, tworząc charakterystyczny wzorek. Wkładamy do piekarnika i pieczemy 15 minut. Wyciągamy i odstawiamy

My Culinary Art
Orzechowe ciasteczka z lentilkami 205

kolorowych drażetek lentilek. Wykonanie Do miski wsypać cukry, dodać posiekaną margarynę, śmietanę i masło orzechowe, zagnieść. Powoli wsypywać przesianą mąkę zmieszaną z sodą. Zagnieść gładkie ciasto. Formować małe kulki wielkości orzecha włoskiego, lekko spłaszczać i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu wcisnąć po kilka drażetek.  Piec ok. 15 min w temp. 180st. Ostudzić na kratce

Z miłości do słodkości
Pierniczki glazurowane 290

kakao i przyprawę do piernika. Wymieszać do uzyskania jednolitej masy. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto jest dość kleiste, więc należy zwilżyć ręce w wodzie przed formowaniem ciasta. Następnie robić kulki wielkości orzecha włoskiego i układać je w sporych odstępach na blaszce.  Piec w temp. 175 st.C przez ok. 15 min. Sok wymieszać z cukrem pudrem (trzeba dać

Pasja Smaku
Pierniczki brukowce 261

początku zmiksowałam mikserem ze spiralnymi mieszadłami, a potem tradycyjnie wyrobiłam rękami. Wyrobione ciasto przykryłam i odstawiłam na 30 minut w temperaturze pokojowej. Po upłynięciu tego czasu, z ciasta formowałam kulki wielkości małego orzecha włoskiego, układałam je na blasze w odstępach do 2 cm i lekko spłaszczałam każdą kulkę. Piekłam je przez około 15-20 minut w temperaturze 180 stopni. Piekąc

Blondynka Gotuje
Ciasteczka kocie oczka z marmoladą 327

Składniki: 1/2 szklanki cukru, 2 szklanki mąki, 180 g masła, 1 jajko, 1 łyżeczka cukru waniliowego , szczypta soli, marmolada Orzech .     Przygotowanie:    W misce zagniatamy ciasto z miękkiego masła, cukru białego i waniliowego, mąki, jajka i szczypty soli. Ciasto przekładamy do szprycy z tylką, która przypomina gwiazdkę. Najlepiej jak użyjemy szprycę materiałową, te jednorazowe często pękają, gdyż

Aga w kuchni
Szarlotka jaglana :-) 233

grubych oczkach. Kaszę dokładnie płuczemy aby pozbyć się goryczki  - oba składniki mieszamy w dużej misce. Całość przez chwilę miksujemy z jajkiem, cukrem, olejkiem, cynamonem.Na koniec dodajemy orzechy i rodzynki. Formę na ciasto wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy masę. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni przez ok. 70 minut do momentu aż nabierze złocistego koloru.  Uwaga

pieprzny smaczek
Ciasteczka z marmoladą 231

Składniki: 180 g masła, 1/2 szklanki cukru, 2 szklanki mąki, 1 jajko, 1 łyżeczka cukru waniliowego, szczypta soli, marmolada Orzech .     Przygotowanie:    W misce zagniatamy ciasto z miękkiego masła, cukrów, mąki, jajka i szczypty soli. Ciasto przekładamy do maszynki, wyciskającej ciasteczka. Maszynkę przykładamy do blaszki i wyciskamy bezpośrednio na blaszkę. Palcem robimy delikatne wgłębienie na środku każdego

Aga w kuchni
Babka z otrębami i orzechami 158

posiekanych orzechów włoskich cukier waniliowy Białka ubić na pianę dodać cukier i cukier waniliowy, żółtka i dalej ubijać. Następnie dodawać na przemian mąkę z proszkiem, otręby, orzechy oraz olej, dobrze wymieszać. Ciasto podzielić na dwie  części, jedną dać do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy, do drugiej dodać kakao i wyłożyć na jasne ciasto. Piec

Praktyczna pl
Crumble z jabłkami 181

orzechów oczywiście) w misce aż powstały duże grudy, włożyłam na chwilę do lodówki. Nastawiłam piekarnik na 200*C. W żaroodpornym naczyniu położyłam na dnie pokrojone jabłka, posypałam orzechami i na to pokruszyłam ciasto. Można jabłka wcześniej lekko przesmażyć z niewielką ilością masła, ale surowe też były jak najbardziej ok. Zapiekałam ok. 20 min. aż do lekkiego zbrązowienia kruszonki. Najlepsze

Zdrowa Kuchnia Sowy
Ciasteczka z tahini! Test. 172

dodać 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia, ale nie jest to konieczne (ja nie dodawałam) Zagniatamy ciasto, które nie powinno się kleić za bardzo do rąk. Z ciasta formujemy kulki wielkości dużego orzecha włoskiego i spłaszczamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Można dodatkowo posypać i przyklepać odrobinę sezamu na każde ciastko. Ciastka wkładamy do nagrzanego do 170C piekarnika

Emcia Pichci
Ciastka z m&m's 184

Przepis: Masło ucieramy z cukrem. Następnie dodajemy jajko, mąkę, sodę oraz cukier waniliowy. Wszystkie te składniki zagniatamy na jednolite lekko klejące ciasto. Z gotowego ciasta formujemy kulki wielkości dużego orzecha włoskiego i rozpłaszczamy je w dłoniach. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia układamy ciastka w dość szerokich odstępach. Wierzch ciastek ozdabiamy cukierkami m&m's. Ciasteczka pieczemy

Emcia Pichci
Kuleczki serowe ( serowe pączki ) 226

pieczenia. Masło/margarynę pokroić w drobną kostkę, dodać do mąki. Połączyć składniki rozcierając margarynę w mące. Dodać cukier, cukier waniliowy, jajka oraz twaróg - wyrobić ciasto. Z ciasta formować małe kuleczki - wielkości orzecha włoskiego. W rondlu rozgrzać  tłuszcz. Na rozgrzany wrzucać serowe kuleczki, smażyć na lekki brązowy kolor. Usmażone wykładać na ręcznik papierowy. Jeszcze ciepłe pączusie obtoczyć w cukrze

kolorowotorcikowo
Pychotka 2428

cukru pudru 4 jajka 2 łyżki kwaśnej śmietany 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 płaska łyżeczka amoniaku powidła śliwkowe orzechy  Wykonanie: 1. Margarynę, mąkę z proszkiem i amoniakiem, żółtka i śmietanę wymieszać i wyrobić ciasto. 2. Podzielić(...)części. 3. Każdą część rozwałkować i wyłożyć na formy, wyłożone wcześniej papierem do pieczenia. 4. Białka ubić na pianę z cukrem. 5. Oba ciasta posmarować powidłem i nałożyć ubitą pianę. 6. Posypać pokrojonymi orzechami. 7. Piec w temp. 200 st.C przez 30 min. Masa Składniki: 1 kostka margaryny 1/2 litra mleka 5 żółtek 20 dag cukru pudru 3 łyżki mąki

Pasja Smaku
CIASTECZKA OWSIANE ZE SŁONECZNIKIEM 220

płatki owsiane i przestudzony słonecznik. Zagnieść ciasto, będzie dość lepkie ale takie ma być. Zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez ok.30 minut. Ze schłodzonego ciasta formować kulki wielkości małego orzecha włoskiego i układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia - w sporych odstępach od siebie. Lekko je spłaszczyć. Piec ok. 15 minut w temp.175*C ( termoobieg

Smaczne Zdrowe
CIASTECZKA OWSIANE Z ŻURAWINĄ I PRAŻONYM SŁONECZNIKIEM 197

Jajka ubić w misce (wystarczy ręczną trzepaczką). Żurawinę odsączyć i pokroić na mniejsze kawałki. Do miski z jajkami dodajemy wszystkie pozostałe składniki i dokładnie mieszamy. Odrywamy kawałki ciasta i formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, które następnie spłaszczamy i układamy na blaszce z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180*C ok.25 minut (do lekkiego zrumienienia

Smaczne Zdrowe
Amerykańskie ciasteczka z czekoladą 223

wraz z sodą oczyszczoną. Dodać szczyptę soli, cukier oraz nasiona z wanilii. Następnie wbić jajka i dodać posiekane masło. Całość posiekać, dodać drobno posiekane czekolady. Zagnieść ciasto.  Formować małe kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w dużych odstępach.  Piec ok. 12minut w temp. 190st.  Ostudzić na kratce

Z miłości do słodkości
Ciastka z płatków owsianych 37343

wyrobić dłonią) - ciasto będzie się lepić do dłoni, ale powinno mieć konsystencję pozwalającą na formowanie ciastek - dla ułatwienia można moczyć dłonie w zimnej wodzie, potem formować z ciasta kulki trochę większe od orzecha włoskiego - kulki spłaszczać tak, żeby powstało ciasteczko grubości około 1-1,5cm - układać na papierze do pieczenia w lekkich odstępach - piec w 180stopniach przez 25 minut - ciastka

Smakołyki Bereniki
Czekoladowe ciasto gryczane z orzechami, suszoną śliwką i żurawiną 179

przepisu, który w pełni by mi odpowiadał. Do czasu, aż odkryłam książkę mistrza cukiernictwa Pawła Małeckiego, którą stworzył dla sieci Lidl. Pośród pysznych acz kalorycznych ciast znalazłam tę perełkę. Ciasto gryczane o obłędnym czekoladowym zapachu i bogatym wnętrzu. Idealne na deser dla osób dbających o linię :) Składniki : 180 g kaszy gryczanej ugotowanej w 400 ml wody 5 jajek(...)trzech turach dodajemy masę czekoladową i miksujemy. Dodajemy kaszę i ponownie miksujemy, aby rozbić grudki. Wsypujemy mąkę i łączymy szpatułką. Dodajemy orzechy oraz żurawinę i mieszamy. Formę 30 x 11 cm smarujemy masłem i wysypujemy mąką pszenną. Przelewamy ciasto i wyrównujemy. Piec 50-60 minut z termoobiegiem w 180*C. Wyjąc, pozostawić do ostudzenia. Smacznego

Chocolate Muffin Blog
Ciasto pomarańczowe - przepis na babkę świąteczną z żurawiną i pistacjami 138

ustach! Z takim ciastem pracuje się nieco inaczej niż z tradycyjnym. Bardzo ważne jest, aby po przygotowaniu ciasta dobrze je schłodzić. Również po ulepieniu, nasze ravioli ponownie powędrowały do lodówki. Nadzienie do ravioli zrobiliśmy z koziego serka, suszonych pomidorów, orzechów włoskich i bazylii - po prostu genialne połączenie! Zmiksowaliśmy je w blenderze będącym przystawką do robota planteranego - wystarczyło dosłownie kilka sekund(...)kozim serem: Do misy robota planetarnego Kenwood włóż mąkę, jajko, masło i sól do smaku, wyrób ciasto. Wstaw je do lodówki, aby się schłodziło.  W blenderze (np. będącym przystawką do robota) umieść ser kozi, suszone pomidory, 5 listków bazylii oraz garść orzechów włoskich. Zblenduj na niejednolitą masę (zależy nam na różnorodnej strukturze), dopraw solą i pieprzem.  Dynię oraz

Chilli Czosnek i Oliwa
Brownie jak sama nazwa wskazuje jest brązowy, bo jest zrobiony z czekolady. Więc jaki jest sekret jego receptury? 270

Bento. Małe kawałki brownie łatwo można było ułożyć w pojemniku i konsumować w każdych warunkach. Podobno oryginalny XIX wieczny brownie miał w swojej recepturze orzechy włoskie i glazurę z moreli. Brownie zasadniczo nie jest ciastem. To wyrób cukierniczy. To „coś słodkiego” pomiędzy ciastem a miękką czekoladką. W zależności od receptury brownie może być fudgy lub może być ciastem(...)sama nazwa wskazuje brownie to „brązowiak”. Jest brązowy, bo jest zrobiony z czekolady. Nadal często dodaje się do niego orzechy włoskie. Można podawać go na ciepło lub na zimno. Kiedy brownie podany jest jako ciasto, często jest ciepły, z dodatkiem lodów lub bitej śmietany. Wtedy nazywa się Brownie Sandae. Na zimno najczęściej pokrojony jest w małe kawałki

Jem więc Jestem
Brownie jak sama nazwa wskazuje jest brązowy, bo jest zrobiony z czekolady. Więc jaki jest sekret jego receptury? 389

Bento. Małe kawałki brownie łatwo można było ułożyć w pojemniku i konsumować w każdych warunkach. Podobno oryginalny XIX wieczny brownie miał w swojej recepturze orzechy włoskie i glazurę z moreli. Brownie zasadniczo nie jest ciastem. To wyrób cukierniczy. To „coś słodkiego” pomiędzy ciastem a miękką czekoladką. W zależności od receptury brownie może być fudgy lub może być ciastem(...)sama nazwa wskazuje brownie to „brązowiak”. Jest brązowy, bo jest zrobiony z czekolady. Nadal często dodaje się do niego orzechy włoskie. Można podawać go na ciepło lub na zimno. Kiedy brownie podany jest jako ciasto, często jest ciepły, z dodatkiem lodów lub bitej śmietany. Wtedy nazywa się Brownie Sandae. Na zimno najczęściej pokrojony jest w małe kawałki

Jem więc Jestem