ciasto z orzechami - 14811 przepisów (strona:288/988)

Ciasto fasolowe z bananem i daktylami 120

wyczuwalna. Po trzecie: jest zaskakujący. Koniecznie podajcie to ciasto swoim gościom i niech spróbują zgadnąć z czego zostało zrobione. Jeśli wcześniej nie zetknęli się z ciastem fasolowym, będą mieli twardy orzech do zgryzienia.   * A jeśli przypadły Ci do gustu moje żarówki-przyprawniki, możesz takie kupić u mojego dobrego kolegi pod adresem: http://www.godstoys.pl/zarowki-przyprawniki

Proste-przepisy.pl
Ciastka z masła orzechowego i płatków jaglanych (bez glutenu, mąki i cukru) 121

ksylitolem należy utrzeć na puszystą masę, a następnie połączyć z jajkiem. Dodać płatki oraz proszek do pieczenia i całość wymieszać (najlepiej dłońmi) na jednolitą masę. Z ciasta uformować kuleczki o wielkości orzecha włoskiego. Każdą kulkę spłaszczyć i ułożyć na blasze wysłanej papierem do pieczenia. (Ja swoje ciasteczka dodatkowo spłaszczałam widelcem, dzięki czemu na wierzchu uzyskały ciekawy wzorek.) Ciastka piec

Di gotuje
Kruche ciasteczka bananowo-orzechowe (bez jajek) 132

puszystą masę, a następnie połączyć z uprzednio poduszonym na puree bananem. Dodać mąkę oraz proszek do pieczenia i całość wymieszać (najlepiej dłońmi) na jednolitą masę. Z ciasta uformować kuleczki o wielkości orzecha włoskiego. Każdą kulkę spłaszczyć i ułożyć na blasze wysłanej papierem do pieczenia. (Ja swoje ciasteczka dodatkowo spłaszczałam widelcem, dzięki czemu na wierzchu uzyskały ciekawy wzorek.) Ciastka piec

Di gotuje
Ciasteczka z kleiku ryżowego z borówkami 119

cukrem należy utrzeć do puszystości oraz nadal mieszając - wbić jajko. Następnie do powstałej masy dodać resztę składników i całość dokładnie połączyć najlepiej za pomocą dłoni. Z ciasta uformować kulki o wielkości orzecha. Każdą z nich odrobinę spłaszczyć, a w środku zrobić (małym palcem lub okrągłym końcem drewnianej łyżki) niewielkie wgłębienie. W otworkach lekko dociskając umieścić borówki. Ciasteczka z odstępami ułożyć

Di gotuje
Ciasteczka kakaowe 139

utrzeć razem. Dalej miksując dodawać kolejno żółtka,olej, śmietanę wymieszaną z sodą, kakao i sól. Całość utrzeć na gładką masę. Dodać  mąkę, zagnieść i uformować ciasto.  Następnie formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego, kłaść na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i spłaszczać kuleczki tłuczkiem do mięsa, sitkiem do krojenia jabłek i warzyw.Blaszkę z ciastkami wstawić do piekarnika nagrzanego

Moje domowe kucharzenie
Żurawinki – szybkie ciasteczka z żurawiną 177

zagniatamy aby wymieszała się z ciastem. Z ciasta tworzymy kulę i wkładamy do lodówki w celu schłodzenia na około 1 godzinę lub krócej do zamrażalnika. Odrywamy kawałki ciasta i formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego lub ciut większe, lekko je spłaszczamy i układamy w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasteczka pieczemy do ładnego zarumienienia w nagrzanym do 180 stopni

Słodkie okruszki
Pomarańczowe ciasteczka z kleiku ryżowego z konfiturą 141

Masło/margarynę z cukrem utrzeć do puszystości oraz nadal mieszając - wbić jajko. Do powstałej masy dodać resztę składników. Całość dokładnie połączyć najlepiej za pomocą dłoni. Z ciasta uformować kulki o wielkości orzecha włoskiego i w każdej z nich zrobić (małym palcem lub okrągłym końcem drewnianej łyżki) niewielkie wgłębienie, które należy wypełnić odrobiną nadzienia. Wszystkie kuleczki ułożyć (zachowując niewielkie odstępy

Di gotuje
Migdałowe ciasteczka z kaszą manną i jabłkami 136

/margarynę, oraz proszek do pieczenia zagnieść do momentu uzyskania jednolitej konsystencji. Na końcu wmieszać płatki migdałowe, odrobinę aromatu i jabłko uprzednio pokrojone w niewielką kostkę. Z ciasta uformować kulki o wielkości orzecha włoskiego. Każdą kuleczkę dość sporo spłaszczyć i z odstępami ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.  Piec w rozgrzanym piekarniku przez około 25-27 minut

Di gotuje
Ciastka cytrynowe - kruche i pyszne - przygotujesz je w 30 minut razem z pieczeniem 191

dodaję żółtka i miksuję, tak aby żółtka połączyły się z masą. Następnie dodaję pozostałe składniki na ciasto i miksuję do momentu połączenia się składników. Z tak przygotowanego ciasta formuję kulki o wielkości orzecha włoskiego, obtaczam w cukrze pudrze, (możemy nie obtaczaj, a oprószyć cukrem już upieczone ciasteczka) i układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pomiędzy ciastkami pozostawiam po około

Uwaga Babcia Gotuje
Pomarańczowe ciasteczka z kaszą manną i konfiturą 137

Kaszę, mąkę, cukier, jajko masło/margarynę, smalec, śmietanę i proszek do pieczenia zagnieść do momentu uzyskania jednolitej konsystencji. Na końcu wmieszać aromat i skórkę pomarańczową. Z ciasta uformować kulki o wielkości orzecha włoskiego. Każdą kuleczkę dość sporo spłaszczyć, a w środku zrobić niewielkie zagłębienie, w które należy włożyć po pół łyżeczki konfitury. Ciasteczka z odstępami ułożyć na blasze wyłożonej

Di gotuje
Meksykańskie ciastka czekoladowe z pieprzem cayenne/chili 141

pieprzu cayenne 1/4 łyżeczki soli   Masło z cukrami utrzeć do puszystości, połączyć z jajkiem i następnie stopniowo z resztą składników. (Powinna powstać jednolita masa.) Z powstałego ciasta uformować kulki o wielkości orzecha włoskiego i od razu ułożyć je (zachowując spore odstępy) na blasze wysłanej papierem do pieczenia. (Kuleczek nie należy spłaszczać, ponieważ podczas pieczenia same "rozleją" się na boki

Di gotuje
Tort orzechowo- czekoladowy 140

Torty to fajna bajka jeśli chodzi o komponowanie ostatecznego smaku- zmieniając rodzaj nasączenia, czy nawet wprowadzając niewielkie zmiany do baz kremów, możemy tworzyć słodkie cudeńka, które

Domowe ciasta
Kruche ciasteczka orzechowe 201

stolnicę przesiewamy mąkę razem z proszkiem do pieczenia, dodajemy cukier, i masło, które siekamy nożem i później rozcieramy z mąką. 2. Następnie dodajemy zmielone orzechy, cynamon, i jajka. Zagniatamy ciasto. 3. Stolnicę lekko podsypujemy mąka. Ciasto dzielimy na porcje, każdą wałkujemy na grubość około 2-3 mm. Foremką wykrawamy ciasta. Jak robimy z dziurką, to pamiętajmy o tym, żeby ciastek

kruche babeczki
Ciasto śliwkowe z kajmakiem i orzechami 167

święta. Przyznaję się od razu, że nawet nie miałam śmiałości snuć blogowych planów. Ja po prostu próbuję „jakoś” przetrwać ten czas... Artykuł Ciasto śliwkowe z kajmakiem i orzechami pochodzi z serwisu gotować

gotować!
Kruidnoten - minipierniczki holenderskie 156

pieczenia. Wymieszać suche składniki (mąkę, cukier, przyprawę do piernika, kakao, proszek do pieczenia i sól). Dodać masło, miód i mleko. Krótko wyrobić ciasto - najłatwiej w malakserze. Z ciasta formować małe kuleczki wielkości orzecha laskowego. Układać na blasze zachowując odstęp. Piec 20 minut, wystudzić. Zjeść od razu lub przechowywać w puszce. ;) Smacznego

Pełny talerz